Ahoj chtela bych se zeptat odborniku pres vareni (Pepicka, babi), ale budu vdecna za jakykoliv napad, jak udelat palacinky, ktere jsou tenke jako papir a krupave. Kdyz totiz naberackou rozliju na panev testo a ta panev je rozehrata, testo se zacne okamzite smazit a zacnou se tvorit okraje a ja nemam ani sanci testo rozprostrit do okraju po cele delce panve. Hlavne ani nevim, cim by se testo melo rozprostrit, jakym nastrojem, aby to bylo rychle a efektivni. Krome toho kdyz si dam v restauraci palacinky, tak maji takovy krasny povrch, kdezto ty moje maji takova pripalena kolecka a vypadaji jako dalmatin. Nevite, na cem se tedy i nejlepe smazi? Diky!!!
Palacinky jako z restaurace
Teflonovou pánev hodně rozpálit, pak trochu oleje, pánev zvednout nad plamen, nalít malou naběračku těsta a současně pohybovat pánví, aby se rozteklo po celé pánvi, dát zpět na oheň. Množství těsta musíš vyzkoušet. Těsto dělet nejméně hodinu před smažením, musí odležet.
nesmí být příliš husté (asi jako hustá smetana). Tím se ti po pánvi lehce rozleje a nemusí se nijak roztírat. Ještě mám dobrou zkušenost s tím, že do těsta přidám trochu oleje a nemusím pak tolik podmašťovat. V literatuře se píše, že se podmastí nejlépe tuhým kouskem másla zabaleným do gázy (bacha, aby nevoněla po lécích z lékárničky), kterým přejedeš po pánvi. Myslím, že babi někde doporučovala napíchnout na vidličku rozkrojenou bramboru a namočit do másla a lehce potřít pánev. Zá:,–(a, že se těsto musí připravit dopředu a nechat odležet (aby se lepek v mouce pěkně nabobtnal), je taky důležitá. No a množství těsta jen takové, aby se pokryla pánev - pak jsou palačinky tenounké a rychle upečené, okraje palačinek se začnou samy odchlipovat od pánve. Nechat péci první stranu asi tak dlouho, dokud se nalité těstíčko leskne. Jakmile zmatní, je možno palačinku obrátit. Je ale velmi světlá, pokud máš radši tmavší, nech o chvilku déle.
diky moc za rady! Chtela bych se jeste zeptat, zda po kazde jednotlive palacince mam znovu potirat panev maslem, protoze mi prijde, ze ta prvni palacinka to „vysaje“.
Protože dávám trochu oleje do těsta, tak dávám na pánev trochu tuku při první palačince a pak když se mi zdá, že je pánev moc „suchá“. On se ten olej z těsta trochu „vypotí“ na pánev a nemusí se mastit každá palačinka. Záleží taky na tom, jakou máš pánev a jak je „zapečená“.
Někde jsem to tu už psal:
Není nutné stále mastit tukem! Je na to jedna finta: Na první palačinku použít tuk, na ostatní potírat pánev octem! Neboj se, ocet vůbec neucítíš a funguje to skvěle!
…je novina Manku - to skusim.
Co sa tyka palaciniek, aby boli zlatave a nie tmave skarede sa ma davat malo
cukru, ja davam naozaj len stipku- menej priharaju a maju zlatavejsiu farbu.
A na panvicu kvapnem zakazdym kvapku oleja - proste v pohariku mam olej ,
vezmem malu lyzicku omocim spicku lyzicky a z nej ta kvapka padne na
panvicu.A aby nemaly take tie skvrny tak ked nalejes cesto na horucu panvicku
rychlo nou musis tocit aby sa cesto co najrychlejsie rozlialo- vtedy
nebudu…
já do těsta na palačinky nedávám vůbec, naopak dám špetku soli. A sladkost jim dodám náplní.
ahoj
zjavne tu hraju rolu 3 faktory: zlozenie cesta, konzistencia a teplota
panvice.
ak sa Ti lepi skor ako ho rozlejes, mas proste prilis vysoku teplotu. dalej redsie cesto - tensie palacinky.
co sa tyka zlozenia, cesto zjavne vydrzi uplne vsetko, nesmies len zabudnut
na lubovolny pocet vajicok, muky a mlieka
ja som daval salku muky, salku mlieka, jedno vajicko a trochu soli. teraz davam
2 vajicka. cukor nechapem naco. mazem bud kvapkou oleja rozpatlanym obracackou
alebo takym tym zvazkom pierok namocenym do oleja - to je sposob, ako zjest co
najmenej oleja.
inac v kucharkach pisu, ze sa ma cesto aspon 30 min odlezat a dalej v receptoch na povodne madarske palacinky tam prekvapivo davaju sodovku. takze zjavne sa zlozenie este da dost vytuningovat.
Špuntík vznesl dotaz, tak to upřesním i tady. Jak to funguje nevím, protože ten ocet se hned odpaří, ale hlavně že to funguje. Palačinky sežerou normálně dost tuku, tímto způsobem tedy nejsou mastné a ušetří se tuk i linie. Pánev se octem jenom vytře peroutkou nebo papírovým ubrouskem do octa namočeným a hned se nalije těsto. Ocet nezanechá žádné pachové, ani chuťové stopy.
Snáď je to fšechno, kdyby né, je třeba ZKOUŠET!
diky moc za rady! jeste bych se chtela zeptat, jestli nevite, z ceho jsou tmave palacinky. V restauraci jsem jedla jednou tmave palacinky, zrejme z tmave mouky, byly vynikajici chutove a dietnejsi. Nevite, kde se takova mouka da sehnat a jak se primo jmenuje? Diky moc!
Peču je na trošce oleje na nerezové pánvičce. První palačinka se nikdy
nepovede (prostě to tak je a nevím proč). Ty další už jdou v pohodě.
Cukr do těsta dávám a nemá to vliv.
Mastím dle potřeby. Při první namastím jen jemně pírkem s olejem a vždy
na rozpálenou pánev. Mno a pak přimastím pírkem třeba při třetí nebo
čtvrté atd. Ocet nedávám.
Ty tlusté okraje se dělají, když je těsto husté. Řídké těsto se
nádherně rozteče, popř. ho můžeš rozlít zvednutím a kroužením pánve,
ale většinou je to zbytečné. Pozor ať těsto nenateče do kopce na okraje
pánve, pak se špatně obrací.
by mohly být galettes z pohankové mouky, což je francouzská specialita. Nemám ale s nimi praktické zkušenosti, znám je jen z odborné literatury.
Podívej se TADY a TADY . O pohance se dozvíš víc včetně receptů na webu Pohankový mlýn Šmajstrla .
šikovný strojek ,má i specielní roztírkovačku.Umí palačinky slabé tlusté ,má termostat tudíž nic se nepálí.velmi chutné.Těsto zadělávám s bublinkovou vodou.Lze i s celozrnou moukou. průměr asi 32 cm.
Dekuji za prispevek, kolik takovy palacinkovac stoji? Vcera jsem koukala na internetu a nektere palacinkovace se pohybuji i okolo 10 tisic korun, coz mi prijde drahe. Prosim uvedte, od jake firmy mate palacinkovac. Dekuji!
10 000 korun se mi zdá trochu moc. Asi se jednalo o nějaké
industriální palačinkovače.
Při nedávné návštěvě ČR jsem si všimla že různé spotřebiče tam
stojí jako u nás. Za svůj palačinkovač jsem před léty platila něco
kolem A$ 20,– což je zhruba 337 korun.
Jenom ti chci ale říct že je to velice pomalé.
Pořádná pánvička na palačinky (a neměla by se mýt a nedělat na ní nic
jiného) ti vydrží celý život.
oni často lidé nevědí už roupama co dělat…
Všechny tyhle stále novější a dokonalejí a výkonnější a jánevímjaké
spotřebiče jsou tak trošku k ničemu.
Ty nejlepší palačinky, které ti v restauraci tak chutnají, dělá kuchař
určitě na letité, zčernalé a poškrábané pánvičce z obyčejného
plechu! Pořádně ji rozpálí, zlehýnka POTŘE olejem (vrstva oleje ti dělá
ta kolečka), NALIJE těsto a KROUŽIVÝMI POHYBY ho pozprostře po celém dnu -
z toho vyplývá, že těsto je opravdu TEKUTÉ, ne husté! Třeba jako
neušlehaná smetana. Možno do něj kápnout taktéž trochu oleje. Do těsta
nedává ŽÁDNÝ nebo jen VELMI MÁLO cukru. Pánvičkou potřese do stran a
palačinka se uvolní. Nebo jí maličko pomůže odchlípnutím okraje. Obrací
vyhozením do vzduchu. (učedník si pomůže dřevěnou špachtlí). Smaží
rychle, palačinky sesunuje z pánvičky na talíř a plní hned, nebo po
vychladnutí uloží do lednice a při objednávce pak na pánvi palačinku
ohřeje a dokončí. Žádné speciální drahé stroje nejsou potřeba! Chce to
jen trošku tréninku a šikovné ruce a hlavně vědět jak na to!
Nejskvělejší vepřové řízky, jaké jsem kdy jedla, dělá naše babča
taktéž na staré zčernalé pánvi!
Nebuďte hloupí a neskákejte na lep reklamám, které vám tvrdí, že bez
toho kterého udělátka prostě nemůžete vůbec existovat, natož potom
vytvořit poživatelné jídlo. Jsou to nesmysly!!!!!!
Už nechci žádný sebefunkčnější spotřebič, nakonec stejně
nejraději šáhnu po pánvi, té staré, obouchané, kterou mám akorát do
ruky, obyčejném struhadle, které opláchnu a nemusím nic sestrkávat,
šroubovat, nebo noži či sekáčku, obyčejné metle, která funguje i bez
elektřiny…a je hodně dalších, kde jsem se vrátila ke klasice a moderní
spotřebiče odpočívají v krabici
ano, jde toi na zčernalé pánvi a není potřeba sporák lze to i na ohýnku.proti gustu žádný dišputát.
Ahoj vsichni, na zaklade rad posbiranych od vas vsech jsem usmazila asi
5 palacinek a musim rict, ze tak tenke jsem je jeste nikdy nemela, takze se
povedly!!! Na prvni palacinku jsem pouzila olej, na zbytek ocet. Jedna se mi
nepovedla, prichytla se mi k panvicce a nepustila. Zajimava diskuse ohledne
panvicek. Zajimalo by me, kde se da sehnat palacinkovac za 300 kc, protoze jsem
videla same drahe a starou zcernalou panev doma taky nemam .
habáně neměl žádnou pánvičku na palačinky, tak jsem na vánoční svátky jednu koupila v Tescu - 22 centimetrovou od Tescomy a na ní dělat palačinky je jedna radost … doma dělám palačinky na těžší, širší pánvi a též bez problémů …
A na Medlově v restauraci (rekreační středisko na Vysočině) dělá kuchař palačinky na plechu v konvektomatu - už jsem to tu jednou někde uváděla - vystříká plech sprayem, nechá ho pořádně rozehřát, vylije na něj v tenké vrstvě těsto, a až se „zapeče“, postříká ho sprayem seshora a dopeče … a palačinky jsou jedna radost .. ;o)
tj. 12.2. koukla na kluky v akci… dělali palačinky…
Těsto bylo hodně řídké - samo se krásně roztékalo po pánvi, kterou bylo
jemně krouženo a kluci do něj přidali olej, aby se nepřipalovalo. Dělali
na palačinkové pánvi (hodně ploché) a palačinky měli jedna báseň!
Učitelas: Nevařím doma na ohni, i když umím i to. Jen si nemyslím,
že základem skvělé kuchyně je halda nejmodernějších spotřebičů.
Většinou to končí tak, že tiše leží zarovnány ve skříňkách a zvolna
se na ně práší a nebo si je velmi často pořizují ti, kteří sice mají
dost peněz na jejich nákup, ale málo času na vaření a tak se stravují
v restauracích - oběd v restauraci, k večeři lehký salát, nebo někam
zajít a o víkendech přece nestráví čas u sporáku… Ale kuchyň,
kuchyň, tu fakt mají špičkovou… A když si ty nejnovější technické
úžasnosti lidé, podlehnouce agresivní reklamě už koupí, první měsíc je
používají denně a pak frekvence zvolna ustává a spotřebiče tiše
leží…
To by koukal(a) co všechno uvařila taková panská kuchařka a pro kolik lidí
v předminulém století!!! A bez konvektomatu, mikrovlnky, horkovzdušných
troub(ů), bez teploměrů, hlídajících vnitřní teplotu pečeně(
ajánevímčehovšehoještějinéhomožného. A v jaké kvalitě!!!
A o tom to je!
Kvalitní suroviny, šikovné ruce, nápaditost, vtip, zručnost, praxi,
trénink apod., a hlavně lásku k vaření ti žádný elektrický krám
nenahradí.
Když tohle všechno budeš mít a cítit, zjistíš co to vlastně znamená
mít rád vaření a umět vařit.
Pak uvaříš i v kotlíku nad ohněm jídlo, po kterém se ti strávníci
utlučou ( a budou ně vzpomínat rozhodně víc, než jak jste vařili brambory
v super mikrovlnce) a nebo objevíš nedostižnou chuť a vůni čerstvě
upečeného chleba s máslem. A když to máš pro koho připravit a s kým
sníst, chutná to dvojnásob!
A kde jsou pak ty moderní krámy…?
Prosím, berte tuto mojí úvahu jen jako úvahu, ne jeko zavilý odpor ke vší
kuchyňské technice. Neb tu já také používám. Ale dokážu bez ní žít a
hlavně si myslím, že život je o něčem úplně, ale úplně jiném!
ANO udělal jsem stovky palačinek na pánvi.první asi před 30 lety.Ze začátku to nebylo ono postupem času se to zlepšovalo.Já vůbec nezpochybňuji něčí názor na cokoli a o to více jsem překvapen odsouzením něčeho ,co někdo ani nezkusil.Já to zkusil JE to mnohem jednodušší než na pánvi.Pro začátečníka velmi povedená věc.reklama je mi ukradená.Přinesl mi to Ježíšek.Dělá se mi tom opravdu dobře.Jsme ve fóru ZAČÍNÁME OD PÍKY.A není ostuda zkusit něco nového byť to po staru jde také.
Moje babička byla farská kuchařka její kuchyně nepřekonatelná,Ale nevadil jí mixer, šlehač a v poslední době i ta hrůzná MW.Vařit mne baví ,moje žena a děti velmi rádi jí to co uvařím. I upeču. Kruť si pánví elegantně.Já už kroutit nebudu.
Není tam žádná zapeklitá myšlenka.Prostě nemáš ráda strojky umíš vařit bez nich a odsuzuješ ty co to zkusí a podělí se o zkušenost.A svoje názory pokládáš za etalony pro všechny.
Plácáš hlouposti!
Náhodou mám doma: konvici, topinkovač, sporák, malý mixérek, ponorný
šlehač.
Mixérek je již unaven, šlehač je krám. Oba vyhazuji, protože VČERA JSEM
SI KOUPILA tyčový mixér! Ten spojí funkce obou. Potřebuji sekat ořechy a
šlehat krém na Tiramisu po česku.
Nic jiného nemám.
Jo, vlastně váhu! Tu kvůli vánočnímu cukroví.
Palačinky dělám max. 2× do roka a tak ráda kroužím
Když je někdo dělá 5× týdně pro 10 osob, je jen dobře, když si
ulehčuje práci.
Jinak, a to se třeba zlob, se kuchyně OPRAVDU zahlcují zbytečnostmi. Já ti
je ale neberu! Když tě udělají šťastným a nakrmí tvou ženu a děti…
Proti gustu…
ALE V DOMÁCÍ KUCHYNI ČAS ANI PRÁCI většinou NEUŠETŘÍ!!!!!
(Často spíše, paradoxně, naopak…!
Přes 20 let jsem pracovala v gastronomii, ve špičkových hotelích či
restauracích, většinou na provoze (FB Dpt.) O technologii vaření,
skladování, organizaci banketních akcích, kalkulacích, inventurách,
správné obsluze a stolování jsem něco pochytila.
Odbornému vzdělávání se věnuji až teď, když o tom už něco
vím.A znám i takové, kteří učí a stále nevědí…
Ty jsi „Učitelas“ proč? Učíš nebo z nich máš mindrák?
Závěrem ti chci popřát, abychom se v mé práci nikdy nepotkali, protože
od září budu učit v kriminále!
Tvé připomínky beru jako veselé pošťouchnutí, ber tuto mou odpověď
stejne.
Howgh!
Máš pravdu! Ze všech těch elektrických pánví, pekáčů a jiných potvorstev nesahá remosce ani po kotníky žádné z nich! Jsou to jenom ubohé napodobeniny. Toho chlapa, co vymyslel remosku, měli za:,–(it do zlata a ne mu házet klacky pod nohy.
učím také i když něco podstaně jiného(učitel AŠ=ucitelas) i když teď spíše bojuji s neskutečně přebujelou administrativou, ale občas si nějakou žákyni seknu abych nevyšel ze cviku.Máme každý poněkd jiný názor .To si myslím , že je OK.A také jsem trošku hračička.Mne ty strojky baví.
Díky všem, za tuto diskusi. Včera jsem zkusil své první palačinky podle rad zde uvedených a dopadly skvěle (skromnost je pro mě typická ). Zkusil jsem použít i ocet na mašlování pánvičky, z palačinek cítit nebyl. Teď ještě potřebuji vychytat, aby se palačinky od pánvičky lehce uvolnily potřesením, občas jsem jim musel pomoci špachtlí (zřejmě příliš teplá pánvička při nalití palačinky?). Takže ještě jednou všem díky.
já dávám do palačinek trochu rozpuštěného másla. Získá to lepší chuť a palačinky jsou tenké a křupavé. kolik přesně másla na kolik mouky, mléka a vajec si nepamatuji. Ale vím, že vajíček dávám celkem dost.
Aby se ti ty palačinky(či něco jiného)nepřichytávaly ,tak by asi bylo
nejlepší tu pánvičku nemejt ve vodě s jarem,ale nechat vychladnout a
utřít do sucha nějakým hadrem či papírem.
Ten saponát a voda tomu asi nesvědčej a ta pánev se potřebuje jakoby
vypálit.(ale na tohle téma už na Labu někdo psal)
Palačinky zvláště tenké, co jsem dal do receptů před nedávnem.
Je to poněkud netradiční způsob, tedy aspoň podle českých zvyklostí, ale
funguje to bezvadně. Sami už palačinky jinak neděláme. Fakt, na mou duši.
Tenoučké jako papír, bez roztírání těsta, které je tak řídké, že se
rozteče jen nakláněním pánve.
Jistě, má to i vadu, ještě se mi nepodařilo otočit palačinku nadhozením
pánve. Jsou tak tenké, že se ve vzduchu vždycky přeloží.
to jsem se nahledala.
Předpokládám žes měl na mysli tenhle recept .
@snezenka píše:
já dávám do palačinek trochu rozpuštěného másla. Získá to lepší chuť a palačinky jsou tenké a křupavé. kolik přesně másla na kolik mouky, mléka a vajec si nepamatuji. Ale vím, že vajíček dávám celkem dost.
Zkuste Galettes - palačinky na slano
těsto (cca 6 palačinek):
1 větší vejce
120 gramů pohankové mouky
250 ml vody
lžíce másla
náplň:
vejce
sýr šunka špenát
postup:
Na těsto na palačinky si nejprve rozmícháme vejce a mouku. Do této husté směsi přidáme vodu. Množství je velmi individuální a záleží na zkušenostech a velikosti vejce. Těsto zkrátka nesmí být příliš hutné. Pak přidáte rozpuštěné máslo, promícháte a upečete palačinky.
Dále je zapotřebí přichystat si věci na náplň podle chuti. Hotovou palačinku položíte na pánev rozehřátou na střední teplotu. Do jejího středu dáte vše, na co máte chuť (šunka, sýr, vejce). Ale pozor, ať nedopadnete jak pejsek s kočičkou a dortem. Pak už stačí okraje palačinky poskládat do čtverečku a počkat, až se náplň zapeče. Jedním z triků je přiklopit pánvičku víkem. Palačinka se totiž tolik nevysuší.
( zdroj )
Pokud chcete palačinkovač jako z restaurace, pak je dobré si zakoupit kvalitní palačinkovač. Já jsem vybíral palačinkovač podle tohoto návodu .
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
