Pohoštění na malý posvatební raut

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3820 příspěvků 11.08.08 12:24
Pohoštění na malý posvatební raut

Vím, že podobná témata tady už byla, ale přesto mi to nedá.
Máte někdo nějaký super hit, kterým vždy oslníte?
Počet lidí cca 14-16, denní doba - časné odpoledne, tedy lze předpokládat vyhladovělé hosty. Podmínka je jednoduchá konzumace - tedy v jedné ruce talířek, v druhé vidlička. Druhá podmínka - možnost přípravy předem nebo aspoň jen velmi rychlé dohotovení před konzumací.
Prozatímní představa:

  • guláš ( recept netřeba, s gulášem nebudu mít problém), banketky či jiné minipečivo
  • quiche ( vytažené z trouby těsně před odjezdem na obřad, budou za dvě hodinky akorát ke konzumaci)
  • mísa masového nářezu ( kuřecí roláda, jemné plátky pečených krůtích prsou dle Babina skvělého receptu - vyzkoušeno studené druhý den, skvělé, plněná vepřová panenka, rovněž vyzkoušeno)
  • plněné olivy grilované zabalené ve slanině ( plech jen strčit do trouby)
  • tartar z uzeného lososa - nejspíše varianta dle Spisera
  • zeleninové saláty
    A samozřejmě sýrová mísa.

Reklama


Reklama

Reakce:
 
anickav
2904 příspěvků 11.08.08 14:28
Eja,

o mesiac vydávam dcéru a už dnes pečiem pagáče - do mrazničky a v ten deň ich vytiahnem. A všade hviezdim škaredkami - odtiaľto z Lab., tiež sa pečú dopredu a cícerovým šalátom - ľudia ho moc nepoznajú a chutí, robím deň dopredu. A slané pečivo k vínu. Toto ma napadá - všetko robím s predstihom a potom si ráno privstanem na ostatné.
Nech sa Ti darí! To, čo píšeš, vyzerá skvele…
 A.

 
Eja
3820 příspěvků 11.08.08 14:54
Aničko,

jak děláš cizrnový ( aspoň doufám, že cícer je cizrna) salát? Cizrna mi nechutná v žádné podobě, nevím proč, hrách, fazole a čočku můžu naopak kdykoli a jakkoli.

 
anickav
2904 příspěvků 11.08.08 14:59
Cizrna-cícer

Medzi mojimi receptami je Cizrna marinovaná - salát, alebo:
Do uvarenej cizrny vmiešam kopu pokrájanej cibule, pokrájaných paradajok, petržlenovej vňate, olej, citrón. (Niekedy aj pokrájanú uvarenú mrkvu.) Zdá sa mi, že Jolana to vkladala pod nejakým arabským názvom. Je to strašne dobré a vychladené v lete osviežujúce, ani mäso k tomu nemusí byť.
Nechcem byť za múdru, všetko si môžeš uľahčiť deň dopredu spravenými šalátmi, aspoň ja mám takú skúsenosť.
 A.

 
ewa
600 příspěvků 11.08.08 15:12
Ejo,

já jsem udělala dobrou zkušenost s malými větrníčky podle receptu: Větrníky plněné šlehanou nivou (Bona).
Ty větrníčky jsem upekla několik dní před oslavou a uskladnila jsem je v mrazničce. Až krátce před akcí jsem je nechala rozmrazit a naplnila jsem je několika pomazánkami.
Doporučuju: Olivová paštika pro vegetariány - taky na Labu.

 
Eja
3820 příspěvků 11.08.08 16:02
Ewo,

dík, ty větrníčky vypadají moc dobře, vyzkouším nějaké malé množství o víkendu, abych je otestovala.

 
marmelada
1643 příspěvků 11.08.08 16:50
Ejo

Díky za příspěvek, nápady se hodí. Pořádáme svatbu v září, guláš, masové nářezy, obložené mísy, koláčky, cukroví, zeleninové mísy a ovoce. Ještě jsem přemýšlela, jak nakrmit pár vegetariánek, které budou také na svatbě - inspirovala jsi mě s guiche - určitě půjde jejich bezmasá forma a nějaké pomazánky.

 
marmelada
1643 příspěvků 11.08.08 16:54
omluva

Nějak se mi v předchozím příspěvku zamotaly dvě věty. Pořádáme svatbu - ne guláš - ten a ostatní plánujeme přichystat.

 
blanca.xy
647 příspěvků 11.08.08 20:56
Ejo,

k tomu salátu z cizrny, je na této http://www.labuznik.com/recipe.php?… adrese, právě jsem ho udělala k večeři, mně moc chutná, ale já mám ráda cizrnu jakkoliv upravenou. Salát i s krásnými fotografiemi má na svých stránkách Papaja (Mlsná kočka), třeba tě ty fotky inspirují ;-) Jinak se nám na svatbě dcery osvědčily obložené mísy, minidortíčky (dcera si je nechala udělat); protože svatba byla koncem srpna a bylo teplo, nebyl moc zájem o teplé jídlo, nejvíc si všichni dávali pivo. Bylo tam ale kolem 30ti převážně mladých lidí. Ať se vše vydaří.
Aničko, a tobě taky

 
gaburiatko
739 příspěvků 12.08.08 10:32
morcacie prsia podla Babi

Eja, pokusala som sa najst recept na tie skveleeee jemné plátky pečených morcacich prs od BABI, ale nenasla som. Hodis sem prosim na ne link, resp. presny nazov receptu ?
Dakujem a prajem Ti nech sa svadba vydari :)

 
Eja
3820 příspěvků 12.08.08 11:00
Gaburiatko,

je to recept Krůtí prsíčka s křupavou krustou a nesmírně šťavnatým masem. On je sice v originále nateplo, ale jednou mi zbyl kus hotového masa, tak jsem ho dala ještě teplé do Alobalu, pořádně omatlala zbytkem sosíku, pořádně utáhla, a druhý den krájela na tenké plátečky. Moooc dobré, s tím sosem se to hezky proleží. Důležité je zabalit maso ještě teplé.

 
gaburiatko
739 příspěvků 12.08.08 11:46
dakujeeem

Eja, velmi pekne Ti dakujem aj za radu na pripravu studenej verzie, verim, ze sa Ti podari urobit taka dobra aj na svadbu. Tak drzim palce, nech sa vsetko vydari :)

 
Eja
3820 příspěvků 01.10.08 13:36
Tak už to mám za sebou.
  • kančí guláš
  • závin s čerstvým listovým špenátem, žampiony a balkánem
  • 2× quiche, každý jiný
  • pečená kuřecí roláda s kuřecími játry a tymiánem
  • vepřová panenka jako rostbíf
  • divoké brusinky a sladko-pálivá omáčka v mističkách na namáčení
  • vejce plněná, uzený losos a koprovo-pažitková smetana ( Pochoutková smetana z Olmy je podle mne nejlepší)
  • třešničkové mozarellky naložené doma v olivovém oleji, bazalce, česneku a feferonce
  • nepečený malinový dort
  • ovocný salát
  • maličkaté domácí houstičky velké jako palec - dílo mé kamarádky, která je s manželem motala od pěti od rána
  • sýry, okurčičky, cherry rajčátka apod.
    Guláš a dort den předem, ostatní až ráno - vstala jsem v pět a v 11 bylo vše na nazdobených stolech a já v gala.
 
mrtvola
1394 příspěvků 01.10.08 14:15
Až (teda lépe jestli)

budeš mít někdy chvilku času, myslíš že bys mohla někam (třeba do deníčku) dát přibližný rozpočet, ne finanční, ale kolik čeho jsi na té úžasné (opravdu) hostině měla? Když budeme vědět, kolik toho bylo pro 16 lidí, můžeme pak pružně dělit či násobit pro vlastní potřeby.
Ostatně každou z nás (až na ty, co už to mají za sebou) to čeká. Mě osobně třikrát, možná i čtyřikrát. Takže by mě zajímaly i nároky na kuchyňské vybavení (třeba velikost lednice :)a posloupnost prací.
Omlouvám se za zvědavost a opakuju, aliny mi tekly při četbě toho menu ;).

 
tea63
935 příspěvků 01.10.08 18:45
Ejo

Guláš, dort, houstičky-kamarádka, ale co to ostatní ? Dá se to vůbec stihnout? Já když musím mimořádně vstát v pět ráno, tak nejsem v gala ani v osm večer, a to nepřipravuji žádné pohoštění.
A teď ještě 2 koláče, roláda, rostbífová panenka, plněná vejce, ovocný salát.....teda, klobouk dolů. Kdybych náhodou pořádala nějakou oslavu o více lidech, tak si Tě pozvu…platím dobře !

 
anickav
2904 příspěvků 01.10.08 19:34
Eja,

máš môj obdiv!

 
Eja
3820 příspěvků 02.10.08 09:58
Slíbený rozpis
  • kančí guláš z kila masa, den předem
  • 2× závin s čerstvým listovým špenátem, žampiony a balkánem - 2× těsto Wevalka, pytel špenátu, středně velká piksla krájených žampionů, sýra tak 20 deka - ráno v 5,30 v troubě
  • 2× quiche, každý jiný - kynuté těsto s olivovým olejem již rozválené Wevalka - nemám horkovzduch, takže první 6-6,45, druhý 6,45- 7,30
  • pečená kuřecí roláda s kuřecími játry a tymiánem - dvě rolády ze dvou kuřat, den předem, po upečení ještě horké důkladně utáhnout do dvojitého alobalu a nechat tak v chladu až do krájení, drží dobře pohromadě
  • vepřová panenka jako rostbíf - doporučuji koupit porcované panenky a vybrat jen stejně velké ty širší konce, byly čtyři, dva dny předem opatlat hrubě mletým pepřem, olejem a sojovkou, nechat v lednici, večer před trouba 200 st., zapnutý gril, na kovové mřížce v troubě 16 minut, okamžitě zase utáhnout každou zvlášť do alobalu, před podáváním krájet na teninké plátky - kam se hrabe klasický rostbíf
  • divoké brusinky a sladko-pálivá omáčka v mističkách na namáčení - znáte malé skleněné mističky od gelových svíček? tak do každé něco, dala jsem doprostřed mísy s masy, do každé lžičku, aby bylo jasné, že se to nemá lít třeba na lososa …
  • vejce plněná, uzený losos a koprovo-pažitková smetana ( Pochoutková smetana z Olmy je podle mne nejlepší) - tři balení norského lososa, 10 vajec, tedy 20 naplněných půlek ( jen žloutky, trochu smetany, maličko horčice a pažitky a navrch kousek lososa)
  • třešničkové mozarellky naložené doma v olivovém oleji, bazalce, česneku a feferonce- naloženo dva dny předem, dva pytlíky třešniček
  • nepečený malinový dort - normální dortová forma, den předem, vzhledem k tomu, že znám chutě všech hostů, tak jeden stačil, nikdo moc na sladké není
  • ovocný salát - večer předem
    Mezi mísy misky s okurčičkami, rajčátky, naloženými papričkami apod.
    Takže v den D ( po vyvenčení psů) upéct záviny a quiche, a mezitím začít krájet a aranžovat mísy - použila jsem dva stejné stoly 80×120 postavené do L v rohu pokoje ( ještěže máme se synem stejný vkus a tedy taky stejný jídelní stůl a židle), večer před jsem již měla skoro vše připravené ( nádobí, ubrousky atd.), takže to šlo jak po másle.
    Technické zabezpečení normální - kuchyň 2,60×2,20, lednice běžná.
    Kromě guláše, dortu, ovocného salátu a mísy s vejci a lososem jsem dopoledne už nic nedávala do lednice, hotové mísy jsem jen přetahovala průhlednou fólií a rovnou dávala na stoly. V 11 jsem osprchovaná a zušlechtěná vítala první hosty.
    Je dobré usměrnit méně vycválané hosty, že během 20 minut umazat 7 talířků a vidliček ( případ našeho syna) fakt není dobrý nápad.
    Pokud nemáte myčku, doporučuji naskládat nádobí do prádelního koše a odnést k někomu, kdo toto zařízení vlastní. Já jsem dodržela svoji zá:,–(u, že nejdu spát, dokud není uklizená kuchyň, ale stálo mne to dost přemáhání
 
tea63
935 příspěvků 02.10.08 12:51
Ejo

To je dokonalé ! Já si ten Tvůj rozpis snad vytisknu pro případ, že by mě něco podobného potkalo. Abych už měla hotový strategický plán. Dík, že sis s tím psaním dala takovou práci…

 
Eja
3820 příspěvků 02.10.08 13:50
Ta skleróza...

Ještě šunkové rolky - 2 balení nádherné francouzské šunky, stočené po dlouhé straně a nakrájené na malé kousky, každý napíchnutý na párátko. Náplň - šlehačka ušlehaná se ztužovačem a čerstvě strouhaný křen. Asi 30-40 kousků. Ty jsem dělala v 8 ráno, dřív jsem nechtěla pouštět šlehač.

 
mrtvola
1394 příspěvků 02.10.08 13:58
Ejo, díky!

A ještě asi tak třikrát až třicetkrát díky. Už to mám uložené a až a jestli na to u nás dojde, tak se uškytáš, protože tě okopíruju a přitom na tebe budu vzpomínat.
Je to paráda! A ty jsi úžasná v tom, jak všechno zorganisovat a najít na to čas.

 
mrtvola
1394 příspěvků 02.10.08 14:08
A přečteno znovu a důkladně

a můj obdiv ještě vzrostl. Až se to přiblíží, začnu ténovat ranní vstávání. Jenom dotaz - kam prosím chodíš na Wevalkovo kynuté těsto? Ď

 
ewa
600 příspěvků 02.10.08 15:25
Ejo,

všechna čest. To je dílo profesionála. U sebe si něco takového nedovedu představit. Ale pro jistotu jsem si ten popis uložila. Třeba se někdy bude hodit a já vytvořím alespoň část tvých lahůdek takhle organizovaně. Děkuju za návod. Eva

 
bona
2416 příspěvků 02.10.08 17:31
Teda Ejo!!

Také jsem si postup zkopírovala, snad se nebudeš zlobit. Ovšem nevím, jestli bych někdy byla schopná něčeho podobného… Naposledy, když mě okolnosti donutily vstávat v pět ráno, jsem neudělala jednu část zkoušek v autoškole.. Ti, co mě znají, budou vědět kterou… Holt jsem teoretik každým coulem…
Myslím, že i při dokonalém plánování bych začala zmatkovat. Buď bych byla dokonale upravená já nebo to jídlo. Ale obojí…??
Ejo, přidávám se. Patří Ti můj obdiv. Bohdana

 
Eja
3820 příspěvků 03.10.08 07:27
Wevalka

běžně v Hypernově, Bille - bývá v regálu u hotových knedlíků. Je to takový váleček v pruhovaném červeném obalu, existuje listové, kynuté s olivovým olejem a křehké - to poslední vyzkoušené nemám. Je smotané v pečícím papíru, takže rozmotat a papír použít při pečení.
Holky, já totiž vstávám v pět každý den, takže mi to ani nepřijde.

 
buraci
1136 příspěvků 03.10.08 08:37
Křehké těsto

To hotové křehké těsto je super, značně to urychlí výrobu quiche. Nakoupím si je vždycky do mrazáku, a pak už jenom zdobím podle fantazie a toho, co je v lednici (tímto děkuji Bali za tip těsto zmrazit:-). Jenom podotýkám, že je na poměrně velkou formu (větší než je třeba ta z Ikei).

 
anickav
2904 příspěvků 03.10.08 11:33
Všimli ste si?

Eja hovorí o pohostení na malom raute. Ako by asi šantila pred veľkým rautom, to si neviem predstaviť.
(Mám mindráky a žerie ma závisť.)
 A.

 
Eja
3820 příspěvků 03.10.08 11:50
Aničko,

dělala jsem jednou kamarádce oslavu 50-tin pro 30 lidí, to byl větší masakr, taky jen sama. Ale tam jsem nemusela být na konci v gala

 
anickav
2904 příspěvků 03.10.08 12:29
Eja,

závisť ma žerie ešte viac…
(Škoda, že nemám takú kamarátku, skôr sa odo mňa očakávajú podobné veci…)

 
mrtvola
1394 příspěvků 03.10.08 12:43
Aničko, připojuju se.

Ejo taky mám mindráky ale spíš než závist ve mně hlodá strach, že tohle teda asi nezvládnu. Závist přijde až poté, co to zkazím

 
Eja
3820 příspěvků 03.10.08 12:46
Holky,

neblázněte, to se fakt dá stihnout. Zá:,–(a je - nedělat nic, co nemám zcela bezpečně v ruce. A mně osobně se osvědčilo udělat si všechno sama, ale to je spíš moje povahová úchylka. Jednou mi při podobné větší akci pomáhala dcera s bývalou skorosnachou a byl to naprostý děs - kecaly, užíraly z již hotového a za tři hodiny stačily upatlat jen Krtkův dort .
Jednoznačně největší zádrhel je v případě malé kuchyně a normálně veliké lednice prokombinovat to tak, aby se člověk prostorově nějak vešel.
A odhadnout, kolik byt pojme hostů - já už mám vyzkoušené, že horní limit je 16 a to pouze na krátkou dobu, ideální je 12. Za předpokladu, že já jsem u škopku a odmývám použité nádobí Při méně slavnostních setkáních ideální částečně sezení na zemi, což tentokrát nešlo a střídání hostů se o něco posunulo, takže v jednu chvíli to začalo trochu drhnout, ale naštěstí rozptyl po bytě do různých místností ( koupelna apod.) zachránil chvilkové přelidnění.
Za nezbytné považuji přítomnost osobní asistentky, tedy člověka, který - upeče houstičky, - dojde se smetím, které se nadělá při přípravě, - jezdí dolů pro přicházející hosty ( dům na čip), - a třeba ještě udělá nejlepší fotky že všech fotících jedinců. Já jsem tenhle poklad měla.
Jinak doporučuji i krizové scénáře na věci, které se normálně nedějí - v našem případě to byly nejezdící výtahy ( nejdoucí proud) a 10. patro.

 
anickav
2904 příspěvků 03.10.08 16:38
Holky, je nás kopec

a sme v podstate Hujerovci. A vždy mám problémy - skladovanie hotového jedla - s chladničkou, resp. s manželom, ktorý do nej napchá všetky flaše - t.j. lahve, alko aj nealko, pivo, atď. Vždy s ním bojujem. Ideálne je pri takýchto akciách požičať si ešte od niekoho menšiu chladničku a strčiť ju trebárs aj do spálne.

Naši príbuzní z vidieka teraz v svadobný deň pri príchode preťažili výťah a ostali v ňom trčať. Ešteže sme mali časový predstih.

Mrtvolko, ja by som sa o toto, čo Eja vystrájala, ani nepokúšala, na toľko sa už poznám. Takže závidím ďalej.

 
blanca.xy
647 příspěvků 03.10.08 18:39
Aničko,

buď klidná, já závidím taky a obdivuju Eju, že to tak zvládá. Vím, co to je pracovat v minikuchyni, ale na to, co stvořila Eja, bych si nikdy netroufla. Taky jsem vše zkopírovala a uložila, myslím, že se to někdy bude hodit. Ejo, díky . Blanka

 
mrtvola
1394 příspěvků 03.10.08 20:03
No, místo v kuchyni je moje noční můra.

V jednom bydlení mám kuchyňku dva krát dva metry, v druhém bydlení ji pro jistotu nemám vůbec a vařím na starožitném jídelním stole s dvouplotýnkovou deskou postavenou na myčce, voda studená. Se všemi životními láskami mých dětí je nás deset jenom členů nejužší rodiny a navíc máme nějak čím dál víc přátel, zvlášť od té doby, co žijeme na horách. V srpnu máme jakousi narozeninovou smršť, manžel měl kulatiny - suma sumárum devatenáct a půl člověka s tím, že v průběhu dne pružně přijížděli a odjížděli další.
Naplánovala jsem grilování venku, stolů i lavic je tam dost, nádobí jednopoužitkové, sklenice a příbory půjčené z hospody. No, lilo už dva dny předtím a samozřejmě celou sobotu .
Největší problém tedy nebyla malá lednice jako jiné roky, ale jakým způsobem u:,–(it všechny kolem stolu, který je sice hodně velký, ale není nafukovací a zároveň na tom samém stole připravit pokud možno, co nejvíc jídla předem. Prostě, víc než jedno prkýnko, tři misky a plech se tam nevejdou.
Moje touha je mít aspoň jednou v životě, aspoň na týden, velikánskou kuchyň s vařicím ostrůvkem uprostřed, s pořádnou digestoří a spoustou pracovních ploch, chladničkou velikosti větší skříně, dvěma troubami a chodícím robůtkem, který by si se mnou povídal. No, a víte, co mi uchystal architekt až bude barák hotový? No přece kuchyňský kout v obývací místnosti. Tedy já ho chtěla, vždycky mě štve, když mám v kuchyni smažit řízky a v obýváku je kolokvium o světové hospodářské krizi, ale stejně. Víte někdo, jak se snáší třeba smažení bramboráků s 4754 svazky knih? Digestoř tedy bude prvotřídní, ale stejně…
Ejo, já tě fakt obdivuju, i kdybych to zvládla, asi bych se samovznítila, ale rozhodně bych nebyla jako ze škatulky

 
snezenka
109 příspěvků 04.10.08 10:49
mrtvolko,

chodící robůtek je na té tvé kuchyni ze všeho nejlepší. taky bych někdy potřebavala někoho, kdo by si se mnou vykládal.

 
anickav
2904 příspěvků 04.10.08 14:01
mrtvolko, tvoje touha

je i moje touha! Ale ja už nebudem mať ani barák ani tú obrovskú kuchyňu…

 
anickav
2904 příspěvků 04.10.08 14:05
a ten robotek-

od Cimrmanov si môžeš zohnať toho zábavného, mluvícího…

 
Eja
3820 příspěvků 05.10.08 10:32
Nebo něco jiného...

Mám vyzkoušené i jednodušší trachtace - hlavně pro masožravce.
Koupíte kuřecí paličky, libový bůček, vepřové, uzené, prostě nejrůznější maso vhodné k pečení. Nakrájíte na větší kusy, osolíte, opepříte ( můžete použít i nějakou směsku, ale já to nerada, přebije to chutě), rozložíte hustě na pekáč s vyšším okrajem. Mezi maso naskládáte kusy ( čtvrtky) oloupaných cibulí, loupané stroužky česneku, kusy masitých paprik různých barev, dle chuti pálivé papričky, nějakou tu snítku tymiánu, celé to pěkně rukama prohňácáte, navrch dáte tlustší plátky pěkné anglické slaniny, přetáhnete alobalem a strčíte na hodinu do trouby na 180 stupňů a jdete si po svých. Po hodině sundáte alobal a pečete dál - výsledek je voňavý plný plech různých masíček, křupavé slaninky......
Bezpracné, za chladného počasí můžeme poskládat už den předem a dát v alobalu na balkon ( pozor na psy, naši umějí s alobalem dobře zacházet). Pro méně formální společnost je možno nechat poklad v kuchyni na plotně, ať si každý urve na co má chuť.

 
mrtvola
1394 příspěvků 05.10.08 12:51
Jo, jo, Ejo,

to je bezva nápad, takovéhle trachtace taky dělávám a nedostatek místa nevadí. Pro vegetariány i pro nás ostatní je možné k tomu přidat ještě jeden plech se zeleninkou - mrkev, pastiňák, dýně, tenší plátky celeru i brambor, třeba cukety a určitě i další, polít trochou oliváče opatlat, mírně osolit a k tomu tymián přípa rozmarýn nebo pár lístků šalvěje a může se dát po první hodince péct k masu na druhou etáž.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz