omáčka na kachnu
Co Číňan, to omáčka - a recept na omáčku. Kdybych chtěla takovou
omáčku provádět, držela bych se částečně surovin již použitých na
kachnu. Nebo bych udělala naopak něco kontrastního.
Buď se dá použít hoi-sin (viz nahoře) nebo:
vzít zachycenou šťávulinku z kachny (odstranit tuk), vmíchat do miso pasty
(nejtmavší je asi miso hatcho), strouhla bych čerstvý zázvor, přidala
lžičku rýžového vína, malinko medu a pár kapek octa, pokud by to mělo
být sladkokyselé, červený olej, pokud by to mělo trochu pálit… ale
hlavně, občas musíš při tom míchání zvolat: „Z Čecha Číňanem
častým experimentováním“, sem tam zamávat červenou knížkou (teď už
libovolnou) a proložit to nějakým tím úderným heslem. Úspěch zaručen.
Hlavně se nebát.
(MISO jsou fermentované pasty ze sójových bobů, jsou různé barvy a chuti a
občas k dostání i u Vietnamců, opatrně, tam obvykle nemají české
popisky). 
Pro CASINO: jasně, že je to UHO, ale na rozdíl od nás SOFISTIKOVANĚ
A PRACNĚ vyráběná už tisíce let, zatímco naše UHO je ubohý výdobytek
reálného socialismu, zavedený v rámci experimentu „To by bylo, abychom ty
spratky nějak nezrychtovali!“ (tvrdý od slova rychta). A povedlo se,
poznamenaní jsme všichni.