Pečení různých druhů těst

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník lochneska02
102 příspěvků 09.03.06 10:49
Pečení různých druhů těst

Prosím prosím,
můžete mi prosím někdo napsat - obecně shrnout jak se pečou různé druhy těst?? Kynutý, se sněhem, tvarohový, olejový, kefírový, křehký......Mám na mysli takový ty pravidla jako např.: ‚napřed déct zprudka, a po pěti minutách zmírnit‘ , a podobně.
Včera jsem zvrzla jednu litou buchtu, s kefírem a olejem - pekla jsem to podle receptu na 180 stupňů, a má zákalec vůbec nevím co bych měla dělat jinak - aby se dílo zdařilo.....
Děkuju uctivě,
 Ness

Reakce:
penda
4752 příspěvků 09.03.06 14:30
Lochnesko,

takové rady občas vycházejí v časopise, myslím, že i v Katce-Nejlepších receptech tu jeden takový mám i sem do diskuze jsem kdysi jeden vložila, mrknu se a pošlu Ti odkaz, ale podle mě záleží především na troubě a na zvyknutí si v ní péci, každá trouba je jiná, takže bych na nějaké takové rady až zase tak velký zřetel nebrala…a ten slíbený odkaz ;o)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 09.03.06 14:35
Pečení různých druhů těst

Vladko
děkuju moc za ten odkaz - i když záleží i na troubě tak tohle hodně napoví. Ale nenašla jsem tam těsto tvarohové a kefírové, a o ty mě hodně šlo, protože zrovna tyhle těsta se mi vždycky zdrcnou - přitom je máme doma skoro nejradši.....­.prosím ještě o radu,
díky moc

penda
4752 příspěvků 09.03.06 16:39
Lochnesko,

se mnou to máš těžký, já jsem závislá na váhách a gramáži, ale teploty pečení jdou tak nějak mimo mě…je to zajímavý, ale moc se mi toho za ten život nezdrclo a přitom na teploty nekoukám, když je uvedena v receptu, použiji ji, když ne, tak prostě peču, až upeču…záleží i hodně na použití formy, ne všechny se hodí do určitého typu trub…
P.S. A to, co se mi zdrclo, tak pochopitelně vždy, když jsem čekala nějakou důležitou návštěvu…zákon schválnosti! ;o)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 09.03.06 16:47
...

já vím, budu se muset k dokonalosti „propéct“ - prostě sbírat zkušenosti tím že budu péct a péct a péct.......a souhlasím s tebou že když má přijít návštěva tak se to nepovede, Murphyho zákony jsou skoro jediná jistota na tomhle světě - takže z toho plyne poučení: péct a péct a péct, ale hlavně nezvat návštěvy, ty za to můžou!!

DanaJ
1136 příspěvků 14.03.06 14:09
Proč se zdrcne bábovka...

Z mých zkušenosti:
1. Není dopečená - zkouším teď špejlí, kterou píchnu do středu či nejvyšší části bábovky.
2. Vyndám ji do zimy - teď ji nechávám v troubě či na dvířkách vypnuté trouby či na stole u topení.
3. Nechtěně s ní hodně bouchnu.
4. Protože má přijít někdo na návštěvu a já mu slíbila, že mu upeču bábovku - pro jistotu ještě koupím zákusky a bábovku si dáme druhý den k snídani bez návštěvy.

Vladka - dík za tabulku.

penda
4752 příspěvků 04.03.07 21:08
Tabulka

Berte ji, prosím, s nadhledem, při hledání odpovídajících receptů jsem totiž zjistia, že receptů, které by odpovídaly teplotám uvedeným v tabulce, je menšina. Čili i ty příklady receptů nejsou úplně shodné s teplotami, jsou spíš jen tak pro orientaci. ;o)

Teploty pečení v různých typech sporáků****Druh pečiva****plynová trouba****elek­trická trouba****hor­kovzdušná troubastupeňdoba pečení°Cdoba pečení°Cdoba pečeníBílý chléb ve formě , 500 g510 min250°10 min210°10 min245 min180°45 min150°35 minŽitný chléb ve formě , 1 kg290 min180°90 min150°60 minŽitný chléb na plechu , 1 1/2 kg 460 min220°60 min200°70 min160 min150°60 min170°60 minKynutá pletenka na plechu , 500 g335 min200°35 min160°35 minBábovka , 500 g340-50 min200°40-50 min160°50-60 minSavarin , 500 g330-40 min190°30-40 min150°30-40 minMakový věnec ve formě , 500 g345 min200°45 min160°45 minTřený koláč , 500 g360-65 min200°60-65 min160°60 minPiškotové těsto na roládu 38-10 min200°8-12 min170°10-15 minOvocný koláč z křehkého těsta Ø28 cm445 min220°45 min160°40-50 minOvocný koláš z třeného těsta Ø26 cm340 min220°40 min160°40 minOvocný koláč z kynutého těsta na plech 340 min200°40 min160°30 minSladký písek 220 min180°20 min160°20 minŠachovnicové pečivo 315 min190°15 min150°15 minVanilkové rohlíčky 212 min180°12 min150°10-12 minStříkané pečivo 310 min200°10 min160°8-10 minŠvábské figurky 120-25 min120°30 min100°30 minAnýzové placičky 125-30 min140°30 min100°30 minMakronky 125-30 min150°25-30 min100 °30 minPerník **130 min160°30 min120°30 minBasilejská pochoutka **125-30 minut180°35 minut150°25 minut
P.S.
Kltko, mám u Tebe pusu! ;o)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz