Potrebujem pomoc v orientacii o nizkotucnych syroch v Londyne. Ked som byvala doma vzdy som si pozrela kolko percent tuku je v susine a podla toho som vedela ci je nizkotucny alebo nie. No tu ked si kupim syr tato info nie je, je vzdy napisane napr. na 100g vyrobku obsah tuku 22.3g alebo 28.9 a podobne vyssie ci nizsie cisla .........Kto mi poradi do kolko je nizkotucny syr? Kolko musi obsahovat gramov tuku ako sa to deli na nizkotucne, stredne a plnotucne?? Som z toho magooooor
nizkotucne syry
V ČR se uvádí množství sušiny v sýrech v %. Množství tuku se uvádí také v % a vyjadřuje množství tuku v této sušině. Sýry se pak dělí na nízkotučné (10 - 15% tuku), polotučné (25 - 45% tuku), plnotučné (45 - 60% tuku) a vysokotučné (nad 60% tuku). Skutečné množství tuku ve 100g sýra se zjistí vynásobením (% sušiny x % tuku x 100). Informace získány od obchodního zástupce české firmy Promil.
kamilio lenze oni tu tie percenta neuvadzaju na syroch tu pisu len to ako som napisala : priklad-22.3g tuku v 100g syra tak preto sa v tom nevyznaaam
Jednoducho:
40% sušiny a 40% tuku v sušine (t.v.s.) ti dá výsledok: 0,4×0,4 =
0,16 čiže 16 g tuku na 100 g syra
čiže ako spomínal kamilio, potrebuješ jedine matematiku v násobení percent. Prerátaj si a stačí si potom zapamätať hranice tých, čo ťa zaujímajú. Kategórie nízko-stredne a vysokotučných syrov sú napísané nižšie.
Mimochodom, všetky „light“ výrobky sú mi podozrivé, lebo ten tuk (v prípade syrov), ktorý je prirodzenou súčasťou mlieka a prirodzene do syra patrí, niečím musíš nahradiť. Ale to je na dlhšie.
Po přepočtech podle průměrných složení sýrů lze zhruba říci, že: sýry 7,5 - 12,5g tuku/100g sýra jsou nízkotučné, 12.5 - 22,5g tuku/100g sýra jsou polotučné, 22.5 - 30 g tuku/100g sýra jsou plnotučné a nad 30g tuku/100g sýra jsou vysokotučné. Platí obecná zá:,–(a, že přírodní sýry - Emental, Chedar a pod. jsou plnotučné, Eidam, Gouda a pod. jsou mezi polotučnými a plnotučnými. Čím tvrdší a starší sýr, tím více tuku.
obsah tuku v susine v percentach tu na obaloch vobec nepisu to som nevidela este ani na jednom a obsah susiny v percentach najdem len sem tam tak si to ani vyratat nemozem.....no podla toho ako pise kamilo ze nizkotucne maju od 7.5do 12.5g tuku na 100g syra tak waaaaa to potom v Londyne asi ani nizkotucny syr neexistuje. Vyrobky co su tu oznacene ako light maju najmenej 16g tuku .....a inak normla syry to som nasla najmenej tucny asi brie alebo camembert s 20-22g tuku.....no tak asi prestanem jest syry alebo ich budem jest len raz za tyzden ale inak dikes a ked ste taky odbornici ktore zo syrov myslim druhy patria medzi nizkotucne??? co taky brie, parmezan, feta …kozi syr …hmm ktore su tie naj syry??
Paculienko, evropské nároby blbnou s nízkotučnou stravou. Sýry, jako špičkové zdroje vápníku musí samozřejně obsahovat tuky. Pokud jsou nízkotučné, tak se ten tuk nahrazuje různými plnidly jako želatina či jinými pro tělo ne zrovna vhodnými surovinami. Takže si klidně dej sýr tučnější a když se k tomu pak pěkně vypotíš v tělocvičně, tak je to to nejzdravější, co můžeš pro sebe udělat.
kamilio dik za rady…aj ja si myslim ze ked si clovek raz za cas da ten riadny syr tak si hned aj lepsie pochuti ako na nejakej light napodobenine ale aspom som o nieco mudrejsia:))
přepíšu ti sem celý úryvek z knihy o sýrech,kterou mám doma:
SÝR A VÝŽIVA
sýr je skvělá potravina,která byla v posledních letech vystavena
negativnímu tlaku.problém spočívá v tom,že se sýr považuje za poměrně
dost tučný.také obsahuje cholesterol.ve skutečnosti není obsah toku
v sýrech zdaleka tak vysoký,jak se mnoho lidí domnívá,a pokud se jí
s mírou,neexistuje žádný důvod,proč by neměl být součástí výživné
a vyvážené stravy.naopak je řada důvodů,proč by v ní neměl chybět.
sýr je důležitým zdrojem vápníku a jen několik dekagramů dokáže
uspokojit většinu požadavků na výživu.dále obsahuje významné množství
v tucích rozpustných vitaminů A a D a také celou škálu vitaminu B a
vitamin E.nízkotučné sýry vyráběné z odstředěného mléka obsahují
méně v tucích rozpustných vitaminů,zejména vitaminu A.v menším
množství je přítomen i sodík a fosfor.fosfor spolu s vápníkem se
podílí na tvorbě silných kostí a zubů a je důležitý jako zdroj
energie.
sýr se skládá z vody,tuku a bílkovin.tuk,jenž obsahuje nasycené mastné
kyseliny (kolem 60 procent) i nenasycené mastné kyseliny,není hlavní
složkou.tou je voda.procentuální obsah tuku v sýru se vypočítá na
základě suché váhy.tak například číslice 45 procent tuku,kterou si
přečtete na krabičce se sýry camembert i ementál,se vztahuje k obsahu
tuku po odstranění veškeré vody.přesněji se to vyjadřuje termínem
„tuku v sušině“ (t.v suš.,in dry matter/IDM/ v USA nebo „matiére
grasse“ /m.g./ v evropě).platí základní jednoduché pravidlo,že obsah
tuku v sýru označeném 45 procent t.v suš. se získá vydělením čísla
dvěma,což v tomto případě dává 22,5 procent tuku celkem.
ementál však obsahuje větší množství tuku než camembert.to proto,že
obsahuje méně vody.znamená to,že pokud jíte různé sýry ve stejném
množství, zdánlivě smetanovější sýry typu camembert obsahují méně
kalorií a méně se po nich tloustne než po tvrdých sýrech typu ementál.
sýr vytváří lákavou alternativu k masovým a drůbežím pokrmům.obsah
bílkovin sice nebude tak vysoký jako u těchto jídel,zato však může tělo
větší množství přítomných bílkovin okamžitě využít-kolem
70 procent ve srovnání s 67 nebo 68 procenty u masa a drůbeže.
někteří lidé omezují konzumaci sýrů,protože jsou přesvědčeni,že
nesnáší laktózu.většina laktózy se však z mléka odstraní spolu se
syrovátkou v procesu výroby.následkem toho většina zrajících sýrů
obsahuje o 95 procent méně laktózy než plnotučné mléko,z něhož byly
vyrobeny.
tak doufám,že když už nic,tak ses aspoň dozvěděla něco nového.já osobně si život bez sýrů nedokážu snad ani představit.mezi mé nejoblíbenější patří např.langres,mimolette,cantal,beaufort,brin d'amour,vacherin mont d'or (výčet by prakticky mohl pokračovat do nekonečna)a vůbec všechny výrazné plísňové a zvlášť kozí sýry. a pokud jde o jejich konzumaci,je mi upřímě jedno,jestli jsou tučné nebo ne.hlavně že si na nich vždy skvěle pochutnám.
Z hlediska zdravé výživy se nezakazuje konzumovat maso a sýr současně,ale nedoporučuje se.V těle při konzumaci startují jakési pochody,které zabraňují vstřebávání železa,které je beze zbytku z těla vyplavováno.Když si dáme masovou topinku hojně posypanou strouhaným sýrem,či minutku,nebo jinou variantu maso a sýr,tak si sice pochutnáme,ale to je všechno.Tělu jsme nedali ani setinku gramu železa.Odborníci doporučují udělat mezi těmito dvěma potravinami při konzumaci alespoň hodinovou přestávku.Tím se pochody upraví a tělo je schopno v plné míře železo vstřebávat.Ostatně v židovské kuchyni je mimo jiné společná konzumace těchto dvou potravin přímo zakázaná.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
