Já pěstuji bazalku několik let na zahrádce(patřím k těm majitelům malého domku s ideální zahrádkou) a protože celá má rodina ji miluje, tak jí mívám požehnaně. Co s ní na podzim, Řeším to různě, něco mrazím, ale většinu suším. Ostříhám celé sazeničky a pak suším svazky. Taky moje známá z ní dělá „pesto“. Bohužel neznám recept, ale třeba by někdo tady věděl.
Pěstování bazalky a pesto
Na zahradě pěstuji několik druhů bazalky (červenou, italskou, která mně roste na výšku jednoho metru, thajskou do orientálních pokrmů, citronovou na saláty a čokoládovou na zákusky atd.) a pochopitelně jí mám plno před příchodem mrazu. Připravím si hodně ¨omáčky pesto¨ (klasický recept je na Labužníku) a zmrazím si ji do velkých kostek (tak jak se zmražují ledové kostky. Jinak bazalkové lístky také zmražuji.
Někteří dávají bazalku do oleje, ale pokud se nezachová napostá
čistota¨ a bazalka není naprosto suchá, tak se to nemusí zdařit.
Někteří prokládají bazalku ve sklenicích se solí (nahoře musí být sůl
a před použitím se musí bazalka oprat).
Někteří připravují bazalkový ocet.
To jsou však techniky, které jsem osobně nezkoušela.
Všechny Vás pozdravuji