nemecky Baumkuchen

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
poldij
15 příspěvků 18.09.08 15:13
nemecky Baumkuchen

ahojte, poradi mi niekto recept na Baumkuchen? original v nemecku ho robia vo valcovej podobe. je to liate asi piskotove cesto, ktore sa leje ja otacajuci sa cast (taky valec) a zaroven sa opeka. ked sa upecie, prileje sa opat a tak stale dookola. viem, ze som tu volakedy taky recept, ktory sa pecie na plechu videla, ale nazov neviem ani nahodou a co som skusala najst, bezuspechu. poradte, please, aspon ake je to cesto ak niekto tusi. nakoniec sa to obalovalo v cokolade- teda ten nemecky Baumkuchen

Reakce:
Jenofefa
1315 příspěvků 18.09.08 16:19
To je složité...

Pokud máš na mysli tohle

tak to je strašně složité. Podle toho, co jsem našla, tak Baumkuchen (v Polsku „Sekacz“) je slavnostním pečivem, které se ale v domácnostech už tak často nepeče, protože jeho příprava je velmi pracná. Jeho tradiční výrobou se zabývá jen několik pekáren. Stručně, co jsem našla:
Baumkuchen vypadá trochu jako vánoční stromeček. Proto je slavnostním pečivem nejen na velikonočním, ale často i na vánočním stole. Je to válec s několika patry jakýchsi větví - tedy seků. Odtud pochází jeho název. To, že toto pečivo připomíná korunu stromu, se odráží i v jeho německém názvu Baumkuchen. Peče se po vrstvách. Když se válec nakrájí na kola, připomínají jednotlivé vrstvy pečiva letokruhy stromu.
Receptura není nijak složitá. Jde vlastně tučnější piškotové těsto. Základními pří:,–(ami jsou vejce, hladká mouka, cukr a máslo. Může se přidat i smetana a trochu vanilkového aroma. Na čtvrt kila mouky se do něj dává čtvrtka másla a 6 vajec.
To, co ale dělá Baumkuchen, je velmi jemný a pomalý způsob jeho pečení. Skládá se z několika a někdy i několika desítek tenkých vrstev. Upečení každé vrstvy má vliv na jeho kvalitu. Řídkým těstem se musí postupně polévat dřevěný válec obalený pergamenem zavěšený nad topnou spirálou. Dříve se pekl nad ohništěm a válec se musel několik hodin pomalu otáčet ručně. Tuto úmornou práci už dnes obstará stroj, ale lidský um a zkušenost jsou při pečení stále potřeba.
Umění péct Baumkuchen je prý třeba se dlouho učit. Válcem sice otáčí elektromotorek, ale člověk musí mít vycvičený cit pro to, aby věděl, kdy na už upečenou vrstvu nalít další dávku těsta.
Jednotlivé vrstvy se musí péct velmi opatrně, aby se nepřipekly moc. To se pak Baumkuchen rychleji vysušuje a tvrdne. Vrstvy se ale nesmí upéct málo, aby byly všude stejně do hněda opečené a ne skvrnité.
Jak se udělají ony cípy, připomínající větve stromu?
Větve se vytvářejí samy. Díky otáčení válce má těsto snahu skapávat. Pečení ale odkapávání zastaví a tam, kde se nahromadí větší vrstva upečeného těsta se tvoří cíp. Na něj se nabaluje další hmota a tak vznikají ona patra větví.
Hotové pečivo stojí na svátečním stole jako velký žlutohnědý stromeček. Rozdělí se na kola a dále se krájí na plátky, aby byly vidět všechny tenoučké vrstvy, ze kterých se skládá.
Našla jsem několik předpisů v němčině na Baumkuchentorte, která se peče po vrstvách v dortové formě, ale není to tenhle válec. Pokud budeš chtít, tak mi napiš na Můj Labužník vzkaz do pošty a napíši Ti odkaz, případně Ti recept přeložím. Jinak **tady ** je posílají na dobírku.

di
2451 příspěvků 18.09.08 19:34
Poldij, Jenoféfo,

na tenhle recept jsem se už dlouho chtěla zeptat - znám totiž litevskou podobu téhle dobroty. Tam jí říkají bankuchen a připravují ji ke zvláštním příležitostem, třeba svatbám. Celé naskládané to prý může být i 2 metry vysoké a do otvoru uprostřed se prý spouští láhev šampaňského.
Ale jak se na ten Jenoféfin popis koukám, do něčeho takového se nemá význam pouštět doma, škoda, je to opravdu moc dobré.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz