Dobrý den všem,
můžete mi prosím, milí labužníci, poradit, jak nejlépe připravit
pečené vepřové koleno, aby chutnalo pokud možno přinejmenším tak dobře,
jako pečená či grilovaná kolena, která připravují v restauracích?
Z těchto stránek jsem zkoušel ohnivé vepřové koleno od Vlaďky http://www.labuznik.com/recipe.php?…,
je opravdu dobré. Ale rád bych vyzkoušel další. Recepty i příspěvky
v diskuzním fóru jsem prostudoval, ale jedná se mi o doporučení těch,
kteří je opravdu vyzkoušeli.
V rámci rodinné oslavy bych pro tentokrát upřednostnil pečení v troubě,
kolena bych raději zřejmě vykostil, abych je před podáváním mohl
případně nakrájet na plátky.
Poslední dobou jsou k dostání kolena téměř nebo úplně hotová,
prodávají se i s výpekem a chutnají výborně, ale rád bych připravil
něco vlastního. Nuže rcete prosím: Jaká je Vaše odpověď, jaké jsou
Vaše rady teď?
Budu se na ně těšit! Zatím zůstávám s úctou a přáním krásných
dlouhých letních dnů a klidných nocí.
Díky!
Padre
Ó kolena, kolena
Odkedy som sa dozvedela, že kolená obsahujú veľa kolagénu a sú preto zdravé pre ženy v mojom veku, robievam ich v zime skoro raz do mesiaca. Koleno vykostím, aby som dostala väčší kus mäsa, nakrájam na kusy asi o veľkosti 6×6 cm a dám do pekáča spolu s kosťou. Kožu s tukom narežem na kocečky - ide to ťažko, ale s ostrým nožom sa dá a votriem soľ. Rada používam country korenie Reny (přiměřeně!), ale môžeš použiť hocijakú zmes korenia, lebo koleno bude vždy cítiť kolenom. Podlejem vodou, vyše hodinky dusím zakryté, potom odkryjem, okolo neho pohádžem asi dve palice cesnaku rozdelené na strúčiky aj so šupkou, niekedy nakrájam kopu cibule na plátky, a nechám odkryté piecť ´dalšiu hodinku, aby dobre schrumkavelo. Je to ako s domácou kačkou - čím viac gebudziny na ňu nakydáš, tým menej máš pocit, že ješ kačku. Ak má niečo takú špecifickú chuť a vôňu, netreba to potláčať zbytočnými ingredienciami. Dobrú chuť.
srovnatelná s těmi hospodskými, nebo ještě lepší, lze připravit kombinací pobytu kloubu v pomalém hrnci a pod grilem. Do PM se dá nasolené kolínko, okořeněné kmínem, pepřem a podlité černým pivem na cibuli nakrájenou na kroužky. Po 6-8 hodinách na pomalo kolínko přendáme na plech a dáme pod gril tak asi 1/4 hoďku z každé strany (necháme na nižším schodě trouby). Pokud chceme šťávu, můžeme výpek procedit, event. zahustit, event. na něm ještě opéci další kolečka cibule, nebo do něho přidat papriky, rajčata a přelít přes maso. Ale základ je v PM.
Myslím že úspěch lahodných kolen (a pečení všeobecně) spočívá v dlouhém a pomalém pečení. Tím myslím minimálně deset hodin. Vše samozřejmě napřed pod pokličkou, poslední fáze bez.
Podívej se do soukromé pošty.
Milá Jenoféfo, Esme, Jandule, Aleno - děkuji Vám za Vaši ochotu podělit se se mnou o Vaše zkušenosti. Protože s oslavou mám ještě nějaký pátek čas, mohl bych si něco zatím vyzkoušet „nanečisto“. Přeji Vám krásný víkend!
u nás se dělají kolena na více způsobů. Grilujeme, pečeme a vaříme. Koleno pečeme i s kostí, na kilo masa asi 1,5 hodiny při 150°C horkovzduch. Podáváme buď se zelím a bramborovými knedlíky, nebo saláty - bramborový, okurkový, zelný. Je to taky velmi oblíbené jídlo u Heurigen. Nebo vaříme, s kořenovou zeleninou a podáváme teplé nebo studené s čerstvě nastrouhaným křenem a černým chlebem. Velmi dobré, ale dost nezdravé, protože se nakládá v soli s konzervárenskou solí, která obsahuje dusičnan - je naložené maso - ale nejíme to přece každý den. Ještě jsem nenakládala, protože se u nás dá koupit u řezníka už naložené. Nakládá se vepřové koleno, maso na řízky nebo bůček. Také naložené krůtí maso je velmi dobré. Nakládané maso se nemá grilovat, jenom péct při nižší teplotě, asi 150°C . Naložené usmažené řízky jsou pohádka, a nejenom řízky, i koleno a maso na pečení.
Myslím, že mám doma balíček této soli, kterou jsem ještě nepoužila.
Budeš-li chtít, ráda napíšu recept, když budeš mít odvahu, můžeš
s kouskem masa vyzkoučet. Doba nakládání trvá podle velikosti masa asi
3-4 týdny. Máš-li možnost maso vacuovat - to je slovo, co - jde to trochu
rychleji, 2 dny na 1 kg masa. Do solné směsi se přidává podle chuti
kmín, česnek, tymián, bobkový list a jalovec.
Pěknou neděli , Lydia
Vepřové koleno s vůní středomoří.
Postup vypadá možná složitě, ale výsledek je prostě fantastický!!
asi 10 velkých cibulí pokrájíme,
2 - 3 velké palice česneku, oloupat a pokrájet na drobno,
sůl, kmín a 2× dobré kysané zelí ne sterilované,
polovinu pokrájené cibule rozprostřeme do pekáče,
12 vykostěných kolen nařežeme do mřížky, prosolíme a vpravíme do nich
česnek,
položíme je na cibuli do pekáče, zasypeme kmínem a zbytkem cibule,
podlijeme 2dcl vody a pečeme přiklopené nebo přikryté alobalem asi
3 hodiny při 190 stupních, pak kolena odklopíme a pečeme dalších
30 minut.
kolena z pekáče vyndáme, na dno pekáče dáme scezené kysané zelí,
které promícháme s upečenou cibulí,
na zelí položíme obráceně kolena, pak už je jen odklopené dopečeme
dalších 30 minut, servírujeme s černým chlebem.
Opravdu jsem to vyzkoušela, bylo to velmi dobré, hlavně to zelí tomu dodalo
správný šmrnc. Velmi jsme si pochutnali. Dobrou chuť přeje Libuše.
tento recept se podobá velice tomu co jsem kdysi dostala od Buntera.
Jedinou změnu kterou dělám je to, že peču kolena v pomalejší troubě,
ale klidně 10 hodin.
Nemám totiž ráda když s jídlem musím na talíři zápasit a honit maso po
stole (jako se mi to stalo v restauraci).
Maso i kůže potom odpadává od kostí.
Tady v tom případě se pečou vykostěná kolena a můžeš mi věřit, že po 4 hodinách pečení je masíčko pěkně dozlatova propečené a měkké. Měj se hezky. Zdraví Libuše.
Aj mňa to napadlo, ale nenašla som odvahu sa spýtať.
My sme len dvaja a jedno koleno máme nadvakrát. Už čítanie mi robí slinky,
lenže mám diétu, takže cukinka a spol je teraz mojím snom…
pro kasárny zrovna nevařím, ale v tomto množství jsem kolena dělala pro rodinnou oslavu. Bylo to jídlo na přání oslavence a všem velmi chutnalo. Aničko, přeji pěkný den. Zdraví Libuše.
Aničko, že je Libuška schopná žena - stejně jako o Tobě! Ještě
jednou díky všem za rady, i když těch receptů se prozatím nesešlo tak
moc co do počtu - ale jeden dorazil několikrát, tak asi bude opravdu dobrý a
vyzkoušený…Pokud Vás ještě něco napadne a dáte mi vědět, budu jen
rád…
Děkuji a přeji krásný den!
Tak jsem se inspirovala a ač normálně vepřovému masu neholduji,
hlásím, že koleno je v troubě. Vzala jsem si příklad a jdu na něj pomalu
(150°C). Jen to dnes už nestihnu upéct, takže ráno zapínám troubu nanovo.
A ta vůně je přímo mučivá