Pomalu připravovaný roastbeef

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
mrtvola
1394 příspěvků 18.09.09 22:06
Pomalu připravovaný roastbeef

Kdysi dávno jsem od někoho dostala předpis na roastbeef, který se nepřipravoval prudkým krátkým pečením, ale naopak po zatažení kůrky na pánvi, se velmi pomalu pekl v troubě nastavené na velmi nízkou teplotu. Vím, že jsem tenkrát s receptem dostala i ochutnat a že byl moc dobrý na studené mísy. Ovšem recept jsem založila a už nikdy nenašla,. Teď bych ho ráda vyzkoušela, ale už si nepamatuju ani teplotu ani čas pečení vztahující se k váhové jednotce. Můžete mi někdo poradit? Díky.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 18.09.09 23:40
Roast Beef - Mrtvolo,

předpisů na roast beef bude asi hodně. Připravit ale dobrý je umění. Záleží z velké části na kvalitě použitého masa.
Jsem toho názoru že pomalu pečený bude sice dobrý ale ne tradiční - to znamená uvnitř růžový.
Kdysi jsem vyzkoušela http://recepty.labuznik.com/recipe.php?… " . Byla jsem mile překvapena výsledkem.

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.09.09 23:44
Asi jsem ručkou šmaťchavou klikla vedle....

Tady je ten míněný odkaz:

Roast beef v mikrovlnce

kategorie: pečené hovězí maso

recept je určen pro 8 osob(y)
doba přípravy je cca 45 min. celkem

Ingredience:
1 kg nízkého roštěnce vcelku
ostrá Dijonská horčice
sůl, pepř (čerstvě namletý!)
trochu Worchestru
bylinky (já dávám rozmarýn)

Příprava:
Do větší keramické (nebo skleněné) misky po dně kápnu trochu rostlin. oleje, nasypu bylinky a na to položím roštěnec, který hojně potřu z obou stran čerstvě mletým pepřem a solí (nejlépe pomletou jemně-hrubou) , pokapu Worchestrem a navrch naplácám asi tak půl centimetrovou vrstvu hořčice. Dám do mikrovlnky bez zakrytí na normální program vaření na cca 30 -35. min. Bude se Vám sice zdát, že se maso trochu připaluje, ale to nevadí, za trochu práce při následném úklidu to stojí. Po půl hodině maso opatrně přendáme na připravený větší kus alobalu a rychle a pevně zabalíme. Pak to celé ještě jednou obalíme čistou utěrkou, aby se maso hezky dodělalo. Pozor, z pečeně bude utíkat hodně štávy, kterou pochopitelně zachytíme a použijeme na omáčku přes rostbíf. Takto zabalené necháme 20-30 min. odpočívat. Poté přendáme na prkénko a velkým , velmi ostrým nožem krájíme přes vlákno tenké plátky masa. Ideálně by mělo masíčko mít růžový střed, moje děti to ale moc rády nemají a tak nechávám v utěrce dodělat o trochu déle. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory a vařená zelenina (mrkev s hráškem), přelité omáčkou, kterou rychle připravuji tak, že sebranou šťávu dám na pánvičku a dochutím znovu Worchestrem, příp. sojovkou a zahustím zakys.smetanou a lžící másla.
Výhodou je, že maso se většinou nesní k obědu celé a tak máte následující 2-3 dny v lednici studený rostbíf a na pár dní pokoj od vaření.

 
mrtvola
1394 příspěvků 21.09.09 18:52
Lydia mi poslala

odkaz na tenhle roastbeef: http://blog.rezkonv.de/…s-roastbeef/
Upekla jsem ho přesně podle receptu a byl naprosto dokonalý, přesně tak, jak jsem si představovala, uvnitř růžový, úplné jadérko možná i trochu krvavé. Po upečení jsem ho pevně utáhla do folie, zaledovala, abych přetrhla pečení a nechala vystydnout, krásně se pak krájel na tenké plátky. V přednávštěvním shonu jsem ocenila, že na rozdíl od „klasického roastbeefu“ jsem nemusela hlídat každou minutu.

Esme, moc děkuju za předpis na mikrovlnkový roastbeef. Myslím, že ho vyzkouším až si sem pořídím MW. Nejspíš asi v létě, kdy máme narozeninové orgie a nikomu se ve vedru nechce stát u plotny a trouby. Bohužel pochybuju, že při počtu a žravosti naší famílie by 1kg roštěnce vydržel 2 hodiny, neřku-li pak dva dny .

Ještě objev studené omáčky: odtučněnou šťávu z roštěnce jsem smíchala s brusinkovým želé, portským a lžičkou hořčice, bylo to dosti jedlé.

Esme, Lydia, díky vám oběma za pomoc a rady. hel

 
hafca  21.09.09 22:52
Lydia mi poslala

mrtvolo
Na roastbeef si dělám zálusk už hóóódně dlouho a ten Tvůj odkaz a zkušenost s ním vypadá velice zajímavě. Ale, nemohla bys pro nás, co nevládneme jiným jazykem než mateřským a ještě nic moc, nějak víc přiblížit co a jak?

 
Eja
3788 příspěvků 22.09.09 10:23
Mrtvuš, kruciš,

ta studená omáčka vypadá hodně jedle… Ale já jsem v pátek NECHTĚLA dělat roastbeef. Měla být sýrová bábovka z Yuconu ( Gurmánka), kuřeco-ananasovo-rýžový salát od Svato, nějaký slaný štrůdlík od Lydie, asi houbový a hranolky z biokuřecích prsíček v trojobalu parmezánovo-krekrovém. A ty tady přijdeš s flákotou s takovouhle dobroučkou omáčkou

 
mrtvola
1394 příspěvků 22.09.09 23:07
Ejo, klídek.

Není všem dnům konec, ještě budou další pátky na další dobré flákoty a omáčky. Klidně se drž původního plánu, aspoň budeš mít důvod těšit se na příště .

Hafčo, jen stručný překlad:
Recept na roastbeef - 600g roastbeefu, sůl, čerstvě mletý pepř, 1-2 PL oleje
Troubu rozehřejeme na 120°C, roastbeef osolíme a opepříme a v přiměřeně veliké pánvi ze všech stran lehce opečeme. Vyndáme z pánve a položíme na mřížku s odkapávacím plechem vespod a v předehřátoé troubě necháme cca 1 hodinu lehce táhnout. Dvířka trouby udržíme pomocí vařečky nedovřená, aby maso táhlo v suchém žáru. Hotový roastbeef necháme vychladnout v pokojové teplotě.

Ještě je tam předpis na rovněž zajímavou hořčicovou studenou omáčku -

100g créme fraiche, 50g smetany, 1KL ostré hořčice, sůl, kayenský pepř, špetka cukru - vše smíchat dohromady.

 
casino
4463 příspěvků 24.09.09 00:18
ALE TOTO BY MĚ FAKT ZAJÍMALO!!! Kdo to první vyzkouší???.......

ROSTBÍF (studený nářez)

doba přípravy je cca 14-17 hodin

Ingredience:
nejméně 1.5 kg roštěnky
1 litr vody
1 dl soli
polévková lžíce cukru
celý pepř
bobkový list

Příprava:
Nejméně 1,5 kg roštěnky vcelku necháme zmrznout. Vložíme do pekáče, nesolíme ani jinak nekořeníme, vložíme do trouby vyhřáté na 75 stupňů a při této teplotě bez přikrytí a podlití pečeme v troubě 10-12 hodin (nejlépe přes noc - není třeba kontrolovat, při teplotě 75 stupňů se nepřipálí)
Uvaříme 1 litr vody se solí , cukrem, celým pepřem a bobkovým listem a necháme vychladnout. Roštěnku po upečení vložíme do mikrotenového sáčku, zalijeme vychladlým vývarem , zavážeme a v nějaké nádobě (kdyby sáček náhodou tekl) necháme v lednici odležet 4-5 hodin. Po odležení krájíme na velmi tenké plátky.
Ve Švédsku používají na tento recept losí maso. To je ještě šťavnatější.

Původní kuchyní tohoto receptu je Švédsko
Autorem receptu je stanislava

Možná já, příští víkend. Máme v rodině narozeniny… A MOSTARDA už zraje :o)))

 
casino
4463 příspěvků 03.10.09 23:20
FUNGUJE TO!!!

…rostbíf jsem podával jako pozdní svačinku, aby hosté neodjížděli hladoví. Přiznávám, měl jsem náhradní variantu, pro případ, že by se nezadařilo a z pěkného roštěnce by bylo pěkné uvařené hovězí - v lednici byl pro všechny případy prorostlý bůček. Už je v mrazáku, cák na něj nedošlo - z roštěné, to by byla dost drahá sekaná :o()


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz