Nejlepší kuchařka na světě - je tu !!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
DolceVita
44 příspěvků 28.06.07 09:28
Nejlepší kuchařka na světě - je tu !!

Auguste Escoffier - Moje francouzská kuchyně

O knize se dá mluvit jenom v superlativech! Je to bible každého znalce kuchařského umění. Trochu podrobněji se s ní můžete seznámit zde. Jednejte rychle, po této knize byl dlouhá léta hlad, je to unikát :-)
 http://dolcevita.blog.cz/…-svete-je-tu


Reklama


Reklama

Reakce:
 
buraci
1136 příspěvků 28.06.07 15:14
Uz o ni pisu niz

… ale obavam se, ze kvuli cene po ni zas takova shanka nebude, u nas v Plzni ji maji skoro vsude a mezi bestsellery nelezi. Jenom doufam, ze preklad bude lepsi nez u jinych obdobnych knih (treba takova Marcella Hazan dostala hodne na frak).

 
Bali
1254 příspěvků 28.06.07 16:31
...

uz se tesim az do ni nakouknu.
Mas pravdu, ze se asi hned tak nevykoupi. Kdo doma vari a konzumuje jen KVZ a karbanatky, ten asi pro takovou knihu nepobezi ;-)

 
AFTIC
122 příspěvků 16.07.07 00:43
Nejlepší kuchařka na světě?

Já jsem ten poslední kdo by chtěl popřít Escoffierovy zásluhy o popularizaci a modernizaci francouzské kuchyně jeho doby (28. října 1846 – 12. února 1935), ale těmi superlativy o překladu jeho knížky bych dnes již tak neházel a rozhodně bych ji neoznačoval jako nelepší kuchařku na světě!

Nejspíše se jedná o knihu která se ve francouzském originále jmenuje MA CUISINE, (ne Ma Cuisine Françoise), což byla více méně jeho poslední kniha vydaná v roce 1934.

Před tím ale Escoffier napsal:

• Le Traité sur L'art de Travailler les Fleurs en Cire (1886) • Le Guide Culinaire (1903) • Les Fleurs en Cire (nové vydání, 1910) • Le Carnet d'Epicure (1911) • Le Livre des Menus (1912) • L'Aide-memoire Culinaire (1919) • Le Riz (Rýže) (1927) • La Morue (Treska,1929) • Ma Cuisine (1934)

Že by to byla bible každého znalce kuchařského umění je také dosti odvážné tvrzení, protože dnes asi po 73 letech po jeho smrti je ve světě (ne jenom ve Francii) nekonečná řada znalců kuchařského umění (ne jenom toho francouzského) kteří Escoffiera ani neznali nebo kteří ho za tak velkého kuchaře ani nepovažovali.

Je ale možné, že jak DolceVita píše, že byl po této kuchařce hlad (nevím mezi kýcm), ale já jen doufám, že podle ni nezačnou čeští kuchař dnes vařit, protože to by byl podle mě poslední hřebík do rakve současné české gastronomie.

Což nám nestačí ta Magdalena Dobromila Rettigová, nebo všichni ti mistři kuchaři co se dnes producírují na televisi.

Mě jeden přítel z česka volal na Skype, že mi tu kuchařku chce koupit, aby mi něčím udělal radost. Nejsem pokrytec a tak jsem mu řekl, aby to nedělal, protože bych mu ji musel hodit na hlavu.

Jednak těch Escoffierových knih tu mám několik v několika řečech (Le Guide Culinaire a Ma Cuisine dokonce ve francouzském originále) a knížek o Escoffierovy samotném tu mám také celou řadu.

Musím se ale přiznat, že jedna z mých prvních kuchařských knížek kterou jsem si koupil byl německý překlad knížky Le Guide Culinaire (A. Escoffier Kchkunst Führer) do které jsem se tehdy (v roce 1943) skutečně díval jako do bible.

No, v té době skutečně nic jiného podobného nebylo a tak jsem byl rád, že jsem uměl německy a že jsem si to mohl přečíst.

No, od té doby uplynulo hodně vody a kuchařských knížek, a lepších, jsem přečetl celou řadu, ale žádnou z nich, mimo těch mých (což je jaksi pro pobavení), bych neoznačil za tu nejlepší.

Tudíž pokud skutečně jste znalci gastronomie a věříte tomu, že by to mohla být vaše bible, tak si ji kupte a pak mi příležitostně můžete napsat, co jste podle té knížky uvařili.
Hodně úspěchů!
M. Klíma

 
Bali
1254 příspěvků 16.07.07 07:48
...

velmi starých francouzských kuchařek a knih o jídle máme doma několik. Manžel z nich i někdy vaří. Dost receptů vyžaduje složitější a delší postupy než chtějí kuchaři dnešní doby sporáku věnovat. Všichni ale nemusí vařit a jíst „moderně“, pokrmy podle starých receptur jsou velmi zajímavé, mnohdy i chutnější než moderní kuchyně „hrc frc“.
A kdo z nich nechce vařit, tak se může těšit jen čtením, které je velmi zajímavé a poučné.

 
bobosko
1 příspěvek 08.01.13 10:19
Možná

Je to opravdu krásná kniha, ale myslím si že není na běžné vaření, možná ani každoroční. Existuje spousta praktičtějších francouzských kuchařek - Auguste Escoffier: Moje francouzská kuchyně


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz