Pěstování lilku + recepty z archívu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jaruna7
61 příspěvků 10.06.06 11:44
Pěstování lilku + recepty z archívu

Lilek vejcoplodý – baklažán (Solanum melongena L.)
Lilek je prastará kulturní rostlina z malajského poloostrova. V 17. století proniklo pěstování baklažánů do Evropy.
Rostlina je ve své vlasti víceletá; u nás se pěstuje pouze jako jednoletá.
Tvar rostliny je vzpřímený, rozvětvený až 100 cm vysoký, podobný sazenici papriky.Spodní část lodyhy později zdřevnatí. Listy jsou velké, na rubu plstnaté, řapíkaté. Květy vyrůstají jednotlivě, nejčastěji jsou fialové nebo bílé.
Plodem lilku jsou podlouhlé lesklé bobule, různých barev od bílé až po fialovou. ve zvlášť příznivých podmínkách může plod dosáhnout hmotnosti i 1 kg. Dužina plodu je bílá s množstvím drobných, světle hnědých, semen. Tvar i barva plodů je značně variabilní, je dána šlechtěním.
Baklažány se pěstují nejčastěji ze semen. Předpěstované sazeničky vyžadují dostatek vláhy i živin. Pěstitelské podmínky se shodují s paprikami. Pro kvalitu plodů je nezbytné horké léto. Půdy miluje lilek spíše písčité. Sklizeň začíná asi 4 měsíce po vý:,–(bě sazenic. Mráz rostliny spolehlivě zlikviduje.
Dužina plodů obsahuje značná množství provitaminu A, vitamin B 1 a vitamin C. Plody lze po sklizni uložit na 2 týdny do chladničky. Teploty pod + 8 °C plody poškozují.
Plody se pojídají vařené, dušené i zapékané. Lze je smažit obalované jako květák nebo plnit mletým masem a zapékat.
Ve starověku se pojídání lilku doporučovalo pro příznivý vliv na zdraví; v dnešní době se zjistilo, že konzumace lilku snižuje obsah cholesterolu v krvi.

Grilované lilky s bylinkovým máslem
Suroviny: 1 lilek (baklažán), 2 malé cukety, 2 červené lusky paprik, 100 g žampionů, 2 střední cibule, 4 zelené chilly papričky, 8 malých rybízových rajčat, 8 lžic bylinkového másla, 30 g ovčího sýra
Postup: Lilek, cukety, papriky a houby pečlivě očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Cibule nakrájíme na kolečka. Chilly papričky rozkrojíme, vyjmeme semena, nakrájíme na jemné nudličky. Rajčata omyjeme a necháme okapat. Nakrájenou zeleninu vložíme do zapékací misky, potřeme bylinkovým máslem a grilujeme pozvolna asi 25 minut. Dosolíme a dochutíme pepřem. Posypeme ovčím sýrem. Podáváme s pečivem.
Dietní smažený lilek s omáčkou
Suroviny: 4 střední lilky, sůl, mletý pepř, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení
Suroviny na omáčku: 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 malé cibule, pažitka, pepř, sůl, citronová šťáva
Postup: Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na 3 cm kolečka. Osolíme a opepříme a necháme „zapotit“. Obalíme v trojobalu jako řízek a usmažíme na oleji. Vždy necháme okapat od přebytečného oleje na papírových ubrouscích. Z uvedených surovin připravíme dokonalým našleháním omáčku, kterou vždy podáváme zvlášť.
Ajvar – salát z lilků a paprik
Suroviny: 2 lilky, 5 lusků masitých paprik, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžička octa
Postup: Plody opláchneme a příme na plotně nasucho opečeme. Můžeme opékat na suché teflonové pánvi. Horkou zeleninu vložíme do sáčku z polyetylénové folie, aby se zapařilo. Postupně sloupneme, papriky zbavíme semen a vše nasekáme na jemné kousky. Vložíme do mísy, smícháme s prolisovaným česnekem. Posolíme a popepříme. Zakapeme kvalitním olejem. Dokonale promícháme. Necháme dokonale uležet. Podáváme k pečenému masu nebo jako pomazánku na chléb.
Vlažný salát z lilků
Suroviny: 3 lilky, 2 cibulky, 2 rajčata, zelená petrželová nať, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, olej
Postup: Lilky omyjeme a osušíme. Rozkrojíme podélně napůl. Pomocí lžičky vydlabeme dužinu. K osmažené cibulce na oleji přidáme nasekanou dužinu z rajčat, lilků, zelené petrželky a prolisovaného česneku. Osolíme a opepříme. Zamícháme jaho nádivku, kterou plníme baklažánové poloviny. Zeleninu vložíme do vymazaného zapékacího pekáčku a vložíme naplněné poloviny lilků. Vložíme do středně teplé trouby a necháme zapéci. Podáváme vlažné.
Pomazánka z lilků
Suroviny: 2 lilky, 1 rajče, 1 lusk papriky, olej, citronová šťáva, sůl, majolka
Postup: Na vymaštěné pánvi na lžičce oleje osmažíme baklažány. Oloupeme je a vložíme do mixéru. Přidáme sůl, 3 lžíce oleje, trochu citronové šťávy a majolku. Vše rozmixujeme na jemnou kaši. Podle chuti dochutíme. Namažeme na veky, zdobíme syrovou paprikou a dílky rajčete.
Lilkový salát s koprem
Suroviny: 600 g lilků, sekaný zelený kopr, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř
Postup: Lilky opečeme nasucho a po vložení do mikroténového sáčku necháme zapařit. Pak sloupneme. Dužinu zbavíme tmavých semen a pokrájíme na jemné kostky. Přidáme sekaný kopr, sůl, mletý pepř a olej. Vše dokonale promícháme a necháme 30 minut uležet.
Rybí maso s lilky a cuketami
1000 g ryb (podle chuti), 500 g směsi zelenin (masitých rajčat, lilky, cukety, cibule), 250 g sladké smetany, 250 g nových brambor, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koriandr, mletý pepř, petrželová nať, kmín
Postup: Ryby očistíme, naporcujeme, okořeníme směsí koření a posolíme. Grilujeme po obou stranách. Brambory uvaříme s kmínem a mladou petrželovou natí doměkka. Zeleninu – poměr volíme podle chuti – nakrájíme na větší plátky a vložíme do zapékací misky. Okořeníme směsí koření a krátce vložíme pod gril nebo do trouby. Smetanu osolíme a svaříme, zakapanou olivovým olejem. Na talíř vložíme porci grilované ryby a zeleniny, zalijeme smetanovou zálivkou a podáváme s vařenými bramborami. Sypeme zelenou natí.
Lilky plněné kuřecím masem
Suroviny: 2 velké lilky, 50 g másla, 2 větší masitá rajčata, 1 cibule, 200 g pečeného kuřecího masa, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, petrželka
Postup: Lilky omyjeme, zbavíme stopek, podélně rozkrojíme a na řezu posolíme. Necháme odležet a „vypotit“. Dužinu z lilků vydlabeme ostrou lžicí a jemně rozsekáme. Cibuli nakrájíme na kostky, zpěníme na másle. Přidáme nakrájenou dužinu z lilků a oloupaná, nasekaná masitá rajčata. Zamícháme. Kuřecí maso nakrájíme na jemné kostky, přidáme k lilkům. Okořeníme prolisovaným česnekem, dosolíme a dopepříme. Znovu chvíli podusíme. Směsí naplníme poloviny lilků. Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme naplněné lilky a zapečeme v troubě. Před podáváním ozdobíme sekanou natí. Přílohou mohou být brambory nebo pečivo.
Smažené lilky
Suroviny: 4 velké lilky, 2 cm zázvoru nebo ½ lžičky mletého prášku, sůl, olej na smažení
Postup: Lilky nakrájíme po délce na čtvrtky. Vnitřek dužiny jemně popícháme vidličkou. Smícháme zázvor se solí a touto směsí lilky potřeme. Necháme 10 minut uležet. Lilky osmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s dušenou rýží.
Pečené lilky
Suroviny: 3 lilky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 červená cibule, sůl, mletý pepř, šťáva z citronu, zelená nať
Postup:Lilky potřené česnekem a olejem, osmažíme na pánvi a necháme vychladnout.
Olejem baklažány potíráme před smažením, použijeme teflonovou pánev již bez tuku!
Po osmažení po obou stranách lilky posolíme a jemně popepříme. Necháme na míse. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme sekanou cibulí. Podáváme s pečivem a zeleninovými saláty.
Baklažánová pizza
Suroviny: 3 baklažány, 2 zmražené pizzy (polotovar), 150 g žampionů, 150 g kečupu, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 50 g oliv, 100 g strouhaného sýra, sůl, mletý pepř, oregano, drcený kmín, olej na pomaštění pizzy
Postup: Na plech položíme papír na pečení a rozložíme zakoupenou pizzu. Čerstvé lilky omyjeme, nakrájíme na plátky 3 mm silné, neloupeme. Osolíme je a necháme „vypotit“. Žamiony nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme na nakrájíme na kolečka. Česnek prolisujeme a smícháme s trochou soli, přidáme oregano a drcený kmín. Těsto potřeme olejem a kečupem. Urovnáme na ně plátky lilků, které potřeme česnekovou pastou s kořením. Navrch nasypeme plátky žampionů. Pečeme v horké troubě. Těsně před upečením posypeme strouhaným sýrem a ještě 3 minuty zapečeme. Podáváme horké.


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz