Olivový olej v české kuchyni.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bali
1254 příspěvků 05.09.06 20:22
Olivový olej v české kuchyni.

Používáte doma olivový olej?? Zajímalo by mne jaký druh používáte a na co?! Do kterých jídel? Vaříte s ním i česká jídla? Třeba i do těsta na koláče? Budu ráda za každou vaši zkušenost a radu.Díky

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 05.09.06 20:41
Olivový olej - Bali

používám na saláty (extra virgin), obyčejný na vaření jídel se středomořským charakterem. Ráda používám krétský Lyrakis (pokud ho dostanu). Diskusi k olivovým olejům najdeš **tady **. Na českou kuchyni olivový olej nepoužívám, i když do těsta olej dávám, ale to zpravidla rostlinný bez nějaké výrazné chuti.

 
Bali
1254 příspěvků 05.09.06 20:50
ja vim,

ze je diskuze jinde,ale tady bych se rada dozvedela do ceho vseho cesky clovek ten olivovy dava!Co ma kdo vyzkouseny!Kazdy vi ,ze do stredomorsky kuchyne to jde, ale ma nekdo vyzkouseno olivovy olej v ceskych receptech?Smazite na nem treba rizky?Nebo kapra?........Jinak Jeno dik

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.09.06 07:52
Olivový olej

používám na veškeré vaření kromě hlubokého smažení (na to používám olej Světlice barvířské).
Na smažení olivový světlý (bez chuti a bez zápachu), na saláty panenský.

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 08:07
Esme,

veskere vareni australske? Do jakeho ceskeho jidla ho treba davas?Nekam kam by si cesky clovek rekl:„Jé, sem to jde taky?“

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.09.06 08:44
Bali,

když říkám veškeré tak myslím veškeré.
Australské, české, asijské…
Začínám tím guláše, roštěnky, karbanátky, španělské ptáčky, obalovaný sýr, řízky, škubánky maštěný,
uzený na hráchu,
jeseter na kmíně,
buchtičky se šódó,
borůvky na sádle,
pirožky, blinčiky, kartofěly, svinčiky,
syrečky from Holomóc,
na chlebě romadúr, špenátovou konzervu,
vařené bravčové, žincica z Levoče,
koprovou vode dna,
kuní ocas na špeku,
kuřata smažený…
To koukáte.

 
Ivo
1045 příspěvků 06.09.06 09:47
Esme...

Debilní dotaz:
takže ten olej má nějakou neutrální chuť? Já ho mám vsugerovaný jako dost aromatický a opravdu jej používám jen do salátů, když se chci přiblížit „jihu“ či „balkánu“ (tož to jsem si asi zase zavařil…hihi)

Ještě debilnější dotaz:
a Ty ten chléb s romadurem pokapeš oním olejem nebo co?

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 06.09.06 10:27
a...

k tomu kunímu ocasu na špeku… není olivový olej škoda?

 
Vali
1326 příspěvků 06.09.06 10:27
nepoužívám

vařím hlavně obyčejná česká jídla, manželovi olivový olej nechutná, je možná zdravý, ale u nás se nepro:,–(il, ráda používám slunečnicový.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.09.06 10:36
Olivový olej v české kuchyni

Do české kuchyně je z olivových olejů nejlepší jedině sádlo! To tam určitě patří.

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 11:22
Esme
 
Tasma
415 příspěvků 06.09.06 15:11
...

Oliváč používám jen na saláty a to jen když nejsou doma děti, protože ty ho z nějakého záhadného důvodu nemají rádi. Já se zase po rajčatech politých olivovým olejem můžu utlouct. Zkoušela jsem na něm nějakou chvilku vařit, v poblouznění, že budeme zdravě žít,ale už jsme natolik zvyklí na obyčejný olej, že nám jídlo s tím lehce cizokrajným nádechem tolik nechutnalo a ještě mě připadalo, že se dříve přepaluje. Jinak v oliváči nechám vylouhovat levanduli, po nějaké době přecedím a mažu si s ním své unavené tělíčko

 
buraci
1136 příspěvků 06.09.06 16:26
...

Olivovy olej pouzivam tam, kam patri (tj. jidla z oblasti Stredomori), pouzivat ho v ceske kuchyni mi pripada nevhodne, chutove tam proste nema co delat. Na ceska jidla pouzivam slunecnicovy olej pripadne :,-(lo, pokud se dokopu ho udelat. Jedinou vyjimkou je salat z kyseleho zeli a cibule, tam mam rada panensky olivovy olej. A pak je tady jeste maslo, ktere se uzije jak v cizich kuchynich, tak v te ceske. Micham ho se slunecnicovym olejem, pak se tolik neprepaluje.

 
jolana
5065 příspěvků 06.09.06 16:43
Olivovy olej

Olivovy olej je urceny na studenu kuchynu . Nemalo by sa na nom ani varit, vobec uz nie vyprazat. Kedze olivovy olej je lisovany za studena, nie je spracovany, nachadzaju sa v nom tuhe, volnym okom neposstriehnutelne castice kostiek a duziny - aj ked je filtrovany( asi preto je zdravy), takze sa rychlo prepaluje a v tom pripade je karcinogenny. To ako sa lisuje som videla na vlastne oci. Urcite su aj menej panenske olivove oleje ale s nimi je to este horsie. Fakticky neodporucam.

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 17:10
No, ale

mne zrovna rekove ,italove nebo francouzi nepripadaji vic nemocni nez my! Ba prave naopak!A to pouzivaji olivovy olej temer do vseho! Tak stale nejak nevim......

 
Ivo
1045 příspěvků 06.09.06 17:27
Bali...

…ono třeba zdraví/nezdraví nějakého národa nebude záviset na tom, zda používají/nepou­žívají olivový olej, ale bude zde spíše na místě brát v úvahu podstatně širší soubor aspektů…ale téma je to zajímavé.....kdysi jsem šmejdil po regálech s olivovým olejem a zjišťoval, který se na co hodí (také to byl chvilkový záchvat zdravého stravování) a jestli si dobře pamatuji, tak na jednom bylo uvedeno, že se hodí JEN pro studenou kuchyni, na osmi nebylo nic a na desátém bylo takovým diskrétním nenápadným písmem uvedeno, že jej lze použít i na smažení. Od té doby se možná situace změnila, ale já mám kdesi v palici „zasuto“, že sádlo asi bude pro chlapa z české kotliny lepší prostředek, jak si tělo zhuntovat.....

 
jolana
5065 příspěvků 06.09.06 17:56
Vazne Bali...

…vsimni si ako ho pouzivaju, alebo ho pridaju do uz takmer hotoveho jedla , alebo na konci a urcite na nom nesmazia. Aspon ja zijem, kde je olivovy olej ako nase :,-(lo a gazdinky to robia takto. Ja ho nemam rada- radsej to :,-(lo , nezdravsie ale chutnejsie- hlavne na poriadny krajec chleba a kyslu uhorku ! To je zbesila reakcia na Ivove pripomenutie :,-(la.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.09.06 18:11
Olivový olej v české kuchyni - Jolana,

to je bomba z netu: „Lidové noviny referují o japonském výzkumu, který dokázal připravit transgenní prasata nesoucích rostlinný gen. Mění nasycené mastné kyseliny v nenasycené, čili činí sádlo zdravější. Jenže lidské předsudky odsoudí asi tento úspěch jen do oblasti teorie.“
Sádlo je zdravé!!!

 
buraci
1136 příspěvků 06.09.06 18:08
Ale da se na nem varit

Na olivovem oleji vari skoro cela Italie (napr. cele spektrum rajcatovych omacek, krome bolognese, ta je na masle), jih Francie, Spanelove. Bez toho by spousta jidel vubec neexistovala. Pokud jde o smazeni, tak se hodi spise pro kratsi upravy a je treba s nim zachazet citlive. Vyborne jsou ryby (filety) na olivovem oleji. Nejlepsi je je jeste nakonec prikapnout trochu panenskeho oleje a jeste jidlo navonet. Na olivovem oleji varim uz mnoho let a bez osklivych nasledku.

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 18:32
Jolano,

smazia!I hranolky v tom delaji!Aspon co se francouzu tyce.Znam jich dost.

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 18:41
Zkušení labužníci kde jste?

poradí nám někdo kdo s ním vaří často, nebojí se ho a dává ho i jinam než do salátů? Toastiku, třeba ty, zapoj se!

 
jolana
5065 příspěvků 06.09.06 18:42
Verim Ti Bali !

Aj tuna davno na nom robili vsetko, aj smazili. Ine nebolo. Potom sa zacala zdrava vyziva a vyskumy a takto to dopadlo . Tym vyskumom verim, trosku sa do toho motam - teda vyzivy , lenze davno sa tak ludia tiez neprezierali, nebol ani net ani labuznik, aby si vyhladavali , co dobreho by pojedli . Pozri moja babka sa dozila skoro sto, a to zila na :,-(le a masle a pod. Ale takisto jedla normalne , nie same rezy a kremy a slahacky, steaky , kurca take onake…a dvakrat do tyzdna drzala post. A nikdy nebola chora, nemala tuky v krvi ( a to mala rada mastne maso v nedelnej polievke so spikovymi kostami, husaciu a kacaciu mast …radsej nebudem spominat… ) ani cukrovku ani nic . Ten problem je asi v nas viac ako v samom jedle. V zdravom tele zdravy duch . Ten nas ( aspon moj je mlsnyyy…) …

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 19:33
Zkažené jídlo.

Má někdo opravdu špatnou zkušenost, že by si použitím olivového oleje vyloženě zkazil nějaký pokrm?

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 19:35
Jolano,

stoletá babička.No ono se dřív žilo jinak.Sádlo hned vypohybovali nekde na polích a lukách, kolem dobytka a při žních.....Více pohybu, méně jídla a hlavně v něm méně chemického sajratu. To my se stovky asi nedožijem, když tu chemii do sebe cpem skoro od narození.

 
lydia
1227 příspěvků 06.09.06 19:40
olivový olej

nedávno jsem četla studii, že lidé ze středomoří jsou nejzdravější, nejméně se tam vyskytuje srdeční infarkt. Používají olivový olej ve studené kuchyni, na smažení a na vaření.Přikládám informaci, bohužel buď v angličtine, nebo němčině.

Já osobně používám na saláty, někdy i do teplých pokrmů, dokonce i na pečení. Ale střídám s řapíkovým a slunečnicovým.
A cena nerozhoduje o kvalitě oleje.

informace

 
Bali
1254 příspěvků 06.09.06 20:12
Lydia,

dik, zajimave cteni.
vyhovuje mi to jak v anglictine tak i nemcine.

 
Cuso
345 příspěvků 06.09.06 21:31
Bali

Ja pri varení olivový olej používam veľmi často. Či už pri dusení, pečení na panvici, pri príprave omáčok na cestoviny a samozrejme do šalátov. jedine v ňom nevyprážame mäso, lebo vyprážané mäso mi najviac chutí na masti. :-) Do koláčov olivový olej nepridávame.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.09.06 04:28
Tak ještě jednou....

olivového oleje jsou (aspoň u nás) nejméně čtyři základní druhy.
Z prvního studeného lisování je to extra panenský (extra virgin). Ten má nejvýraznější olivovou chuť a krásnou zelenou barvu.
Dalším lisováním se získá panenský (virgin), dále obyčejný a nakonec světlý (light).
Co zbyde se ještě někdy lisuje za vysoké teploty. Nazývá se Pomace. Tento olej raději nepoužívám neboť se mi zdá tato metoda nepřirozená.
Každé další lisování ubírá oleji jeho typickou chuť na kterou je asi třeba si zvyknout.
Stojíte-li tedy o zvyknutí si na olivový olej začněte tím nejsvětlejším který má neutrální pach i chuť.

 
Bali
1254 příspěvků 07.09.06 09:39
Esme,

rozdeleni oleju a plno veci okolo znam moc dobre. Mne jde hlavne o to, se dozvedet, KTERÝ, JAKÝ,ČÍ, pouzivaji lidi doma. Komu chutna jaky? Klidne dejte i znacku a jestli vam pripada vyrazny nebo nevyrazny. Ja mam treba olblibeny fr.extra panensky zn.Puget. A treba olivy, jsou moc dobre od spanelske znacky ArteOliva. Mivaji je v Intersparu a jsou supr, jak ty cerny i zeleny, hlavne ty se slaninovou naplni!Budu rada za zkusenosti ostatnich labuzniku, co jim chutna a co nestoji za nic!

 
Eleeen
1127 příspěvků 07.09.06 09:56
Bali,

já mám raději ty výraznější, nemám doma moc druhů, jen Extra Virgen na saláty, ale liju si na ně oleje jako ve Španělsku - tedy strááášně moc. Ostatní chtělí raději méně. Nejraději kupuju BORGES.
Když mám štěstí a známý se se mnou podělí, tak mívám i jiný olej - domácí extra virgen z kanystru, který známý roky kupuje přímo ve Španělsku na trhu.

Někteří mě asi ukamenují, ale občas, když dělám lososa, tak ho naporcuji, jednotlivé porce okořením a dám do krabičky, zakapu řádně olivovým olejem, co mám, nechám namarinovat a takovéto porce pak vkládám na suchou rozpálenou pánev a zprudka osmažím, tak 4 minuty maximálně. Moc nám to chutná.
Kdysi jsem dokonce dělala jakoby bešamelovou omáčku, neměla jsem máslo ani na mražáku, tak jsem ji udělala z olivového oleje. Byla vynikající. V lasaních absolutně skvělá. Říká se, že za studena lisované se mají používat na studenou kuchyni a za tepla lisované na teplou. Ale pokud v tom nesmažíš vepřové řízky a olej se nepřepálí, můžeš místně použít na vaření i extra virgen. Ale škoda látek, které se lisováním za studena vyloučí, že…

 
buraci
1136 příspěvků 07.09.06 14:23
...

Bohuzel u nas neni v olivovych olejich moc velky vyber:-( Mela jsem rada Lyrakis, ale ten se u nas z obchodu vytratil. Takze ted uprednostnuji italske oleje (nejlepe Bio Monini, pripadne klasicky Monini a Bertolli). Spanelske oleje nemam moc rada, pripadaji mi chutove osizene. No a olivky mam rada stejne jako ty, se slaninkou nebo se syrem . Pripadne maji v Hypernove v chladaku recke zelene a cerne olivy a ty taky stoji za hrich.

 
Bali
1254 příspěvků 07.09.06 14:37
Buraci,

se slaninkou mnam mnam

 
anthemis
32 příspěvků 08.09.06 00:31
A co australske oleje?

Bali, australsky olivovy olej se u nas da sehnat? Ja, od te doby, co jsem ochutnal nektere mistni, uz jine nekupuju, chutove mi pripadnou mnohem lepsi, nez italske nebo spanelske, snad jsou podobne spis tem reckym a kyperskym…Nejradeji mam Ollo (hlavne na krupavem certvem salatu v kmobinaci s dobrym balsamikovym octem, mnam ;o)))..) - muzes se mrknout na www.ollo.com.au, poukd Te bude zajimat vic ;o). Hezky den z Brisbane.
 Pepe

 
sim
293 příspěvků 08.09.06 00:38
grecke oleje

gecke olivove oleje aj rozne druhy nalozenych a plnenych oliv maju na Radhostskej.
vyborny olej je Sithia. ten mozem rovno z flasky.

este som nikdy nepouzil olivovy olej na ine ako studenu kuchynu alebo rajcatove omacky. myslim si, ze hlavne by islo o vyhodene peniaze, skoda by inac nenastala, pokial nie je olej prilis vyrazny a mas rada jeho chut.

no a co sa tyka slovenskej a ceskej kuchyne, nenadarmo plati, ze prasa k prasatu, cize bravcove je najlepsie na bravcovej masti.

 
heja
312 příspěvků 08.09.06 02:27
I na bramboráky, Bali.

Já se ve značkách vůbec nevyznám, ale ve Španělsku jsem na něm smažila naše klasické bramboráky a na kráse jim to neubralo. Pravda je, že to byl sice olivový olej, ale v kanystru, určený na teplou kuchyni, či snad přímo na smažení a neměl ani to charakteristické aroma. Jinak - doma používám Seville Premium (po studenu i na teplou kuchyni (kromě smažení). Začala jsem si ho sice kdysi kupovat kvůli štíhlým lahvičkám, do kterých jsem si pak dávala vlastní olejové a octové kreace, ale zachutnal mi a už se k němu od jiných značek vždy vracím.

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.09.06 12:17
Olivový olej

Dávám kam se dá (saláty, zakápnu s ním i oblohu na talíři, kapičku na bifťoura a kam mě napadne). Do české klasiky nee, to tam šoupnu radši sádlo nebo máslo.
Jednou jsem dělala olejovou hrníčkovou kuchařku a nevyšel mi klasický olej. Půlku dávky jsem doplnila olivovým olejem a vůbec to nebylo poznat ani na chuť a ani na vůni.

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.09.06 12:21
K té buchtě...

…dala jsem extra virgine.

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.09.06 12:27
Extra virgin x light

Nejjednodušeji:
Do salátů a studené kuchyně patří olivový olej extra virgin (hodně tměvě zelený).
Na smažení a tepelné úpravy olivový olej light (světlejší než naše oleje na smažení slunečnicové či řepkové).
Olivový olej light skoro nesmrdí či nevoní po olivách jako ten extra virgin.

 
lydia
1227 příspěvků 08.09.06 14:43
právě jsem si všimla,

že jsem napsala hloupost, nepoužívám řapíkový olej, ale řepkový
To se stane, když se člověk nesoustřeďuje na podstatné, ale dělá 50 věcí najednou. Omlouvám se.

 
Bali
1254 příspěvků 09.09.06 18:31
Rizky z hub!

dnes jsem smazila hribove rizky na smesi slun.oleje a olivoveho oleje!Supr dobry!!

 
toast
171 příspěvků 10.09.06 15:52
Bali :o)

Tak jsem dnes nahlédnul do diskuze a co nevidím. Dotaz.
Olivové oleje používám do studené i do teplé kuchyně (vyjma sladkých pokrmů). Olivové oleje se dělí do několika skupin, což napsala velmi přehledně již esmeralda. Do salátů jsem si oblíbil jeden francouzský olivový olej, vyhovuje mi jeho aroma i chuť. Samozřejmě jde o olej lisovaný za studena, vhodný právě do studené kuchyně. Do teplých pokrmů volím ty lehké olivové oleje. Dále jsem si oblíbil olej sezamový, arašídový.
Co se týká české kuchyně, znáš mě Bali, nejsem zrovna jejím příznivcem, až na vyjímky.

Krásný zbytek neděle přeje Toast

 
milanecek
2 příspěvky 19.04.07 01:32
Olivový olej Kreolis

Dlouho jsem shaněl ten pravý olivový olej extra virgin , v obchodech ho maji predrazeny a už jsem ho sehnal u e-bonbonek.cz , maj i Řecké olivy, ořišky aj. dobrůtky. Zasilaji po cele CR na dobirku. Jestli ho taky použivate na salaty tak mohu jenom doporučit. Páček shledáček

 
Sylvie
2302 příspěvků 20.04.07 18:07
...

já používám olivový olej strašně ráda, pokud se to teda hodí. Krásně provoní jídlo, i majonézu jsem z něho dělala, ale tam jsem použila slunečnicový a olivový jenom na provonění.
Prostě, když se to hodí, tak buď olivový anebo půl na půl.
Sylvie
Dík za tuto diskuzi, už jsem ji chtěla dávno založit

 
zlata
1200 příspěvků 21.04.07 00:02
Olivový olej

Používám hodně, můžu doporučit všem, kdo má trávicí problémy, působí trošku projímavě.

 
Bali
1254 příspěvků 21.04.07 09:20
...

my ho pouzivame vsude mozne.
Pro nove prichozi: nakouknete do Olivove kucharky, ktera vam poradi ohledne oleju i oliv a jeste si podle ni skvele uvarite.

 
sibila40
1 příspěvek 22.12.09 01:13
olivovy olej v ceske i recke kuchyni

jsem rekyne ktera se narodila v cesku,takze znam obe kuchyne.
Varim i v recku ceske jidla ,prvni roky jsem pouzivala ol.olej jen do salatau,casem jsem s nim zacala varit,a ted ho pouzivam vsude.Je to vse zvyk a zalezi na klima.cim visoko tim se hodi :,-(lo,cim niz hodise olej.
nepouzivam ho jem do van.peciva,do zakusku ,do nekterych babovek.
stolni olej pouzivam jen malo,napr. kdyz delam kysele nebo dusene zeli ke knedlikum:)
urcite je zdravejsi protoze neni rafirovany,(nejde pres teplo)ol.olej vydrzi i ve velkych teplotach,a ne jen v nizkych pri smazeni.
ale jak jsem rekla i driv vse zalezi na chuti,na klima,a na zvyku.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz