Pálivé papričky u nás!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Manana
1515 příspěvků 14.09.06 13:37
Pálivé papričky u nás!

Tak už se mi začíná plnit můj sen. V Hypernově v Centru Chodov mají tyto čerstvé pálivé papričky:
Habanero,
Red Savina Habanero,
Scotch Bonnet,
Fresno,
Jalapeño,
Santa Fe,
De Árbol.

Pokud nevíte, které to jsou, můžete si je najít tady , nebo tady , či tady .
A proč se sen teprve začíná plnit? Protože tady ještě stále nejsou k sehnání ve Střední Americe a jižních státech U.S.A. běžné čerstvé papriky jako archo, poblano, pasilla, guajillo, guaque, güero, merita, pique a další.

A doufám, že už je tam budou mít pořád, hehe!!

Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.09.06 14:28
Maňánku,

tak se tam stav ještě dnes, koukneme se na ně! Co ty na to?

 
sim
293 příspěvků 14.09.06 14:57
...

momentalne sa da bezne kupit velka kopa exotickych alebo luxusnych potravin. ja mam obavy, ze to je nejaka vlna, ked obchodnici hladaju, cim by este zakaznika zaujali. za rok pride cas revidovat a zistia, ze cesi nevedia pouzit sladke zemiaky, banany na varenie, 85% cokolada im nechuti, chillies ich palia a nic z toho nekupuju. a bude zasa bramborova dieta.

 
sim
293 příspěvků 14.09.06 14:59
...

v kazdom pripade, diky za info, Manano. pojdem asi tiez na lov.

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.09.06 15:33
Pálivé papričky u nás!, Maňáno, Maňáno:

hele, Cumbuch
Maňáno, ty eště žiješ?
Myslel sem, že tě snad zalehla Milka, ta naše kráva, když si na Šumavě mlsal rovnou vod čepu

 
Manana
1515 příspěvků 14.09.06 18:46
habano

právě sem se vrátil z Chodova, kde jsme s Mankem koupili papričky a pak se zčadili jak motyky.

 
Manana
1515 příspěvků 14.09.06 18:47
sim

budeš mít pravdu, bohužel. Tak jako už skoro nejde sehnat pořádný maso nebo obyčejnej chleba.

 
Pilka
113 příspěvků 19.09.06 11:41
Ďábelská kombinace

labužníka (myšleno občasného nakukovatele na tyto stránky) a vášnivého zahrádkáře, kteří se vzájemně doplňují v mém relativně zachovalém těle, mi vnuká myšlenku : koupím čerstvé papričky, vyberu semínka, důsledně označím jmenovkami a v únoru vyseju. Příští rok už mi možná bude srdečně jedno, jestli je ještě naši obchodníci objednávají, nebo se vrátili zpět k podřadnému zboží, které zřejmě nakupují za cenu odpadu a nám pak prodávají jako „výběr“. No samozřejmě jak kteří, že.
Už se těším, že příští rok budu mít pálivky svoje, hehe !!
Maňano, kdybys zaregistroval ještě podobný objev, např v podobě dalších Tebou zmiňovaných paprik, šoupni to sem, pěkně prosím. My venkovani nejsme tak často v hypermarketech, máme spoustu práce na poli, ale když nám Pražáci něco naťuknou, tak se můžem přerazit a vyrážíme se přesvědčit na vlastní oči. A dík za tenhle tip!

Mějte se krásně.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.09.06 12:06
Pálivé papričky u nás!

Pilko, přesně s tímhle záměrem jsem Maňánka vylákal k návštěvě obchodu, abych se nedopustil nějaké chyby. Vybral mi balení z nejvíce druhy, tak se chystám příští rok experimentovat. Ale připrav se, že to není žádná levná záležitost, balení 75 g stojí 89.- Kč.

 
Manana
1515 příspěvků 19.09.06 16:44
Moji milí pěstitelé!

Je to bohužel trochu jinak. Na tuhle myšlenku jako první přišli Francouzi a dovezli si úrodu habaneros z Yucatánu na Martinique a tam je vyseli, jenže se se špatnou potázali. To co jim tam vyrostlo vypadalo stejně jako habaneros z Yucatánu, ale pálivost už byla jen o něco víc než poloviční, a tu původní chuť to skoro ztratilo. Dneska prodávají tyhle francouzské papričky v Jindřišské ve Fruits de France za těžký peníz, a je to zlodějna.
Takže snažte se, třeba se vám z toho něco povede, ale ty správné habaneros mají šanci vyrůst jen na Yucatánu. Vím o čem mluvím.

 
buraci
1136 příspěvků 19.09.06 18:11
Pestovani papricek

Obavam se, ze tak skvelych vysledku jako na Yucatanu u nas asi nedosahneme. Chybi nam dlouhodobe teplo a slunicko. A to budou ty podminky, ktere vedou k one proslule palivosti, ziskane pomalym neuspechanym zranim. Sklenik proste mexicke podnebi nenahradi. Nicmene doufam, ze pripadne pestitele moje skepse neodradi a pristi rok se pochlubi.

 
buraci
1136 příspěvků 19.09.06 18:15
... jo a ....

… dulezita je i puda, to bude u nas taky problem.

 
Manana
1515 příspěvků 19.09.06 20:10
habanero

Ten Martinique je na stejný zeměpisný šíři jako Yucatán a je to o něčem jiném. Ani v jižních státech U.S.A. to není ono. Bude to taky tou půdou. Yucatán je celej z vápence, a ten vápenec je takovej drobivej. Proto se jim taky ty ruiny sypou.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.09.06 08:13
habaneros - Maňánku,

a zkoušel jsi je už? Aby nás nepodfoukli a neprodali nám ty z Francie, když se to na pohled nepozná…

 
Manana
1515 příspěvků 20.09.06 15:52
Manku,

to víš že to budou ty z Martiniku, ty až vyseješ, vypěstuješ a ochutnáš, tak mi vynadáš! hehe!

 
Eja
3831 příspěvků 23.09.06 09:56
Buraci,

tak jsem včera dostala jako pozornost „zaručeně bio“ rajčátka od malopěstitele, k tomu svazeček bylinek a Fresno papričky. Dovolila bych si Ti oponovat, že u nás nelze dosáhnout kýžené pálivosti. U nás doma jsou pálivé papričky neobyčejně vítaná a oblíbená pochutina a manžel je většinou nespokojen, že pálí málo. Nezdržuje se nějakým krájením a čištěním, prostě ukusuje. Včera se po třetím soustu orosil a po dalším prohlásil, že to není paprika ale plamenomet. Já jsem zatím okusovala beraní roh, který vypadal méně nebezpečně ( pálil tak celkem přívětivě) a abych pravdu řekla, na Fresno jsem si netroufla

 
Manana
1515 příspěvků 23.09.06 10:54
Ejo,

Fresno jsou příjemné papričky, které pálí asi jako jalapeños, tedy stupeň pálivosti asi 6, maďarké cseresnye mají pálivost asi 3 až 4, ve Front Line v Praze se dostanou sušené de árbol s pálivostí asi 7, ty jsou vhodné na vaření a běžné používání.
Habaneros, o kterých se zmiňuji a které jsem objevil v Hypernově mají pálivost 10, jsou nejpálivější a navíc mají lahodné aroma.
Jen tak pro informaci:
jalapeños mají 2.500 až 5.000 SHU,
de árbol 15.000 až 30.000 SHU,
habaneros více než 300.000 SHU.
SHU je zkratka pro Scoville Heat Units, je to chemickou metodou zjištěné množství capsaicinu ve stanovené jednotce, čistý capsaicin má 16,000.000 SHU.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.10.06 18:00
pálivé papričky

Maňánku, jsou z Holandska. Mají je i v Makru, přesně ty, co jsme viděli na Chodově! A za polovičku…

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.10.06 18:17
Maňánku koukej:

papriky .

Ale ty sušené jsou z Mexika!!!

 
jakarta
1 příspěvek 13.10.06 18:22
...

Nevíte někdo, jestli na Chodově v Hypernově to Habanaro ještě mají? Včera jsem prolezl celou zeleninu v Hypernově, ale Habanero jsem tam nenašel A já bych ho tak chtěl…

 
Manana
1515 příspěvků 13.10.06 18:51
Hypernova

Já jsem na Šumavě, tak bohužel nemohu sloužit!

 
Labužník janat02
33 příspěvků 15.10.06 23:48
...

jejda, pálivé papričky, no já si je nechávám vozit od kamaráda z Maďarska…nevím co je to za druh, ale jsou fakt extra ostré a akorát ostré a výborné…doveze je vždy nasušené, tak je jen jehlou natáhnu na nit a visí mi v kuchyni. Takže co takhle zkusit nějakého známého v Maďarsku nebo tak někde? Dyť oni toho tam maj tolik, že to vyhazujou…

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.10.06 11:03
Jakarto,

já se tam jak půjdu z práce zastavím a podívám se ti.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.10.06 13:07
Jakarto,

mají je v posledním regále se zeleninou, až u lahůdek, v horní přihrádce, mix papriček chilli. Teď právě jich tam mají ještě asi šest krabiček.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz