Nová nejpálivější paprika vyzrazena!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Manana
1515 příspěvků 29.10.05 17:23
Nová nejpálivější paprika vyzrazena!

Dosud nejpálivější paprikou byla Red Savina Habanero ze severního Yucatánu, která má nejvyšší stupeň 10 z jedenácti­bodové stupnice pálivosti používané v Americe (stupně 0 až 10), nebo nejvyšší stupeň 9 z původní předkolumbovské mayské stupnice (1 až 9), nebo 577.000 SHU, což je chemicky zjištěné množství capsaicinu v paprice. Čistý capsaicin má 16,000.000 SHU. SHU znamená Scoville Heat Unit, neboli jednotka pálivosti podle Scovilla, chemik Wilbur Scoville tuto metodu vypracoval v roce 1912.
Nedávno vyšlo najevo, že v indickém Asámu vyšlechtili indičtí vojenští experti novu odrůdu pálivé papriky, která má 855.000 SHU a jmenuje se Naga Jolakia. Tato paprika ale není určena k požívání jako koření pokrmů, nýbrž byla vyšlechtěna jako obranná nebo i útočná zbraň ve válečném konfliktu. Indie uvažuje použít ji v tekutém nebo jemném pudrovém stavu jako náplň do sprejů, nábojů a projektilů, případně i do hlavic raket.
Máme se na co těšit!
Američani by měli opravit celou jedenáctibodovou stupnici pálivosti, protože tímto se Red Savina Habanero dostává někam na stupeň 8, a stupně všech ostatních paprik by měly být sníženy!
Více na CHILE HEAD


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 29.10.05 17:38
?

Chtěl jsem to napsat jako krátkej článeček do článků, protože si myslím, že taková kulinářská rarita by zasloužila trochu lepší umístění než zapadnout v diskuzi, ale nikde jsem tam nenašel, jak vložit nový článek. Ale taky už jsem blbej a starej!!

 
chocolat
106 příspěvků 29.10.05 19:02
hola maňana,

oceňuju zajímavý článek. ani jsem neměla tušení, že existuje něco jako stupnice pálivosti a myslela jsem si, že nejpálivější papričkou je scotch bonnet (nevím jak se to píše, takže v tom mám možná chybu) - na jakém stupni by se teda umístila? a dají se u nás vůbec všechny tyhle nejrůznější varianty čili sehnat? v mnoha mexických receptech se objevuje např. čili ancho atd. kde na tyhle věci v čr kápnu? muchas gracias

 
Manana
1515 příspěvků 29.10.05 19:54
Uts chocolat

to všechno najdeš buď na mé stránce www.manana.cz nebo na zmíněném CHILE HEAD , nebo na mé stránce v odkazech na „Kde získat u nás mexické suroviny“, taky v Ranci kuchyní, jinak je to Clint Koch a jeho firma Front Line - Nuevoprogreso v Kovářské ul. 4 u stanice metra Českomoravská, je to u Sazka Arény v Praze, má toho tam dost, a dokonce to na objednávku dodává po republice, viz Nuevoprogreso, já teď tady nemám pohotově jeho internetovou adresu a ten můj debilní notebook z toho GPRS připojení díky Gatesovi neustále vypadává.

 
Cuso
345 příspěvků 01.11.05 15:10
Manana

Článok sa nedá len tak vložiť. Musíš ho poslať Pepíčkovi a ten ho uverejní. Inak zaujímavé využitie papriky na boj. :-)))))


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz