- Mouku pred pecenim vzdy prosijeme, aby byla cista a vice se provzdusnila.
- Prasek do peciva vzdy dobre rozmichame s moukou, prosijeme a pridame primo do testa, ne do tekutiny, protoze by vysumel a ztratil by kyprici schopnost.
- Pri peceni muzeme maslo nahradit rostlinnym tukem, na ktery jsme zvykli.
- Rozinky pred upotrebenim prebereme, odstranime stopky, prolijeme horkou vodou a nechame odkapat.
- Pri michani testa vzdy nejdrive vmichame maslo(rostlinny tuk), pak za staleho michani pridame cukr a po jednom zloutky. Mouku nebo orechy pridavame az tehdy, kdyz je uz hmota i se zloutky dobre vyslehana. Nakonec zlehka vmichame uslehany snih z bilku.
- Mouku pred pripravou kynuteho testa dame do teple mistnosti, aby byla vlazna a testo lepe vykynulo.
- Na kvasek je nejlepe pouzit cerstve drozdi a vlazne mleko.
Nekolik slov o peceni
Ahoj Pampelisko, mám obrovskou radost, kdyz se mi v kuchyni cokoliv povede, ale od jisté doby neumím upéct a následne vyklopit bábovku z formy sklenená a hliníková. Nechápu, kde muzu delat chybu, formu vymazu omegou a vysypu kokosem nebo hrubou moukou. Jsem bezradná a asi je tezké mi odpovedet ,kdyz tu chybu mozná delám na zacátku míchání testa. Uz jsme si zvykli ze ji jíme na roztrhané kousky ,ale já si nezvykla jí dolovat príborem ven. Dekuji za radu nebo pripomínku Lenka.
Vzpominam na leta, kdy jsem se trapila taky nad podobnym problemem. Na
vsechno pocase prijdes a pak se tomu budes jen smat. Co ja bych Ti nejvice
doporucovala, koupit si silikonovou formu, nebo formu nonstick. Podivej se na
hlavni strance Labuznika, kde jsou clanky a na strane c. 5 najdes clanek
SILIKON, clanek o techto formach. Ja si nemuzu vynachvalit i babovkovou formu
NONSTICK,ve ktere se mi snad jeste nikdy nic neprilepilo. Silikonove formy mam
ruznych druhu, ale babovkovou nemam, pouzivam tuto nonstick. Vim, ze jsem nejaky
prispevek v Labuzniku cetla, ze se ani z te silikonove babovkove formy dobre
babovka nevyklopila. S babovkovou silikonovou formou zkusenost nemam, ale dalsi
jine silikonove vrele doporucuji, ty mam vyzkousene
Mam spoustu forem, ale ted pouzivam jenom tyto. Je to sice drazsi hracka, ale se
to vyplati.
Ale i tak by jsi mela babovku snadno vyklopit z jakekoliv formy, kdyz formu na
babovku peclive vymazes tukem, nejlepe ztuzenym. Formu vysyp prosatou
strouhankou, aby se snaze vyklopila. Muzes vymastenou a vysypanou babovkovou
formu pred plnenim testa vlozit na chvilku do lednicky.Testo do formy nenalevaj
z vysky, aby z nej neunikal naslehany vzduch. Testo ve vymazane a vysypane
babovkove forme shrn do stredu a ke krajum, nebot testo nabude nejvice uprostred
formy. Behem peceni babovku na nekolika mistech propichni spejli, aby mohl
unikat prebytecny vzduch a babovka zustala rovna.
Zda je babovka upecena poznas tak, ze do ni vpichnes spejli a je-li spejle po
vyjmuti sucha, je babovka jiz upecena. Babovku pak opatrne vyklop nejlepe na
dratenou podlozku a nechej dobre vychladnout.
Nejde-li babovka vyklopit, pokryj obracenou formu uterkou namocenou ve studene
vode.
Lenicko,zkus treba vyzkouset nejaky novy recept na babovku (treba z Labuznika,
ktery je odskouseny)
Babovku je dobre pect pozvolna ve stredne vyhrate troube a to asi 40 az
45 minut.
Pokud budes chtit neco vice poradit, nestyd se a klidne se ptej, Na Labuzniku Ti
vzdycky nekdo rad poradi. Mej se hezky a drzim palce pri dalsim peceni
babovky.