Názvy receptů

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.06 08:00
Názvy receptů

Pod dojmem, že se opět začínají ve větší míře objevovat názvy receptů nic neříkajících o tom, co se vlastně vaří, jsem si udělal takovou menší statistiku. Výsledek vás možná bude zajímat.

S přehledem vede něco od babičky, tabulku uzavírají dědečci a tatínkové…

126× babiččin
43× maminčin
21× vynikající
17× nejlepší
14× super
13× skvělý
4× fantastický
3× dědečkův
3× tatínkův

No, byl jsem docela mile překvapen, myslel jsem, že je to horší! Na tu spoustu receptů která tu je, to s námi ještě není tak špatné, co vy na to?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 12.09.06 08:41
Manku,

ještě tu chybí:
báječné 23×,
mňam, mňamka, mňamózní 27×.

 
Tasma
415 příspěvků 12.09.06 09:40
...

Zaplať panbůh za babiččin, dedečkův či tatínkův pokrm. Mohl by se tu objevit taky špica koláč, žůžo makarony, bájo salát, nebo senza kuřecí frikasé

 
DanaJ
1136 příspěvků 12.09.06 09:48
Maminčin

Nechápu, co vadí se špatné na maminčin, babiččin atd. Já používám tato slova běžně, protože mi jde o to, že pak poznám, že je to ten recept od maminy apod. Ty recepty si píšu hlavně pro sebe. Samozřejmě např. Maminčin koláč nebo Polévka od babičky nikomu nic neřeknou, ale až si ho dotyčný vytiskne a upeče, tak mu může říkat jak chce. Já většinou píšu např. Maminčina šťáva domácí bez konzervačních látek - tím si nadepíšu a vím, že je to od mamči, ale také současně napíši nadpis srozumitelný pro ostatní.
Nesouhlasím s tím to tam nepsat. Podle mě ta slova něco říkají a psát je tam budu, když to na mě přijde, že to tam patří.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.06 10:59
DanoJ

Nic proti „maminčin, atd.“, pokud je napsáno třeba „Jablečný koláč od maminky“ - vím, že je to z jablky a taky se to pod „jablka“ nebo „koláč“ dá dohledat. Ale podle čeho dohledáš „Supermňamózní chuťovku přímo senzační“ i když ti bude sebevíc chutnat, mi není jasné… Jde o to, aby se v názvu objevilo z čeho se to vaří, nebo co z toho vznikne.

 
DanaJ
1136 příspěvků 12.09.06 11:31
Jasně to chápu..

:-)) Takovej název by mě nenapadl. To snad není možný, že by to někdo vyplodil.

 
Manana
1515 příspěvků 12.09.06 12:37
DanoJ

podívej se třeba na recepty od babi.

 
DanaJ
1136 příspěvků 12.09.06 12:52
...

Manana: Nemám problém. Zdají se mi normální. Sice se některá slova opakují, ale nic jak psal Manek jsem nenašla.

Abych řekla pravdu, je mi jedno jak se co jmenuje. Většinou, když hledám nějaký recept, tak vyhledávám podle ingrediencí, takže pro mne není název určující.

U nás doma: Udělej tu vynikající buchtu posypanou kokosem..???…ta­kovou tu čokoládovou… Jó, myslíš Šalamounovy řezy..
Každej by tomu říkal jinak.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.06 13:50
DanoJ,

máš pravdu, trošku jsem to zparodoval, ale:

A ještě jeden zapečený kastrůlek k večeři.
Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.
Bublání a pískání.
Chudý rytíř.
Dračí dech, atd…, tak to tu najdeš.

Babi doufám promine, že jsem sáhnul zrovna do jejích receptů, nic tím ale nesleduji. A takových nicneříkajících názvů je tu docela dost. Přitom by stačilo napsat třeba Polévka Dračí dech, a hned je jasno.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.06 14:08
Názvy receptů

Nejlépe to vystihla Esme s modrým kocourem…a nic s tím neuděláme…je to v lidech … dokolečka dokola…a při tom čeština je jeden z jazyků nejbohatších na význam slov…bohužel. Mezi svými známými mám dost učitelek, když jim doporučím Labužníka…z toho pravopisu a úpravy????????? škoda slov. Psát recepty znamená mít i odbornou průpravu, ne to mydlit jak to jde.
Nemám ráda slova, mně to nevadí…vadí, ale nechci se dostat do střetu s ostatními…to za tím vězí… Každý má svůj názor, tak proč ho nevyslovit.

 
Bali
1254 příspěvků 12.09.06 14:48
Prošívaná deka,

a moje kámoška to peče a jmenuje se to Propadlá buchta!

 
Manana
1515 příspěvků 12.09.06 14:59
DanoJ

měl jsem na mysli typy názvů receptů jako třeba tyhle od babi:

Absolutně starodávný ukrajinský Medovník
Báječně vláčná starodávná vánočka z Moravy
Francouzké snadné ale chutné máslové cukroví
Fantastický avšak snadný banánový chlebíček ke kávě i čaji Čtvero vždy úspěšných vláčných těst na dorty
Dnes jsem upekla lahodný dvojitý závin
Blesková a snadná, avšak moc dobrá cuketová polévka
Rozpouštějící se chvíle ze Švédska

 
heja
312 příspěvků 12.09.06 17:31
Manku i Vy, ostatní kritici,

nevím, zda trochu nepřeháníte. Vy snad chcete nezáživně pojmenovat i klasická jídla. Bublání a pískání je přece překlad orig. názvu omelety a Chudí rytíři jsou také klasický název. A jsme zase u několikrát omílaného tématu.
A s tou správnou češtinou je to také kolem dokola. Zvlášť pikantní pak je, když sám autor výtky nepíše zrovna srozumitelně. Lidi, žijte a nechte žít, čili: pište a nechte psát jak kdo umí. Ingredience pěkně pod sebou - prosím, to je užitečné. Ale to ostatní ? Vytýká se tady často, že se opakuje recept. Ale vždyť i zavilí kritici dělají totéž, jen třeba změní název. Prostě ho sem napsali třeba proto, že si zrovna vzpomněli na jídlo, které jim vařila babička. A škodí to někomu ? Pokud se mi recept nelíbí, nezdá se mi dostatečně česky napsaný, má podivný, mně nevyhovující název - no tak si ho do oblíbených nedám. Ale neberte radost z prezentace ostatním.
Prosím, neberte to jako výzvu k souboji, mám Vás všechny ráda.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.06 18:07
Milá Hejo,

i do Super Star se dostanou…ne zrovna dobří…a také se jim to musí říci…a tady je to obdobné. Buď to má úroveň…nebo to úroveň nemá, proč tu mít 10 receptů, ne-li více stejných, jenom proto, že se liší 1 surovinou navíc? To je zase můj názor

 
buraci
1136 příspěvků 12.09.06 18:18
Hejo

Uplne s tebou souhlasim. To je prave krasa internetu, ze diky nemu muze jit s kuzi na trh uplne kazdy, staci pouze trocha odvahy. Ostatnim preji vetsi miru tolerance, to je krasna vlastnost, diky ktere je zivot o neco sladsi.
A k tem nazvum, co pouziva babi: Ja to beru tak, ze je to takova jeji poznavaci znacka. Proste kouknu a vim, ze to psala babi a bude se jednat o zajimavy recept.

 
Manana
1515 příspěvků 12.09.06 18:13
Milá Hejo,

je to čistě technická věc. Když napíšeš recept v takovém tvaru, o jakém se tady mluví, tak zjistíš, že na stránce receptů ve sloupci vpravo, kde jsou Nejnovější z … receptů, se objeví jenom to „Báječné, snadné, avšak jedno…“ a víc tam nebude, protože se to tam nevejde, a teď hloubej, co to vlastně je. Já když tohle vidím, tak takové recepty vůbec neotvírám.
Přeci dá stejnou práci napsat „Vepřové kotlety, báječné, snadné avšak jednoduché a hned hotové“, tedy dát to, z čeho ten recept je, na začátek, ne?

 
heja
312 příspěvků 12.09.06 22:56
Maňano,

na tom Tvém návrhu určitě něco je, ale možná by tomu pomohlo i to, kdyby pole pro nové recepty bylo větší, ale to už jsme tu, myslím, také navrhovali.
Bedlo, k tomu opakování receptů: vždyť ani některé Tvé recepty by tady podle toho pravidla neměly být. Zrovna dnes jsem si ráda přečetla Tvé nově vložené bramborové knedlíky a řekla jsem si: jéje, zrovna takové jsem přece vařila tuto neděli dle receptu Glamy č.4959 a byly moc dobré. A víš, že mi to vůbec nevadí ? Jsem ráda, že Tě nikdo nenutí ten recept přepsat. V každém z nich je totiž něco zajímavého z praxe autorky.

 
Ivo
1045 příspěvků 13.09.06 00:14
Pokusím se sdělit svůj názor...

1. pokud jsem měl možnost poznat Mánka, tak si skoro troufnu říct, že svým příspěvkem nic špatného nemyslel a že mu šlo především o ten efekt oné statistiky…
2. ani trošičku si nepřeji si zde někoho pohněvat (mám skoro všechny rád) a ani mi žádný, zde uveřejněný názor osobně nepřekáží, ale můj svět je asi tam, kde „přebývá“ Heja. Miluji toleranci - tobě se líbí bílá - respektuji to. Mi se líbí černá - bereš to? Ty umíš zdít? Jsi skvělý. Já umím složit báseň. Jsem horší?
A pro Boha…pokusme se konečně skončit s tím honem na nelingvisty…já neumím zpívat…také mě odsud vykážete?

Zatím jsem zde neviděl nějaký pokus o opravdové zneužití tohoto webu k nějakým náboženským, rasistickým, teroristickým či jiným násilnickým pokusům - takže važme si toho!!!

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.06 07:26
Názvy receptů

Děkuji Esme a Ivovi, kteří pochopili, že jsem měl na mysli hlavně tu statistiku - ostatně na konci snad zmiňuji, že to s námi není tak špatné, ne? Bral jsem to s humorem a povzdechem, že na nás chlapy ty ženské vůbec nemyslí (viz kolikrát je něco dědečkovo nebo tatínkovo!)…

PS: mě tedy ještě dodnes potvory palačinky ani nepískly…

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.06 07:34
Hejo,

musím Ti oponovat, že nemáš pravdu. U receptu podle glamy musíš brambory loupat a pálit si ruce, pak ještě strouhat.
Kdežto v receptu od mamky mého muže je to naprosto bezzávadné, uvaříš, ušťoucháš, přidáš pouze krupičku, zpracuješ, zabalíš a vaříš. Budeš se divit, ale vložila jsem ho proto, protože jsem dostávala dotazy i do deníčku. Je další pravdou, že to co se píše do diskuzí…zanikne… proč neudělat dalším lidem radost. V Tvém případě je Tvé svobodné rozhodnutí, jaké knedlíky chceš a budeš vařit…já Ti je nepodsouvám…

 
DanaJ
1136 příspěvků 13.09.06 07:53
Jen mě tak napadlo..

..myslím, že diskuse o tom jak psat názvy je úplně zbytečná, protože se stejně po čase vytratí a spousta lidiček si ji ani nepřečte.
Já bych doporučovala, jestli je to doopravdy tak veliký problém, aby se udělal přesný návod na psaní receptů a byl uveřejněn velkým písmem na první straně Labužníka, aby každý, kdo sem vleze to viděl a aby vše bylo jasné i novým členům.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.09.06 09:17
Dano J - vždyť to tam je....

…každý Labužník, nový nebo starý, když chce napsat recept musí napřed kliknout na „Přidejte na Labužníka Váš recept“.
Otevře se nové okénko a v tom to nahoře napravo je. Stačí si to přečíst.

 
DanaJ
1136 příspěvků 13.09.06 10:09
Ano, je to tam,..

..to vím. Četla jsem to, ale pravděpodobně je to málo k tomu, aby tam bylo to, po čem touží ti, kterým se nelíbí názvy jako Super mňamka, Extra speciál pochoutka, Nejlepší babiččina vánočka a já nevím co ještě.
A nebo by se mohl tady najít korektor, který by vše opravil a pak to vyplivl na net…dělám si srandu.

Je fakt, že spousta nových členů Labužníka si to asi nepřečte a nebo to ignoruje, protože psaní ingrediencí pod sebe podle mě není zas tak velkej problém, ale pro někoho ano. Dala bych ten návod aspoň nalevo pod nadpis než napravo..a měl by asi blikat.

 
jolana
5064 příspěvků 13.09.06 11:26
Pre vsetkych ...

…co su za aj co su proti. Aj ked si kliknes na okienko, recept ti to nenajde a podari sa napisat recept stejnej ako druhemu…a to je pravda , myslim si ze skoro kazdemu bez vynimky sa to stalo… Prednedavnom pisal Ivo pre Aftica a mal to tam krasne napisane. Nie je to tuna profesional Lab. tak trochu sa vsetci zabavame, poradime..pritom si daco dobre zajeme, aj sa zasmejeme…jed­noducho zivot…

 
anickav
2904 příspěvků 13.09.06 15:07
bez komentára...

Dnes som náhodou natrafila na názov receptu: „cosi dobrého“…

 
buturenka
311 příspěvků 18.09.06 13:18
názvy

tak jsem po delší době proběhla diskuzi na labu, zastavila jsem se tady, protož je v příspěvcích vzpomenut recept Bublání a pískání, myslím, že Heja uvedla správně, že to překlad a to doslovný, ale na názvu až tak moc nezáleží, hlavně, že to chutná.

 
penda
4752 příspěvků 18.09.06 18:17
....

po těch dvou letech a skoro 7 měsících, co jsem tady zaregistrová, jsem uznala, že je vlastně naprosto jedno, co a jak si sem kdo píše, je to každého věc. Nakonec sekce, kam se píší recepty, se nazývá Můj labužník, je to sekce pro každého jednotlivce, někdo z nás píše recepty pro druhé, jiný píše ty, co má sám vyzkoušené a chce je poskytnout druhým, někdo si jen dělá pořádek ve svých výstřižcích a zakládá si svoji on-line kuchařku. Jednomu se líbí to, druhému ono. Ať si každý tu svoji sekci udržuje v takovém pořádku, v jakém ji sám chce mít a když někdo něco hledá a nemůže to najít, je nás tu fůra na to, abychom mu ochotně poskytli svoji pomoc. Vždyť jde jenom o vaření!

 
Eja
3815 příspěvků 18.09.06 18:55
Vladko..

to snad ani nejsi Ty

 
Vali
1326 příspěvků 18.09.06 19:03
Ejo, Vladko

Ejo - to víš je lepší jezdit po krásách naší vlasti, setkávat se s Labužníky, než se starat o kvalitu cizích stránek :-)))

Vladko - ale hlas poradní si zachovej, to jakým fofrem jsi mi včera našla ten zajímavý dort je bezva :-)))


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz