Ahoj, sháním recept na něco, co kdysi prodávali na Masarykově nádraží v Praze pod názvem „ruské pirohy“. Ale z receptů na pirohy je jasné, že šlo o něco jiného. Byly to smažené měkké slané válečky plněné mletým masem - moc dobrý. Kdo si na ně vzpomíná či má typ, co by to mohlo být a jak se to dá uvařit, prosím ozvěte se. Díky. Sonasa
pirohy co nejsou pirohy :-)
omlouvam se, nejdriv jsem moji reakci soupla jako novy prispevek
jde o to, jestli chce piroky varene ve vode z testa ktere se pouziva na testoviny, tohle se pouziva na strednim Slovensku, plni se na sladko (i na slano, ale zridka) a nebo piroky pecene na panvi z bramboroveho testa plnene uplne cimkoli (nejlepsi na svete!!) a ty jsou ruske, rusinske ci ukrajinske
a jeste je mozne, ze jsi jedla neco jako se u nas na Slovensku jmenuje
pirozky coz jsou hooodne mastne smazene valecky, ale u nas se plni makem,
povidly, orechy nebo tvarohem, jedla jsem je ale jen na Obchodné ulici
v Bratislave recept nemam
Na www.recepty.cz právě dnes přidala paní Jarčušková mmj. recept na Beljaše. Podle popisu je to právě to, co hledáš
Ahoj Sonaso…
Stejně jak ty jsem kdysi hltal ty naprosto parádní a úžasné pirohy od paní, co je prodávala ve vestibulu Masarykova nádraží. Stávala na pravé straně od hlavního vchodu od tramvaje, za ní končily koleje a za roh doprava se chodilo k zadním pokladnám a na záchody. Odjížděli jsme od tam na naše turistické výpravy s TOM TJ Admira Kobylisy. Pak se po ní slehla zem a já je už nikdy neměl v puse. To bylo tak jednoduché těsto s kouskem masa, ale to do konce života nezapomeneš, že? Až onehdá… Byli jsme na Slovensku na horách, pěkně po staru vlakem s mnoha přestupy. A při cestě nazpět nám jedem ujel a čekali jsme v Liptovském Mikuláši devět hodin na další spoj. Zapadneme ti takhle do hospody, neb kde jinde čekat, že? A ukájíme hlad jednou tím, pak dalším, až jsem narazil v jejich nabídce na pirohy. V tu chvíli jsem si vzpomněl, jak báječně chutnaly ty na masaryčce a neodolal. V životě jsem udělal mnoho chyb. Věř. Ale teď nikoli!!! Byly to naprosto ty samé, úplně stejné chuti, konzistence a tvaru, s naprosto stejnou chutí oné masové náplně jak od té postarší paní z masaryčky. Dostalo mě to zcela do kolen a tys mi to teď připomněla. Až pojedeš někdy na Slovensko, napiš mi, na Googlu najdu tu hospodu, aby sis to taky připomněla. A protože provozuji pizza cafe a hledám další možnosti nabídky, vzpomněl jsem si na ně a momentálně jse ve fázi, kdy je budu trénovat, abych je mohl i já lidem nabídnout ku koupi.
Měj se, Robert
Cituji z ruské kuchařky:
Beljaše
Ruské pirožky v podobě trubičky, na rozdíl od jiných se nepečou, ale
smaží na pánvi.
Také jsem si je na nádraží kupovala - pravidelně 2 kusy. Abych
„přežila“ cestu do Kladna .
Všichni včerejší, dnešní i budoucí kuchaři, kteří hledáte na ty
pirohy - nepirohy recept . Máme je zde na
Labužníku!!!
Naši partneři

eMimimino