Položit vejce do kastrolku v jedné vrstvě, zalít studenou vodou, která přesahuje asi o 3cm. Postavit na středně teplý oheň a přivéct do varu. Přikrýt kastrolek a vypnout zdroj tepla. Nechat stát asi 1 1/2-2min. pro vejce na měkko a 11-12min. pro vejce na tvrdo. Vyjmout. Vejce na měkko ihned podávat v kalíšcích. Vejce na tvrdo přendat ihned do ledové vody, která zastaví var a pomůže v loupání. Loupat pod tekoucí vodou. PS: Na vařená vajíčka jsou lepší ne ty nejčerstvější.
Perfektně uvařená vejce ...
Dnes jsem málem přišla o nervy. V poslední době mi vůbec nejdou loupat vejce natvrdo a navíc mají vždycky žloutek u jedné strany… Chtěla jsem udělat po dlouhé době plněná, nakonec je z toho vajíčkový salát Vejce zchlazuji pod studenou vodou, uložená jsou špičkou dolů, tak co ještě mám dělat? Vím, že čerstvá jdou špatně loupat, ale nenapadlo mě loupání pod tekoucí vodou. Tady se prostě najde všechno Ale proč je ten žloutek pořád u strany, to mi teda řekněte
Jako babi vejce nevařím, ale abych měla žloutek uprostřed, tak během vaření vajíčko 2× nebo 3× otočím. Zatím to pomáhá, ale jestli je to tím…
…davnejsie sme sa o tom bavili s jednym sefkucharom -zltok je v strede len pricerstvych a spravne ulozenych vajickach. Cim je vajicko starsie tym bielok a obal zltka stracaju na kvalite a preto sa zltok „posuva“…no ked je uz dole tak to ma vajko viac ako 3-4 tyzdne vraj…a privelke horko tiez skaracuje kvalitu vajok… ..ked varite vajko osolte vodu stipkou soli -nemali by stracat na farbe..ak varite vajko na tvrdo pred dovarenim po nom klepnut a potom hned chladit v chladnej vode -bude sa lahsie lupat..-8 max.10 minut staci -potom vraj sa prevara a meni bielok aj zltok farbu…
Dávám sůl a ještě ocet. Když náhodou praskne, zatáhne se a nevyteče. To s tím obracením zkusím. Teda, vařím 20 let, ale takovéhle trable mi obyčejná vejce nikdy nedělala. Možná, že kupuji nějaká z EU a ta mají žloutek našišato
Na tlustším konci vejce propíchnu. Dříve špendlíkem, teď propichovačem vajec, který jsem koupil v Praze v Kotvě za 9 korun. Nepraskne. Vejce také otáčím. Loupání pod tekoucí vodou považuji za nehospodárné; vejce z hrnce vyjmu lžící a ponořím do misky s vodou a spoustou ledu - toho mám v lednici jako alkoholik vždy dostatek. Stačí 10 vteřin. Loupu. Velebím se za svou neobyčejnou zručnost. Posléze vejce zpracuji dle své libovůle:-)
Tak mi to nějak není jasný. Když vypnu zdroj tepla a vejce natvrdo nechám stát 11-12 minut, tak potom když je dám do ledové vody, tak se mi nemůže zastavit var, protože se to už 12 minut nevaří, ale chladne.
..ze si si to vsimol…teda ja nie..ja vajicka varim od bodu varu tych osem
minut… .. ale mam znamych, ktory naozaj varia vajicka takto.Zovrie voda,
prikryju a nechaju ich tam tych 10 minut , potom schladia a olupu.
A prazenicu robia tak, ze do prazenice este nasekaju vajka uvarene na
tvrdo-kolko davaju surovych tolko uvarenych. A tvrdia, ze takato prazenica je
super a omnoho chutnejsia ..
Já jsem to od Babi vlastně také ani nečetla. To v tom naštvání, že jsem místo krásných plněných vajec měla salát:-) Vařím normálně od oka od doby varu asi 8 minut a pak zchladím, ale vzpomínám si, že moje maminka, když měla ještě další práci a nechtěla hlídat vejce, tak to prostě vypla, přikryla a říkala " nech je tam, voni dojdou ". Tak Babi to má asi spočítané na minuty a jde to.:-)
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
