ak si pamätáte, asi niekto zo starších labužníkov (nemyslím na
biologický vek) tu pred časom dával krásny návod na vykosťovanie kuraťa -
bolo to anglicky aj s názornými obrázkami.
Súrne to potrebujem a neviem nájsť. A potom, prosím, viete mi povedať, na
koľkýkrát sa Vám to úspešne podarilo. Ja som to skúšala len raz a
výsledok bol žalostný. Ďakujem! Príjemný večer!
A.
Návod na vykosťovanie kuraťa
mne sa zdá, že ten návod bol po anglicky, plus kreslené obrázky, ale
možno sa mýlim…a že sa to začínalo vykosťovať na chrbte.
Uvítala by som, ak by mi niekto, poradil.(Hlavne, koľko tých kureniec
zmasakrujem, kým sa to naučím - v sobotu to už musím vedieť!)
Zdravím!
A.
… vykosťovat kuře mne kdysi naučil tatínek, ostatně jako jiné věci,
které dnes ovládá každý řezník, vykosťuji ho podle návodu, který tu
uvedla marmeláda. Protože jsem měla to štěstí to nejprve vidět na
vlastní oči, tak mi to jde dnes velice dobře, chce to jen trochu cviku a
dobrý vykosťovací nůž. Já sama jich moc nezmasakrovala, jen pár kousků,
pamatuji si, že když se mi to nepovedlo tak byla místo rolády holt omáčka.
Ale posledních 15 let je to vždy roláda, dělám ji párkrát do roka,
většinou když čekáme větší návštěvu nebo chystám oslavu narozenin
ap.
TAkže i tobě přeji hodně zdaru při příštích pokusech.
Jenom matně si vzpomínám, že ten anglický návod tu vkládala Vladka, zkus
oslovit přímo ji.
ani jsem netušila, že tyhle obrázky jsou na Labu, mám je již několik let vystřižené z nějakého časopisu a nalepené v mém kuchařském sešitě. Podle nich jsem se naučila kuře vykostit, a jak píše housenka, chce to dobrý, ostrý, vykosťovací nůž, ze začátku trošku trpělivosti a pak už to jde jako po másle Někdo začíná od hřbetu, ale já jsem v tom žádný rozdíl nenašla, ta kostra se musí vyndat tak, jako tak. Třeba ještě někdo přidá svoji zkušenost. Tak Aničko, zkus to ještě jednou a pak ještě jednou a ono to půjde!
Myslím, že je vhodné začínat od hřbetu, protože pak máš prsní svaly pohromadě a můžeš z nich naplocho odříznout pláty, kterýma doplníš místa bez masa nebo jen s tenkou vrstvou masa.
teď jsi mi na:,–(il brouka do hlavy, o víkendu asi bude nějaká roláda Ale určitě máš pravdu, že se pak dají lépe doplnit tenčí místa a případné díry seříznutím prsíček. Takže od hřbetu! Jojo, je to tak. Jdu kouknout do mrazáku, jestli je tam kuře…
nejpraktičtější je začít rozříznutím kůže kolem páteře. Prsní svaly zůstanou uprostřed plátu a celé kuře se snadněji roluje.
Tento recept vyrábím už léta. V postupu je vysvětleno jak kuře vykostit.
ta roládka s pistáciemi je opravdu výborná a přiznám se, že nevím odkud jsem vykosťovala to kuřátko. Ale já pořád něco záplatuji…tak zvládám i to kuře.Prima recept, moc nám chutnalo…jen aby se v tom teď vyznala Anička…
Já tedy vykosťuji kuře od prsíček, jde mi to lépe, jenom pak u hřbetu misím dát pozor abych neprořízla kůži, ale dnes mi to už jde docela dobře. Z prsíček pak odkrojím plátek masa a dám ho na prázdné místo na hřbetě.
už som mala pomaly komplexy. Včera večer som zmasakrovala 2 kurence, dnes
skúsim posledné. Zatiaľ to veľká sláva nie je. Tie dve veľmi
použiteľné nie sú…Zrejme by to chcelo lepšie nože a asi aj to názorné
predvedenie. Zajtra som celý deň v českých zemích a potom večer chystám
na nedeľu menšiu rodinnú akciu pre 12 ludí, ale ak to nebude pekné -
zrejme ďalšie kurence iba upečiem s nádivkou. Nebudem sa predsa
blamovať…mala som sa pripraviť skôr!
Napriek tomu všetkým úprimná vďaka do ďalekej i blízkej cudziny…
Zdravím!
A.
Jak jsem tak hledala nějaký dobrý recept na tu plánovanou zítřejší roládu, tak jsem narazila u „Kuřecí roláda s nádivkou“ ještě na jeden odkaz s obrázky od Esmeraldy. Třeba Ti to také pomůže. Držím palce!
pokud někdo nesleduje pořad Kluci v akci na ČT, nedávno pekli také roládu a je tam vidět dobře celý postup. Je to až ke konci pořadu. Tak se můžete podívat
presne tento postup od Esme mi niekde vzadu v mozgu čučal. Voľakedy som
ho tu videla a zdal sa mi najviac zrozumiteľný. Ďakujem Ti ešte raz za
ochotu a drž mi palce!
Príjemný zvyšok dňa!
A.
Anička rodinnou oslavu jistě zvládla, ale chtěla bych přece jen ještě dodat, že i já vykosťuji zásadně od prsní kosti, jde mi to jaksi lépe, ale kuře m u s í být předem dobře rozmrzlé. Maso není po celém plátu samozřejmě rovnoměrně rozložené, proto seřezávám tenké plátky a vyrovnávám. Vždy pak celý plát pokladu ještě třeba šunkovým salámem nebo slaninou a tím už rozhodně neproteče žádná nádivka. Udělat roládu je výhodné, z jednoho kuřete nakrmíte víc strávníků a je dobrá i na studenou mísu.
Příspěvek upraven 14.02.11 v 16:43
všetkým ochotným dušiam, čo sa mi snažili poradiť. Sklamala som -
kvôli časovému stresu a nedostatočnému nácviku. Ale, ako Vy v Čechách
hovoríte, snad neni všem dnúm konec a ešte sa to naučím! Ešte raz
ďakujem všetkým, zdravím a želám príjemný deň!
A.
som to zvládla na slušnej úrovni a som na seba hrdá!
Pozdravujem ochotné duše!
Príjemný večer!
A.
Pokud s vykostovanim kurete zapasite tak, jako kdysi ja (nebyl to hezky
pohled ), nechte se inspirovat, jak
vykostuje kure Jacques
Pepin. Ja uz diky nemu nezapasim.
Preji mnoho uspechu.
Před pár dny říkal Amatér1, že jde podle tohoto návodu vykošťovat
kuře… Od té doby se neozval… Asi nebyl tak šikovný, jako Jacques
Pepin…