Pavlova dezert

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ifanka
94 příspěvků 27.01.14 10:59
Pavlova dezert

Prosím poraďte, jak docílit křupavý povrch u sněhového korpusu? Po třech pokusech stále měkký jako marshmallow, sice dobrá barva i tvar, ten poslední se dal i krájet, ale křupavost ne a ne se podařit! Je v tom nějaký trik? Není těch 150°C málo? Díky za radu- Ivana :zed:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 27.01.14 22:21
Pavlova

Ifanko,

jelikož nepopisuješ svůj postup podrobně, popíšu ti svůj.

Pavlovu dělám z 240 gramů bílků, váha která se rovná bílkům ze šesti vajec.
Bílky si totiž postupně mrazím a když jich mám dost, nechám v lednici rozmrazit a použiji.

V míse šlehám nejvyšší možnou rychlostí 10 minut!!
Možná zde je ten trik. Ač se sníh zdá tuhý už po 3 – 4 minutách, vydrž. Neodhaduj, nařiď si časovač. Ten čas je třeba, aby se do směsi dostalo dosti vzduchu.
Do sněhu potom přidám postupně 270 gramů pískového cukru a šlehám dokud se nerozpustí. To už trvá jen cca dvě minuty.
Nakonec přidám 2 lžičky škrobu, 1 lžičku octa a půl lžičky vanilkového extraktu (není nutný, stačí vanilková tresť nebo pytlíček vanilkového cukru).
To už jenom zašlehám do hmoty.

To už mám troubu předehřátou na 120°C a skleněný nebo porcelánový talíř postříkaný olejem a poprášený škrobovou moučkou.
Hmotu přendám stěrkou na talíř a snažím se vršit nahoru jak je to jde. Takové malé Kilimandžáro. Neboj, bude se to zdát vysoké, ale ono to klesne.
Celý ten zázrak dám do trouby, stáhnu na 100°C, nařídím časovač na 75 minut.
Neotvírám, nenakukuji. Po uplynulé době vypnu a nechám vše v zavřené troubě vychladnout.
Většinou dělám večer. Vypnu a jdu spát.

Na studený korpus dám 600 ml našlehané smetany. Cukr do ní už nepřidávám, korpus je sladký až až.
Pak jen zdobím ovocem: banán, marakuja, jahody, maliny, kiwi, karambola atd…., zkrátka co je momentálně na trhu.
Stačí kombinace dvou nebo tří, ale je důležité, aby bylo ovoce mdlé a ovoce kyselé. Vhodně se to dopňuje.

Jelikož jsme předevčírem oslavovali náš národní svátek, Pavlova nesměla na stole chybět. Výše popsaná metoda podpořená čtyřicetiletou praxí ještě nikdy neselhala.
Good luck!

 
Ifanka
94 příspěvků 28.01.14 08:32
Esmeraldě

Milá Esmeraldo, děkuji za rychlou odpověď. Zkusím to udělat podle tvé rady a dám vědět po víkendu! Moc děkuji a zdravím Ivana :mavam:

 
casino
4463 příspěvků 08.02.14 23:25
Pavlovna

@esmeralda
Vy byste měla psát návody pro IKEA a já bych ušetřil za montáž kuchyně :mrgreen:
To byla radost dělat :palec:
Akorát jste nezmínila tzv. tepelnou pojistku :) No, až do dneška jsem netušil, že ji můj šlehač má… Šlehá, šlehá, já si vážím cukr… a najednou ticho! Některé harapáky mám 2×, tak jsem to nakonec došlehal poctivě poctivých 10´
A písek, poté co tu Frantíci zlikvidovali cukrovarnictví, asi dovážime od klokanů - trvalo to přesně jak píšete :potlesk:
Nakonec jsem navršil Kilimandžáro, a ač jsem se nebál že mi to klesne, zase máte pravdu, kleslo to. MAKRONKY nafotily akorát to Kilimandžáro, ale když pak viděly co to dělá v troubě, tak se začaly blbě uculovat (nevím čemu, mně to připadá jako Jěštěd s rozhlednou) a prý raději přijdou, až budu hotový… :mrgreen:
Takže zatím díky :mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.02.14 01:02

Casino, máš to moc pěkně navršené. Věřím, že i konec dopadl dobře.

Té poznámce o tepelné pojistce nějak nerozumím. Že by snad nějaký šlehač nevydržel šlehat 10 minut? Nejspíš jsem to ale špatně pochopila.
To se mi stává čím dál častěji.

Když Pán Bůh rozdával trpělivost, na mne nějak zapomenul. Já to tam vždy nahňácám a ani to neuhlazuji.

Nicméně, budu se těšit na fotku výsledného produktu.

 
casino
4463 příspěvků 09.02.14 20:11
Pochlubím se cizím peřím...

…dort namašlily děti mých dětí :)
Bylo ho ale zoufale mááálo! :)
Jeden potomek už si ho objednal na oslavu vlastních kulatin…
Asi jsem si na sebe z meringy upletl bič :mrgreen:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz