Poradíte? jak na suši

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jantar
170 příspěvků 21.09.05 14:16
Poradíte? jak na suši

hledal jsem recepty a nic…
jak udělat a zajého masa.. jde to i z tuzemských ryb?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
possum
464 příspěvků 21.09.05 16:03
Jantar,

ted uz bohuzel nemam cas ti to hledat. Ale asi nejak tak: proc by to neslo z tuzemskych ryb? Susi jsou vice mene cerstve ryby. Co je zavinac? Ja tu napriklad delam vse z hladke mouky a jde to. V cesku, jelikoz ta moznost je pouzivate polohrubou a hrubou.

 
jantar
170 příspěvků 21.09.05 19:13
o.k. ale jak na to.

problém je že nemohu najít jak na to.
list na zabalení je jasnej
lepkavá rýže — v době pytlíků nevim jak – ale možná že je to druhem rýže. mě se povedlo rýži akorát rozvařit

no a ryba jak upravit?

 
Manana
1515 příspěvků 21.09.05 19:52
Suši

Na suši je nejlepší si dojít, protože příprava suši je velice složitá a chce specielní suroviny a přípravky, jinak to není ono. Recept teď nemohu poskytnout, protože ho mám v Praze a jsem na Šumavě. Pro suši je potřeba specielní druh rýže, kterou je třeba zvláštním postupem uvařit, přidává se tam ocet a pak se musí vějířem větrat. Důležitou součástí je wasabi, prášková hořčice. Syrové ryby musí být mořské a čerstvé, protože jedině ty jsou stravitelné, sladkovodní čerstvé syrové ryby jsou jedovaté nebo nestravitelné, musejí se tepelně opracovat nebo vyudit nebo naložit do kyselého nálevu, pak už jsou ale pro suši neupotřebitelné.
Nevím, k čemu by byla v suši mouka, to by musela být nějaká česká novinka.
Jinak suroviny pro suši včetně řas nori i pomůcky dostanete v Hana Trade v Michelské ulici v Praze 4 a určitě tam recept na suši mají.

 
chocolat
106 příspěvků 21.09.05 21:31
sushi problém

maňana má pravdu, jde o velmi komplikovanou záležitost, tak by asi bylo dobré skočit do velkého knihkupectví, jako je např. luxor- dnes už je k dostání spousta knih věnovaných sushi.a když je nechceš kupovat, tak stačí chvíli posedět a něco si přečíst.
jinak pokud vím, tak věci na přípravu sushi prodávali i v tescu na národní- rýži, řasy, ocet, zázvor, wasabi…
nikdy jsem to nezkoušela, ale viděla jsem v televizi připravovat jednoduchou variantu sushi. speciální sushi rýže se uvaří- bez soli. pak se k ní přidá rýžový ocet a pokud seženeš, tak trocha mirinu.
pokud chceš dělat maki rolky,tak na jeden konec plátu řasy nori naneseš vrstvu rýže, uděláš v ní žlábek a do něj náplň dle uvážení- avokádo, červená paprika, ředkev, mrkev, okurka…a syrové, čerstvé ryby- losos, tuňák, mořský vlk, modrohlav,kreveta, sardinka,krabí tyčinky…prostě co tě napadne, potom přidej trošičku wasabi a třeba můžeš přidat i sezamové semínko a rašu zaroluj.suché konce navlhči, aby se slepily.nech chvíli odležet,aby řasa zvlhla a pak nakrájej na malé válečky. jí se s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
hodně štěstí a dobrou chuť

 
sim
293 příspěvků 22.09.05 11:53
re: jak na sushi

Ahoj
v prvom rade, susi je vela druhov. ak mas na mysli rolky s ryzou zabalene v riase, tak na to nakupis suroviny v niektorych supermarketoch v exotickom kutku alebo v specialnych obchodoch po Prahe a snad aj ine.
Co sa tyka Tvojho napadu s tuzemskymi rybami, velmi sa v tom nevyznam, ale nieco som niekde pochytil o parazitoch, ktore su v cerstvych rybach. Maximalne dobrodruzstvo, do ktoreho by som sa na Tvojom mieste pustil by bol surovy losos, pripadne tuniak (vyborne maso, cena rozumna v porovnani so sushi).

Wasabi - prisahal by som ze ide o chren nie o horcicu, ale uz nie. pozrel som do wikipedie a je to Wasabia Japanica, z rodu zeli :-))

Nejake linky, aby si vedel do coho sa pustas :-))

http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi
http://www.japan-guide.com/e/e2038.html

 
sim
293 příspěvků 26.09.05 18:11
este k sladkovodnym sushi

Pytal som sa kamarata, co sa vyzna, ako je to so sladkovodnymi rybami za surova. Potvrdil mi informaciu o parazitoch a ponukol sa, ze mi posle fotku mozgu cloveka, ktoremu ziju v mozgovych zahyboch nejake breberky. Podakoval som sa mu, to asi nie je pohlad pre labuznikov… takze tak.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.09.05 14:43
Syrové sladkovodní ryby

Musím se přiznat, že tomu nerozumím. Pokud se nemají sladkovodní ryby konzumovat, protože obsahují zdraví nebezpečné parazity, tak by se nemělo jíst ani suši, ani carpaccio ze syrových sladkovodních ryb. Nezáleží přece na formě, ale na těch parazitech.
Kdysi jsem milovala tatarský biftek, syrovou hmotu na játrové knedlíčky jsem dělala v dvojnásobném množství, protože jsem jí polovinu snědla dřív, než jsem knedlíčky ukoulela, a syrové ochucené maso na sekanou jsem také ochutnávala a ochutnávala… Pak jsem se dočetla a doslechla o toxoplasmóze a nemohu říci, že by mne chuť přešla, ale zakázala jsem to sama sobě. A ty ryby nevím…

 
Labužník Pomnenka02
6 příspěvků 29.09.05 13:35
Ahoj!

Doma mam recept na maki sushi, coz jsou takove ty rulicky ryze s naplni v rase. Delala jsem to nekolikrat s velkym uspechem, je to takove domaci jednoduche ‚sushi‘.Jestli je zajem napisu sem recept. Videla jsem ze vsechny suroviny uz prodavaji v Tescu.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 29.09.05 14:55
Pomni,

zájem rozhodně je! Děkuji předem *

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.09.05 08:50
Poradíte? jak na suši

Jantare, už to tam máš. Neboj se toho, nic to není. S chutí do toho.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz