prosím „pamětníky“, kteří navštěvovali plavecký bazén v Praze Podolí zhruba v 70 letech a poplavču zaskočili do bufíku na žemli s jakousi úžasnou, tipuji salámovou ??? pomazánkou. Moc mne tenkrát chutnala a už jsem se s ní nikdy nesetkal. Pamatujete někdo? A neznáte někdo složení?
Pomazánka z Podolí
Vzpomněl by sis, co v ní mohlo ještě být? V jisté armádě kuchaři našlehali mletý salám se sýrem a to se jíst dalo
„určitě“ dost másla, ale.......,možná turisťák, nevím, právě autentičtí spolukonzumeti by mohli s něčím přispět
já na tuhle housku s pomazánkou pravidelně chodila v letech 1974 -
1978 a tehdy mne víc zajímaly uplavané kilometry nebo umístění při
závodě než složení pomazánky. Ale úplně se mi vybavila její chuť a řekla
bych, že tam kromě turisťáku a másla nic jiného nebylo. Sýr nebo tvaroh
určitě ne a byla také dost tuhá, takže ani majonéza nebo margarín.
Nikdy jsem si v Podolí zmíněné žemle s pomazánkou nedávala, i když plavat jsem tam chodívala, ale dělávala jsem zřejmě obdobnou pomazánku: máslo, tavený sýr, podle chuti utřený česnek a rozmixovaný uherák (či jiný suchý salám - pamatujete na imitaci?). Předpis byl zveřejněn v časopise Žena a móda kdysi dávno pod názvem „Vejce s uherskou pěnou“: do košíčků z křehkého těsta se nastříkalo ozdobnou trubičkou trochu pěny, do toho se na výšku posadilo podélně rozkrojené vejce na tvrdo a ještě pěnou ozdobilo - věneček dole okolo vejce, proužek na výšku podél řezu a ozdobná růžička nahoře, ozdobená kornoutkem salámu. Sice je to v této formě vhodné spíš jako studené pohoštění nebo předkrm, ale podstata pomazánky by mohla být obdobná.
Taky se na ní pamatuju, byla mooooc dobrá. Ale obávám se, že tu správnou chuť už dohromady nedáš, neb budou vždycky chybět ingredience jako např. sladkých 17, hlad po uplavaných kilometrech a tak.
jmenovalo se to sýrosalámová pomazánka. Měli jsme ji rádi, i když
jsme tu a tam tahali z pusy kousky papíru, zřejmě z másla. Vím, že
v tom bylo máslo, umletý tvrdý sýr, imitace a taveňáky, vše samozřejmě
to nejlevnější. Zkusil jsem to mnohokrát napodobit, marně. Asi jsem měl
moc kvalitní suroviny.
to jistě hrálo velkou roli. No co origo recept neseženem a protže si nechci kazit vzpomínky nebudu to ani zkoušet.
Vřera jsem chtěl udělat nějakou jednoduchou pomazánku. Nastrouhal jsem
dva buřty, tvrdý sýr kus asi velikosti jednoho a půl buřta, zrovna tolik
másla, přidal pro chuť dvě lžičky hořčice a celé to prohnal mixerem na
tuhé věci. Výsledek mně vyvedl z míry, JE TO ONO!
Vím, že odpovídám na deset let starý příspěvek, tedy podle datumu. Ta pomazánka byla neskutečně dobrá a vzpomíná na ní spousta mojich známých a přátel. Dříve se to objevovalo i dost na netu ale zřejmě už pamětníci odcházejí nebo odcházejí i staré weby. Po plavání je hlad a toto byla pochoutka, když jsem byl starší a chodili jsme s klukama po plavání i na pivko tak do Sokolovny, kousek vedle a dávali si tatarák s hromadou topinek. Vše ještě za „totáče“ jak se říká. A když už jsem tady tak vzpomenu na „Macešku“ podobná jako Metský ale jiná a super, šunkový sýr krájený z bloku, sýr Rytíře Žumbery ale to bych nemohl přestat. Koho zajímá i historie, tak si postahujte časopisy a noviny ze stránek agral cz Hezký den všem, Jindra
@ucitelas a ostatní, tehdy se vše vyrábělo podle norem, tak snad i tato pomazánka. Našla jsem celkem 3 podobající se vašemu popisu. Svačinový krém a Uherskou pěnu v Recepturách studených pokrmů, Salámovou pomazánku ve Vzorových recepturách jídel pro závodní stravování.
Kdo by chtěl vyzkoušet, originální recepty jsou na fotkách níže. Jen
dávejte pozor na množství hotového výrobku (10 kg a 100 porcí ) a přepočítejte pro vlastní potřebu!