Prase ala tofu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gmp
1603 příspěvků 23.09.09 13:52
Prase ala tofu

Na jednom přátelském kuchyňském, leč zahraničním, webu jsem našel komentáře které mi hovoří z duše. Předem se omlouvám za neumělý překlad.
Recepis se jmenuje Držťky z hlívy ústřičné:
Grisza napsal: Proč vegetariáni nazývají svou stravu jak by byla vyrobená z masa? Držťky z hlívy? Kde ta houba má vnitřnosti? Kotleta ze soji? Viděl někdo kotletu u sóji? Prostě se šidí!

abc napsal: a viděl si někdy kotlet z krocana, kuřecí koleno a množství dalších podivností v obchodech s masem? Vyrobit kuřecí kleno nebo kotlet z krocana to je teprve světový objev.

matzek napsal: V mém obchodě s masem se v poslední době objevil nápis " VEPŘOVÁ KLOBÁSA Z PRASETE" Optal jsem se o co jde - odpovězeno mi že klobáska je ze zabijačky. Zamýšlím se nyní nad původem ostatních vepřových výrobků…

renata napsala: V mé masně se před časem objevil nápis Prasečí obličej v akci!
Nedá mi to abych tento příspěvek nepřepsal v originále, překlad do češtiny je trochu oříšek
W moim mięsnym jakiś czas temu wisiała taka oto promocja " Świńska TWARZ w promocyjnej cenie"…ładnie prawda?:)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Alis
2617 příspěvků 23.09.09 13:55
Milošku,...

tobě mluví z duše zpřátelený web, mně mluvíš z duše ty :))

Tuhle mi někdo vysvětloval, že pražení cvrčci chutnají jako oříšky, zamýšlela jsem se nad tím a ptám se… jestlipak by někdo připodobňoval afričanům, že oříšky chutnají skoro jako cvrčci???????

A prasečí obličej v akci - to bude asi skoro stejně dobré jako ovar z tofu, ne?

 
casino
4473 příspěvků 23.09.09 18:47
PROČ CHODIT ZA HUMNA...

…stačí se rozhlédnout po vlastním dvorku: Kuře jako osso buco v pomalém hrnci :o(((()

 
 
casino
4473 příspěvků 28.10.09 14:43

Protože TADY PODOBNÝ ROZPOR SE ZATÍM TÉŽ NEDAŘÍ VYSVĚTLIT pojal jsem podezření na spolehlivost kuchyňské váhy, a vážil vše v atelieru na laboratorních váhách :o((( Vážil jsem diferenční metodou.
Na 100 g másla vyšly 4PL hladké (neosáté :-) mouky! t.j. 90 g a zásmažka byla pořád ještě tekutá. Tož nevím :o)))
Nevím, v jaké pohodě u nás proběhne dnešní oběd (v 15.00). Pozval jsem mladé na smažené řízky, ale dostanou vařené hovězí z polévky, trnčenů máčku a u nás oblíbený betonový knedlík (už se vaří :-) S tou omáčkou se vymluvím na labužníka :o)))
Na rozdíl od mletého cukru, který možná v Oz váží míň než v české kotlině :o(), o množství mouky se můžeme přehadovat do aleluja, podle toho, co si kdo představuje pod pojmem zásmažka. :o) jj." V dobách manuální práce na poli a ve chlévě si nikdo nedělal hlavu s množstvím tuku v potravě," ale zase více šetřili :o)) A podle, dnes protěžovaných zá:,–( zdravé výživy (kterými se neřídím :o) je tam toho másla…

 
noskovice
1323 příspěvků 28.10.09 15:25
Casino !!

Nezlob se na mne, ale nemáš v plánu nějakou dovolenou? Moje trávení začíná mít problémy.
Srdečně zdraví Soňa

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.10.09 15:50
...

hehe, ja vravím, že vegetariáni vlastne nedokážu žiť bez mäsa, preto si ho aspoň v názvoch doprajú, keď už musia klamať chute svojho tela.
Vrcholným bodom bola pre mňa jedna kolegyňa, zarytá vegetariánka, keď doniesla okoštovať vegetariánske klobásky (orechy, sójový texturát, vegeta…), chuťovo nie zlé, celkom zaujímavé, tvarovo niečo ako čevabčiči, ale nechápal som, prečo si to nenazvú napríklad „orechové čevabčiči“ alebo tak nejako, ale trvajú na klobáskach. Myslím, že im klobása chýba a že sa seba takto snažia oklamať.

 
anickav
2904 příspěvků 28.10.09 16:53
Kltko,

múdro hovoríš…

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.10.09 19:05
...

Zásmažka má být tekutá, když je tam víc tuku než mouky. Jíška je při poměru tuk:mouka 1:1.
Moje tchýně nešetřila, vždy při vaření hrcla tuk od oka se slovy: „Aby to nebylo jalové“. Recept pocházející z doby, kdy fyzická práce převládala, se nedá hodnotit podle dnešních zá:,–( zdravé výživy. Buď si jídlo připravím přesně podle receptu a pojedu aspoň 50 km na kole, nebo si recept upravím podle zá:,–( zdravé výživy a půjdu jen na procházku. Nebo v obou případech zalehnu a nebudu nic řešit. To je ovšem na rozhodnutí každého z nás.
Když čtu recepty M.D.Rettigové, taky kroutím hlavou a je jen na mě, jestli množství surovin dodržím nebo ne. A Anuše Kejřová taky nebyla zrovna šetřilka, co se tuku týká.

 
casino
4473 příspěvků 28.10.09 20:17
:o)

aničkav: ano, Kltko ano :o)
noskovice: ne, nezlobím se na Vás.
Dovolená? Vždyť jsem se teprve vrátil z Itálie. Tam jsou prima lidi. Italové. Však je znáte :o) Další plánuji až bude sníh. Nemohu si dovolit víc jak čtyři měsíce, pořád ještě nejsem v důchodu :o)
Je mi Vás líto pro Vaše problémy. Náhodou volala má anglická sestra; zmínil jsem se o problémech jedné Labužnice, tak mi hned nadiktovala recept. TADY JE :o) Taky se ptala, jestli nemáte problémy se žlučníkem…

 
noskovice
1323 příspěvků 28.10.09 20:47
...

Italy nemusím, až na některé. Docela určitě se k nim hodíte. Děkuji za polévku, ale snad bude lepší pro vaše italské přátele. Já jsem vybíravá. Jsem klidná osoba. Casino mi vždycky vadilo.

 
casino
4473 příspěvků 28.10.09 21:08
iva

…celý život asi žiji v omylu, že zásmažka je totéž co jíška:o( Mysel jsem že „jíška“ používají (nechť je mi prominuto :o) čecháčci. Je ve Vašich silách prokázat své tvrzení? Určitě to bude zajímavé novum i pro druhé. Zatím co jsem narazil na recepty, tak je mezi oběma výrazy rovnítko.

 
HelcaK
960 příspěvků 28.10.09 21:55
je v tom rozdíl

http://www.gastroslovnik.cz/index.php?…

 
casino
4473 příspěvků 28.10.09 22:10
Díky,

přesvědčily jste mě :o))) Teď už si jen na stará kolena zapamatovat, co je co :-(
Jen pro doplnění: jíška=zápražka

 
teddybear
89 příspěvků 29.10.09 00:08
Jak tak na to koukám,

stal se z Labužníka web „jednoho muže“. Kdyby to byl aspoň muž, ale on je to nepříliš galantní, nepříliš velkorysý, nevrlý a rýpavý dědek.

Soničko, vůbec si jím nenech kazit trávení. A polévku jeho anglické sestry zcela jistě nejez. Angličanky neumí vařit. Vím o čem mluvím, mám jednu doma a dohnala mě až k tomu sporáku, i když jsem se o vaření nikdy zvlášť nezajímal.

Ivo, Miloši, je to tak. Vegetarián z nostalgie pojídá tofu klobásky a masožravce tepe, protože jim v koutku duše závidí.

Miloši, i když mám problém s polštinou, vaše dvojjazyčné, jadrné recepty se mi moc líbí, vždycky se u nich pobavím a často se mi sbíhají sliny. Jen ten prasečí obličej se mi mnohem víc líbí jako „sviňská tvář“ . Když už tu o tom píšu, víte, jak Angličané říkají prasečí chřipce? Sviněflú.
A ještě jsem chtěl přisvědčit vaší nechuti ke špenátu - je hrozně nezdravý, způsobuje dnu.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.10.09 11:08
zápražka

před lety jsem někde četla, že zápražka je jíška, kde je více mouky než tuku. Snad to někde ve svých kuchařkách najdu. Protože však takovéto věci dělám od oka a málokdy se strikně držím receptu, je mi to v podstatě fuk.
Zápražka je současně ve slovenštině výraz pro jíšku.

 
di
2451 příspěvků 29.10.09 13:28
teddybear

Správně je to swine flu (zkratka z influenza); swine (animals) jsou trošku knižně řečeno prasata, vyslovuje se to „svajn“, ne tak, jak jste psal. Analogie je u názvu tzv. ptačí chřipky - lidový výraz je bird flu, odbornější avian influenza.

 
di
2451 příspěvků 29.10.09 13:32
kltko

Nemyslím si to, spíš než stesk po masových jídlech je to nedostatek vhodné terminologie nebo snaha, aby tomu rozuměli i „masožravci“. Ta chuť na maso totiž vegetariána přejde poměrně rychle, opravdu se mu nestýská a je to spíš naopak - pokud si dá maso, není mu z něj dobře.

 
anickav
2904 příspěvků 29.10.09 20:58
Ivuš,

my máme zásmažku aj zápražku a je to stále to isté…

 
teddybear
89 příspěvků 29.10.09 21:38
Milá di,

myslím, že byste měla brát život více s humorem a možná, ale třeba se mýlím, i malilinko s nadhledem?

 
casino
4473 příspěvků 29.10.09 22:35
:o)

A kruh se uzavřel :o)
iva: Zápražka je současně ve slovenštině výraz pro jíšku.
anickav: my máme zásmažku aj zápražku a je to stále to isté…
Znamená to tedy, že zásmažka je jíška ? :o)))

 
gmp
1603 příspěvků 30.10.09 01:58
binec

Je to tu binec na tom Labu, člověk si tu pověsí prasečí hlavu a než se stačí votočit je z toho jíška. Depak takovýdle transmutace, na to by byli Rudolfovi alchymisti krátký. Nová doba, atomovej věk. Miloš

 
gmp
1603 příspěvků 30.10.09 09:18
zásmažka - Slovník spisovného jazyka českého, díl VIII

zásmažka,–y, ž. (2.mn. - žek) zápražka, jíška.
Miloš

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.10.09 11:04
Milošku,

aby se v tom prase vyznalo, viď? Má na to zřejmě hlavu příliš malou

Teď jsem zrovna udloubla vařechou kus sádla, dám na to vrchovatou lžíci mouky a je mi fuk, jestli bude zásmažka, jíška nebo zápražka. Hlavně že z toho snažení vyjdou Fazole po bretaňsku.

 
anickav
2904 příspěvků 30.10.09 13:18
V živote by ma nenapadlo,

presne koľko oleja a múky treba na zásmažku…niekto má rád hustejšiu, niekto redšiu…idem zasmažiť kapustnicu - Iva, Tvojím systémom…

 
casino
4473 příspěvků 04.11.09 18:23
K příspěvku 29.10.2009 - 00:08 ...

… jj, svatá pravda, ten první odstavec bych podepsal!!! Ještě bych ho doplil: …NEPŘÍLIŠ SERVILNÍ !!! … a co se týká mužství? Díky zázračné dietě konečně nepotřebuji zrcátko abych zjistil co a jak. Zatím neuletěl :o)))
Gdesi se píše: " I ten žloutek tam patří. Ovšem, trápí-li Vás žluč, opražte si mouku nasucho." Dovedu ocenit dobré bonmoty. A tento se povedl :o())) **
ALE MŮŽE TO BÝT I JINAK **
(jak píši v posledním odstavci :o)

 
casino
4473 příspěvků 09.11.09 18:26
vegetable

Kuře s cukrovým hráškem a oříšky kešú odněkud z Asie

Opravdu jsem netušil, co to je „zeleninový olej“. Znám řepkový, dýňový; jsem si říkal, proč ne z okurek, nebo z řepy?:) No, vysvětlilo se, autorka v receptu opravila…
gmp, asi neoslovujete mne jako pěstitele :-), protože já jsem rodu středního. Sám se považuji za hnidopicha, ale připusťme, že jsou mezi námi puristé, kteří když narazí na jazykovou nepřesnost, tak MUSÍ reagovat i kdyby nechtěli, a nic je nezastaví. Proč je tedy honit s rýčem po labužnickém poli, když mají pravdu, vyjádřili se věcně a slušně (zkuste si představit jak „citlivě“ bych to napsal já :o).
Před časem tu někde (bohužel, nevzpomenu si kde - rád bych se znovu zasmál) proběhla debata, ve které se dva fundovaně přehadovali o rozdílu mezi chovatelstvím a pěstitelstvím. Posléze, v duchu „hodinky-holinky“ to vyústilo k překvapivému konstatování, že koně i ředkvičky se pěstují. Není třeba tam (když už se vrtáme v… zemi :-) zakopán ten pověstný pes Vaší animozity? Pokud Vaši „sazeničku“ dobře chápu, myslím že Mičurinů je zde plno, a je dobré výpěstky i jejich tvůrce občas stříknout isektofungicidem :o)

Edit:
Opravena hrupka :cert:

Příspěvek upraven 15.01.17 v 19:18

 
mrtvola
1394 příspěvků 09.11.09 19:25
(Ne)milé casino,

je dobře, že trváš na svém nicku, protože jak i v praxi ukazuješ jsi vskutko to ono, které už ze své podstaty nemůže mit rozum, svobodnou vůli et cetera, et cetera…
Jsi si opravdu jist, že označení „jazykový purista“ v tvém případě není planým holedbáním? Purista by měl vědět, že hnidopich se píše s měkkým „i“, tedy pokud tím nechceš naznačit, žes pouze pyšný na své hnidy .

 
casino
4473 příspěvků 09.11.09 20:10
jj

… s tím pytláctvím jsem ulít :o((( …ale že jste nabyla dojmu že se považuji za puristu? No, zvonkajšku to tak možno vyzerá :o)

 
di
2451 příspěvků 10.11.09 06:42
mrtvuš

Ten purista jsem měla být podle všeho já; to já jsem reagovala u receptu od esme malou upřesňující poznámkou a taky jsem to byla já, kdo se přel o rozdílný význam slov pěstitelství a chov.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz