ostružinový džem
750 g ostružin, 250 ml červeného vína nebo červeného sektu, 500 g
želírovacího cukru, já dávám 1:2, takže když vezmeš normální žel.
cukr, tak 1 kg, 1 skořice, ale nemusí být, když nemáš ráda, můžeš
přidat i vanilkové aroma. Když máš hodně ostružin, tak je také dobrá
marmeláda z ostružin a jablek. 1 kg ovoce, t.j. 2 díly ostružin, 1 díl
jablek, 1 kg žel. cukru, citronová šťáva nebo kyselina citronová.
Můžeš přidat také skořici.
Ovoce smíchat s cukrem a nechat asi 4 hod. proležet. Potom trochu rozmačkat
a povařit jako jinou marmeládu.
Velmi dobrá je marmeláda nevařená. Vlastně to není marmeláda. Ovoce
smíchat se žel. cukrem a rozmixovat ponorným mixérem. Naplnit do skleniček
a uschovat v ledničce. Vydrží asi 3 týdny.