Papinův hrnec

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Arachis
3 příspěvky 08.12.15 00:27
Papinův hrnec

Všechny zdravím a omlovám se dopředu, jestli se bude někdo cítit dotčený. Nesnáším recepty stylu pečeme 3 hodiny apod.Za našich babiček to snad smysl mělo, kdy se topilo, k vůli teplu, třeba celý den a že se u toho i vařilo, bylo na snadě a mohla být krůta v troubě i 6 hodin. Ale v dnešní uspěchané době, kdy bychom ještě měli šetřit naše zdroje a to přírodní i finanční…Zkrátka témeř vše vařím v papňáku a pokud ještě někoho nenapadlo, přidávám, že i kačenu. Sice ji načtvrtím a peču v troubě max.1,5 hod.jako kuře, ale pak šoupnu do hrnce, přileju vše z pekáče a na 15 minut podusím. Kačenu málem nejde vytáhnout z hrnce, jak je měká. Jediné, co zztratí je křupavost kůrky. Ale křupavost je jen konzistenční pojem. Na chuti to nezmění nic a v puse se to stejně rozkouše, no ne?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
birkana
1667 příspěvků 08.12.15 10:10
Jsem já ale trdlo ...

@Arachis, proč peču housky, bagety a veky??? :zed:. Vždyť můžu vařit jen knedlíky ;), ono se to rozkouše a složení je: tekutina, mouka, vejce, droždí… :lol:.

Proč si pochutnávat na vypečené kůrce či kůžičce, je to „konzistenční pojem“ (cituji tvá slova), proč vařit těstoviny právě al dente, vejce naměkko, natvrdo, nahniličku, nerozvářet zeleninu atd. Je to jasná logika, vše skončí na konci trávicího traktu tak jako tak :jazyk:.

A úplně nejlepší by bylo smíchat předkrm, polévku, hlavní jídlo i moučník s kávou dohromady, nalít do korýtka… :mavam: :potlesk:

 
di
2451 příspěvků 08.12.15 12:59

@birkana Jednoho takového pána, co se držel posledního odstavce, jsme tu kdysi měli - říkalo se mu doktor Špína, já ho bohužel nepamatuju, byla jsem tehdy malá. Ale existuje o něm (a ne jen o něm) „studijní literatura“, román Hvězdy kvelbu od Pavla Řezníčka. ;-).

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.12.15 22:26

Křupavost - konzistenční pojem. Máš naprostou pravdu. A jestli je ti jedno zda jíš kůžičku propečenou do křupava nebo vařenou, proč si nevzít šneka přímo z ulity. Konzistence bude jistě dost podobná.
Máš rád tlakový hrnec a to ti nikdo nebere. I pro mne byl dobrým pomocníkem když jsem měla na starost velký dům, dvě děti, dva psy, manžela, který nevěděl co je to vysavač, a k tomu ještě dvě zaměstnání.
Dnes mám času dost a tak si pomalu vařím, nakukuji pod pokličku a nikam nespěchám. S trochou štěstí se tam take dostaneš.
Prozatím si pěkně pošmákni na vařené kůžičce. :D

 
Arachis
3 příspěvky 09.12.15 07:45

Lidí neblázněte, tak za prvé, ta kůrka je za tu hodinu a půl úplně propečená a krupavá, jen z hoto papiňáku trochu zvlhne. A znám spoustu lidí, co kůži vůbec nejí, tak ti by třeba moji radu ocenili.Za druhé ano, nejsem takový fajnšmekr, jídlo beru jako příjem potřebné energie. Jistě, mám ráda věci, které si dokážu vychutnat jako třeba zmrzlinu. A ano, je mi jedno, co např. k masu mám, jestli nudle nebo brambor nebo housku, to je pro mě nepodstatné. Ale o tom ten můj připěvek být neměl. Chtěla jsem jen napsat, jak urychlit pečení kačeny. Já někde četla, že někdo peče kuře v mikrovlce a jak si dokáže pochutnat, což tedy já kuře z mikrovlnky nee a také jsem nereagovala, že je to pak suchý humus. Myslela jsem, že se tady baví normální lidé, co si předávají rady a zkušenosti, ale asi jsem se zpletla. Mimochodem můj taťka si také dovedl, než šel na odpolední, do polévky nakrájet chleba, přidat brambory a řízek a tvrdil, že mu to nevadí, že si to dokáže vychutnat. Takže mu musím říci, že je špína špinavá. A ty národy, co vaří kotlíková jídla a (mimochodem, bramborový guláš k tomu nemá daleko)jsou asi naprostí neandrtálci.

 
birkana
1667 příspěvků 09.12.15 08:09
Urychlení pečení ...

@Arachis, my si asi nerozumíme :think:. Pokrmy typu eintopf jsou výborné a třeba tajine nemá chybu :lol:. Charakter pokrmu takový je. Jestliže ale podávám pečenou drůbež, měla by být kůže jemně křupavá. Samozřejmě se nebavím o dietním stravování.

Když už chci urychlit pečení drůbeže nebo hlavně vepřových kolen, postupuji naprosto opačně :cert:. Nejdříve předvařím - předdusím a pak nechám v troubě vypéct kůži (kůrčičku)! To samé s kuřetem v MW. Nejdřív nechat změknout v páře a pak šup pod gril. Nic se nevysušuje 8o.

 
Arachis
3 příspěvky 09.12.15 09:43

Ano, koleno, tak peču taky.Ale mám otázku, už jste to zkoušela? Mslím to kuře. Já ano, osobně i u tchýně. Ta to tak dělávala, ale mi to u té drůbeže nechutná. A vy už jste zkoušela dodělat kuře v papiňáku??? Možná ano, ale pochybuji, že všichci, co mi odpovědi. Nevyzkoušeli, ale kritizují, to je typické. Přitom to je jen psychická záležitost, protože si to v hlavě blokli. Nedávno mě pobavila kolegyně, když k ní přišla návštěva a chlapům nabídla pivo, samozřejmě přikývli, ale jak uviděli PETku, tak ji poslali k šípku, prý jestli lahnové nemá, tak řekla, že jistě, odnesla petku, v kuchyni jim to nalila do kryglů a chlapi mlaskali, no vidíš, to je jiné pivko. A tom to všechno je. A také lituji lidi, kteří jedi pouze očima a když se jim to nelíbí, tak to prostě jíst nebudou. Já nejdříve ochutnám a pak krituzuji.

 
birkana
1667 příspěvků 09.12.15 10:14

@Arachis, určitě nebudu zkoušet dobrou křupavou, vypečenou kůži na drůbeži následně pařit v papiňáku. Naopak ano - peču (dusím) přikryté a nakonec poslední čtvrthodinu odkryju, příp. potřu medem a dopékám. V multifunkční MW je to hračka :lol:.

Lidé nejedí pouze očima, ale také očima. Je to o kultuře stolování :roll:. Howgh :lol:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz