Nevím, zda jsem v tom správném tématu - ale přesto:
můj partner oslaví příští rok 60. narozeniny, rozhodla jsem se proto, že
mu uspořádám velkou zahradní párty s grilováním, studenou kuchyní,
zhruba asi pro 20 lidí, včetně oslavence. Chtěla bych se proto na ostatní
labužníky obrátit s prosbou o pomoc : máte vyzkoušené nějaké prima
recepty které se přímo dotýkají tohoto tématu? Přijmu jakýkoliv návrh
či nápad na studenou kuchyni - pomazánky, jednohubky i vychytávky na
naložení a marinování masa, saláty ap. ( stačí i odkazy, samotné
recepty si dohledám už sama).
Píši s ročním předstihem proto, že si chci všechno pořádně promyslet
, utřídit a hlavně také nenápadně vyzkoušet aby oslava proběhla
k naprosté spokojenosti všech zúčastněných a aby se na ni v dobrém
dlouho vzpomínalo.
Pomůžete mi ? Všem předem moc a moc děkuji…
Oslava 60. narozenin...
já pochopitelně budu chválit vlastní „peří“ : http://drobek.eml.cc
grilování je asi nejjednodušší cesta nakrmit hodně lidí. Vše se dá
připravit dopředu. Dokonce i některé saláty jsou lepší když se nechají
odležet.
Jsi rozumná že to nehoníš na poslední chvíli.
Jenom mi nedá se zeptat jednu otázku která mi leží na mysli: Má tvůj
partner rád velké parties?
Většina lidí asi má, ale znám i takové kteří by dali přednost
intimnějšímu způsobu oslavy.
doporučuji toto…
Mám vyzkoušeno již mnohokrát a vždy k naprosté spokojenosti
strávníků!
AAA Absolutně
senzační gril
Všechno (nebo skoro všechno) se dá připravit dopředu.
První fázi tvoří většinou dipy, paštika, oříšky, sýrový talíř,
olivy, dolomades atd…
Asi ne vše najednou. Jedna neměnná zá:,–(a: servíruji s chlebem
nakrájeným na malé kousky nebo s malými sušenkami na jedno namočení
(myslím že jsem někde zahlédla český výraz Krekery).
Hlavní chod jsou různá masa. Ta se dají naložit i několik dní
dopředu. Přesto jsem zastáncem nenakládání. Je-li maso kvalitní už toho
moc nepotřebuje.
Máš-li opravdu nouzi o čas, doporučuji maso namarinovat i několik týdnů
dopředu a pak i s marinádou zmrazit. Zvolna rozmrazit před použitím.
V mrazničce mám takto vždy připravená dvě Portugalská kuřata pro
strýčka Příhodu.
K tomu několik salátů. Jeden zelený, který se může připravit už
ráno a před servírováním jen polít zálivkou. Řecká varianta má vždy
úspěch.
Léty u nás též zdomácněl Pomerančový salát . Je
jednoduchý a dá se připravit den dopředu. Dokonce si myslím že je lepší
trochu odleželý.
Též milujeme tento Fazolkový salát . Ten
může odpočívat v lednici klidně dva, tři dny.
Jako přílohu máme většinou čerstvé housky a to hlavně proto že máme
vietnamskou pekárnu za rohem a je otevřená stále.
Jistě ale také nikdo nepohrde různými studenými saláty jako je bramborový
nebo rýžový.
Jelikož pečení není moje forte, dotry dělám převážně nepečené, nebo
koupím. V tomto směru raději radit nebudu.
Snad bych už jenom popřála všechno nejlepší k těm kulatým narozeninám a hezké počasí.
V Oz je jako příloha velice oblíbený Česnekový chleba .
Jelikož jsem ale stále línější, řeším to poslední dobou tím, že
vyrobím česnekové máslo a každý si pečivo maže jak se mu líbí.
Vezmu celé máslo, přidám rozmačkaný česnek, trochu soli (je-li máslo
nesolené) a pár zelených bylinek pro krásu. Vidličkou dobře promíchám a
rozdělím do menších misek. Část dám do mrazáku na příští použití.
Kupodivu to jde na odbyt.
děkuji za typy, určitě vše vyzkouším a pak ti určitě napíši jak to
chutnalo, hlavně to portugalské kuře a česneková bageta mě obzvláště
zaujaly.
Fígl se zamražením marinovaného masa mám snad stokrát vyzkoušený,
opravdu to funguje a maso je k nepoznání od čerstvého - občas to dělám
úmyslně že naložím vždy o pár kousků více, pak je zamrazím a protože
grilujeme v sezoně opravdu často - nejméně 2× týdně, tak se mi zhruba za
měsíc takto nastřádá několik druhů masa, to pak sesypu do jedné mísy,
nechám pomaličku v lednici rozmrazit a pak bys měla vidět jak si všichni
pomlaskávají… Občas to dělám úmyslně, když vím že má k nám
přijet v určitý čas větší společnost a pak se jen v koutku pýřím a
tetelím radostí…
Nezapomeňte si objednat dobré počasí.
Když jsem chtěl uspořádat manželce k 60ce piknik, měl jsem masa jak
u rasa a další dobroty připravené ke grilování, leč Sv. Petr byl proti.
Hodinu před zahájením gardenparty se strhl liják a do všeho nám napršelo
(pečivo bylo na sr…), nálada na bodu mrazu a nebylo poznat, zda oslavenkyně
je zmoklá nebo jsou to slzičky. Naštěstí za týden bylo repete a počasí
jako vymalované.
Jen maso mělo malou závadu. Po týdnu se marináda do masa „zažrala“ a
maso bylo dost pikant a tak jsme ho muselo omýt a bylo vše dobré.
Přeji, aby vše vyšlo, neb 60ka je pouze 1× za život (obyčejně). Při 70ce
se ale ušetří, neboť nás obyčejně bývá méně a je více
žlučníkářů, cukrovkářů, kardiaků a pod., a tak jdou na odbyt dietní a
urologické čajíčky, vařená zeleninka a pod.
Naděnko, pokud chcete chystat grilování, být vámi budu připravena i na „mokré varianty“. Abyste nedopadli jako ataata…
Hledáš nějaké nápady na studené pomazánky a jednohubky. Namátkou mě napadají plněná cherry rajčátka, studené minikarbanátečky z mletého masa, z rýže a sýra, křepelčí vajíčka zdobená kouskem lososa či kaviáru, obloženou mísu z různé zeleniny nakrájené na hranolky s nějakým lehkým dipem, domácí minibulky (max. 3-4 cm v průměru) nedokrojené a libovolně ozdobně plněné, sýrové pidirohlíčky…
Mluvíš o grilovaném mase, na to je tu spousta odborníků, kteří už ti poradili, nebudu nosit dříví do lesa.
K masu bych měla připraveno několik druhů studených omáček, mísy se
salátem, zeleninou a ovocem. Naposledy měla velký úspěch karamelizovaná
cibule a caponata.
Jak píše Esme, česnekový chléb mívá úspěch, u nás jen u některých,
pro některé (i pro mne) je moc mastný. Dělávám i chléb olivový, ten je
taky moc dobrý. Vlastně i kuskus jako příloha je fajn.
Vše, co jsem tu narychlo napsala má jednu výhodu, dá se to použít i v případě, že byste měli smůlu a museli se přesunou pod střechu a masa připravená na gril museli například udělat jako minutky.
Uff… rozpovídala jsem se, ale třeba trochu inspirovala. Zdravím
Alis
myslím, že bez těchto stránek: http://drobek.eml.cc/ se grilovat snad ani nedá
Konečně jsem se měla čas na tuto kuchařku podívat. Je moc pěkně
uspořádaná.
Je to čtení na několik dní. Hned putovala do oblíbených.
Austrálie je posedlá grilováním jako US. Jistě v ní najdu inspiraci do
budoucna.
Housenko, definitivně si ji pročti.
…stále mě něco napadá.
I grilování se dá udělat tematické. Italské, řecké, thajské…nevím
jakou kuchyni máte rádi.
tento víkend jsem vyzkoušela tvé portugalské kuře - trochu mě sice
zarazilo množství citronové šťávy, ale množství jsem dodržela
i ostatní ingredience - a musím přiznat, že nemělo chybu, kuře bylo
vynikající a krásně šťavnaté, určitě ho zařadím do narozeninového
menu, ikdyž do té doby ho zcela určitě ještě několikrát zopakuji, jen
pro klid své duše asi přidám více cukru.
Drobkovu kuchařku znám, je pro mne nekonečným zdrojem inspirace.
Mě spíše v mé prosbě šlo o to jaké kdo má vyzkoušené recepty a
vychytávky, neboť zastávám názor, že co je jednou vyzkoušené k úplné
spokojenosti, je také i dobré, v tomto případě je mi příkladem např.
Danda se svými obrázky a recepty v deníčku.
Co se týká počasí tak tady strach opravdu nemám, neboť oslava se bude s největší pravděpodobností odehrávat na přelomu května a června a to už je počasí celkem přijatelné, 2/3 posezení a prostoru kolem krbu je zastřešené a pokud by opravdu hrozně pršelo pak mám k dispozici celé volné přízemí, kde se dá vytvořit dlouhý stůl pro všechny přítomné včetně mini parketu k tanci.
A na závěr bych chtěla jen dodat, že k domácí oslavě mne vedla vzpomínka na oslavu padesátin, kdy jsem nebyla naprosto spokojena se servisem i nabídkou menu v nejmenovaném podniku. Tehdy jsem dospěla k názoru, že co si nepřipravím sama tak to nemám. A to i tehdy oslavě předcházela poměrně dlouhá debata včetně sestavování menu, kde toho polovina potom chyběla a o kvalitě toho zbytku snad ani nechci psát.
Nicméně všem zúčastněným této debaty děkuji, tobě milá
Esmeraldičko, zvlášť.
Housenka