Prase na rožni a jiná velká žvířata

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jantar
170 příspěvků 16.02.04 17:38
Prase na rožni a jiná velká žvířata

Nazdar vsem priznivcum opekani prasat( a apod),
chtel jsem se optat, jestli by mi nekdo neporadil , jak pripravit prase na rozen.Jak dlouho by melo byt nalozene, nebo jestli je to vubec zapotrebi, jestli ho napichat soli ,nebo nejakym korenim.Cim ho je nejlepsi potirat , jaka je nejlepsi velikost apd..
Vsem odpovedim predem dekuji.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 16.02.04 23:53
SELE NA ROŽNI

1 sele o hmotnosti asi 10 kg (pro 12-15 osob)
Marináda: 2 dl piva, 1 dl oleje, 1 lžíce soli, 1 lžička pepře
Marináda II: 500 ml piva, 2 dl oleje, sůl, červená sladká paprika, drcený kmín, pepř, mletý jalovec - koření dáváme podle vlastních zvyklostí, nejméně však 1 lžičku
Připravíme si z tvrdého dřeva asi 1 cm silné špejle o délce asi 10 cm na jedné straně s hrotem (dvojnásobný počet než hostů), a 3 silné špejle o délce 25-30 cm na rozevření selete.
Vykuchané omyté sele zavěsíme v chladnu, hojně napícháme první marinádou injekční stříkačkou. Nálev pícháme do svalu jak nejhlouběji můžeme a při vytahování jehly zároveň vstřikujeme nálev. Necháme v chladu odležet nejméně tři dny. Před vlastním grilováním sele dobře napíchneme na rožeň a upevníme tak, aby se neprotáčelo. Rožeň dáme nad oheň a seletem po celou dobu rožnění stále otáčíme.
Druhou marinádu na potírání svaříme. Prvních 5 minut necháme sele grilovat bez potírání. Potom hojně potíráme teplou marinádou II. Sele rožníme asi 3-5 hodin. Po hodině můžeme začít ořezávat maso. Před ořezáváním nejméně 10 minut nepřikládáme. Zastavíme rožeň, do selete vpíchneme připravenou špejli a ostrým nožem odřízneme plátek masa veliký asi jako dlaň a silný asi 2 cm. Ořez začínáme na kýtách a postupujeme směrem ke krku. sele musíme při každém ořezu okrájet celé. Přebytečné plátky pokládáme do pekáče k pozdějšímu použití, jinak by se nám neořezaná místa při dalším rožnění spálila. Když s ořezem skončíme, zapneme opět pohon rožně, přiložíme uhlíky, necháme maso bez potírání asi 5 minut zatáhnout a opět hojně potíráme marinádou II. Postup opakujeme. Další ořezávání je možné asi za 30 minut. Pro další porce si každý přinese již svou špejli.
K seleti podáváme křen s jablky, hořčice různých druhů, křenovou omáčku, okurky, apod. Vhodnou přílohou je chléb, na který pokládáme plátky masa.
Jak a čím zatopíme? Pomůžeme si metodou tzv. dvou ohňů. mimo místo rožnění rozděláme oheň pomocí hraničky suchých třísek, kterou podpálíme krbovou zápalkou nebo pomocí tenké třísky. Přikládáme pokud možno tvrdé dřevo (dub, buk). necháme odhořet a lopatou přenášíme za dodržení bezpečnosti žhavé uhlíky pod rožeň. Uhlíky nesmí hořet plamenem Korigujeme vodou v konvičce. Při tomto postupu pozor na děti!
Náhradním zdrojem žhavých uhlíků mohou být i suché šišky. Zacházíme s nimi jako s dřevěným uhlím.
(podle knihy Grilujeme nejen v přírodě od Stanislava Moravce)

Grilované sele podle Jacka McDavida
45 kg sele, sůl
Nádivka: 4,5 kg mletého vepřového, 10 jablek nakrájených nahrubo, 450 g hnědého cukru, 1/4 hrnku soli, 2 velké hlávky zelí nakrájené na nudličky.
Sele osolíme zevně i zevnitř, vyplníme nádivkou a grilujeme zvolna 10-11 hodin při teplotě 135° C.

Sele pečené na rožni (doba pečení 3-5 hodin)
(váhy uvedeny pro 10 porcí)
sele 10 kg, 250 g slaniny, 250 g másla, asi 23-24 ks rohlíků, kmín 20 g a sůl asi 250 g, půl litru piva 10°
Aspoň jeden den odleželé sele (v chladné místnosti) osolíme zevnitř i zvenku, břišní dutinu vyplníme rohlíky a zašijeme provázkem a pro jistotu ještě spíchneme jehlou. Sele navlečeme na rožeň, uši před spálením chráníme pergamenem a před dopečením je odkryjeme. Sele okmínujeme a potřeme máslem. Při rožnění potíráme sele rozškvařenou slaninou, před dokončením ho potíráme pivem (dodá barvu) a poté opět ještě slaninou a máslem. Jestliže se při pečení udělají na seleti puchýřky, ihned je propícháme.

Dobrou chuť!

 
penda
4752 příspěvků 16.02.04 23:53
SELE NA ROŽNI

1 sele o hmotnosti asi 10 kg (pro 12-15 osob)
Marináda: 2 dl piva, 1 dl oleje, 1 lžíce soli, 1 lžička pepře
Marináda II: 500 ml piva, 2 dl oleje, sůl, červená sladká paprika, drcený kmín, pepř, mletý jalovec - koření dáváme podle vlastních zvyklostí, nejméně však 1 lžičku
Připravíme si z tvrdého dřeva asi 1 cm silné špejle o délce asi 10 cm na jedné straně s hrotem (dvojnásobný počet než hostů), a 3 silné špejle o délce 25-30 cm na rozevření selete.
Vykuchané omyté sele zavěsíme v chladnu, hojně napícháme první marinádou injekční stříkačkou. Nálev pícháme do svalu jak nejhlouběji můžeme a při vytahování jehly zároveň vstřikujeme nálev. Necháme v chladu odležet nejméně tři dny. Před vlastním grilováním sele dobře napíchneme na rožeň a upevníme tak, aby se neprotáčelo. Rožeň dáme nad oheň a seletem po celou dobu rožnění stále otáčíme.
Druhou marinádu na potírání svaříme. Prvních 5 minut necháme sele grilovat bez potírání. Potom hojně potíráme teplou marinádou II. Sele rožníme asi 3-5 hodin. Po hodině můžeme začít ořezávat maso. Před ořezáváním nejméně 10 minut nepřikládáme. Zastavíme rožeň, do selete vpíchneme připravenou špejli a ostrým nožem odřízneme plátek masa veliký asi jako dlaň a silný asi 2 cm. Ořez začínáme na kýtách a postupujeme směrem ke krku. sele musíme při každém ořezu okrájet celé. Přebytečné plátky pokládáme do pekáče k pozdějšímu použití, jinak by se nám neořezaná místa při dalším rožnění spálila. Když s ořezem skončíme, zapneme opět pohon rožně, přiložíme uhlíky, necháme maso bez potírání asi 5 minut zatáhnout a opět hojně potíráme marinádou II. Postup opakujeme. Další ořezávání je možné asi za 30 minut. Pro další porce si každý přinese již svou špejli.
K seleti podáváme křen s jablky, hořčice různých druhů, křenovou omáčku, okurky, apod. Vhodnou přílohou je chléb, na který pokládáme plátky masa.
Jak a čím zatopíme? Pomůžeme si metodou tzv. dvou ohňů. mimo místo rožnění rozděláme oheň pomocí hraničky suchých třísek, kterou podpálíme krbovou zápalkou nebo pomocí tenké třísky. Přikládáme pokud možno tvrdé dřevo (dub, buk). necháme odhořet a lopatou přenášíme za dodržení bezpečnosti žhavé uhlíky pod rožeň. Uhlíky nesmí hořet plamenem Korigujeme vodou v konvičce. Při tomto postupu pozor na děti!
Náhradním zdrojem žhavých uhlíků mohou být i suché šišky. Zacházíme s nimi jako s dřevěným uhlím.
(podle knihy Grilujeme nejen v přírodě od Stanislava Moravce)

Grilované sele podle Jacka McDavida
45 kg sele, sůl
Nádivka: 4,5 kg mletého vepřového, 10 jablek nakrájených nahrubo, 450 g hnědého cukru, 1/4 hrnku soli, 2 velké hlávky zelí nakrájené na nudličky.
Sele osolíme zevně i zevnitř, vyplníme nádivkou a grilujeme zvolna 10-11 hodin při teplotě 135° C.

Sele pečené na rožni (doba pečení 3-5 hodin)
(váhy uvedeny pro 10 porcí)
sele 10 kg, 250 g slaniny, 250 g másla, asi 23-24 ks rohlíků, kmín 20 g a sůl asi 250 g, půl litru piva 10°
Aspoň jeden den odleželé sele (v chladné místnosti) osolíme zevnitř i zvenku, břišní dutinu vyplníme rohlíky a zašijeme provázkem a pro jistotu ještě spíchneme jehlou. Sele navlečeme na rožeň, uši před spálením chráníme pergamenem a před dopečením je odkryjeme. Sele okmínujeme a potřeme máslem. Při rožnění potíráme sele rozškvařenou slaninou, před dokončením ho potíráme pivem (dodá barvu) a poté opět ještě slaninou a máslem. Jestliže se při pečení udělají na seleti puchýřky, ihned je propícháme.

Dobrou chuť!

 
babi
6360 příspěvků 18.02.04 15:54
Ať prasátko, či selátko...

taktéž jsem přidala tři recepty na jejich přípravu a všechny se najdou v sekci vepřových receptů pod ¨zabijačkové speciality¨

S pozdraven Babi!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz