Jsem zvedavá a tak by me zajímalo jaký sýr pouzívají Labuzníci ve svete na obalování. V Cechách jsem vzdy obalovala Eidam nebo Hermelín, ale v Dánsku jsem se jeste neodvázila. K dispozici mám nepreberné mnozství sýru, ale nakonec se dají rozdelit do jenom 3 skupin, a to: 1) brie sýr, který (at Dánský, nebo Francouzský) vytéká uz po pul hodine, kdy jsem ho zapomela na stole, takze se neodvazuji hodit ho na pánvicku - asi bych zalepila vsechno. 2) ulezené sýry, které jsou výborné za studena, ale i ten nejméne ulezený se po nastrouhání na spagety teplem promení na nelibe vonící hmotu a obvykle zmení do té doby vynikající smes testovin a omácky v nepozivatelnou smradlavou hmotu. A do tretice je tu skupina sýru nazývaných „skolními“. Jsou to sýry trosku tvrdé, neulezené, proste „nesmradlavé“ do skolní tasky. Konzistencí pripomínají neco mezi zmeklým, tucným eidamem a nebo hodne oschlým tavenákem, dají se pouzít na rizoto nebo spagety a nemusí se ani strouhat a presto se rozpustí, ale"neudrzí" se ve strouhance ani pri extrémne rychlém opékání. A pak mám k dispozici nezaraditelné sýry jako napr: mozarellu, goudu (ta je nakrájená na tenoucké plátky) a ementál, ten jsem zkousela obalit a upéct, bylo to pozivatelné, ale nebylo to ono. Vím, ze obalovaný sýr je Ceská specialita, ale to jsou knedlíky taky a presto se dají udelat i jinde po svete. Takze radte a já budu experimentovat. Díky Linda
Obalovaný sýr
asi ničím nenahradíš. Obalované mám ráda i Hermelín a i Nivu, když se dělá pomalu, tak se stihne roztéct.
aspon ja ji pouzivam (v Canade) a brie taky (mene zraly)- zaklad je, ze ji musis aspon 2× obalit a poradne - aby nikde nezustala skulinka, kterou by vytekl. Brie prekrojim, naplnim sunkou, rozkrojim na trojuhelniky a ty potom obalim. Secret - vzdy dat do mrazaku aspon na 2-3 hodinky - nejlepe prez noc a az potom smazit.
od roku 1985 kdy jsme do Ameriky přijeli. Jednou jsem narazil ve Walmartu
na sýr vysloveně k smažení určený, výborný a netekoucí. Už ho
nevedou, nikdo (krom nás) to nekupoval. A tak zbývá kvalitní swiss cheese,
ovšem i tak vytéká a hlavně, je moc mastný. Myslím, že kouzlo českéhyo
smaženého sýra tkví v nízkotučnosti onoho. Neboli, čím tučnější a
kvalitnější sýr, tím snáze taje a spolu s tukem na kterém se to smaží
je to mastné až běda. Důkazem budiž právě ta Mozarella, která tuk
nemá.
Pokud se Brie a Camembert týče, když mi to smažené neradi, dokonce ani
český Hermelín. A to už je co říct.
Někde jsem tu v Labužníku viděl strouhaný sýr v hrnečcích zapečený.
Nevím od koho ten recept byl, ono je to jednoduché. Vytřít mělký a
široký hrneček máslem, vysypat strouhankou a naplnit strouhaným sýrem.
Autor / autorka to myslím ještě prokládala šunkou. Peče se to v trobě,
pokud se pamatuju tak ve vodní lázni. Výsledek byl dobrý, jen jsme to tam
nechali příliš krátce a strouhanka ještě nebyla zlatá.
těch receptů na hrníčkový smažák je tu víc, asi dva, ale ta strouhanka neztmavne, chce to ji před vysypáním hrnků osmahnout na pánvi, buď nasucho, nebo s máslem…
Ahojte, ja sice nevyprazam skoro vobec, ale niekto mi hovoril, ze udene syry
sa po obaleni a vyprazani nerozteu a chutovo su vyprazane syry mnaaaam, skusila
som raz v restike a bola to fakt dobrotka. Ale urcite bude zavisiet aj od druhu
udeneho syra. Mozno by ste mali skusit vyprazit Slovensky ostiepok No niekedy, ked navstivim rodicov, ktori nam
vzdy robia rezne, ked sa u nich s manzelom stavime, tak tam prihodim ostiepok
. Neverili by ste, ake genialne su napr.
vyprazane zemiaky, ktore robi moj takto. Nakraja osupane nevarene zemiaky na
platky, asi 0.5 cm hrube, riadne, ale riadne osoli a takisto riadne okoreni
ciernym korenim a normalne obali, muka, vajicko, struhanka a vyprazi. No proste
lahodaaaaaa. Normalne budete na tom frcat
Skuste
dělám z Camembertu. Obyčejně ho upeču v troubě na pečícím papíře. Skoro nikdy nevyteče. Zkus brie udělat tímto způsobem. Nedostaneš Mozzarellu balenou jako salám, kterou si můžeš nakrájet na plátky jaké chceš?
… Ti Lindoo nejlépe popíše Ivo, ten to dával jako příspěvek
k receptu a přikládal fotku. Ale soudím, že je teď asi na dovolené. Moje
rada je: nech si eidam 30% (nebo 20%, když je) poslat z ČR a dej do
mrazáku… Vlastně jsem to ani zmrazit nezkoušela a nevím…
P.
Ahojky, stejnej problem tady, moje zena je zblaznena do smazeneho syra
i kdyz je rozena Americanka.
Ja jsem objevil v nasem supermarketu Mexicky syr „Queso de Freir“ = White
Cheese for Frying. Mexicani ho pouzivaji na pripravu „Que:,–(illas“.
Zatim jsem nemel cas to vyzkouset, sem ted zamestnanej zavarovanim okurek a
jinych daru zeme. A u toho furt lije a hice a mojich 5 acru potrebuje sekat
travu skoro 3 krat tejdne. No zkus to a dej mi vedet jestli se k tomu
nedostanu driv.
Jan