Není někdy méně více ?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3826 příspěvků 28.02.09 10:44
Není někdy méně více ?

Náhodou jsem narazila na TV Paprika na pořad, kde Jan Rosák je průvodcem po českých restauracích - viděla jsem jeden díl, bohužel nevím lokalitu, viděla jsem jen recepty, které šéfkuchař vařil.
Vykuchaného pstruha naplnil šunkou a slaninou, okořenil, orestoval na sádle, pak přendal do druhé pánve s máslem, podlil černým pivem a dokončil úpravu. Na talíři sypal strouhaným parmezánem. Když jsem viděla, jak na pstruha lije černé pivo, tak jsem kroutila hlavou, a pak na to všechno parmezán, to už jsem nepochopila vůbec. A to ještě říkal, že jako přílohu podává opečené nudle…
Kapří filety obalil v těstíčku se svetlým pivem, pak ve strouhance, klasicky usmažil. Na talíři porci popatlal tlustou vrstvou tatarky a posypal strouhaným eidamem…
Jsem já nějaká hloupá nebo se vám to zdá taky divné ? Proč dobrý základ ( plněný restovaný pstruh, smažený kapří filet v pivním těstíčku) korunovat k sobě podle mne vůbec nepasující kombinací černé pivo + parmezán a nebo proč krásný smažený kapří filet matlat tatarkou a sypat sýrem ? A ještě to ukazovat v TV jako nějaké veledílo


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Alice_G
505 příspěvků 28.02.09 12:15
Ejo.

Neblaze proslulý Babica by ti řekl, „že se to tak dělá“. A pak by to asi ještě zalil kečupem, aby to bylo červené, „tedy španělské“.
Koupila jsem si knížku Italská kuchařka - recepty babiček a tetiček (od Evy Ferrara). Pokud ji nemáš, hlásím, že to jsou jednoduché recepty, tam nerozhazují pinie kam nepatří, nepatlají kečup a tatarku na cokoliv, …

 
Miska12
108 příspěvků 28.02.09 15:44
Ejo.

Nelám si hlavu nad nejblbějším pořadem který vysíla TV Paprika.Nevím podle čeho tam vybírají učinkujíci.PS­.Babica je na Nově.

 
mrtvola
1394 příspěvků 28.02.09 15:50
Ejo,

to je tím, že „doba vymknutá z kloubů šílí“ . Dřív se vařilo pracněji, ale z jednodušší skladby surovin, tak aby vynikla chuť té hlavní. Dnes se každý patla tváří za šéfkuchaře a myslí si, že když smíchá pět dobrých věcí, jídlo bude pětkrát dobré. No, nebude. Bude to blaf.
Přesvědčení moderních hospodyněk, že cokoliv posypané sýrem, včetně slepičího trusu, se povznese na úroveň delikatesy, mi dodnes zůstává záhadou. Vede to k tomu, že se sýr cpe i tam, kam se absolutně nehodí.
Pamatuji se, že když babička dělala vařené hovězí s omáčkou, šlo hlavně o to, aby vynikla chuť kvalitního masa. Omáčka se uvařila v menším rendlíku a maso se s ní lehce polilo, protože měla podtrhnout a ne přebít jeho chuť. Dnes se servíruje malý plátek tuhosti podešvě a plovoucí v rybníku omáčky, jejíž chuť v tomto množství musela být potencována všemožnými dochucovadly, převážně chemické povahy.
Celkově si myslím, že v dnešní době jde o naprostou neúctu k surovinám, akcentování ceny na újor kvality a obecnou, postmoderní přesycenost.
Používání majonézy a tatarky (jaképak používání - zneužívání), raději nebudu komentovat.

 
Eja
3826 příspěvků 28.02.09 16:47
...

Alice
Misko, už když jsem viděla Rosáka, tak jsem znejistěla
Mrtvuše, znáš stránky Tomáše Sedláčka ?
Posypání strouhaným eidamem ( i červeným) lze podle mne zkazit skoro cokoli, to radši žádný sýr. Onehdá jsem dělala špagety se sýrovou omáčkou a já trubka zblblá finanční krizí jsem místo gorgonzoly koupila sýr s modrou plísní vyráběný pro Tesco - teprve tepelnou úpravou vyšla najevo kvalita - vypadalo to jak voda z fuseklí a podobně to chutnalo .

 
mrtvola
1394 příspěvků 01.03.09 12:57
Ejo,

nevím jestli máš na mysli jeho blog na „aktuálně“, ten znám a něco jsem od něj četla na stránkách biskupské konference. Jeho názory se mi moc líbí a všichni známí, kteří mají ekonomické vzdělání se shodují na tom, že je i geniální ekonom.
Pokud se někdy dostaneš ke knížce od pana Gibbona „Úpadek a pád říše římské“, určitě po ní sáhni. Je sice ze sklonku sedmnáctého století, ale s ohledem na dnešní dobu vysoce aktuální.

 
svato
1417 příspěvků 02.03.09 10:23
Eja,

aj mne sa už stalo, že som kúpila „vyrobené pre obchodný dom…“, mal to byť jogurt. Odvtedy si dávam pozor.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 03.03.09 15:23
Holky,

no to je jasné, čím složitěji recept vypadá, tím si hlupák myslí, že to bude lepší. Jen si vemte, co všechno televizní kuchtíci vyvádí s bramborami. Ale to, že základ všeho jsou dobré brambory.....
není ani zdaleka samozřejmost.


Reklama

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz