Nezvyklé kombinace v jídle
Za celý svůj život jsem viděla hodně prapodivných kombinací, tak se s vámi o ně podělím:
- můj děda dokázal bez zubů spořádat hovězí maso i s vařeným lojem - brrrrr,
- můj tatínek pil čerstvě vyškvařené sádlo a dokázal jíst škraloupy z mléka - to dodnes neumím,
- moje maminka měla jedno období, kdy měla moc ráda teplou zápražku, pěkně dohněda sypanou cukrem - jo to ujde,
- můj bráška si mazal syrovou sekanou na chleba - ještě jsem se to nenaučila,
a toto jsem obkoukala u svých známých i neznámých lidiček:
- namazaná houska sádlem - a pěkně tlustě,
- sousta dortu zajídaná plátky tvrdého salámu,
- rohlík namočený v 8% octu s plátkem tlačenky, taktéž i chleba,
- chleba s máslem a k tomu párek,
- zapečené šunkafleky s vejcem a pěkně pokapat polévkovým kořením maggi,
- a po dlouhé době bramborový salát a k tomu houska,
- a na závěr pecka - rozpečené uhlí - černé - kostka.
No nejezte to, když to chutná …
koprovka jedině s vejcem a bramborem
segedín (hustý) s bramborovým knedlíkem
vepřová pečeně se zelím a br.knedlíkem
na ovocné knedlíky si dávám jen oslazený bílý jogurt nebo i ovocný
dcery přítel si na tlačenku zá:,–(ně maže hořčici
kamarádka si párky namáčí do meruňkové marmelády
Jeden můj vzdálenější příbuzný si do všeho dává maggi. Ale úplně do všeho. Nebudete mi věřit,ale on si ho dává i do krupicové kaše.
pokud by to byly vdolky pečené nasucho, jak dělávaly naše babičky … neměla bych problém.
byly to klasické vdolky z „buchtového“ těsta pečené v troubě,
které se pak rozkrojily. Byly to vlastně bochánky.
Moje babička (jižní Čechy) dělala vdolky hodně placaté, pekla je nasucho
na tálu, později na plotýnce a ty se nerozřezávaly.
už i to jsem přetrpěla a dnes už mně to neva… sladko-slané, začínám tomu přicházet na chuť, ale bochánek … nevím, nevím.
Ježiši, to sú chute !
no keď si predstavím, čo všetko za deň pojem, tak je to asi jedno. No spolu
by som to nedokázala.
Z detstva si pamätám chlieb pokvapkaný vodou a posypaný cukrom. Môj starý
otec si na mastný chlieb sypal buď kopčeky soli alebo ak mal chuť na
sladké, tak kryštálový cukor alebo si na masť natrel ešte slivkový
lekvár. Starý otec by nezjedol nič na oleji a tak všetko sa robilo
s masťou. Aj palacinky sa robili na masti. A to bolo hnusné. Moja mama mi
raz ponúkla kolienka s vajcom. Boli odporné, lebo ich posypala vegetou. To
isté spravila aj sestre. Nemala rada varenie a varila asi 10 jedál
dookola.
Môj naj exces sú asi taštičky zo zemiakového cesta : s lekvárom obalené
makom a plnené klobáskou a taveným syrom poliate opraženou cibuľkou na
slanine a masti spolu na tanieri. Toto milujem a keď sa mi to minie, tak mi
vyhŕknu slzy.
A za normálne považujem cestoviny v cesnakovo-syrovej omáčke (cesnaku
2 hlavičky) s kopou kôpru a navrh ovocie. V zime mandarinky, minulú sobotu
jahody. To je fakt vynikajúce.
Můj současný muž má hrozně rád Pivo + tatranku
můj bývalý muž si dával k bramboráku silný černý,oslazený kafe
s mlékem (já k bramboráku musím buď studené mléko a nebo pivo)
(Ale kvůli tomu jsem se nerozváděla)
tos mi zase připomněla moje předškolní léta u babičky na Hluboké… Cmunda a k tomu bílé kafe. To byla dobrota! Jak ráda bych ta léta vrátila zpět. Aspoň na chvilku.
Měla jsem kdysi období kdy jsem jedla jen tak samotné kousky másla
obalené cukrem.
Jedna moje kamrádka si zá:,–(ně solila meloun a chléb s meruňkovou
marmeládou a kyselou okurkou považovala za ohromnou pochoutku.
A nedávno jsem na jedné akci sledovala u stolu jednu dámu z Německa,
která měla před sebou talíř s takovou tou klasickou čočkovou polévkou a
vedle toho cosi, co v té jídelně nazývali kuřecí čínou (zkrátka směs
na nudličky nakrájeného masa a zeleniny). Vždy si nabrala trochu polévky,
nalila si to do vedlejšího talíře, promíchala a takto to pojídala.
Jako dítě jsem milovala žloutek s cukrem, jedla jsem to tajně. Potom
jsem jak kolčava ta vejce pila po lehkém naťuknutí skořápky jen tak. Od
mala mne lákají syrová játra, na těch fakt ujíždím. Mamině jsem je
kradla z prkýnka, když je krájela na knedlíčky. Potom jsem byla
v dospělosti pozvaná na zabijačku a tam se podávala LEGÁLNĚ!!!! umletá
játra s česnekem a promíchaná se solí a pepřem. Prý je to zvyk
v jižních Čech. Játra miluje i moje dcera, takže když přijede, už je
meleme a mažeme na veku, to je potom mazec.
Dceruška kromě této zvrhlosti ujíždí na ostrém. Vrchol je, když si lije
čínskou ostrou omáčku do mého svátečního vývaru nebo do okurkového
salátu s kefírem.
- moja mamka si k bramboráku - zemiakovým plackám prikusuje chlieb
- otec miloval ovčí syr pokvapkaný medom
- manžel k paradajkovej omáčke (+mäso+knedlík) musí mať kyslú uhorku
náš kamarád Sicilián jí zmrzlinu s chlebem a melouna taky
s chlebem.
Jinak zde je specialitou ovčí sýr s medem. Na Sardinii nám to podávali
i s kouskem včelího úlu. Bylo to velmi dobré. Chutnalo to, jako
karamela.
já si nemohla vzpomenout, jak se to jmenuje, ale byla jsem si jistá, že
píši blbinu. Aspoň jsi se pobavila a mně „obnovila“ zapomenuté
slovíčko.
Blbnu lidi. Budou věřit, že tady jíme piliny s medem a ovčím sýrem.
Ahoj a díky!
P.S. Posílám Jankovi velkou pusu!
k tomu ovčímu sýru (uzenýmu) s medem se taky hlásím. Kuřecí plátky s pomerančovou marmeládou. Kakao s pepřem. Jsem dobyteček.
kakao s pepřem si umím docela dobře představit, nedávno jsem manželovi koupila čokoládu s černým pepřem, je to skvělé. Už jsme ochutnali i čokoládu s chilli, ale u mě to vyhrála čokoláda s mořskou solí. Báječné
Co se týče neobvyklých chutí - moc mi chutná pečivo s lučinou a jahodovou marmeládou, na chleba s marmeládou musí přijít špetka soli
Z příspěvků nahoře i dole vybírám - u nás koprovka jedině s bramborami a vajíčkem, synek zbožňuje rohlíky s máslem a šunkou a s chipsy.
Na další úchylky si vzpomenu až časem
1 l červeného stolního vína, 0,5l rumu, 2 - 4 PL cukru, 10 kul.
pepře, 10 zrnek Nového koření, 1 lístek vavřínu, 2 PL kakaa.
Cukr koření dáme do kastrolu, necháme zkaramelisovat - nepřepálit!
zalijeme vínem, až začne řetízkovat přidáme rum, znovu počkáme až
začme řetízkovat zasypeme kakaem. Podáváme vařící. Těžká a
nebezpečná úchylka
to může být moc dobré, hodně výživné, ale řekla bych, že už ne moc nebezpečné - pokud necháš víno vyvařit „až začne řetízkovat“ a stejně tak rum, pak přece vznikne moc dobrá, aromatická sladká, trochu trpká a příjemná dobrota, ale jistě již nealkoholická, ne?
Děávali jsme si v době mé puberty na chalupě Skarambulový nektar - svařený rum, do sklenic, zapálit a nad ním nechat zkaramelizovat kostku cukru. Připadali jsme si dospělí, hodně nám to chutnalo, měli jsme pocit, jak pijeme alkohol… ale protože část alkoholu vyprchala už při svaření a druhá část při karamelizaci, nikdy jsme se neopili
U nas je bezne, ze si hoste objednaji houbovou omacku s bram. salatem,
svickovou s br. kasi, veprovou s ryzi nebo br.salatem, rizek s knedlikem (
bez omacky) atd. Jiz se nevzrusuju- vlastne a neni proc, at si kazdy ji co chce.
Co je pro nas nemyslitelne, je v jinych zemich normalni.
U nas doma se na Vanoce jedli zelne zavitky s vanockou a jinak si to neumim
predstavit. Tlacenka s babovkou a horcici taky dobra (ale to mozna bylo vic
o hladu na koleji). Miluju chleba s maslem, eidamem a medem. Nemam rada
gulase, ale muj boss mne to naucil s hranolkami a tatarkou. Hranolky namam rada
a nejim je za zadnych okolnosti - ale tohle je jedina potvrzujici
pravidlo(vyjimka). Ale to neni nic neobvykleho - jenom, ze mam rada neco, co
vlastne nemam rada. Jo a jeste bych nesnedla tlacenku s octem (nerada ocet,
jeho smrad - to radeji smrduteho skunka) a tak rohlik s majonezou a tlacenkou a
cibuli.
ježí se mi vlasy na chutěmi vašich hostů. Samozřejmě, že je jejich věc, co u vás jedí. Doufám jen, že to pak nepovažují jako echt českou (slovenskou) kuchyni a nedávají to dál do světa.
No, musím se podělit ještě zatepla…
Dnes prý je nejteplejší den roku, tak tento salát v nejhorším svedu na
úpal, či úžeh (furt si je pletu)
K dnešnímu lososovi (jen máslo, sůl a gril) jsem si plánoval salát
z rajských. Podcenil jsem nenažranost plísně (bramborové?) a na
tomatovníku v zel. zahrádce mé paní, jsem našel poslední dvě, která se
tu spolu zapomněla.
Zpět do domu, cestou přes celý sad (nevím který chytrolín založil
огород na konci pozemku, hned vedle hnojiště. No, aspoň to
s vypěstovanými zmetky není daleko…), jsem sebou na shnilé broskvičce
švihl tak, až se mi rozsvítilo.
Sebral jsem dvě broskve, byly zralé tak akorát, ještě na mašinku (tak se
u nás říkalo škrabce na brambory), doma oloupal, vykostil, nakostkoval
stejně jako ta dvě třešnová. Dále spařenou cibuli nadrobno, octovou
zálivku (bílého čierného korenia požehnaně a nahrubo mletého, soli
normálně, cukru jen aby se neřeklo)
Když jsem to v misce VŠECHNO smíchal, neudělalo se mi dobře! Proto to
také píši sem a ne pod recepty! První sousto jsem opatrně žvejkal se
zavřenýma očima.
Pak už to šlo samo… Néééééééé, jak to vypadá. Šlo to dovnitř, do
vnútra!!! (Vše je jen ve vaší hlavě)
Nakonec jsem se proběhl ještě pro jednu broskev a už neloupanou jsem ji
pokrájel do cibulové zálivky co zbyla.
Prý je škoda dobrého člověka… dnes bylo škoda toho lososa! Ten salátek
se dá baštit s ničím (nebo bez ničeho? esmeralda, jak je to OK?
Cibule byla super-hyper, žádná cipolla di tropea, ocet tuzemský, žaden
Aceto balsamico, natož di Modenna
Broskve byly zralé, sladké…, ale z toho salátu byla na jazyku nejsadší
cibule, pak rajče a teprve pak broskev.
No, když mohou být broskve plněné kde čím, tak proč ne, pro jedenkrát,
broskve s cibulí…
Proti gustu žádnej dišputát. Co jinému chutí druhému ne. Ten chleba
s máslem a cukrem je u mě normál. I chleba s hořčicí jsme ve Včelném
(koupaliště v RK)baštili. Slaný, sladký, kyselý co kdo rád. A vůbec mějme se báječně.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
