Potřebuji poradit !!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ocal
31 příspěvků 26.11.06 10:47
Potřebuji poradit !!

Co dát do těsta na bramborák,aby nezhnědlo? Bude toho větší množství cca ze 100kg brambor.Děkuji O­cal.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
karminek
757 příspěvků 26.11.06 11:08
...

těsto by ti zhnědnout nemělo,když už tam máš všechny pří:,–(y.
Hnědnou brambory když je po strouhání hned nezpracuješ.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.06 11:16
Těsto na bramborák

Protože toho budeš mít hodně, aby ti nezhnědlo ani na povrchu, polož přímo na těsto alobal, aby se zamezilo přístupu vzduchu a světla.

 
penda
4752 příspěvků 26.11.06 13:28
Normálně jsem

vždy používala horké mléko, které se pak slilo, ale v době, kdy jsem pracovala u B-Natur, jsem používala Bělku - s ní nejen nastrouhané brambory, křen, ale i zavařená jablka nebo hrušky byly krásně bílými.. ;o)

 
Jenofefa
1315 příspěvků 26.11.06 15:09
Já dávám také horké mléko

Z nastrouhaných brambor scedím vodu, kterou pustí, do misky, nechám u:,–(it škrob, vodu sliji a usazenou škrobovou kašičku pak k bramborům vrátím. Scezené nastrouhané brambory zaliji trochou vařícího mléka a pak přidávám ostatní ingredience (to už každý podle svého, já dávám: sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce, cibuli, česnek, mouku, usazený škrob, případně škvarky). Těsto na bramboráky nehnědne.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.06 19:25
Bramboráky

U nás pokud je nálada a čas, přidáváme do bramborového těsta kysanou smetanu 200-250 g na 1 kg syrových brambor, 3 vejce a z bílků sníh. Pokud těsto zbude, dám do chladničky v plastové dóze, přikryté a druhý den jen seberu z povrchu malinko našedlý povlak, přidám česnek a bramboráky jsou jako čerstvě připravené.
Taktéž připravuji, jak popisuje Jenoféfa. Dobrou chuť. Jo, a používám odjakživa jen hrubou mouku nebo strouhanku. Nebo půl na půl. Jsou pak křoupavější, zvláště se strouhankou.

 
jolana
5065 příspěvků 26.11.06 19:59
Ocal..

…100 kg?

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.06 21:19
Bramboráky..

Jolanko, …on si to přepočítá…

 
karminek
757 příspěvků 26.11.06 21:25
vážení

u tohoto množství je asi nejdůležitější aby čas od strouhání brambor do zpracování těsta byl co nejkratší.pak bych se toho hnědnutí asi nebál.Jinak to množství ó ano velmi hezké.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 27.11.06 04:56
...

… nechtěla bych stát ve frontě…

 
heja
312 příspěvků 27.11.06 13:54
Bělka, Vladko,

prosím, víš také něco o složení tohoto přípravku ? Není to nějaký utrejch ?

 
penda
4752 příspěvků 28.11.06 07:29
Hejo,

protože si už složení nepamatuji, poslala jsem do Klobouk mail, ale myslím si, že žádné jedy onen přípravek neobsahoval, tím byl výjimečný ;o) - a B-Natur má dokonce i na svoje výrobky značku Czech Made.

 
penda
4752 příspěvků 28.11.06 10:03
složení Bělky

pšeničná mouka a siřičitan sodný

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.12.06 15:40
Nejjednodušší je

prostě brambory poprášit hladkou moukou.
Stejně se s ní těsto zahušťuje, takžem když má chvíli stát, prostě ho popraš moukou. Nezhnědne.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.12.06 09:44
hnednutie je dané oxidáciou

ako pre zemiakové cesto, jablká, mäso…
antioxidanty:
vitamín C (k. askorbová) - ak je čistá, je i zdravá, pri veľkých množstvách stačí poprášiť povrch, pozor na silne kyslú chuť, neprehnať to kvôli chuti
siričitany - bežne používané do vína, chrenu, aj spomínanej bělky, pozor, keď je toho veľa, bolí hlava
k. octová, ciŕónová vínna - či už čisté, alebo ako šťava, či vínny ocot, alebo biekle víno - pozor na chuťové zmeny
dusitan sodný - s ním radšej opatrne, používaný je v mäsovýrobe (ostane pekne ružové mäso), ale účinný

na tvojom mieste by som použil buď vitamín C (čistý prášok k. askorbovej) - ak zoženieš, alebo spomenutú bělku - zľahka poprášil hmotu na povrchu. Keď nič z toho nezoženieš, citrónovú šťavu, alebo trochu bieleho vína či octu

 
2malasisi2
51 příspěvků 30.01.08 10:30
Světlé bramboráky

Já jsem někde četla,že do těsta na bramboráky se má přidat kousek rozdrobeného droždí.Prý zůstanou světlé i po upečení a jsou chutnější.Ještě jsem to ale nezkoušela.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.02.08 10:16
...

Výborná ochrana proti oxydaci čehokoli je pokrytí potravinovou fólii přímo na potraviny (tedy ne zabalit mísu či hrnec), zabrání se tak mimo jiné i vytvoření škraloupů na pudingu či krému. Na bramborákové těsto to zabírá taky a nemusí se vůbec nic přidávat.

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.08 22:46
Bramborákové těsto....

… vždycky pokropím trochou studeného mléka.
Před pečením mléko do těsta zamíchám.
Jenom si myslím, že je úplně jedno jakou má barvu těsto před pečením, neboť po upečení je to stejně všechno do zlatova.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz