Používáte doma olivový olej?? Zajímalo by mne jaký druh používáte a na co?! Do kterých jídel? Vaříte s ním i česká jídla? Třeba i do těsta na koláče? Budu ráda za každou vaši zkušenost a radu.Díky
Olivový olej v české kuchyni.
používám na saláty (extra virgin), obyčejný na vaření jídel se středomořským charakterem. Ráda používám krétský Lyrakis (pokud ho dostanu). Diskusi k olivovým olejům najdeš **tady **. Na českou kuchyni olivový olej nepoužívám, i když do těsta olej dávám, ale to zpravidla rostlinný bez nějaké výrazné chuti.
ze je diskuze jinde,ale tady bych se rada dozvedela do ceho vseho cesky clovek ten olivovy dava!Co ma kdo vyzkouseny!Kazdy vi ,ze do stredomorsky kuchyne to jde, ale ma nekdo vyzkouseno olivovy olej v ceskych receptech?Smazite na nem treba rizky?Nebo kapra?........Jinak Jeno dik
používám na veškeré vaření kromě hlubokého smažení (na to
používám olej Světlice barvířské).
Na smažení olivový světlý (bez chuti a bez zápachu), na saláty
panenský.
veskere vareni australske? Do jakeho ceskeho jidla ho treba davas?Nekam kam by si cesky clovek rekl:„Jé, sem to jde taky?“
když říkám veškeré tak myslím veškeré.
Australské, české, asijské…
Začínám tím guláše, roštěnky, karbanátky, španělské ptáčky,
obalovaný sýr, řízky, škubánky maštěný,
uzený na hráchu,
jeseter na kmíně,
buchtičky se šódó,
borůvky na sádle,
pirožky, blinčiky, kartofěly, svinčiky,
syrečky from Holomóc,
na chlebě romadúr, špenátovou konzervu,
vařené bravčové, žincica z Levoče,
koprovou vode dna,
kuní ocas na špeku,
kuřata smažený…
To koukáte.
Debilní dotaz:
takže ten olej má nějakou neutrální chuť? Já ho mám vsugerovaný jako
dost aromatický a opravdu jej používám jen do salátů, když se chci
přiblížit „jihu“ či „balkánu“ (tož to jsem si asi zase
zavařil…hihi)
Ještě debilnější dotaz:
a Ty ten chléb s romadurem pokapeš oním olejem nebo co?
vařím hlavně obyčejná česká jídla, manželovi olivový olej nechutná, je možná zdravý, ale u nás se nepro:,–(il, ráda používám slunečnicový.
Do české kuchyně je z olivových olejů nejlepší jedině sádlo! To tam určitě patří.
Oliváč používám jen na saláty a to jen když nejsou doma děti, protože ty ho z nějakého záhadného důvodu nemají rádi. Já se zase po rajčatech politých olivovým olejem můžu utlouct. Zkoušela jsem na něm nějakou chvilku vařit, v poblouznění, že budeme zdravě žít,ale už jsme natolik zvyklí na obyčejný olej, že nám jídlo s tím lehce cizokrajným nádechem tolik nechutnalo a ještě mě připadalo, že se dříve přepaluje. Jinak v oliváči nechám vylouhovat levanduli, po nějaké době přecedím a mažu si s ním své unavené tělíčko
Olivovy olej pouzivam tam, kam patri (tj. jidla z oblasti Stredomori),
pouzivat ho v ceske kuchyni mi pripada nevhodne, chutove tam proste nema co
delat. Na ceska jidla pouzivam slunecnicovy olej pripadne lo, pokud se dokopu ho udelat. Jedinou vyjimkou
je salat z kyseleho zeli a cibule, tam mam rada panensky olivovy olej. A pak
je tady jeste maslo, ktere se uzije jak v cizich kuchynich, tak v te ceske.
Micham ho se slunecnicovym olejem, pak se tolik neprepaluje.
Olivovy olej je urceny na studenu kuchynu . Nemalo by sa na nom ani varit, vobec uz nie vyprazat. Kedze olivovy olej je lisovany za studena, nie je spracovany, nachadzaju sa v nom tuhe, volnym okom neposstriehnutelne castice kostiek a duziny - aj ked je filtrovany( asi preto je zdravy), takze sa rychlo prepaluje a v tom pripade je karcinogenny. To ako sa lisuje som videla na vlastne oci. Urcite su aj menej panenske olivove oleje ale s nimi je to este horsie. Fakticky neodporucam.
mne zrovna rekove ,italove nebo francouzi nepripadaji vic nemocni nez my! Ba prave naopak!A to pouzivaji olivovy olej temer do vseho! Tak stale nejak nevim......
…ono třeba zdraví/nezdraví nějakého národa nebude záviset na tom, zda používají/nepoužívají olivový olej, ale bude zde spíše na místě brát v úvahu podstatně širší soubor aspektů…ale téma je to zajímavé.....kdysi jsem šmejdil po regálech s olivovým olejem a zjišťoval, který se na co hodí (také to byl chvilkový záchvat zdravého stravování) a jestli si dobře pamatuji, tak na jednom bylo uvedeno, že se hodí JEN pro studenou kuchyni, na osmi nebylo nic a na desátém bylo takovým diskrétním nenápadným písmem uvedeno, že jej lze použít i na smažení. Od té doby se možná situace změnila, ale já mám kdesi v palici „zasuto“, že sádlo asi bude pro chlapa z české kotliny lepší prostředek, jak si tělo zhuntovat.....
…vsimni si ako ho pouzivaju, alebo ho pridaju do uz takmer hotoveho jedla ,
alebo na konci a urcite na nom nesmazia. Aspon ja zijem, kde je olivovy olej ako
nase lo a gazdinky to robia takto. Ja ho nemam rada-
radsej to
lo , nezdravsie ale chutnejsie- hlavne
na poriadny krajec chleba a kyslu uhorku ! To je zbesila reakcia na Ivove
pripomenutie
la.
to je bomba z netu: „Lidové noviny referují o japonském výzkumu,
který dokázal připravit transgenní prasata nesoucích rostlinný gen. Mění
nasycené mastné kyseliny v nenasycené, čili činí sádlo zdravější.
Jenže lidské předsudky odsoudí asi tento úspěch jen do oblasti
teorie.“
Sádlo je zdravé!!!
Na olivovem oleji vari skoro cela Italie (napr. cele spektrum rajcatovych omacek, krome bolognese, ta je na masle), jih Francie, Spanelove. Bez toho by spousta jidel vubec neexistovala. Pokud jde o smazeni, tak se hodi spise pro kratsi upravy a je treba s nim zachazet citlive. Vyborne jsou ryby (filety) na olivovem oleji. Nejlepsi je je jeste nakonec prikapnout trochu panenskeho oleje a jeste jidlo navonet. Na olivovem oleji varim uz mnoho let a bez osklivych nasledku.
poradí nám někdo kdo s ním vaří často, nebojí se ho a dává ho i jinam než do salátů? Toastiku, třeba ty, zapoj se!
Aj tuna davno na nom robili vsetko, aj smazili. Ine nebolo. Potom sa zacala
zdrava vyziva a vyskumy a takto to dopadlo . Tym vyskumom verim, trosku sa do
toho motam - teda vyzivy , lenze davno sa tak ludia tiez neprezierali, nebol ani
net ani labuznik, aby si vyhladavali , co dobreho by pojedli . Pozri moja babka
sa dozila skoro sto, a to zila na le a masle a pod. Ale takisto jedla normalne ,
nie same rezy a kremy a slahacky, steaky , kurca take onake…a dvakrat do
tyzdna drzala post. A nikdy nebola chora, nemala tuky v krvi ( a to mala rada
mastne maso v nedelnej polievke so spikovymi kostami, husaciu a kacaciu mast
…radsej nebudem spominat… ) ani cukrovku ani nic . Ten problem je asi v nas
viac ako v samom jedle. V zdravom tele zdravy duch . Ten nas ( aspon moj je
mlsnyyy…) …
Má někdo opravdu špatnou zkušenost, že by si použitím olivového oleje vyloženě zkazil nějaký pokrm?
stoletá babička.No ono se dřív žilo jinak.Sádlo hned vypohybovali nekde na polích a lukách, kolem dobytka a při žních.....Více pohybu, méně jídla a hlavně v něm méně chemického sajratu. To my se stovky asi nedožijem, když tu chemii do sebe cpem skoro od narození.
nedávno jsem četla studii, že lidé ze středomoří jsou nejzdravější, nejméně se tam vyskytuje srdeční infarkt. Používají olivový olej ve studené kuchyni, na smažení a na vaření.Přikládám informaci, bohužel buď v angličtine, nebo němčině.
Já osobně používám na saláty, někdy i do teplých pokrmů, dokonce
i na pečení. Ale střídám s řapíkovým a slunečnicovým.
A cena nerozhoduje o kvalitě oleje.
Ja pri varení olivový olej používam veľmi často. Či už pri dusení,
pečení na panvici, pri príprave omáčok na cestoviny a samozrejme do
šalátov. jedine v ňom nevyprážame mäso, lebo vyprážané mäso mi
najviac chutí na masti. Do koláčov olivový olej nepridávame.
olivového oleje jsou (aspoň u nás) nejméně čtyři základní druhy.
Z prvního studeného lisování je to extra panenský (extra virgin). Ten má
nejvýraznější olivovou chuť a krásnou zelenou barvu.
Dalším lisováním se získá panenský (virgin), dále obyčejný a nakonec
světlý (light).
Co zbyde se ještě někdy lisuje za vysoké teploty. Nazývá se Pomace. Tento
olej raději nepoužívám neboť se mi zdá tato metoda nepřirozená.
Každé další lisování ubírá oleji jeho typickou chuť na kterou je asi
třeba si zvyknout.
Stojíte-li tedy o zvyknutí si na olivový olej začněte tím
nejsvětlejším který má neutrální pach i chuť.
rozdeleni oleju a plno veci okolo znam moc dobre. Mne jde hlavne o to, se dozvedet, KTERÝ, JAKÝ,ČÍ, pouzivaji lidi doma. Komu chutna jaky? Klidne dejte i znacku a jestli vam pripada vyrazny nebo nevyrazny. Ja mam treba olblibeny fr.extra panensky zn.Puget. A treba olivy, jsou moc dobre od spanelske znacky ArteOliva. Mivaji je v Intersparu a jsou supr, jak ty cerny i zeleny, hlavne ty se slaninovou naplni!Budu rada za zkusenosti ostatnich labuzniku, co jim chutna a co nestoji za nic!
já mám raději ty výraznější, nemám doma moc druhů, jen Extra Virgen
na saláty, ale liju si na ně oleje jako ve Španělsku - tedy strááášně
moc. Ostatní chtělí raději méně. Nejraději kupuju BORGES.
Když mám štěstí a známý se se mnou podělí, tak mívám i jiný olej -
domácí extra virgen z kanystru, který známý roky kupuje přímo ve
Španělsku na trhu.
Někteří mě asi ukamenují, ale občas, když dělám lososa, tak ho
naporcuji, jednotlivé porce okořením a dám do krabičky, zakapu řádně
olivovým olejem, co mám, nechám namarinovat a takovéto porce pak vkládám
na suchou rozpálenou pánev a zprudka osmažím, tak 4 minuty maximálně. Moc
nám to chutná.
Kdysi jsem dokonce dělala jakoby bešamelovou omáčku, neměla jsem máslo ani
na mražáku, tak jsem ji udělala z olivového oleje. Byla vynikající.
V lasaních absolutně skvělá. Říká se, že za studena lisované se mají
používat na studenou kuchyni a za tepla lisované na teplou. Ale pokud v tom
nesmažíš vepřové řízky a olej se nepřepálí, můžeš místně použít
na vaření i extra virgen. Ale škoda látek, které se lisováním za studena
vyloučí, že…
Bohuzel u nas neni v olivovych olejich moc velky vyber:-( Mela jsem rada Lyrakis, ale ten se u nas z obchodu vytratil. Takze ted uprednostnuji italske oleje (nejlepe Bio Monini, pripadne klasicky Monini a Bertolli). Spanelske oleje nemam moc rada, pripadaji mi chutove osizene. No a olivky mam rada stejne jako ty, se slaninkou nebo se syrem . Pripadne maji v Hypernove v chladaku recke zelene a cerne olivy a ty taky stoji za hrich.
Bali, australsky olivovy olej se u nas da sehnat? Ja, od te doby, co jsem
ochutnal nektere mistni, uz jine nekupuju, chutove mi pripadnou mnohem lepsi,
nez italske nebo spanelske, snad jsou podobne spis tem reckym a
kyperskym…Nejradeji mam Ollo (hlavne na krupavem certvem salatu v kmobinaci
s dobrym balsamikovym octem, mnam ;o)))..) - muzes se mrknout na www.ollo.com.au, poukd Te bude zajimat vic
;o). Hezky den z Brisbane.
Pepe
gecke olivove oleje aj rozne druhy nalozenych a plnenych oliv maju na
Radhostskej.
vyborny olej je Sithia. ten mozem rovno z flasky.
este som nikdy nepouzil olivovy olej na ine ako studenu kuchynu alebo rajcatove omacky. myslim si, ze hlavne by islo o vyhodene peniaze, skoda by inac nenastala, pokial nie je olej prilis vyrazny a mas rada jeho chut.
no a co sa tyka slovenskej a ceskej kuchyne, nenadarmo plati, ze prasa k prasatu, cize bravcove je najlepsie na bravcovej masti.
Já se ve značkách vůbec nevyznám, ale ve Španělsku jsem na něm smažila naše klasické bramboráky a na kráse jim to neubralo. Pravda je, že to byl sice olivový olej, ale v kanystru, určený na teplou kuchyni, či snad přímo na smažení a neměl ani to charakteristické aroma. Jinak - doma používám Seville Premium (po studenu i na teplou kuchyni (kromě smažení). Začala jsem si ho sice kdysi kupovat kvůli štíhlým lahvičkám, do kterých jsem si pak dávala vlastní olejové a octové kreace, ale zachutnal mi a už se k němu od jiných značek vždy vracím.
Dávám kam se dá (saláty, zakápnu s ním i oblohu na talíři, kapičku
na bifťoura a kam mě napadne). Do české klasiky nee, to tam šoupnu radši
sádlo nebo máslo.
Jednou jsem dělala olejovou hrníčkovou kuchařku a nevyšel mi klasický
olej. Půlku dávky jsem doplnila olivovým olejem a vůbec to nebylo poznat ani
na chuť a ani na vůni.
Nejjednodušeji:
Do salátů a studené kuchyně patří olivový olej extra virgin (hodně
tměvě zelený).
Na smažení a tepelné úpravy olivový olej light (světlejší než naše
oleje na smažení slunečnicové či řepkové).
Olivový olej light skoro nesmrdí či nevoní po olivách jako ten extra
virgin.
že jsem napsala hloupost, nepoužívám řapíkový olej, ale řepkový
To se stane, když se člověk nesoustřeďuje na podstatné, ale dělá
50 věcí najednou. Omlouvám se.
Tak jsem dnes nahlédnul do diskuze a co nevidím. Dotaz.
Olivové oleje používám do studené i do teplé kuchyně (vyjma sladkých
pokrmů). Olivové oleje se dělí do několika skupin, což napsala velmi
přehledně již esmeralda. Do salátů jsem si oblíbil jeden francouzský
olivový olej, vyhovuje mi jeho aroma i chuť. Samozřejmě jde o olej
lisovaný za studena, vhodný právě do studené kuchyně. Do teplých pokrmů
volím ty lehké olivové oleje. Dále jsem si oblíbil olej sezamový,
arašídový.
Co se týká české kuchyně, znáš mě Bali, nejsem zrovna jejím
příznivcem, až na vyjímky.
Krásný zbytek neděle přeje Toast
Dlouho jsem shaněl ten pravý olivový olej extra virgin , v obchodech ho maji predrazeny a už jsem ho sehnal u e-bonbonek.cz , maj i Řecké olivy, ořišky aj. dobrůtky. Zasilaji po cele CR na dobirku. Jestli ho taky použivate na salaty tak mohu jenom doporučit. Páček shledáček
já používám olivový olej strašně ráda, pokud se to teda hodí.
Krásně provoní jídlo, i majonézu jsem z něho dělala, ale tam jsem
použila slunečnicový a olivový jenom na provonění.
Prostě, když se to hodí, tak buď olivový anebo půl na půl.
Sylvie
Dík za tuto diskuzi, už jsem ji chtěla dávno založit
my ho pouzivame vsude mozne.
Pro nove prichozi: nakouknete do Olivove kucharky, ktera vam poradi ohledne
oleju i oliv a jeste si podle ni skvele uvarite.
jsem rekyne ktera se narodila v cesku,takze znam obe kuchyne.
Varim i v recku ceske jidla ,prvni roky jsem pouzivala ol.olej jen do
salatau,casem jsem s nim zacala varit,a ted ho pouzivam vsude.Je to vse zvyk a
zalezi na klima.cim visoko tim se hodi lo,cim niz hodise olej.
nepouzivam ho jem do van.peciva,do zakusku ,do nekterych babovek.
stolni olej pouzivam jen malo,napr. kdyz delam kysele nebo dusene zeli ke
knedlikum:)
urcite je zdravejsi protoze neni rafirovany,(nejde pres teplo)ol.olej vydrzi
i ve velkych teplotach,a ne jen v nizkych pri smazeni.
ale jak jsem rekla i driv vse zalezi na chuti,na klima,a na zvyku.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
