Kdysi dávno jsem od někoho dostala předpis na roastbeef, který se nepřipravoval prudkým krátkým pečením, ale naopak po zatažení kůrky na pánvi, se velmi pomalu pekl v troubě nastavené na velmi nízkou teplotu. Vím, že jsem tenkrát s receptem dostala i ochutnat a že byl moc dobrý na studené mísy. Ovšem recept jsem založila a už nikdy nenašla,. Teď bych ho ráda vyzkoušela, ale už si nepamatuju ani teplotu ani čas pečení vztahující se k váhové jednotce. Můžete mi někdo poradit? Díky.
Pomalu připravovaný roastbeef
předpisů na roast beef bude asi hodně. Připravit ale dobrý je umění.
Záleží z velké části na kvalitě použitého masa.
Jsem toho názoru že pomalu pečený bude sice dobrý ale ne tradiční - to
znamená uvnitř růžový.
Kdysi jsem vyzkoušela http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
" . Byla jsem mile překvapena výsledkem.
Tady je ten míněný odkaz:
Roast beef v mikrovlnce
kategorie: pečené hovězí maso
recept je určen pro 8 osob(y)
doba přípravy je cca 45 min. celkem
Ingredience:
1 kg nízkého roštěnce vcelku
ostrá Dijonská horčice
sůl, pepř (čerstvě namletý!)
trochu Worchestru
bylinky (já dávám rozmarýn)
Příprava:
Do větší keramické (nebo skleněné) misky po dně kápnu trochu rostlin.
oleje, nasypu bylinky a na to položím roštěnec, který hojně potřu z obou
stran čerstvě mletým pepřem a solí (nejlépe pomletou jemně-hrubou) ,
pokapu Worchestrem a navrch naplácám asi tak půl centimetrovou vrstvu
hořčice. Dám do mikrovlnky bez zakrytí na normální program vaření na cca
30 -35. min. Bude se Vám sice zdát, že se maso trochu připaluje, ale to
nevadí, za trochu práce při následném úklidu to stojí. Po půl hodině
maso opatrně přendáme na připravený větší kus alobalu a rychle a pevně
zabalíme. Pak to celé ještě jednou obalíme čistou utěrkou, aby se maso
hezky dodělalo. Pozor, z pečeně bude utíkat hodně štávy, kterou
pochopitelně zachytíme a použijeme na omáčku přes rostbíf. Takto
zabalené necháme 20-30 min. odpočívat. Poté přendáme na prkénko a
velkým , velmi ostrým nožem krájíme přes vlákno tenké plátky masa.
Ideálně by mělo masíčko mít růžový střed, moje děti to ale moc rády
nemají a tak nechávám v utěrce dodělat o trochu déle. Jako příloha
jsou vhodné vařené brambory a vařená zelenina (mrkev s hráškem),
přelité omáčkou, kterou rychle připravuji tak, že sebranou šťávu dám
na pánvičku a dochutím znovu Worchestrem, příp. sojovkou a zahustím
zakys.smetanou a lžící másla.
Výhodou je, že maso se většinou nesní k obědu celé a tak máte
následující 2-3 dny v lednici studený rostbíf a na pár dní pokoj od
vaření.
odkaz na tenhle roastbeef: http://blog.rezkonv.de/…s-roastbeef/
Upekla jsem ho přesně podle receptu a byl naprosto dokonalý, přesně tak,
jak jsem si představovala, uvnitř růžový, úplné jadérko možná
i trochu krvavé. Po upečení jsem ho pevně utáhla do folie, zaledovala,
abych přetrhla pečení a nechala vystydnout, krásně se pak krájel na tenké
plátky. V přednávštěvním shonu jsem ocenila, že na rozdíl od
„klasického roastbeefu“ jsem nemusela hlídat každou minutu.
Esme, moc děkuju za předpis na mikrovlnkový roastbeef. Myslím, že ho vyzkouším až si sem pořídím MW. Nejspíš asi v létě, kdy máme narozeninové orgie a nikomu se ve vedru nechce stát u plotny a trouby. Bohužel pochybuju, že při počtu a žravosti naší famílie by 1kg roštěnce vydržel 2 hodiny, neřku-li pak dva dny .
Ještě objev studené omáčky: odtučněnou šťávu z roštěnce jsem smíchala s brusinkovým želé, portským a lžičkou hořčice, bylo to dosti jedlé.
Esme, Lydia, díky vám oběma za pomoc a rady. hel
mrtvolo
Na roastbeef si dělám zálusk už hóóódně dlouho a ten Tvůj odkaz a
zkušenost s ním vypadá velice zajímavě. Ale, nemohla bys pro nás, co
nevládneme jiným jazykem než mateřským a ještě nic moc, nějak víc
přiblížit co a jak?
ta studená omáčka vypadá hodně jedle… Ale já jsem v pátek NECHTĚLA dělat roastbeef. Měla být sýrová bábovka z Yuconu ( Gurmánka), kuřeco-ananasovo-rýžový salát od Svato, nějaký slaný štrůdlík od Lydie, asi houbový a hranolky z biokuřecích prsíček v trojobalu parmezánovo-krekrovém. A ty tady přijdeš s flákotou s takovouhle dobroučkou omáčkou
Není všem dnům konec, ještě budou další pátky na další dobré flákoty a omáčky. Klidně se drž původního plánu, aspoň budeš mít důvod těšit se na příště .
Hafčo, jen stručný překlad:
Recept na roastbeef - 600g roastbeefu, sůl, čerstvě mletý pepř, 1-2 PL
oleje
Troubu rozehřejeme na 120°C, roastbeef osolíme a opepříme a
v přiměřeně veliké pánvi ze všech stran lehce opečeme. Vyndáme
z pánve a položíme na mřížku s odkapávacím plechem vespod a
v předehřátoé troubě necháme cca 1 hodinu lehce táhnout. Dvířka
trouby udržíme pomocí vařečky nedovřená, aby maso táhlo v suchém
žáru. Hotový roastbeef necháme vychladnout v pokojové teplotě.
Ještě je tam předpis na rovněž zajímavou hořčicovou studenou omáčku -
100g créme fraiche, 50g smetany, 1KL ostré hořčice, sůl, kayenský pepř, špetka cukru - vše smíchat dohromady.
ROSTBÍF (studený nářez)
doba přípravy je cca 14-17 hodin
Ingredience:
nejméně 1.5 kg roštěnky
1 litr vody
1 dl soli
polévková lžíce cukru
celý pepř
bobkový list
Příprava:
Nejméně 1,5 kg roštěnky vcelku necháme zmrznout. Vložíme do pekáče,
nesolíme ani jinak nekořeníme, vložíme do trouby vyhřáté na 75 stupňů
a při této teplotě bez přikrytí a podlití pečeme v troubě 10-12 hodin
(nejlépe přes noc - není třeba kontrolovat, při teplotě 75 stupňů se
nepřipálí)
Uvaříme 1 litr vody se solí , cukrem, celým pepřem a bobkovým listem a
necháme vychladnout. Roštěnku po upečení vložíme do mikrotenového
sáčku, zalijeme vychladlým vývarem , zavážeme a v nějaké nádobě
(kdyby sáček náhodou tekl) necháme v lednici odležet 4-5 hodin. Po
odležení krájíme na velmi tenké plátky.
Ve Švédsku používají na tento recept losí maso. To je ještě
šťavnatější.
Původní kuchyní tohoto receptu je Švédsko
Autorem receptu je stanislava
Možná já, příští víkend. Máme v rodině narozeniny… A MOSTARDA
už zraje )))
…rostbíf jsem podával jako pozdní svačinku, aby hosté neodjížděli
hladoví. Přiznávám, měl jsem náhradní variantu, pro případ, že by se
nezadařilo a z pěkného roštěnce by bylo pěkné uvařené hovězí -
v lednici byl pro všechny případy prorostlý bůček. Už je v mrazáku,
cák na něj nedošlo - z roštěné, to by byla dost drahá sekaná ()
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
