Potraviny našich pra/babiček

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3820 příspěvků 20.01.15 19:42
Potraviny našich pra/babiček

U recepisu na pohankovou sekanou se rozproudila debata na téma renesance potravin našich babiček.
Pohanka, červená řepa atd atd
Tak sem s tím.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 20.01.15 19:48

Už jsem to tam psala, proti pohance a červené řepě (a dalším, momentálně módním potravinám) nemám vůbec nic, používám je léta - jen mi holt kapku vadí jejich dnešní glorifikace. Asi holt někdo objevil nový světadíl, tuším, že se mu říká Amerika.
Možná to bude průměrým věkem a rodiným zázemím takových těch známějších fooblogerů, rodiče doma vařili jinak, tak je to pro ně velký objev. Nebo nevím.

 
Eja
3820 příspěvků 20.01.15 19:54

Navazuji na http://www.labuznik.cz/…kova-sekana/#…
Mně osobně daleko víc než „glorifikace“ ( slovo - fuj) potravin, ze kterých vařily naše pra/babičky vadí masáž typu " nejíš lososa, nejíš tuňáka, nejíš zdravě" - a nejsi in, ale to už vůbec nekomentuji.

 
Wolfg
583 příspěvků 20.01.15 21:00
Jsem pro,

Páč debaty na fb pozbývají jakékoli hodnoty, protože už je nikdy nenajdete. A pak…

Na to konto jsem si nechal poruce knihu Česká strava lidová, z roku 1945, kde se detailně probírá strava od středověku po konec války. No nic pestrého to není. Ječná mouka, oves jen pro nejchudší, hrách, mlíko, homolky, zelí, olej z bukvic, krmná řepa, hory sušeného ovoce, povidla, později brambory, ovšem nemaštěné, protože máslo se prodávalo, aby aspoň nějaký krejcar byl v chalupě

 
birkana
1667 příspěvků 21.01.15 10:36
I takové chleby se prý kdysi pekly...

Tyto 3 recepty jsem (coby zajímavost pro doplnění tématu) našla v Krkonošské kuchařce:

Chudej chleba
Bída v roce 1847 zvláště na Maršovsku způsobila, že se pekl chleba z poloviny žitné mouky a z poloviny umletého suchého sena. V tehdejší bídě se zdůrazňovalo, že seno z Krkonoš obsahuje mnoho léčivých a výživných bylin vhodných pro výživu lidu. Tenkrát stála libra chleba 6 krejcarů.
V té době se zkoušela výroba mouky z pýru, lišejníku sobího, ale i z kůry stromů.

Chleba vičňák
V časech bídy se sela společně vika s ječmenem. Z toho se také mlela mouka na pečení chleba. Hůře na tom byli chalupníci, kteří neměli vlastní pole. Jak píše Fr. Rón, roku 1852 se na mouku smílala i plesnivá vika. Ovesná mouka byla v té době vzácnost. Z vikové mouky se nepekl jen chleba, dělaly se z ní i knedlíky nebo se smažila i nasucho a pak se zalila vodou, až vznikla hustá kaše, vzhledu i chuti protivné. Lidé po tomi opuchli.

Chleba podbřehovníček
Pekl se napolo z ovsa. Nedržel pohromadě, drobil se a proto ho na stůl nosili v ošatce. Tento chleba pekli ve Vysokém v jednom domě u vysockého kostela, kolem něhož býval hřbitov. Byl to chléb chudých. Byl tmavý, mazlavý - zabuchtilý jako hlína. Říkalo se o něm, že ho dělají z hlíny nakopané z břehu kostela. Odtud jeho název.

 
jolana
5065 příspěvků 21.01.15 13:46
napriklad ..

http://www.2012rok.sk/…arych-materi ..u nas sa jedol aj bob obecny…
http://cs.wikipedia.org/…_obecn%C3%BD .. slovienku je tazsie dostat, je chutnejsia ako cicer, aj ked sa niekedy predava ako cicer,,rozoznate prave podla toho zrnka…otec bol z hladovej doliny a tam jedli ozaj vsetko, aj tie zalude.. :mavam:

Na vychode najprefeverova­nejsie jedlo bola Zameska cize kukuricna kasa uvarena a podavala sa s kyslym mliekom…a varilo sa aj z repy a cukrovej repy…vobec kyske mlieko bolo zaklad stolovania, k zemiakom, do cesta, ku chlebu, rano, na obed, vecer., hrube lokse s kyslym mliekom a sodou bicarbonou opekane na sucho potrete mastou alebo maslom ktore sa jedia bud na sladko alebo na slano..pridavam link, v recepte ich autor opeka na oleji, u nas sa pripravovali na sucho a mastia sa po tom..podavaju sa bud na sladko alebo na slano…
 http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

 
sutsuma
6 příspěvků 19.02.15 13:57

Tak to s toho zakysaného mléka museli být zdravý. Já se dnes potkávám s tím, že lidi ohrnují nos nad zakysaným mlékem. podle mě škoda


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz