Olej se sušenými bylinkami

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.11.11 12:51
Olej se sušenými bylinkami

Sušené bylinky mi v oleji nezměknou (zahřeju olej a nasypu bylinky ). Když pak poleju jídlo , ty bylinky jsou suché, plná pusa „smetí“. Když takový olej koupím, jsou ty kousíčky měkké ! A z čerstvých to není zaručeně!
:roll: jak se to dělá ? Neví to někdo?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
goralka
271 příspěvků 23.11.11 02:02

no ja by som tie bylinky najprv nechala namočené v troške prevarenej vody, potom vodu zliala a až tak pridala olej

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.11.11 08:09

Wydro, nechce to jen nechat déle rozležet?
Nebo možná použít bylinky čerstvé?

 
Wolfg
583 příspěvků 23.11.11 11:34
seno v oleji

Od aromatického oleje bychom rádi, aby voněl a dlouho vydržel.
Olej z čerstvých bylin: nať, květy aj. se nechají zavadnout až zgumovatí, aby ztratily část vody. Ztrátou vody se zvýší koncentrace aromat a zamezí se růstu plísní. Nebudeme do kuchyně tahat kalkulačku, ale většina mikroorganismů se nemůže množit, pokud vlhkost substrátu klesne pod 20% váhových vody. Ve všech chalupách, i v těch nejdražších je dřevomorka. Nic se neděje, pokud vlhkost dřeva nestoupne nad uvedenou hranici. A to se pod dobrou střechou nemůže stát. Zde je max. rovnovážná vlhkost 15%.
Pokud nechceme byliny v oleji celé, je lepší je nakrájet čerstvé, případně prohnat mlýnkem s velkými otvory.
Olej ze sušených bylin: pravdu má Goralka, jen doplním. Byliny stačí navlhčit, nejlépe slanou vodou (pro konzervaci) třeba stříkací flaškou, zavřené nechat zgumovatět a do oleje s nimi.
Olejové extrakty mají omezenou životnost. Vlivem světla, vzduchu nad hladinou i pokojové teploty, dochází k rozkladu mastných kyselin za vzniku nových, nelibě páchnoucích i chutnajících sloučenin. Mám vyzkoušeno pesto z bazalky, uložené v lednici vydrží beze změn nejméně půl roku, rok už je dlouho. Řada bylin získá lepší chuťové vlastnosti fermentací. Háček je v tom, že ne všechny. Čerstvé byliny se pomačkají válečkem, pevně zabalí do igelitu a ponechají se v normální teplotě. Dva až tři dny postačí. Nať zhnědne a je hotovo. Stejný princip, jako zelený a černý čaj. Stejná výchozí surovina, rozdílné vlastnosti

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.11.11 16:23

Chtela jsem navlhcit, pak jsem ale neudelala,protoze olej se s vodou nesmisi. Esme, jeste necham nejakou dobu, ale nevim, nevim…
Urcite tedy zkusim navlhcit jak pise wolfg.
Goralka, nebo na parak chvili?
O delce trvani jsem presvedcena, ze je temer stala, takove oleje kupuju a jeste nikdy se nic nezkazilo a u dna je treba 4cm bylinek! Muzu i vyfotit, mam tu bazalkova. A vse nasvedcuje tomu, ze ta bazalka je v oleji susena. Presto na jidle je mekka!?
Dik vsem za snahu, kdyby se zadarilo, dam recept !

 
goralka
271 příspěvků 24.11.11 02:59
len doplním

keďže si písala o sušených bylinkách,pochopila som ťa tak, že to vyrábaš teraz a ku konkrétnemu jedlu, teda na krátkodobú spotrebu

 
bombastic.1
13 příspěvků 25.11.11 06:01

Wolfg má svým způsobem pravdu prostě bylinky do oleje nesmí být přesušené,a jak se vlhčí? To víte že né vodou.Potřebné množství bylinek dáte do papírového sáčku a k bylinkám přídáte plátek (půlměsíšek)ja­blka.Za dva až tři dny odstraňte jablko a bylinky jsou k použití.Samoz­řejmě bylinky je lépe nedosušit.Ale pozor nedosušené bylinky nejdou skladovat.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.11.11 15:27
diky i za tenhle prispevek,

urcite to udelam ! :potlesk:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz