Povidlová náplň koláčů

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Claudia
103 příspěvků 30.01.04 09:18
Povidlová náplň koláčů

Prosím, poraďte mi někdo, jak mám připravit správnou povidlovou nebo marmeládovou náplň na chodské koláče, které doma tak milujeme. Když udělám třeba uprostřed koláče mezi tvarohovou náplní kolečko z povidel, během pečení se povidla roztečou po celém koláči. Kde dělám chybu?
Moc díky za radu.
Claudia


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 02.02.04 11:31
Claudio,

nevím, zda dáváš opravdu povidla či marmeládu. Chyba by mohla být v tom, když použiješ džem, který se při zahřátí rozpustí. Opravdová do husta svařená povidla nebo marmeláda by se snad roztéci neměly.

 
Claudia
103 příspěvků 03.02.04 08:06
...

Jenoféfo,
díky za odpověď, ale spíš jsem myslela, jestli není nějaký chyták na to, jak ta povidla ještě více zhustit. Mám domácí, ve sklenici jsou hustá až dost, skoro nejdou ani rozmíchat, ale jak je dám na koláč, dopadne to neslavně… Neměla bych do povidel ještě něco přidat? Uvítám každý nápad nebo radu.
Claudia

 
Pilka
113 příspěvků 03.03.04 11:03
A co třeba ořechy?

Používám na pečení také výhradně domácí švestková povidla, která si sama vařím, tak jak bylo zvykem, bez cukru, a jedině z pravých švestek, z těch čačanských a podobných je to jen marmeláda, která je řídká a dost ostrá.
Zkus je zahustit mletými vlašskými ořechy nebo,mnohem hříšněji a dráž, mletými loupanými mandlemi, jinak asi dost záležína tom, jak hustá povidla máš. Vím, že někdo dává piškotovou strouhanku, ale tomi přijde takové mazlavé a hutné a zbytečná mouka navíc, která chuť nevylepší. Zato ořechy, resp.mandle, mají vliv i na chuť - přidávám i vanilkový cukr a rum ( i když ten liju navrch na povidla, když je rexuju, to ale vyprchá). Možná by šlo, jako do tvarohu, přidat trošku pudinkového prášku (s vanilkovou příchutí!), ale to jsem nezkoušela. No a kousek ořechu nebo mandličku navrch a jsou koláčky jak báseň.
Když už mluvíme o těch povidlech, tak já mám problém právě se švestkami! Nevíte někdo, kde je spolehlivě seženu? Oblézám všechny meze a nutím manžela, aby lezl po stromech. Párkrát už padal a tak mě ta má slavná povidla stojí spoustu nervů. Zřejmě se už i do Čech dostala móda každou švestku zkapalnit. Nic proti tomu, ale aspoň něco švestek na povidla,knedlíky a koláče se švestkami a mákem ať nám nechají.

 
Claudia
103 příspěvků 23.03.04 08:52
...

Pilko,
díky za tip na ořechy a mandle - v mém případě je to ale nepoužitelné, protože mám na ořechy alergii. Každopádně to musí chutnat úžasně a všem, kteří to mohou jíst, závidím…
Vyzkoušela jsem doporučené zahuštění strouhaným perníkem a byla to lahoda, čímž děkuji za dobrou radu.
Se sehnáním povidel nemívám problém, sice mám domácí, protože pár košíků švestek nám vozí známí, ale jinak musím říct, že tady v Praze není problém sehnat hotová povidla nebo v sezóně hlavně na trhu zralé švestky v jakémkoliv množství.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz