Placaté věci

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Renee
93 příspěvků 03.05.06 04:29
Placaté věci

Milí labužníci,
dělám si pořádek v názvosloví (máme v práci trochu regionální směs lidí a když se bavíme o vaření a jídle, dochází někdy k mírným nedorozuměním).

Tedy na Vysočině je
BRAMBORÁK placka ze syrových strouhaných brambor s česnekem a majoránkou, smažená na pánvi.
Jinde se mu říká též sejkory, kostrbáče, cmunda, na střední a severní Moravě též bramborové placky, což je ale na Vysočině něco jiného.

BRAMBOROVÉ PLACKY jsou u nás z vařených brambor s přídavkem mouky, případně vejcete, pečené nasucho na plotně nebo v troubě. Též vopelky, patenty, osúchy, lokše, přesňáky…

VDOLKY, to bude problém, u nás jsou z kynutého těsta a smažené (něco jako koblihy bez plnění), případně „vdolky nasucho“ pečené na plechu v troubě. Obojí se maže až na talíři. Na velkém kusu Moravy jsou ale vdolky prostě placaté kulaté koláče potřené náplní - třeba valašské hruškové vdolky (prý nemám říkat frgále, že frgál je prý nepovedený vdolek, pravila jedna domorodá Valaška). To, čemu já říkám vdolky nebo dolky, tomu tam říkají báleše/beleše. Jen nevím, jestli báleš/beleš je jenom smažený, nebo může být i pečený nasucho.....? Nevíte?

KOLÁČKY jsou u nás vevnitř s tvarohem, navrchu s povidlím a posýpkou, ale ouvej, na Slovácku se tomutéž říká vdolečky.

NETÝNKY jsou jenom z polohrubé mouky, vody a špetky soli, vlastně bezvaječné nudlové těsto, vyválené do tenkých placek a upečené nasucho na plotně. Kdesi se tomu snad říká lukše, i když to by snad podle mého měly být přímo nudle, a ne placky z nudlového těsta… Znáte nějaký jiný název…?

TÁČ je koláč na celý plech, zpravidla kynutý a posypaný hustě ovocem (borůvkama třeba) a drobenkou. Východočeši oponují, že to je prostě buchta na plech, jakýpak táč.

Ještě jsou nějaké jiné placaté věci, u nichž se názvosloví různí? Někdy se domluvit je fakt problém.....


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Vali
1326 příspěvků 03.05.06 06:48
netýnky...

… podle mojí maminky to bylo …na celý plech vyválené kynuté těsto, třeba jako na buchty, tenčí, pomazané marmeládou a posypané drobenkou…maminka pocházela z Královehradec­ka…tatínek je měl moc rád, jak teplé, tak i poněkud starší a tvrdší. Dostala jsem na ně chuť, jdu zadělat… :-))))

 
Ivo
1045 příspěvků 03.05.06 09:35
Placatiny...

Dle Jaroslava Vašáka - Regionální pokrmy: --------------------------------------------------
Bacán - (na Domažlicku) pečený bramborák na pekáči, někdy s ovocem nebo slaninou
Báč - (na Klatovsku) pečený bramborák
Bandorník - (na Kozákovsku a Železnobrodsku) bramborák pečený na plotně
Burášky - (na Táborsku) bramborové placky se sirupem nebo medem a mákem
Frgály - (na Valašsku) vdolky z mouky, cukru, soli, žloutků, mléka a droždí s náplní tvarohovou, ale nejlépe z mletých sušených hrušek
Frngály - (na Valašsku) koláče mazané borůvkami a sypané perníkem
Frncábník - (na Železnobrodsku) bramborák
Hanušky - (na Kozákovsku a Železnobrodsku) bramborák pečený na plotně
Hlupec - (severní Morava) bramborák se strouhankou
Hnětánka - (staročesky) velký koláč máslem a smetanou zadělaný, v něm skořice, hrozinky a mandle
Hnětýnky - (na Prachaticku, Klatovsku a Sušicku) koláče pečené o posvícení
Kramfleky - (na Kozákovsku, Náchodsku a Železnobrodsku) bramborák
Líhanec - (staročesky) lívanec, též kolečko vykrojené z těsta
Nasekánke - (na jižní Moravě) placky z bramborového těsta, pečené na plotně
Očepánky - (v jižních Čechách) slavnostní koláče pečené při příležitosti dožínek, křtin a svateb
Osúchy - (na Valašsku) koláč z chlebového těsta
Pagáče - (na Valašsku) koláče
Pagáčky - (na Valašsku) malé bramborové placky pečené na plotně nebo v troubě
Podlesníky - (na Valašsku a ve Slezsku) pečená placka na zelném nebo vinném listě
Pokroutky - (v Podkrkonoší) malé sváteční koláčky
Poplamenice - (staročesky) placka nebo koláč z chlebového těsta, jež se pekly na kraji chlebové pece, dříve než se do ní sázel chléb
Posúch - (na Slovensku) placka z chlebového těsta
Praskance - (v jižních Čechách) bramborové placky maštěné máslem
Rozcuchaná nevěsta - (v Krkonoších) koláč z vařených brambor, jablek, vajec, cukru, hrubé mouky, skořice, másla a smetany
Sejkory - (z Krkonoš) bramboráky
Skrojek - (na Slovácku) chlebová placka
Strouhanec - (na Kozákovsku a Plzeňsku) bramborák s jablky, hruškami nebo švestkami pečený na pekáči Šumpláty - (z jižních Čech) bramborové placky pečené na plotně maštěné máslem a sypané mákem
Toč - (na Klatovsku a Domažlicku) bramborák ze syrových brambor s přidáním vařených brambor, tvarohu, droždí a na pekáči pokladený ovocem
Tupák - (na Valašsku) bramborák se syrovou strouhanou mrkví
Vdolek - (na Slovácku) koláč
Vočepák - (na Berounsku) velký koláč oboustranně mazaný
Vošoufle - (na Plzeňsku) bramborové lívance s droždím

Je tam pak celá řada názvu pro bramborák apod. bez regionálního zařazení.
Mezi placaté pokrmy bych ještě zařadil palačinky, amolety.

 
buraci
1136 příspěvků 03.05.06 11:25
Ivo

Na Plzeňsku říkáme bramborákům vošouchy a kynuté nejsou, aspoň neznám nikoho (žiju v Plzni a okolí od narození), kdo by říkal vošoufle a nechal je kynout. Tolik upřesnění, ale jinak to zajímavé čtení a díky za ně.

 
Ivo
1045 příspěvků 03.05.06 11:37
Buraci...

…jsem si vědom, že tam mohou být nepřesnosti, ale jak jsem koupil (vlastně tuhletu knihu dostal), tak prodávám (vlastně dávám)…:-))).
Pěkný večer přeje Ivo.

 
penda
4752 příspěvků 03.05.06 11:46
Ještě jsi, Ivo, zapomněl

připsat, že podle Vašáka jsou netynky placičky s mletými škvarky, ale už nevím, zda mezi slovy netynky a netýnky je nějaký rozdíl.

 
Ivo
1045 příspěvků 03.05.06 11:51
Vladko...

…to máš pravdu, ale respektoval jsem příspěvek Vali a předpokládám, že nám prozradí, jak se ji povedly.....:-)))

 
heja
312 příspěvků 03.05.06 12:58
Další názvy pro bramboráky

Ještě doplním dva krajové názvy pro bramboráky z okolí Jablunkova (před 50 lety) a možná i jinde - na Těšínsku:
Stryky - bramborákové těsto pečené přímo na plotně
Copa - bramborákové těsto pečené na pekáči.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 04.05.06 07:59
...

Beleše jsou z kynutého těsta, pečené pouze na suché plotýnce. Na MOravském Slovácku se zpravidla natírají povidly a sypou mákem s cukrem.
Stejně tak „buchta na plech“ se u nás dělávala vždy se švestkama a sypaná mákem s cukrem, s drobenkou se dělávala meruňková.

Bramborovým plackám se u nás říkalo LATY, zase se potíraly rozpuštěným máslem (naslano sádlem) a pak povidla, mák s cukrem, zamotat a nechat proležet.

Beleše i laty občas dělávám, jsou to výborné obědy i svačiny

 
Labužník TinaH02
46 příspěvků 17.05.06 14:26
Lívan

U nás doma (na Hané) jsme táči (koláči na celý plech) vždycky říkali LÍVAN. :)

 
JamesGray
1 příspěvek 17.01.11 19:28
Bramborové placky

Velice by mě zajímalo jaká mouka se používá v bramborových plackách. Už jsem viděl spoustu receptů na bramborové placky, ale žádný se nepodobá receptu který mi dělala moje matka. Placky silné asi 1/2 cm, pečené na sucho, někdy se škvarky nebo uzeným masem, potírané borůvkami nebo borůvkovým kompotem.
V receptech které jsem viděl se používají všechny druhy mouky - jaká je ta správná?

 
Kecal
126 příspěvků 03.03.11 02:32

Muj otcim ktery pochazel z Usti nad Labem nas naucil delat placky z varenych brambor a mouky, tence vyvalene, pekly se nasucho na platu, potiraly maslem a sypaly mouckovym cukrem. Rikal tomu „křapáče“. Zna nekdo to slovo?
Jo, a bramborakum jsme rikali „vošouchy“, asi kvuli mamincinym rodicum z Rokycan. Ty se musi smazit jedine na sadle, kdo pouzije olej pujde do pekla.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz