V poslední době se tu mezi několika nováčky rozmohl starý nešvar.
Problé spočívá v tom, že dřív si to ten nový vždycky nechal
vysvětlit, ale dnes si nováčci (někteří) počínají, jako by to dělali
schválně. Díky tomu zaplevelujeme diskusi pod recepty vzájemným
dohadováním místo plodného a chutného povídání o receptu samém.
Rozhodla jsem se, že se ještě jednou pokusím vše vysvětlit, i když se
zřejmě jedná o sysifovský úkol.
Důvody již mnohokrát opakované: stránky nemají v současné době
funkčního administrátora, takže recepisné šílenství nemá kdo usměrnit;
když se recepty opakují pořád dokola, stránky se nafukují ad absurdum a
vyhledávání se stává obtížné, výhledově nemožné (při zadání
stejných ingrediencí vypadne několik stránek receptů, které nikdo nemá
sílu prohledávat); malé odchylky v ingrediencích nebo technologie lze
zmínit v komentářích, což je naopak žádoucí, protože hledající najde
na jedné stránce několik variant podobného pokrmu.
Teď něco, co se tu ještě nezmiňovalo. V poslední době je velmi
akcentovaná otázka duševního vlastnictví. Je naprosto přirozené v celém
civilisovaném světě toto duševní vlastnictví chránit. Dokonce už
i Čína, která vždy byla největším plagiátorem, je nyní nucena, pod
celosvětovým tlakem, na ochranu autorských práv dbát.
Možná Vám to přijde směšné, ale i na recept se autorské právo
vztahuje. Nebudu Vám tu citovat paragrafy, nejsem právník. Nicméně když tu
někdo publikuje recept a pak přijde někdo druhý a opíše ho pod svým
jménem, tak ho autorovi vpodstatě sprostě ukradl. Ze stejného důvodu je tu
dobrým zvykem psát původ a autora receptu, který publikujeme poprvé, pokud
ho známe a není to naše vlastní varianta.
Kdyby to, co tu dělá jedna nová, plodná kuchařinka, udělal někdo z mých
kolegů s mým překladem, pak ho dám pravděpodobně k soudu. A pokud ne,
postarám se o to, aby se to v branži všichni dozvěděli. To není
bonzování, to je ochrana duševního vlastnictví (IPR). Tak prosím, nebuďme
plagiátory, podvodníky nebo nedej Bože zloději!
A na závěr: dbejme na to, aby kvantita nenahrazovala kvalitu. Nikdo na Vás
nežárlí, nikdo nehodnotí míru Vašeho mistrovství podle počtu
uveřejněných receptů. Tak se prosím zamyslete, než něco napíšete.
Extravagantní kombinace surovin a ochucovadel ještě nezaručují, že to bude
k jídlu. Moderní gastronomie směřuje spíš k jednoduchosti, menšímu
počtu kvalitních ingrediencí a k tomu, nechat je chuťově vyniknout. Nejsem
arbiter culinarium, ale když porovnám recepty, které sem psala třeba babi
s tím, co se tu někdy (to prosím není na všechny i dnes se najdou
skvosty)objevuje dnes, kladu si otázku: „Kam kráčíš
(ne)Labužníku?“
Vím, že tento příspěvek vzbudí u mnohých nelibost. Bohužel taky vím,
že je pravděpodobně úplně zbytečný. Ale kdyby si ho vzal k srdci jen
jeden…
Tak - a teď mě klidně kamenujte.
Pár slov o pravidlech a právech...
Jsem velice tolerantní a dá se říct i mírná, ale co se tu děje, se mi vůbec nelíbí. Aby se někdo registroval na server, který se týká receptů a dobrého jídla jen proto, aby nadával někomu, kdo pro Labužníka udělal hodně přínosného a snaží se, aby to tu bylo pěkné, to myslím není nic záslužného, nic to nevyřeší, jen to situaci zhorší. Boni a Ejo, nenechte se odradit!!!!
Jak ty trhovkyně, jedna, druhá, třetí, patnáctá, jen na sebe vystrčit
holé zadnice, ještě to tu nebylo…Miloš
Věřily by jste, že nenávidět dá stejně práce jako mít rád?
snažila jsem se vysvětlit, proč. Tady vůbec nejde o to se hádat, to přece štve každého. Ale když se nebude hrát podle pravidel, můžeme to tu zabalit. Myslíš, že bys to takhle mohl pochopit?
Tak, mě to už vážně nedá a musím se zapojit do diskuze. Sigrid a nenapadlo Tě tak čistě náhodou, že když někdo na tento server přijde poprvé, nemá vůbec ponětí o nějakých pravidlech, řádech, vyhledávání apod. Mě to trvalo delší dobu než jsem se zorientovala, ale protože jsem byla plná elánu a optimismu, tak jsem taky chtěla přidávat recepty - třeba jinak nazvané a nevěděla jsem něco o pravidlech apod. Na všechno jsem došla časem, a pak veliké nadšení ze mě opadávalo - to musím přiznat. Ještěže je tu tolik lidiček, které znám a proto tady taky jsem. Nad nechutnými diskuzemi a tahanicemi pak mohu jen kroutit hlavou. Ale tohle jsem si fakt už nemohla nechat pro sebe.
ono nejde o to, že to někdo udělá párkrát jako nový. Jde o to, když se to dělá cíleně. Ale ono asi nemá cenu to vysvětlovat furt dokola.
Väčšina z nás sa tu snaží správať podľa istých pravidiel, niektorí ich tvrdohlavo ignorujú a zrejme aj budú. (Anonymne je ľahko aj hocikomu vynadať.) Keby sme sa dokázali povzniesť nad vzniklú situáciu, IGNOROVAŤ vírenie hladiny niektorými ľuďmi! Zas by tu bolo fajn.
Mne najviac vadí, že viacerí starší labužníci to vzdali a odišli! Chýbajú mi a ak toto čítajú, prosím ich, aby sa vrátili! Rada by som sa s nimi ešte tu na Labužníku naďalej stretávala!
Sigrid, súhlasím s Tebou a Pekařka, bola som na tom presne ako Ty.
Všetkým želám príjemný deň!
Anna
To co se tady poslední dobou děje je velmi smutné. Každý den sem kouknu,
pročtu recepty, komentáře a inspiruju se, okomentuju vyzkoušené recepty a
zase mizím. Nesnáším tvrdohlavé lidi, kteří si stůj co stůj stojí za
svým, ač jsou upozněni na chyby, ale " staré " známé vždy ráda
vidím.
Všem krásný, sluníčkový den
Sigrid, nemyslím, že by byl ke kamenování důvod. Upřímně, po dvou
letech pobytu na těchto stránkách jsem rovněž dospěla k závěru, že na
manýry ve stylu: „Ať psi štěkají, karavana jde dál“, s naivní
premisou, že ten dotyčný je ona karavana, prostě nemám.
Rovněž musím konstatovat, že Babi měla fantastický výkon, bohužel vlivem
nepřesných překladů se někdy vloudily chybky, na které se přišlo až
při vaření. Ale nebylo to vzhledem k množství zajímavých receptů nijak
zá:,–(ní. Nedalo mi to a zkusila i za cenu, že to vyhodím, smažit
kuřecí řízek obalený v trojobalu na teflonové pánvi ve směsi vody a
oleje. To co vyšlo nechtěl jíst ani náš pes, ale třeba jsem něco udělala
špatně, je to možné. Je mi líto, že se postupně vytratili lidi, pro
které jsem ráda psala příhody veselé i smutnější z našeho rodinného
života do deníčku, a nakonec jsem došla k závěru, že většině těch
nových asi nemám co říci. Je to hrozná škoda, protože ostatní foodblogy
jsou založeny na principu individuálním s komentáři veřejnosti, nikoli na
kolektivní bázi.
Ale neodcházím, jen odpočívám.
nemyslím si, že když se někdo zaregistruje na Labu, že ihned poté
vkládá recept. Než se nováček zaregistroval, tak určitě pročetl pár
receptů a tudíž i diskuzí, kde se asi mohl dočíst co a jak. Nějaké to
upozornění je už skoro pod každým receptem
Sigrid to napsala hezky a dubléři ať se chytnou za nos. Opravdu se to může
stát jednou či dvakrát možná i třikrát, ale ne pravidelně s každým
receptem! Též mi to připadá jako cílevědomá schválnost
s tím, že vetšina z nás registrovaných na Labu si určitě stránky předně prohlídla, rozkoukala se tu a pak teprve učinila rozhodnutí se registrovat. I já patřím k těm, kteří to tak udělali a i přesto jsem byla několikrát upozorněna na duplicitu receptu, který jsem vložila. Nijak mě to neuráželo a neuráží, ale občas ty výtky byly hodně kritické a sobecké (myslím, že upozornit na chybu jde i soukromou zprávou a v klidu, někdy i polopatě) a měla jsem chuť to tu zabalit. Jenže za tu chvilku brouzdání tady, jsem našla spoustu zpřízněných duší, které mám moc ráda a vracím se sem, abych si pročetla jejich příspěvky, jejich receptíky a taky se poptala jak jde život. Takže Bono, Pendo, Spisere a ostatní přátelé…vydržete to s těmi neurvalými, arogantními, nechápavými…časem se po nich slehne zem a zůstanou tu jen ti, které to tu opravdu baví, inspiruje a má tu přátele…
stejně, jako Bona jsem po přečtení komentářů u " salátu" práskla
dveřmi. Jsem velmi tolerantní, kdybyste mi …na hlavu, tak se neurazím. Ale
tohle už i na mě bylo trošku moc. Všichni víte, že nejsem
„starousedlík“, jsem tu asi rok a bylo mi tu moc dobře. Stejně jako
každý normální člověk, jsem se nejdříve s Labu seznámila a pak teprve
odvážila napsat nějaký recept. A to jsem hledala ve svých sbírkách
několik dnů, abych se neopakovala. A stejně se mi to asi někde
podařilo.:-) Když jsem např. nevěděla, jak najít recepty od jednoho
autora, tak jsem se zeptala a hned mi někdo poradil. Je mi líto, že se tady
objevil člověk, který cíleně vyhledává konflikty, provokuje, informovaný
je až moc, takže nováček to není a co je nejhorší, baví se tím. Směje
se nám do obličeje. To mi vadí nejvíc.
Dveřmi jsem sice práskla, ale zůstávám dál, protože mi záleží na
zachování alespoň přijatelné úrovně tohoto serveru, jen budu také
nějaký čas odpočívat a hlavně nebudu reagovat na provokatéry. Na ně
nehodlám obětovat svůj volný čas. Mějte se hezky. Tea
patřím k těm novým-cca 4 měsíce…a zařekla jsem se, že sem žádný recept nenapíšu. Docela dlouho mi trvalo, než jsem zvládla záludnosti vyhledávače- česky, slovensky, s diakritikou i bez ní…určitě bych tohle před odesláním receptu absolvovala, ale on by se stejně našel nějaký šťoural, který mi vyčte, že tohle už bylo napsáno někdy v minulosti na blíže neurčeném (nebo i určeném, ale mně neznámém) místě, servu, nebo knize…a to někdy docela nechutně. Chápu, že je velký problém, když se nabídnou 3 stránky identických receptů, a je na místě na to dané autory upozornit. Ale nemyslím si, že arogantními urážkami se něčeho dosáhne. Většina lidí zareaguje spíš naopak (a just!…)a končí to patovou situací, do vyčerpání se opakující. A pak jsou ostatní taky vyčerpaní ze čtení zvláštních příspěvků a z hledání receptů…doufám, že je z toho jasné, že nemám nic proti slušnému upozonění, ale někdy se to prostě zvrhne. I když zase „na hrubý pytel hrubá záplata“…Labužníka jsem si oblíbila, i lidi kolem něho, ale někdy se mi ježí chlupy (v létě méně- víc se holím)
Tvoja ohľaduplnosť voči nováčikovi je chvályhodná, lenže práve preto, že je niekto v nejakej spoločnosti prvý raz, by sa mal snažiť predovšetkým prispôsobiť určeným pravidlám. Ak mu nevyhovujú, bolo by snáď vhodnejšie, poobzerať sa inde a nie snažiť sa všetkých ostatných prispôsobiť k obrazu svojmu.
Souvisí to s tím, co píše Sigrid o autorství. Představte si, brouzdám si po netu a na stránkách Vitany jsem narazila na svůj recept se svým vymyšleným názvem - „Středomořská zelenina na plechu“, doslova opsané a to i s poznámkou, které jsem občas dělávala za receptem… jako jak jsem na ten recept přišla. !!! Teda jsem v šoku, že si ten někdo (jakási Ida) ani nedal práci s přeformulováním a ještě drze použil moji vlastní (ten den aktuální) poznámku o tom, že jsme to v pěti snědli skoro celé…
Už jsem nikdy nechtěla napsat ani řádku, ale nedá mi to. Jsem asi
z jiné planety. Kvůli tomu co se tu děje, mám za sebou hodně špatných
dnů i nocí. Nejsem nijaký starousedlík, ale z vzpozdálí jsem sledovala
velmi dlouho. Svato má pravdu.
Navíc tenhle nováček měl tolik času, kolik jiný nedostal. Každý druhý
by se hanbou propadnul.
Pozdrav všem, kterým to není jedno posílá Zlata
Boni, nám takhle přemísťují chlebíky ze stránek i s obrázky.
podívej
- nám ten řízek na oleji a vodě fakt moc chutnal
Bono , já tam koukala včera a ten recept
mne zarazil, protože jsem ho nedávno někde viděla, prolistovala jsem pár
časopisů a pak ho našla tady od tebe, aspoň vidíš, že se líbí
letos budu na Labužníku 4 roky, chodím sem jen nahlížet, dále sleduji hlavně deníčky…už mám na svém 70.000 návštěvnost, a jsem moc ráda, že se pod mými recepty nediskutuje, stačí mi, když vidím jak roste jejich návštěvnost …Marlenka je stále na prvním místě…no a zabydlela jsem se na jiných, pohodovějších stránkách…jinak ještě touto cestou zdravím všechny účastníky srazu v Písku a přeji ať se vydaří…
sešly staré známé. Děkuju za podporu, ale jak to tak vidím, nic
nezmůžeme. Jak podotkla Jandule, potrefená husa se nám obloukem vyhne a bude
si dál dělat. co chce.
Přečetla jsem si deníček gmp a mám dojem, že skutečně přišla doba na
to, dát si tu na chvíli oddech. Jeho sloh je sice poněkud toporný, ale jeho
ironie natolik prvoplánová, že to došlo i takové huse jako jsem já.
Stejně jdu zítra do špitálu (čímž se zároveň omlouvám za svou
nepřítomnost v Písku).
Poprvé v životě přemýšlím o tom, že poruším pravidla Labu a bude-li
to takhle pokračovat dál, zruším vše i recepty. Nemáte dojem, že je
dehonestující být v sousedství něčeho takového jako je „voňavé a
opojující poblivení“ nebo v páře dušený paskvil na ledvinkový puding
(který mezi námi ani v nejlepší anglické variantě nestojí za žádné
oslavné řeči)?
Bono, Aničko, napíšu. A sem občas juknu, ale jinak nechám prostor
zázrakům typu terrinka, bobr, bobryně, obryně, bachyně a jak se všichni
jmenují, samozřejmě s rytířským gmp jako jejich stráží. Škoda, že
nepochopil, že gentleman se chový slušně ke všem ženám.
Je mi z toho smutno. Svým způsobem je to vizitka nás všech, že slušný se
vždycky nechá převálcovat od hulváta a že pravidla vlastně nikoho
nezavazují. To, že jednou schválně přepíšu něčí recept, podruhé vezmu
kytku z cizího hrobu a dám jí na svůj a pak se budu hlasitě pobuřovat nad
morálním úpadkem a netolerancí skupiny závistivých bab, je sice na
zvracení, ale bohužel realita.
Děvčata drahá, všechny mojí krevní skupiny, mějte se krásně a potkáme
se někde, kde bude líp. Ono se něco najde. Pa a díky sigrid
proboha, když už nemáte sil a nervů to tu dále snášet, tak aspoň nemažte recepty, případně ty ze záznamů v deníčku, které se receptů a návodů týkají. Koho myslíte, že tím naštvete? Jenom ty, které ty recepty zaujaly a budou je tu jednoho krásného dne zoufale hledat a proklínat… koho? Počítám, že nikoli terrinku, ale autora receptu. Navíc, kdyby se odsud z důvodu „nedůstojného sousedství“ vymazaly všechny kvalitní recepty, tak tu fakt nic nezůstane. O ty recepty jste se přece chtěli hlavně podělit s ostatními, byl to váš dárek pro ně, a tohle „a jdu pryč a všechno co je moje si vezmu s sebou, abyste věděli!“ mi připadá jak v mateřince… Trošku nadhledu…
je mi tak nějak smutno.
Od začátku roku jsem v novém zaměstnání, chodím domů hodně unavená,
přes den můžu nakouknout, jen když sedím nad obědem. Musela jsem opravdu
hodně omezit weby, které pravidelně sleduji. Preferuji Labužníka, protože
mi vždy přišel tak „noblesní“ bez slepičího hašteření a
žabomyších válek. Díky mnoha členům ze zahraničí mi i rozšířil
obzory, ale proč mizí? Kde je Babi, Trikolka, Bunter, Yvette a jiní? Těším
se do Písku, že si snad popovídáme bez nějakého napadání. Vždyť na
světě je tolik zloby, proč ji zanášet ještě sem?
Sigrid, tolik jsem se na Tebe těšila…(není tu symbol pro smutek..)
Budu na Tebe moc myslet, ať jsi co nejdříve v pořádku, brzy napiš.
Trochu jsem přemýšlela a děkuji jedné laskavé kamarádce (ona ví) za
její slova.
Zatím nevím, jak to přesně zformulovat… Ale co se pokusit to tady slepit?
Vždyť nám bylo dobře, bavili jsme se, sdíleli radosti i vzteky a některá
přátelství tady vzniklá mohou být pevnější, než si zatím dovedeme
připustit. Někdo si třeba řekne „od tebe to sedí, vždyť si taky
utekla“… Jenže s podporou mnohých z Vás si teď uvědomuji… Proč
vyklízet pole a uhýbat z cesty křupanství, primitivismu, zlomyslnostem a
špatnosti neuměle skryté za maskou křečovitého juchavého úsměvu…
Nenapadlo mě smazat svoje recepty, protože vím, že se podle nich dá dobře
vařit a že v rámci zdejších možností udělají radost hodně lidem.
Protože já skutečně mám lidi ráda, tedy hlavně některé… S deníčkem
je to trochu o něčem jiném, třeba o odkrývání sebe a svého soukromí a
to není pro každého.
Asi to bude chtít trochu času…gmp zkusí uvařit pudink s ledvinkami a
třeba se pak na tyto stránky navrátí slušnost a zdravý rozum.
Přátelé, krásný večer. Bohdana
Chceš udělat to samé o čem já přemýšlím už delší dobu. Je to
složité, Labužník se mi stal drogou a tak co teď. Našla jsem zde hodně
přátel, naučila jsem se spousty nového a našla neuvěřitelné množství
inspirace. Našla i pomocné ruce, které mi nezištně pomohly.
Mám pocit, že jsi moje dvojče. Stejné myšlenky, stejná nátura …
stejný smutek.
Na druhou stranu se mi určitým lidem do nekonečna nechce ustupovat.
Ať se rozhodneš jak chceš, stejně jako smutek, tak i zklamání po určitou
dobu zůstane. Ale bude to škoda pro ty co zůstanou. Škoda, že Ti Písek
nevyjde, přála jsem si se s Tebou potkat.
Měj se a brzy se uzdrav. Z.
znám labužníka už 4 roky a je to pořád dokola, mockrát se za tu dobu semlelo něco podobného, co teď … někdo je středem zájmu pro nedokonalost receptu, jiný vůdčí osobností, po chvíli přijdou noví labužníci, ze starších jich pár zmizí, role se vymění, ale situace je pořád stejná … ve vedlejší diskuzi jsou zmíněni mrtví brouci … každý po určité době zde strávené zjistí, že platí mlčeti=zlato … venku začíná jaro, sluníčko nás vyžene ven a na nějaké hádky se časem zapomene … těším se do Písku, pojďte se těšit taky …
nechcem byť múdra, ale určitých ľudí si už predsa nemusíš
všímať…a ide sa ďalej, čo povieš?
A.
no tohle jsem měla na mysli, ale nějak jsem se do toho zamotala.
Začala jsem to tak i zkoušet a jde to. Pa všem jdu se chystat na poslední
noční.
Těším se na Vás všechny.
Ono, když člověka čeká něco nepříjemného a taky se trochu bojí, tak se chová krapet přecitlivěle. Však on mi ten špitál srovná hodnoty. A ta chvilka distance od Labu mi jen prospěje. Krásně si ten Písek užijte. To mě fakt hodně mrzí. Moc jsem sa těšila, že Vás poznám a pokecáme z očí do očí. Pa a ať to vyjde! s
tak to není. Sice Tě čeká nepříjemná záležitost, ale myslím, že Ty jako zá:,–(ový člověk bys takto reagovala vždy. Tomu věřím a věřit chci. Za tuto diskuzi Ti děkuji, je nejpřínosnější za posledních pár měsíců zde. I pokud se identifikace charakterů týče…
A vymazání receptů si rozmysli, nakonec jsou i ve společnosti „vysoké kulinářské“ autorů, kteří se tu již fyzicky neobjevují, ale zanechali svoji nesmazatelnou stopu. Takže je na každém, zda vybere „ledvinkový pudink“ nebo si to namíří výš…[;
asi si to už nestihneš před nástupem do špitálu přečíst, ale přeji Ti hodně zdraví, ať všechno dobře dopadne. A souhlas s tím, co už tady bylo řečeno - tahle diskuze je to nejrozumnější, co se tady v poslední době objevilo. Kdo jedete do Písku, tak si to užijte, ostatním přeji také hezký a pokud možno slunečný víkend.
hlavně hodně zdraví !! To ostatní ať vezme čert, to není důležité
!
Odpočiň si a těším se, až Tě tady zase uvidím. …T.
právě jsem se vrátila z cesty po cizině a čtu. To, co jsi tu napsala,
bych mohla podepsat.
Teď ti jen přeju , ať se z nemocnice vrátíš co nejdřív jako nová.
Hodně štěstí ti přeje Eva
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
