Patří náhražky na LABUŽNÍKA?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4466 příspěvků 11.01.10 10:14
Patří náhražky na LABUŽNÍKA?

Manana píše:
Stránka se jmenuje Labužník (což je gourmet), a už samotný název vyvolává určité představy o charakteru této stránky a napovídá, co by na této stránce asi mělo být a co zde ten kdo hledá může očekávat.
Podle mne k labužníkovi různé náhražky a uměle získané suroviny nepatří, ty je možné uplatnit např. v časopisu ChefGurmán (česky Vedoucí Žrout), kde vůbec nevědí, která bije, což soudím z toho, že nemají ponětí o rozdílu mezi bílým a dezertním vínem a pletou si kerblík s koriandrem.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
manek  11.01.10 13:05
Patří náhražky na LABUŽNÍKA?

Nemyslím si, že je nějakou ostudou nebo chybou použít různé bujony, vegety či jiné tzv. „náhražky“ na dochucení pokrmu v přiměřeném množství. Na to jsou tyto produkty určeny.

Ovšem jinou věcí je, pokud se používají přímo na vytvoření pokrmu, ne pouze na posilnění chuti. To jsou recepty typu „6 kostek masoxu, 2 lžíce vegety a instantní nudle do litru vody, super polívka za pět minut…“. Myslím, že Maňana měl na mysli právě tohle.

 
alena45
588 příspěvků 11.01.10 13:35
...

Tiež neviem, či má na mysli drcený losos, ktorý nie je vôbec losos, alebo kaviár čierny a červený, ktoré nie sú pravé kaviáre, a či ramu, ktorá nie je maslo, akurát cesnak je cesnak a topinka je topinka.
Ja vegetu ani nemám, ale začala som kvôli dcére variť polievky typu pórková, brokolicová a tam to bez toho masoxu nie je ono. Inak ho nepoužívam.

 
Manana
1515 příspěvků 11.01.10 15:14
Náhražky

Abych trochu upřesnil, co jsem měl na mysli. Nebude to žádná disertační práce, na tu jsem už starej, ale napíšu to tak, jak mě to napadá.

Takže třeba masa. Nedovedu si představit, že bych se labužnicky rozplýval nad remou, kdo si na to ještě vzpomene. Byla to Rema, zkratka za REkonstituované MAso a bylo to hrozné. Sem bych řadil i hamburgery, maso robi, toho drceného lososa i s rybíma prstama, co nejsou z masa ale z drtě. Já bych sem zařadil i sojové maso, jsem českej labužník. Musím sem zařadit i dnešní salámy a uzeniny, které když upečete, tak se přesvědčíte, z čeho to udělali. Většinou z toho vyteče spousta vody a zbyde zčernalá, smradlavá umělá hmota. Ale jsou výjimky. Vimperská Masna dělá dobré buřty i gothaj a šunkový salám, ale zase do jitrniček semele uzený maso.

Mléčné výrobky. Především všechny tzv. nízkotučné nebo netučné jogurty, které jsou ze škrobu a s mlékem nemají nic společného. Pak náhražky sýrů, které vám v restauraci udělají jako smažený, nebo prodají na krámě pod hlavičkou třeba Blaťáckého zlata. To jsem si dlouho dělal jako Queso fundido, jenže to už nejde. Když to dám zapéct dneska, tak mi pak v pekáčku v neurčité tekutině plave kousek tvrdého světlého seškvařence.

Tuky. Už jsme tady. Tak všechny ty tzv. rostlinné tuky jako ty rámy a podobné perly, které jsou namíchány nikdo neví z čeho (podobně je to i s Blended - míchanými whisky), dal bych výjimku pro Heru, ale nějak nevím proč. Já jsem totiž už tak starý stařec, který si už nic nepamatuje, ale pamatuju si, že za války, to mi bylo 4 až 10 let, jsme museli jíst margarín, protože máslo jsme dostali jen někdy načerno od statkáře, a tu hnusnou chuť toho margarínu si pamatuju velice dobře a nesnáším ji. Nepatří sem samozřejmě rostlinné oleje zaručeného původu jako olivový, kukuřičný, slunečnicový a jiné.

Z ostatního mi napadá ještě umělá nebo ošizená čokoláda, co se cpe do lacinejch cukrovinek, umělej vanilkovej cukr, i když se v nouzi použít dá a není to tak hrozný, pak to hrozný expandovaný pečivo jako různé polystyrenové křupky, no a jako poslední, co mi napadá, se musím zmínit o bujónovejch kostkách. Nedá se říct, že bych je úplně zavrhoval, jako nouzovka a doplněk se mnohdy hodí, ale stavět na nich nějakou labužnickou polívku pro hosty labužníky si nedovedu představit.

A nepatří sem náhražky, které jsem objevil na této stránce.

Tak dobrou chuť! iB´an la echu b´al!

 
sveva
751 příspěvků 11.01.10 22:36
Náhražky Manana

Děkuji za stránku na kterou upozorňuješ. Pečlivě jsem si ji založila a vytiskla pro případ ztroskotání. Na ještěrky, které miluji, by asi nikdy nedošlo.
Zdravím.

 
ehirsch472
4 příspěvky 15.01.10 10:54
...

Nikomu nebudu brát jeho názor,ale pokud by se tady skutečně dodržovalo o čem autor píše,tak by odsud vyletělo minimálně 80 procent všech receptů.A co se stáří týče stím bych se taky nechlubil,já si pamatuju 2 světovou celou a nemyslím že bych byl kvůli tomu chytřejší.Nikoho nenutím aby se cpal nějakým svinstvem,vněčem má autor pravdu ale vněčem zase neví ,která bije,takže zavrhovat všechno jedním šmahem se mi jeví zbytečné.

erich.

 
Manana
1515 příspěvků 15.01.10 11:43
Náhražky - ehirsch472

Jestli jsi to nepostřehl, tak se svým stářím se nechlubím, jen oproti tomu, jak někdo říká, že hodně pamatuje, tak já podotýkám, že už si nepamatuju nic, jen ten margarín. A znovu jsem si dvakrát můj příspěvek přečetl, a nikde jsem tam nenašel zmínku o tom, že bych byl kvůli prožití 2. světové chytřejší.

A rád bych tě, ehirsch, poprosíl, abys konkretizoval své „vněčem zase neví ,která bije“.
Děkuji předem.

 
marmelada
1643 příspěvků 15.01.10 20:15
Tedy Maňano,

tys mi dal. Tedy myslím s těmi odkazovanými stránkami. Pobavila jsem se u kaší z kopřivy i u polévky z lesního listí, doufám, že nikdy nebudu někým nebo něčím nucena kuchat hady a ještěrky. Ale na druhé straně mi to přišlo úplně stejné, jako když kdysi můj táta stahoval králiky. Jako malá jsem tu činnost strašně ráda pozorovala. Prostě taková hezká vzpomínka na dětství.
S tvým pojednáním o náhražkách mohu jen souhlasit. Doslova a to i přes to, že jsem se narodila až čtrnáct let po té 2.

 
gmp
1603 příspěvků 19.01.10 11:46
Náhražky

Já jsem v minulém týdnu koupil tuto náhražku hovězího předního za 119,– Kč:

Casino, prosím pěkně, můžu to použít???

 
Alis
2617 příspěvků 19.01.10 19:08
Ano náhražkám

Takové náhražky bych v naší masně brala všema deseti To jsi nemohl obstarat pár kilíček takové náhražky na sraz v Malenovicích?

Biftečkům za cenu předního zdar
A.

 
casino
4466 příspěvků 21.01.10 21:40
gmp

můžete. …ale možná kdyby se s tou flákotou mohl svého času pomazlit Ridley Scott, tak by nejspíš filmový Vetřelec vypadal trochu jinak :-)))

 
svato
1415 příspěvků 21.01.10 22:04
a keby bol taký jedlý,

možno by nebol až taký úspešný

 
Manana
1515 příspěvků 24.01.10 19:49
Tenhle krásný odkaz od di

se objevil u receptu na Prime rib, a protože si myslím, že patří sem a byla by škoda, kdyby tu nebyl, dávám ho i sem.
 http://www.cuketka.cz/?…

 
Manana
1515 příspěvků 24.01.10 19:53
...

to se mi to nějak nepovedlo, tak nový pokus:
http://www.cuketka.cz/?…

 
casino
4466 příspěvků 24.01.10 21:18
Nevím proč to nejde...

"http://www.cu­ketka.cz/?p=3429

 
Ditule22
5 příspěvků 03.05.10 17:48
To je konec

Jak se na začátku úplně mazlí s těma pytlema boršče, takhle byse měl kuchař podle mě mazlit se svalem svíčkové. Tohle jsem neměla vidět, to mě zabíjí. Sice zasmála sem se, ale jestli jsem posledních pár let uvažovala o tom zkusit některou z přilehlých restarací, tak tohle mě přesvědčilo dokonale.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz