Nebyla to rozmarýna, byl to křen....

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
esmeralda
4813 příspěvků 15.04.07 09:55
Nebyla to rozmarýna, byl to křen....

Labužníci, větší štěstí mě nemohlo potkat.
Ač zkušení zahradníci tvrdí že v Sydney se křen nedá vypěstovat jelikož je tu na něj moc teplo, objevila jsem u Micka v zahradě výstavní exemplář.
Okamžitě jsem ho vyrvala a teď nevím co s ním (s tím křenem… s Mickem už si poradím).
Jedná se o kořen zhruba 40 centimetrů dlouhý, v průměru skoro 4 centimetry.
Vršek s listy jsem uřízla a dala do skleničky s vodou v naději že eventuelně zakoření.
Ale nevím jak co nejdéle uchovat ten zbytek.
Zmrazit? Nebo nechat zabalený jen v lednici? Jde mi hlavně o to aby neztratil říz.
Přivítám jakékoliv rady ohledně skladování a pěstování.

Reakce:
spanny
159 příspěvků 15.04.07 12:32
Kren

Ja jsem zkusila zmrazit nastrouhany kren a ztratil ten riz. Takze mrazeni na to neni. Ja si pamatuji ze maminka ten koren zabalila do novin a davala ho do lednice. Ale nevim jak dlouho to tam vydrzelo.

esmeralda
4813 příspěvků 15.04.07 12:51
Spanny,

díky za tvoji informaci.
Zrovna jsme si povšimli že když leží nastrouhaný křen na prkýnku sotva dvě hodiny že je říz a ta krásná pálivost ta tam.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.04.07 12:59
Křen

Ahojky Esme, křen skladuji ve spodní části chladničky, zabalený v navlhčené utěrce - jen krátkodobě, asi týden, ještě lepší je zabalit do potravinové folie a před použitím dát alespoň na 1 hodinu do sklenice s vodou…to má pak říz. Někdy mívám sklenici s vodou a křenem v chladničce, ale musí se vyměňovat voda, aby nezahnívala …to je jak se říká „vždy připraven“. Hezký večer

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.04.07 13:16
Esme, něco jsem našla ...

nic složitého

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.04.07 20:53
Esme,

jestli jsi Mickovi na zahradě nechala alespoň kousek kořene v zemi, buď ubezpečena, že nejdéle napřesrok ho tam najdeš opět. My máme u kompostu křen, co pamatuji. Jediný problém je, když si vzpomenu za mrazu nebo velkého sucha. To miláček úpí, když ho jde vykopat. Není sice nic moc tloušťka, ale nám stačí.

lydia
1227 příspěvků 15.04.07 23:12
Esme,

křen se dá skladovat neočištěný, zastrčený do písku nejlépe. Dříve se tak uschovávala mrkev a petržel přes zimu. Nebo zabalit do lněné, v octě namočené utěrky a uschovat v ledničce. Já bych do folie nedávala, křen změkkne. Udělej si jablečný křen, ten můžeš nechat ve skleničce, ráda ho dělám k vařenému masu.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.04.07 08:10
Křen

lydia,
křen zabalený v potravinové folii, kde jsem jeho konzumaci oddalovala, byl poměrně dlouho. Jediné, co se jakýmkoliv skladováním stává …je úbytek vody, no a ten se nahradí vložením do studené vody, pozor na objem …ten se u křenu zvětší, takže prostor ve sklenici …

Jenofefa
1315 příspěvků 16.04.07 09:44
Křen

Leta mám vyzkoušený tento postup: Křen zabalím do ruličky novin, z kohoutku napustím do té novinové trubičky vodu, aby protekla, noviny pevně přitisknu na křen, založím přesah novin nahoře i dole, celé vložím do mikrotenového sáčku, pevně ubalím a vytlačím vzduch ze sáčku. Utáhnu gumičkami a strčím do zásuvky na zeleninu v chladničce. Po rozbalení oříznu spodní plochu, okrájím normálně slupku a strouhám a brečím a těším se … Zbytek zase zabalím a „da capo al fine“. Pokud někoho odrazuje tiskařská barva a různá „svinstva“ v ní obsažená, určitě najde jiný vhodný papír - asi kuchyňské papírové utěrky by vykonaly stejnou službu, do teď jsem o tom neuvažovala, ale příště to zkusím. Jinak si, Esme, myslím, že ten tvůj obrkřen určitě zanechal v půdě nějaké kořínky a oddenky a za chvíli tam budeš mít pěkné křeniště. Jedni příbuzní koupili pozemek, kde byl křen rozplevelený, a několik let se ho marně snažili vyhubit.

lydia
1227 příspěvků 16.04.07 12:25
Křen

Bedlo, já obyčejně křen kupuji, nemám na zahradě. Koupím ho tolik, kolik spotřebuji. Máš pravdu, prodávají se také ve folii. Já si ale vzpomínám, loni, nebo předloni jsme byly s kamarádkama na nějakém bio-trhu a prodávali tam velký křen. Nechtěla jsem ho právě z důvodu skladování koupit. Byla jsem poučena jak ho mám uskladnit a prý nemám dávat do folie. Nakonec jsem křen vzala, neuskladňovala, protože jsme se s kamarádkama o něj podělily. A jak píšeš, před použitím se má dát asi na 30 minut do studené vody.

Jeno, teď když to o těch novinách píšeš, tak si taky na něco takového vzpomínám

Hanka76
42 příspěvků 20.04.07 23:07
Jablečný křen, to je pochoutka !!!

Recept na tuto pochoutku, zaručeně perfektní a pikantní nejen ke všem zabijačkovým specialitám, jsem zdědila od své babičky, vyhlášené kuchařky v našem kraji. Kdo má zájem, pošlu recept nebo ho sem rovnou přidám, bude-li zájem.

zlata
1200 příspěvků 20.04.07 23:50
Haní,

určitě recept dej v plén i já mám někde ve svých spiscích recept na zelí s křenem (spíš zelný salát).

esmeralda
4813 příspěvků 21.04.07 01:26
Křen s jablky - Hanko,

u mé babičky (Orlické hory) se to také dělalo.
A říkalo se tomu (doufám že nebudu za tento výraz vyloučena ze spolku Labužníků) VEJMRDA.

zlata
1200 příspěvků 21.04.07 10:52
Hanko,

mrkni na přílohy je tam „Jablka s křenem“

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz