Polévka msový krém „à la Já“

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
AFTIC
122 příspěvků 16.05.05 18:12
Polévka msový krém „à la Já“

Cílem dnešního kuchařského umění je odborně, hygienicky a ekonomicky správně připravit jídlo, které je zdravé, chutné a atraktivní, a které si získá obdiv a uznání jeho konzumentů. Cesta k tomuto cíli je jen ve znalostech a schopnostech kuchaře. (M.D. Klíma).

Mám veliký respekt před uměním, obzvláště takovým které vyjadřuje talent, nadání a tvrdou práci. Mám ale mnohdy dilema při hodnocení kuchařiny jako umění. I když se v mé definici kuchařského umění o tom nezmiňuji, tak si myslím, že kuchařina je více dřina než umění.

Pro hodnocení kuchařiny jako umění mi nejvíce vadí, že oproti hudbě, malířství, sochařině, a podobných uměních, výtvory kuchařů umělců nemají trvalou hodnotu. Příkladem je jídlo samotné, které mnohdy po několika hodinové dřině kuchaře při jeho přípravě, zmizí v žaludcích jeho obdivovatelů během několika minut, nebo jako například umělecké výtvory z ledu, po nějaké době roztají.

Já také vím, že za největší kuchařské umění se v Česku dnes považuje to, jak umí některý kuchař jídlo presentovat při všech těch kuchařských soutěžích - a budiž.

Někdy ale presentace takového jídla vyžaduje 30 až 40 pohybů, takže na něco takového, že byste si takové jídlo objednali v nějaké restauraci pro 4 nebo 6 osob můžete zapomenout protože byste na ta jídla čekali až do snídaně.
Jedno umění které již upadlo v zapomenutí a které bylo pro českou kuchyni typické bylo umění zpracovat vše beze zbytku, a umění zpracovat případné zbytky.

Díky všem těm konvenientním potravinám někteří naši mladí kuchaři již neumí uvařit takové základní věci jako jsou vývary a omáčky a podle mě je to nakonec dobře, protože když nic jiného tak ty konvenientní potraviny mají alespoň standardní kvalitu.

Díky těm konvenientním potravinám a kontrole porcí v našich kuchyních již nevznikají žádné velké zbytky a tím vlastně přicházíme o spoustu velice dobrých jídel které byly připravovány z ořezu nebo ze zbytků.
Příkladem může být masový krém.

Masový krém jak název napovídá je krémová polévka s masem. Nemůžete ale být tak naivní abyste si mysleli, že někdo si objedná syrové maso, ať již jakékoliv, k tomu, aby z něj udělal krémovou polévku, nehledě k tomu, že by to bylo velice zdlouhavé.
Masový krém se dá udělat velice snadno a radostněji ze zbytků některých druhů vařeného masa a podle druhu masa má ten krém pak své jméno a můžete mu dát sufix „à la Já“.
Základní podmínkou je, aby to maso bylo libové a aby bylo jemně namleté, ale jinak na té polévce nic není.
Tím ale se dostávám k pointě a sice že jedno z velkých umění české kuchyně, což je zpracování zbytků, pomalu ale jistě upadá v zapomenutí. □
 Mike

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz