Nízká hladina železa???

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Kopretinka
565 příspěvků 16.02.05 17:42
Nízká hladina železa???

Všechny zdravím,
nevíte prosím někdo, které potraviny obsahují větší množství železa?
Podle posledních odběrů mám hladinu pod normálem což není dobré a uměle železo příjmat moc nechci.
Poradíte mi? Našla jsem jen játra a špenát… A pokud vím, špenát ho moc neobsahuje a na druhou stranu si zase moc nepotrpím na vnitřnosti

Reakce:
Labužník Bery02
58 příspěvků 16.02.05 18:53
Nízká hladina železa

Zdravím Kopretinko,
také jsem byla anemická a hodně železa je v zelené petrželce a kopru. Pak jsem to ještě řešila takto : vždy večer jsem zapíchla dva hřebíky (7 cm) do jablka a ráno je vytáhla a jablko snědla. Je to nejpřírozenější způsob , jak dostat potřebnou denní dávku železa do těla.Tak se mi perfektně upravil krevní obraz.

babi
6360 příspěvků 16.02.05 18:55
...

Kopretinko. Železo se nachází v libovém mase hlavně hovězím, vnitřnostech, zelenině s tmavě zelenou barvou jako je brokolice, kél atd, v rybách jako je losos a tuna, drůbeži a jejím tmavém mase, vejcích, hlavně žloutcích, v sušeném ovoci, alfalfa, kelp (mořská řasa), v hnědé rýži, ústřicích, v cereálech s přidaným železem, v suchých fazolích, v seménkách fenugreek, v oříšcích jako jsou mandle atd. v molase z obchodu se zdravou výživou.
Jestli si vzpomenu na něco navíc, tak napíši
Zdravím maminku!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.02.05 08:03
Kopretinko

všeobecne najviac v strukovinách - luštěninách
a pozri si minerálne vody, ibaže v nich z esteticko-predajných dôvodov sa pričasto odželezňuje, takže ak máš v okolí prameň s hrdzavou (rezavou) vodou, naberaj si priamo z neho.

Inak o špenáte je to len POVERA! vznikla asi pred sto rokmi tlačovou chybou - posunom desatinnej čiarky a ďalšie storočie sa táto sprostosť iba preberala až asi pred 10 rokmi to niekto konečne preveril.
Obsahuje železa podobne, ako ktorákoľvek listová zelenina kel(kapusta), šalát, mangold…

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 17.02.05 11:31
Kopretinko,

i mne jednou pri odberu zjistili malo zeleza, bylo to v dobe, kdy jsem naprosto odmitala jist maso. Doktor byl tez podobneho „svetonazoru“, proto mi doporucil bastit fazole v konzerve (nalozene v rajske ci jine omacce) a na zaver dodal, ze kdyz ukousnu i trochu plechovky, vubec to nebude vadit. Takze fazole - a myslim, ze muzou byt i normalni…

Kopretinka
565 příspěvků 17.02.05 20:17
:)

Všem Vám moc děkuju, už mám nakoupeno něco málo a zítra vyrážíme za dalším sháněním „železa“

Doufejme, že mi to pomůže

Ještě jednou díky

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.05 10:27
Kopretinko

na tých nákupoch skús aj www.trz.cz možno pre Teba tiež niečo budú mať

Kopretinka
565 příspěvků 18.02.05 13:49
Chichi

Jo jo díky za rady Třinecké železárny mám co by kamenem dohodil tak si tak zajedu, jestli pro mě nemají nějaké zbytky To by v tom byl čert abych tu hladinu nezvedla

Bunter
457 příspěvků 19.02.05 23:12
Kopretinko,

kup si normální železňák a železnou pánev a dělej si jídlo v těchto nádobách.Moje ségra měla před lety málo železa a stále byla unavená a chtělo se jí spát a lékař jí doporučil připravovat pokrmy na železe.Už je dávno za vodou a podotýkám,že na železe nedělá všechno.Tak jednou,dvakrát týdně.Ta metoda s hřebíky a jablkem je taktéž známá a účinná,ale soli železa pronikající do jablka ho dělají nechutným.Co by ale člověk neudělal pro zdraví!Přeji hodně štěstí a držím palce.Tom.P.S­.V drogeriích se také prodávalo železité víno s nízkým obsahem alkoholu,ale to bych ti vzhledem k tvému stavu nedoporučoval.

Labužník Lili02
28 příspěvků 21.02.05 18:47
Kopretinko,

Dnes jsem v čekárně u doktorky našla letáček o anémii. Je tu i přehled potravin s obsahy železa, takže ty nejželeznější: (v mg na 100g) – kokos mletý 19, mák 12, sojová mouka 12, kakaový prášek 12 (čokoláda 2.8), fazole 7, čočka 7, husí krev 17, jehněčí a hovězí játra 10, boby 9, pohanka 7, šípkový protlak 7.7, jelita 8.5, játrová paštika 8.7. A onen špenát 4.
Dále tam píšou že železo obsažené v potravinách živočišného původu je vstřebáváno lépe než u potravin rostlinného původu. Tak snad ti to trochu pomůže.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 03.03.05 13:36
železo - co jíst

Kopretinko, na stránkách LCI jsem našla rozsáhlý text o železu a vybírám ti z něj:

IDEÁLNÍ DIETA
Ti, kteří trpí nedostatkem železa, by měli dodržovat výživu:

  • pestrou a vyváženou ve všech součástech, živočišného i rostlinného původu, což je u zdravé osoby nejlepší záruka dostatku všech výživných látek
  • bohatou na maso a mořské ryby, nejdůležitější zdroje železa, které lidský organizmus nejlépe vstřebává
  • bohatou na vitamin C, který usnadňuje vstřebání železa ve dvanáctníku
  • s malým obsahem vláknin (vyskytujících se v otrubách a v celozrnných potravinách obecně), protože obsahují fytáty, látky schopné vázat železo z potravin a vytvářet nerozpustné sloučeniny, které nejsou vstřebatelné
  • připravovanou v tlakovém hrnci a v mikrovlnné troubě, kde lze lépe zachovat obsah minerálů a vitaminů.

Ryby obsahují značné množství železa, které organizmus dokáže nejlépe vstřebat. Totéž platí i pro mořské plody, zejména pak pro ústřice, které jsou na železo mimořádně bohaté.

Z čerstvého ovoce, které není na železo nijak zvlášť bohaté, dávejte přednost citrusovým plodům, kiwi, ostružinám, jahodám, rybízu a letním melounům, protože obsahují vitamin C. V sušeném ovoci je železa značné množství.

Ze zeleniny je na železo nejbohatší zelenina s tmavými listy: roketa, špenát, listy tuřínu, zelené druhy čekanky (pampeliška, čekanka listová). Mimořádně bohatá na železo je zelená petrželka, bazalka a máta, ale musí se konzumovat čerstvé. Většina ostatní zeleniny obsahuje jen malé množství železa.

K ostatním potravinám, které jsou dobrým zdrojem železa, patří pivovarské kvasnice a obilné klíčky, sezam, zázvor, rostlinné mléko (získávané ze šťáv některých rostlin), melasa (zbytek po zpracování cukru).

Celozrnné potraviny (chléb, těstoviny, otruby) obsahují sice značné množství železa, jezte je však umírněně: je v nich kyselina fytátová a její deriváty, které mají schopnost vázat na sebe železo (ale také vápník, zinek a magnézium) a znemožnit tak jeho vstřebání do organizmu.

Obsah železa v mléce, jogurtech a sýrech (čerstvých i zrajících) je nízký. Kromě toho vápník, prvek, který je v nich obsažený ve vysokém množství, zabraňuje vstřebávání železa.

Maso nezůstává za rybami v tomto ohledu pozadu. Je lepší orientovat se na koňské a telecí maso, ale vyhovující je i kuře, králík a krůta. Bílá masa obsahují stejné množství železa jako takzvaná masa červená.

Sto gramů telecích jater obsahuje něco málo pod 10 mg železa, doporučenou denní dávku pro zdravého dospělého muže. Stejné nebo vyšší množství mají i hovězí a vepřová játra.

Čaj, káva a kakao musí být konzumovány delší dobu po jídle, aby nezasahovaly do procesu vstřebávání železa z ostatních potravin. Malé množství vína může naopak vstřebávání podporovat. Obsah železa v minerálních vodách je různý a je třeba jej zjistit z etikety.

Slepičí vejce, stejně jako vejce husí, kachní a krůtí, mají značný obsah železa, které se nachází především ve žloutku. Žloutek ale obsahuje inhibiční látky (fosfáty), které organizmu znemožňují kov využít.

Železo obsažené v obilninách organizmus vstřebává daleko méně než železo v mase a v rybách. Rýže je na železo chudá, ale dnes je k dispozici i rýže s dvojnásobným obsahem tohoto prvku používaná v rozvojových zemích, kde je hlavní potravinou a kde 40–50 % dětí do 5 let trpí nedostatkem železa.

Suché luštěniny a především čočka jsou dobrým zdrojem železa, totéž platí i pro sóju. Všechny (zejména sója) ale obsahují kyselinu fytátovou, která vstřebávání železa omezuje.

Labužník hanula02
79 příspěvků 22.03.05 12:08
...

Ahoj Kopretinko,
nevím jestli je to ještě aktuální, ale hooodně železa obsahuje i melasa. Mě teda vůbec nechutná , ale když jsem ji brala jako lék se zavřenýma očima, tak to šlo a fykt pomáhá.

DanaJ
1136 příspěvků 25.03.05 12:45
Játra

Moje mamina, když mě porodila měla málo železa a taky špekulovala co s tím, aby ho dostala do těla. Dopadlo to tak, že když dělala s mojí babičkou játrové knedličky, tak je začala baštit syrové. Doporučuji. Jsou vynikající.
Rozemelou se játra přidá se do nich syrové vejce, strouhanka, pepř, majoránka a jestli mléko to nevím, ale asi záleží na chuti. Klidně zkus i jiné bylinky a další dle fantazie. Máš tam spousty železa: játra, krev, vajíčko, bylinky: můžeš dát petrželku a třeba si to zabalit do hlávkového salátu. Zbytek, kterej Ti už poleze krkem pak vytvaruš do kuliček a nahážeš povařit do vývaru.

Úplně vynikající je přírodní řízek jen opepřený a prudce opečený…něco jako krvavý biftek a nebo takovej řízek mňam…klasicky v trojobalu. Nejlepší mňamky. A nebo taky játra na kousky se zeleninkou a kečupem a oblíbenými bylinkami na pánvi zamíchat a pak plácat na topinky…mňam.

Doporučuji veškerá tepelně upravovaná játra solit až na talíři, jinak játra tvrdnou a jsou čím dál tím betonovější a no žádná sláva v puse potom. Možná jen ty kuličky do polívky bych přisolila, protože ty budou stejně tužší. Čim tepleší tim měkkčí a chuťovělepší, takže nenechat vychladnout.

DanaJ
1136 příspěvků 25.03.05 13:00
...

To čím teplejší, sem myslila: Čím tepleší se jí, tak tím měkkčí, protože při chladnutí tvrdnou. A taky by se jakákoliv játra neměla dělat dlouho, pak taky ztvrdnou. Jsou něco jak vepřová panenka. Prostě jen chvililičku zprudka a je to. Nejdokonalejší a nejšťavnatější řízky v trojobalu jsou z jater králičích… ty jsou dobré i studené. Ale pozor jsou jemňoulince, ale opravdu lehoučce nasládlá, ale to není na škodu, spíš naopak. Nedoporučuji jádtra kuřecí. Ty jsou suché i když suché nejsou. Po králičích opěvovaných játrech jsou nejlepší a nejdostupnější vepřová a pak hovězí. Nakonc bych zařadila ty ptáky.
Sákryš jsem si na tom nějak ujela. Radši končím… že bych si zašla koupit játra?…

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz