Pomazánka z Podolí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
ucitelas
328 příspěvků 28.10.10 18:18
Pomazánka z Podolí

prosím „pamětníky“, kteří navštěvovali plavecký bazén v Praze Podolí zhruba v 70 letech a poplavču zaskočili do bufíku na žemli s jakousi úžasnou, tipuji salámovou ??? pomazánkou. Moc mne tenkrát chutnala a už jsem se s ní nikdy nesetkal. Pamatujete někdo? A neznáte někdo složení?

Reakce:
Wolfg
583 příspěvků 28.10.10 18:57
Pomazánka

Vzpomněl by sis, co v ní mohlo ještě být? V jisté armádě kuchaři našlehali mletý salám se sýrem a to se jíst dalo

ucitelas
328 příspěvků 28.10.10 20:32
Je to 40 let

„určitě“ dost másla, ale.......,možná turisťák, nevím, právě autentičtí spolukonzumeti by mohli s něčím přispět

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.11.10 15:43
ucitelas,

já na tuhle housku s pomazánkou pravidelně chodila v letech 1974 - 1978 a tehdy mne víc zajímaly uplavané kilometry nebo umístění při závodě než složení pomazánky. :lol: Ale úplně se mi vybavila její chuť a řekla bych, že tam kromě turisťáku a másla nic jiného nebylo. Sýr nebo tvaroh určitě ne a byla také dost tuhá, takže ani majonéza nebo margarín.

ucitelas
328 příspěvků 02.11.10 16:29
Ivo

byla moc dobrá. I když kdoví jestli by chutnala i dnes.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.11.10 19:15
v Podolí

kromě té pomazánky měli i vynikající punčáky a štafetky :-D

Jenofefa
1315 příspěvků 03.11.10 06:12

Nikdy jsem si v Podolí zmíněné žemle s pomazánkou nedávala, i když plavat jsem tam chodívala, ale dělávala jsem zřejmě obdobnou pomazánku: máslo, tavený sýr, podle chuti utřený česnek a rozmixovaný uherák (či jiný suchý salám - pamatujete na imitaci?). Předpis byl zveřejněn v časopise Žena a móda kdysi dávno pod názvem „Vejce s uherskou pěnou“: do košíčků z křehkého těsta se nastříkalo ozdobnou trubičkou trochu pěny, do toho se na výšku posadilo podélně rozkrojené vejce na tvrdo a ještě pěnou ozdobilo - věneček dole okolo vejce, proužek na výšku podél řezu a ozdobná růžička nahoře, ozdobená kornoutkem salámu. Sice je to v této formě vhodné spíš jako studené pohoštění nebo předkrm, ale podstata pomazánky by mohla být obdobná.

midla
266 příspěvků 03.11.10 11:02

Taky se na ní pamatuju, byla mooooc dobrá. Ale obávám se, že tu správnou chuť už dohromady nedáš, neb budou vždycky chybět ingredience jako např. sladkých 17, hlad po uplavaných kilometrech a tak.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.11.10 15:10
Pamatuju z vojny,

jmenovalo se to sýrosalámová pomazánka. Měli jsme ji rádi, i když jsme tu a tam tahali z pusy kousky papíru, zřejmě z másla. Vím, že v tom bylo máslo, umletý tvrdý sýr, imitace a taveňáky, vše samozřejmě to nejlevnější. Zkusil jsem to mnohokrát napodobit, marně. Asi jsem měl moc kvalitní suroviny. :cry:

ucitelas
328 příspěvků 03.11.10 16:30
jo Ivo

na to jsem tenkrát moc nebyl. za to teď.

ucitelas
328 příspěvků 03.11.10 16:34
Milda

to jistě hrálo velkou roli. No co origo recept neseženem a protže si nechci kazit vzpomínky nebudu to ani zkoušet.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 16:04
Povedla se!

Vřera jsem chtěl udělat nějakou jednoduchou pomazánku. Nastrouhal jsem dva buřty, tvrdý sýr kus asi velikosti jednoho a půl buřta, zrovna tolik másla, přidal pro chuť dvě lžičky hořčice a celé to prohnal mixerem na tuhé věci. Výsledek mně vyvedl z míry, JE TO ONO! :lol:

ucitelas
328 příspěvků 18.11.10 19:29
Hmmm, zkusím

ale.........no­.....zkusím, Dík

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz