Narozeninové menu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Wolfg
583 příspěvků 02.01.10 19:48
Narozeninové menu

Prosím zkušené labužníky - kuchaře o vyzkoušené nápady, co připravit pro 40 hladověmlsných krčků, kteří přijdou přát své kamarádce u příležitosti kulatohranatých narozenin. Přát sice budou, ale to je pouhá zástěrka. Budou nasávat a pokukovat, cože oslavovaná připravila. Co si budeme vykládat, přišli se nadlábnout. Jedná se o pracující lid. Nebudou hledat kleštičky na humra a nožem na ústřice klidně rozdřípnou mrkev.
Pro upřesnění moje představa je:
předkrm
hlavní jídlo
chuťovky
zákusky

dík Wolfg@seznam


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 03.01.10 01:04
Narozeniny

Pro větší skupinu lidí považuji za nejjednodušší uspořádat BBQ. U vás je to tuším nazýváno grilování.
Saláty se dají připravit dopředu, pečivo se koupí. Maso a zelenina se připraví na tác.

Pánové pak s kleštičkami v jedné ruce a s plechovkou či lahvičkou piva v druhé dohlížejí na zdárný průběh pečení a dámy sedí u stolu a popíjejí co je jim libo.

Ač nejsem fanda jednoúčelových vyhazovacích talířů, v tomto případě dělám výjimku. Myčka je stejně malá a u dřezu se mi stát nechce.

 
bocianka
528 příspěvků 03.01.10 09:02
Narozeniny-Esmeraldo,

BBQ je u Vás teď aktuální, máte léto,ale zde „řádí krutá zima“. Já bych byla pro rautový stůl. Nějaké masíčko, omáčky, pečivo, zelenina, ovoce.sladké maličkosti a podobně. Samozřejmě pití alko i nealko. Též bych se přimlouvala za jednorázové nádobí

Já vím, představa pořádajícího je jiná. Ale ty práce s tím a motání v kuchyni. No přeji hezkou oslavu a žádné karamboly (zdravotní).

 
Wolfg
583 příspěvků 03.01.10 10:29
...

Díky milé bytosti, že jste pro mě ztratily slovo. Ale jak jste přišly na myšlenku, že hledám své ztracené mládí na jižní polokouli, netuším. Nejsa ptákem, tím méně přelétavým, sedím na zadeli v západní výspě střední Evropy. Před chvílí jsem sebou flákl na klouzačce ksichtem těsně vedle ironického psího pozdravu. Takovejhle kousíček stačil ke kontaminaci s produktem nevalné hodnoty. Už vím, chcete mě zabít při romantickém BBQ s fičením mrazivého severáku a večer budete netrpělivě sledovat naše zprávy, jak „na tomto místě neopatrný stařec umrzl při grilování“
A teď vážně. Díky za nápady. Jak se lidu strčí vše pod nos, ničehož si neváží. Každý příchozí dostane do ruky čerstvě uzený párek v rozpečeném rohlíku s oblohou. Posléze až se slezou bude rautový stůl. Nabídnu „Likvidaci mrazáku“, kterážto ještě nikdy nezbyla a ani známí chroničtí žlučníkáři nešetřili svůj život. Esmeralda, mám pocit, je Italka a tamní krajané se nám posmívají, že jediná zelenina, která nás osloví je zelí k vepřové. Zeleninu zavrhuju, dá práci krájet a většina kolem ní chodí, jakoby byla nakažená. Omáčky a sračičky, to je ono a pak ještě cosi sladkého, třeba vás něco napadne. Jo a plastovopapírovej čínskej porcelán bude. dík

 
jolana
5064 příspěvků 03.01.10 11:51
40 hladovych lupeznikov?

Nebudem sa moc babrat a vymyslat
1.) pitivo a k tomu tanieriky dacoho chrustaveho ako oriesky miesane slane, nakarajane uhorky ,olivy, paradajky, urobim hummus a jogurtovy syr , mtabal oba sa daju na taniere a koldokola naaranzujeme chlebove opecene kusky pita chleba , uhorcicky, paprika kapia… takze kazdy si chyti tym kuskom naberie a rovno do pusy, takze s radostou zabudame na riad. Mozno by som este k tomu pripravila daco ako toto..
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
mtabal tuto
Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka
baklazanova misa
Baklazanova misa - Fettet Betendzan

2.) hlavne jedlo jednoduche a predsa parada, ktora nasyti a neda vela roboty, navysde beriem do uvahy ten riad , takze:
Naporcovane kurcata osolime, pridame mlete novekorenie, ciernekorenie, mletu skoricu a mletu papriku, kvapku oleja , poukladame vedla seba do pekacika , pekne natesno, prikryjeme alobalom a dame do rury, Ku koncu odkrujeme a pekne do zlatava.
K tomu dlhozrnu ryzu dobre prechplachneme, trochu namocime a nechame dobre okapat. Pridame korenie: cele tobolky kardamonu podla chuti, a mlete nove korenie, skoricu, muskatovy oriesiok, kurkumu mletu, sol, papriku trosku palivek, trosku sladkej ak mame cele limo/limetky susene, kavpku oleja , dobre premiesame. Na troske oleja v dobrom kastrole okorenene ryzu prehrejeme a zalejeme dakym vyvarom, popripade staci voda. Uvarime.
Osobitne oprazime mandle a piniove oriesky, burske oriesky..
Podavame na okruhlom velkom tacne tak, ze navrsime ryzu, na to poukladame kurcata a dobre poriadne posypeme oprazenymi oreskami. Kazdy si priamo nabera sam.
K tomu mozme a nemusime pripravit misu salatu:paradajky a uhorky,cibula na malinke kocky, sol, citron, kvapka oliv.oleja. Salat si kazdy naberie kto ma chut priamo k ryzi a kuratu. Druha misa moze byt jogurt.

3.) vzhladom na bod jedna a dva hned podavam zakusok , mne sa osvedcilo trebras toto, rychle, pripravuje sa vopred (davam do pekacikov z ohnovzdorneho slka ), da sa do chladnicky, potom len vyberiem, dam na stol a takisto si kazdy sam naberie a je to..
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
alebo..
 http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

Napisala som co sa mi osvedcilo, ak mam vela ludi po praktickej stranke, chutovej, a tak celkovo..

 
anickav
2904 příspěvků 03.01.10 14:13
Wolfíčku,

šaláty, šaláty, šaláty a slané koláče… Šaláty zeleninové, strukovinové, ovocné. Slané záviny a rôzne slané koláče, upečené ráno s predstihom, namleté mäso a prichystané suroviny na tatarák + kopec hrianok(každý si mixuje podľa seba), nakladané syry, utopence do mís…u nás pod mojou taktovkou by to vyzeralo zhruba tak.
A drobné cukroví, torty sú efektné, ale akosi nejdú na odbyt.

 
dag
539 příspěvků 03.01.10 19:43
ocitla jsem se v podobn situaci

Hostů bylo jen dvacet. Ale v městském bytě.
Udělala jsem několik mis známých předkrmových jednohubek a jako hlavní jídlo, po dlouhém uvažování, jsem zvolila „Činu“.
Kopec rýže a tři kopce masa. Nakrájeného, přes noc naloženého, aby zkřehlo, s dostatkem barev né zeleniny.A pečlivě připraveného zálivu.
Koupila jsem u Číňana hůlky a věř mi milý wOlfgu, při žádném jídle jsme si ještě tak pěkně nepopovídali a nezasmáli.
Pochvalami jsem se ještě den po návštěve rděla.

 
Eja
3814 příspěvků 03.01.10 19:30
Wolfgu,

hodně záleží na tom, jestli máš aspoň trochu představu o chutích těch mlsných krčků. Rautový stůl určitě, pro tolik lidí skoro jediná možnost. Část studená a část teplá. Na studenou část masové rolády pečené den předem, vyzkoušenou mám opakovaně vepřovou panenku( resp. panenky)pečenou jako rostbíf, pro méně ortodoxní žravce slané koláče nebo záviny. Utopence a naložené sýry. „Likvidaci mrazáku“ mám vyzkoušenou taky, velmi vděčné, každý si urve na co má chuť. Pro ev. nemilovníky masa jeden malý plech zeleniny a brambor. Guláš ??? Sice klasika, ale jak známo, tak čím víc se ho vaří tím je lepší, nejlepší guláš mého života se mi povedl z 10 kg masa.
Zákusky - co třeba nepečený korpus z drcených sušek či piškotů s máslem, navrch některou z tvarohovo-ovocných náplní, dělat to na plechu a krájet na kostky ? Předem připravené poháry - ovoce, puding nebo krém, ovoce. Předkrm a chuťovky bych možná sjednotila v jedno - každý si bude brát kdy bude chtít. Docela se mi osvědčilo u některých lehké potření neochucenou želatinou - třeba dlouhá roládka ze šunky, plněná třeba šlehanou Lučinou či něčím podobným s křenem, přetřená lehce želatinou, nechat ztuhnou a velmi ostrým nožem nakrájet na sousta a připíchnout třeba na kousek salátové okurky.

 
lydia
1227 příspěvků 04.01.10 13:57
Wolfe,

udělej malé řízky, osmažená kuřecí stehna, malé karbanátky do kterých přidáš zeleninu, stačí jenom cuketa nebo paprika a upeč v troubě. Když uděláš obyčejnou sekanou, upeč v bábovkové formě. Udělej pečenou krkovičku v soli - na plech s vyšším okrajem dej alufolii, nasyp sůl a polož na ni maso. 1 kg soli na 2 kg masa, pečení 1 hod na 1 kg masa při asi 190°C, neotvírat troubu, po vypnutí trouby nech ještě asi půl hodiny v troubě dodělat. Pečeně je pěkně šťavnatá. Uvař nebo upeč uzené, taky pěkně vypadá sekaná rozetřená na dobře vymaštěný plech, potřená nějakou ostrou omáčkou . Po upečení rozřízni na řezy. Tato jídla se dají připravit předem, jsou známá, ale trochu jinak upravená. Udělej různé saláty, např. bramborový vídeňský s polníčkem nebo bramborový salát s čočkou, zelné saláty z bílého i červeného zelí, teplý zelný salát posypaný rozškvařenou slaninou. Receptů na saláty je tu spousta. Je tady taky spousta receptů na zeleninové štrůdly, nebo zeleninové koláče, udělej zapečené flíčky se šunkou nebo uzeným a rozkrájej na kostky. Udělej pomazánky, podávej s tmavým chlebem. Polévky mohou být husté, gulášová, fazolová, krémová z dýně, nebo cukety, také je velmi dobrá polévka z červené papriky, budeš-li mít zájem, napíšu ráda recept, nebo jenom hovězí, z uvařeného hovězího se dá udělat velmi dobrý salát. Nebo můžeš podávat s křenem.
Na zákusky nebude mít asi nikdo teď po vánocích moc chuti. Udělej jablečný nebo tvarohový štrůdl, tvarohové koláče z tvarohového těsta, jablečných koláčů je tu taky spousta, pod svými recepty mám např. čokoládový koláč plněný zakysanou smetanou. Nebo jenom dezerty z tvarohu a ovoce. Taky se dá spotřebovat třeba suchá vánočka, může být i čerstvá, udělej s ovocem, najdeš pod mými recepty, myslím jako nepečená žemlovka nebo tak nějak.
Přeji hodně úspěchů

 
marmelada
1643 příspěvků 04.01.10 16:43
Tedy Lydie

tys to u mně vyhrála. Určitě si z toho tvého výčtu vezmu inspiraci pro příští velkou oslavu. Vše dle mé chutě (jak k vaření, tak ke konzumaci). Bravo!

 
Wolfg
583 příspěvků 04.01.10 21:16
...

Díky díky, tajemné cizinky. Ujaly jste se mě jako zanedbaného sirotka a zahrnuly mě hračkami. Leč, přecenily jste mé schopnosti. Nechci na žádnou z vás zapomenout, ať už na racionální jižanku Esmeraldu, rycpicfertyk Bocianku nebo oslavymilující Marmeladu, nápaditou Lydiu, přímočarou Dag, sevšímhotovou Anickav, vyčerpávající Jolanu a taky přemýšlivou Eju, Nantaali i s jejími mrazáky, Landospandos s výbušnými nápady, i Mrtvolku, kterou prosím, zda by se nemohla přejmenovat na nějakou luční květinku, či cokoli jiného.
Vaše psaní mě přímo nutí vypsat jednotlivé pokrmy a zapřemýšlet, kdo že je zmákne. Mívám široký záběr, ale když se probírám nepřebernými nápady a je z vašich řádek jasné, jak kuchyni rozumíte, musím brzdit až do úplného zastavení. Jistě by byla životní výhra spojená s neutuchající radostí, mít vás všechny doma. Ale pozor, i když je po desáté večer, myslím pouze na kuchyňku, ale zároveň, jsa technikem, mrazí mě pomyšlení, jak předělám všechny dveře v baráku na garážová vrata, abych se mohl prokolébávat místnostmi. Je právě vhodná doba na podobné posváteční zamyšlení nad figurou (mojí), protože tlustej chlap je katastrofa. Ani ne tak postava, někomu se třeba i líbí, ale zešpekatělej mozek. Zatímco žínky, neustále se trápíce ladnou tajlí, vůbec netuší, jak je hezké i z dálky poznat, kdože si to nese a jak své křivky nosit umí. To jako, abychom si my kluci vás nepletli s nám podobnými páprdy. A když máte vedle sebe zabedněnce, co by vás rád předělával tak či onak, nastal právě čas přepřahání. Protože v přírodě je nádherně zařízeno, že každý, ale úplně každý se někomu bude líbit. Promiňte drobnou osobní úvahu, jemně se otírající o vaše občasné povzdechy.

Tak ještě k oslavě. Předkrm, chuťovčičky a maso zvládnu. To ostatní bych nejen zkazil, ale musel začít o dva týdny dřív. A protože jsem byl dnes poprvé v práci po třech týdnech (á propos, taky vás zaměstnání tak zdržuje od života?), hned jsem tipnul šikovné cukrářky. Teď je samozřejmě brzo, jsou holčiny gastronomicky ucaprtaný z vánoc, ale za takové dva týdny…se jim třeba po troubovi (troubě) zasteskne.
Ještě dík a jsem rád mezi vámi

 
jolana
5064 příspěvků 05.01.10 09:32
Wolfg,

vsak tys to zhodnotil jak kvalifikacny zapas ..no pockaj wolfiku!.. pri prvom splne a plnom zlete odveta bude sladka a okorenena labuznicka! sta cokulada s chilli

 
gmp
1603 příspěvků 05.01.10 16:06
pečenou prdelku a zelné placky

je to odzkoušené, jednoduché a mnoha labužníky na srazech konzumované. Miloš

 
svato
1416 příspěvků 05.01.10 18:42
je vyskúšané a výborné,

len si nie som istá, či tie placky nemusia byť celkom čerstvé. Ale zase sú originálne a jednoduché, chcelo by to prinajhoršom jednoho dobrovoľníka na pečenie (30 min.?).
Medzi chuťovky by som odporúčala „marinované pikantní olivy“ od Babi, tiež na zraze uspeli a chystajú sa dlho dopredu.

 
svato
1416 příspěvků 05.01.10 18:51
yabudla som spomenúť,

že tie placky sú SÝTE, takže ich netreba haldy.

 
gaburiatko
739 příspěvků 06.01.10 18:11
Lydie

Velmi by som Ta chcela poprosit o receptik na rakusky zemiakovy salat s polnickom :)
Moj muz pracuje vo Viedni a v jedalni im ho robia a veeelmi ho chvali :), tak by som ho chcela ochutnat :)
Dakujeeeem.

 
Alice_G
505 příspěvků 09.01.10 12:01
Wolfí,

dej vědět, jak to dopadlo. Zanedlouho budu chystat něco podobného, jenže pro kolegy (cca 20 lidí) v práci, kde je velký rozptyl ve věku, chuti apod. Vaření a pečení se musí konat doma, v práci maximálně můžu ohřívat (a to nejspíš na elektrickém dvouvařiči ;-))). Takže beru hlavně tipy, co by se dalo připravit předem. Už teď se jich tu sešlo, radost pohledět. Pečlivě ukládám.
 AG

 
Sylvie
2302 příspěvků 09.01.10 12:13
Wolfí,

ničím nepřispěji, bohužel ani nemám čas pročíst celou diskuzi, ale jsem Tvoje fanynka, protože Tvé příspěvky mě velice baví a většinou dost rozesmějí.
Přeji Ti zdraví a hodně humoru do dalších let
Sylvie
Pádím, nemám nějak čas…

 
bocianka
528 příspěvků 09.01.10 16:20
Sylvie

zkus tento recept: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?… je to česneková roláda. Recept je velmi jednoduchý a výsledek je veliká dobrota.

 
Alice_G
505 příspěvků 10.01.10 15:39
bocianko,

díky za připomenutí - i česnekovou roládu už mám na seznamu. Vozí ji na srazy aničkav, nemá chybu (ani anička, ani roláda) . Wolfe, doporučuju.
Zpod závějí z Prahy zdraví
 Alice

 
Wolfg
583 příspěvků 11.01.10 07:45
Pro AG

Z matčiny strany patřím, bohužel, do rodu známého politika. Rodokmen je dneska suprdůležitej a pro poslance tuplem. Proto jednou za rok strpí společnost nás, daňových hňupů a připraví kulturní program s chutnou krmí. Přichází kolem padesáti krků, všech věkových kategorií. Zvláštní je, že jako první zmizí škvarkové placky, (oškvarkové pagáčiky, pro naše cizojazyčné přátele).
Další, co mizí na podobných mejdlech, jsou sýrové roládičky. Jistě tu někde trčí v mnoha podobách. Lze je též nazvat likvidací sýrových zbytků. Listové těsto rozválet, posypat strouhanými sýry, neměl by chybět zase ten, pro který jsem dostal za vyučenou, tedy jakékoli nekvality s organizovanou plísní, a nějaké další. Nesolit, zatočit, nakrájet, upéct na papíru. Žádné koření nemusí být, ty, kořeněné a pokapané italskou rajskou, zdaleka nešly na odbyt tak rychle.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.10 12:50
...

sekaná s farebnou plnkou (kápia, vajíčko, kyslá uhorka, mrkva…) na studeno ako predkrm, prípadne, ak je v užšej forme ako chuťovka

k hlavnému jedlu ako príloha buď niečo z friťáku (dajú sa požičať od susedov, ľahko a rýchlo sa dorobí potrebný počet porcií), alebo skôr na plechu pečené zemiaky (taktiež zvládateľné vo väčšom množstve a sú dlho čerstvé)

hlavné jedlo mäso typu „nudličky“, či už čína, alebo niečo v smotanových omáčkach (napríklad s hubami) - tiež sa dobre robí vo veľkom.
Ak je zdroj diviny, tak poctivý divinový guláš - v mojich receptoch nájdeš aj rozpis priamo na 50 osôb - aj keď nie divinového a k nemu mix knedlí
prípadne, keď je zdroj dobrej hovädziny, roastbeef

chuťovky - lístkové cesto na sladko alebo slano (taštičky, rolády, paličky…), jednohubky s najrozmanitejšími pomazánkami

jednoducho, 40 osôb je dosť a hostitel/ia by si to nemali odniesť svalovicou. Preto jedlá jednoduché na prípravu vo veľkom množstve, ľahko udržiavateľné v teplom stave, prípadne ľahko ohrievateľné, s možnostami obmien.

 
Alis
2617 příspěvků 15.01.10 11:21
Jak to dopadlo...

… pokud už to dopadlo?

Alis zvědavá

 
Wolfg
583 příspěvků 15.01.10 14:45
...

Dopadne, v polovině února. Dík, pomohli jste mi. Jednoduše, normálně a lidsky. Inspirace, ta je nejdůležitější, rozpálit nějaké pánve a trouby, dovede leckdo, akorát neví, co do nich :-)

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.02.10 14:06
...

tak čo bolo nakoniec použité?
zvedavý kltko

 
anickav
2904 příspěvků 23.02.10 15:30
Wolfg,

netrpezlivo čakám tiež…ako to dopadlo?
Zvedavá A.

 
Wolfg
583 příspěvků 24.02.10 10:23
Díky všem

Vzal jsem si od každého nápadu kousek. Ale pro jednoho nesmělého kuchtíka, ještě ke všemu bez atestace, není takové pohoštění procházka. Celého menu se ujaly ještě dvě dobré duše, jedna zvlášť erudovaná. Dlouho makala na postu šéfové velké kuchyně a protože je to bytost vnímavá a nemohla se dívat, jak kuchaři patlají a kazí běžné pokrmy, nahodila zástěrku, opustila velitelské stanoviště a pustila se do díla sama. Posléze se přemístila na místo vedoucí známého hypermarketu, když zjistila, jak se obnovuje čerstvost již postarších lahůdek, se vzlykáním opustila zlatavé korýtko a šup zpět do kuchyňky. Připravila skvělý hospodský guláš, chuťovky pálivé i jemné, plněné sekané zvící malých šištiček, rohlíčky se sýrem velmi výrazné chuti i odéru a velikosti megakešu oříšku. Další holčina zmákla známé mraky o ploše zlomku hektaru a třené pidikošíčky s nákladem ořechové míšeninky, jichž na sousto bylo třeba tří kousků.
Slíbil jsem prdélku, co řeknu udělám, a kdyby snad nebyla, musel bych dát všanc vlastní. Říkají, že ji mám jako chrt, musel bych najít ještě kohosi dalšího. Nemusel. V obrovském hypersuper zamíchaným zbóží byla zadel tak krásná, že ani Jeniffer Lopez nemá lepší. Považte, až z Kanady. Za těch 77 Kč i s daní, byla snad křehčená radioaktivním odpadem, či jinak znehodnocená. Pro milovníky nasycených mastných kyselin jsem objevil bok z čuníka. An, bylť zamilován do ošetřovatelky, držel dietu nežravou a tajně odbíhal do fítka. Nakrájel jsem centimetrové plátky i s kůží a pomalu pekl, až křupaly. Došlo i na vytírání pekáčku, když došel chleba, nastoupily prsty. Jediný problém je, že pečeně má jít z ohně na stůl, nikoli, aby kdesi prodlévala bez povšimnutí. Z malých libových odřezků byly naklepány řízečky o průměru prvorepublikové pětikačky, obaleny v sýru s tvorbou ok a zdravě, ve vrstvě sádla vysmaženy. Je středa a dosud jsem nedostal zprávu, že by zcela dietní menu, připravené dle světových dietologů zvučných jmen, bylo osudné komukoli.
Na závěr mám jedno varování, nikoli radu. Můj kolega a kamarád si opatřil pro volné chvíle večerní prodejnu. Zbylé potraviny, které by další den nebyly již svěží, likvidoval posvém. Pamatuji si jedno postesknutí. Nemysli si, Vildo, povídá, že je ňáká sranda zbodnout šišku sekaný s dvouma kilama bramborovýho salátu. Uznej, že na to každej nemá. V tu dobu měl 170 kilo. Když měl kulatý výročí, vyudil jsem pro něj lososa. V životě to nejedl. Chlap jak stoletej dub. Rozbalil a vyhrkly mu slzy. Minulý týden odešel do labužnického koloniálu, odkud není návratu. Jirka byl dobrej chlap a mohl tu ještě být…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz