jak využít těžkou černou litinovou pánev, mám ji už hodně let,vůbec v ní nic nedělám, protože vařím v nerezu, možná je to škoda, proto poraďte, jak ji využít, vařím na plynu. Předem díky.
potřebuji poradit,
Vali, taky jsem ji kdysi měla. Jé výborná na kempování. I když jí necháš v ohni, vůbec nic se jí nestane. Na běžné vaření se mi zdá svou váhou nepraktická. A vše se z ní musí okamžitě přendat, aby to nenatáhlo ten kovový šmak. Jediné na co jsem ji používala byly bramborové placky. Dělají se na ní na sucho, tak jako se dělaly u babičky rovnou na plátu kamen.
docela prima rada, nedávno jsem o tom pečení nasucho v nějakém receptu četla, ale ta pánev mě k použití nenapadla. Právě některé bramborové placky se pečou nasucho, tak to na ní zkusím. Možná mi někdo poradí ještě něco jiného, dnes tady tyto pánve stojí hodně peněz, v řádu stovek korun a tak je mi líto ji likvidovat. Moc děkuji, že ses mi ozvala.
to je dobrá rada od esme, moje babi mívala takový silný litinový plát,
dělala na něm jednak bramborové placky (nikoli bramboráky!) - tál předem
potírala kůží ze špeku, a taky lívance, kdy místo špeku použila na
potření sádlo…čistě jen potřít nikoli nalít…takže kromě rady,
kterou jsem Ti poslala mailem, můžeš použít i tyto…
Ja mam takovych pet (kazda jina) a pouzivam je velice casto. Delam na tom od bramboraku az po bifteky. Taky na tom delam veci na baleni do placek (fajitas). Maji tu vyhodu, ze drzi porad stejnou teplotu, takze se maso nestaci zacit dusit. A pak to na tom i podavam na stul. Jedna ma zebra, takze steak vypada jak ze grillu. A na ty velky placaty pecu chleba a pak mam jednu obrovskou, vejdou se do ni 4 rozporcovany kachny, ale ta je hrozne tezka, tak ji pouzivam min a min. Hlavne je nemyj saponatama, vetsina staci vytrit na sucho ubrouskama. Pak trosku oleje a vetrit dobre dovnitr. Jak ji takhle rozchodis, tak v ni budes varit porad.
Dokud jsem vařila na ek. plotýnkách minutky, moje nerezové nádobí a pánve na stejky bylo vynikající. Měla jsem to vše rychle . Nyní jsem si pořídila nový sporák se sklokeramickou deskou a zjišťuji, že moje nerez. pánve jsou nanic. Totiž nerez je špatný vodič tepla a já si znovu pořizuji pánve slitinové a už jsem spokojena . Máte zkušenosti jiné ?
tezke ocelove nebo litinove nadobi akumuluje teplo a panev nechladne pri peceni stejku a bifteku, dobrou chut.
Vali, teda valim voči, litinová pánev je super na čínu. A jestli jí ale nehodláš využívat, rád ti sdělím svoji adresu…ha,ha,ha,…
......je tvoje !!!!!!!!! Adresu sice mám, ale raději litinovou pánev předám osobně.
Šmarjá vali, neblbni, já to jen tak ze sebe vyhrknul…zkus v ní udělat nějakou čínu a uvidíš. Jinak budu velice vděčným příjemcem. Jen abys nelitovala
Šmarjá vali, neblbni, já to jen tak ze sebe vyhrknul…zkus v ní udělat nějakou čínu a uvidíš. Jinak budu velice vděčným příjemcem. Jen abys nelitovala
doma těžká litinová pánev na WOK poněkud překážela a nevěděla jsem
co s ní. Vyhodit škoda, ale už ji nepoužiju, tak co…?
Udělala jsem pěknou drenáž, zasypala rašelinou s pískem, za:,–(ila
pěkné kameny a přidala několik kaktusů a sukulentů.
A mám doma Mexiko!!!
A to byste koukali, jak to v té pánvi krásně vypadá!!!!!
dovedu si to představit, že to musí být moc hezké, taky mám ráda sukulenty, ale dovedeš si představit co ten tvůj nápad udělá s fajnšmekry, jak je musí bolet srdíčko, při pomyšlení, jaká by v ní byla skvělá čína- hahaha. Ještě, že jí má Habana ode mě slíbenou, ten by ti dal. Nemohu ji používat, protože je opravdu moc těžká, musím si šetřit ruce pro moje perníkaření a háčkování.
V létě jsme zrovna takovou pánev sháněli, využíváme jí hojně na chaloupce. Nechali jsme si svařit z železných prutů „trojnožku“ kterou zaparkujeme do ohniště, na to dáme pánev a už se to vaří. Děláme na tom masíka, bramboráky i langoše, zkrátka všechno co prská a dokáže řándě zmastit celou kuchyni . Máme tak plno dobrot a jsme při tom u ohníčku, na čerstvém vzduchu. Trochu netradiční grilování. Údržba je po upotřebení jednoduchá: pánev se po kuchtění napustí vodou, dá na oheň, voda „odvaří“ vše co se přilepilo a pak se to vylije (v případě potřeby opakujeme). Pak se jen vytře ubrouskem. Před dalším upotřebemín jí znova nahřejeme, vytřeme ubrouskem a smažíme. Je to bez chemie a dostačující. Pokud je možnost, tak doporučuji.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
