Chystám velkou slávu a chci krom jiného upéct větší množství slaných závinů s různými náplněmi. Mám nakoupeno výborné listové těsto, tak bych potřebovala poradit - získat inspiraci na náplně. Nemusí být všechny za každou cenu masové - masožrouti budou hodovat na něčem jiném. Díky
Náplně do slaných závinů
mám vyzkoušené - listový špenát, plátky žampionů, nahrubo rozdrobený balkánský sýr, zelené olivy ( nemusí být), okořenit. Dobré teplé i studené.
Těsto: • 1 balíček listového těsta • 2 žloutky na potření • sůl • kmín
Paštika: • 300 g kuřecích nebo vepřových jater • 3 vejce • 1 dl sladké smetany • sůl • vegeta • mletý pepř podle chuti
Játra umeleme nebo rozmixujeme společně se sladkou smetanou, vajíčky a kořenícími pří:,–(ami. Dáme do formy, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali strouhankou. Pečeme, dokud povrch nemá pěknou zlatohnědou kůrku. Vyklopíme z formy a po vychladnutí nakrájíme na tenké plátky. Na pomoučeném válu rozválíme listové těsto. Potom ho nakrájíme na stejné čtverce, do středu každého vložíme plátek paštiky, přeložíme dva protilehlé rohy a přitlačíme. Těsto potřeme žloutkem, posypeme kmínem, solí a upečeme dozlatova. Chutná teplé i studené.
Škvarková náplň: (suroviny)
300 g škvarků
1 malá cuketa
3 cibule
3 vejce
1 polévková lžíce majoránky
sůl
mletý bílý pepř
Zelná náplň s klobásou: ( suroviny)
300 g klobásy
100 g uzené slaniny ½ hlávky bílého zelí
2 cibule
2 vejce uvařená natvrdo
2 vařené brambory
1 čajová lžička mletého kmínu
1 polévková lžíce vegety
Škvarková náplň: Škvarky umeleme, přidáme jemně nasekanou cibuli, na nudličky nastrouhanou cuketu zbavenou vody, vejce, sůl, koření a promícháme. Je-li směs příliš tuhá, přidáme lžíci kysané smetany.
Zelná náplň s klobásou: Uzenou slaninu nakrájíme nadrobno, osmažíme, postupně přidáme nasekanou cibuli, nadrobno nakrájené zelí a podusíme doměkka. Odstavíme, necháme vychladnout, potom přidáme nadrobno nakrájenou klobásu, pokrájená vejce, nastrouhané brambory, mletý kmín a vegetu, která nahrazuje sůl, dobře promícháme. Klobásu můžeme nahradit pokrájeným uzeným masem.
Marmeládko, nesu svou trošku do mlýna Např. se mi osvědčila náplň z kysaného
zelí a s anglickou slaninou, listový špenát a losos, rajčata, šunka,
sýr, náplň z kuřecího masa po čínsku a orientální závin - na
poslední dva jmenované vložím samostatný recept zítra
, mí synové milují závin z listového těsta
s nivou, velké ohlasy sklízí také česnekový
závin TARGET = _new , moc dobrý je například úplně jednoduchý závin
se strouhanou směsí sýrů a se sekanými vlašskými ořechy…, dala by se
myslím také výborně použít náplň kapustového
závinu TARGET = _new atd., atd. Přeji moc úspěchů a hodně
ispirace
Vám všem. To byla rychlost. Labužníci nezklamou! Už jsem si to překopírovala do mailu a vybírám. Přihodila jsem ještě Kapustovou náplň od Alis. Dám vědět, jak to dopadlo .
Za chvíľu v tejto teplej skoro jari začne vyliezať cesnak medvedí - urobíte si príjemnú prechádzku do lesa a máš vyriešený ďalší bod menu. A ak to chceš naladiť do veľkonočného tónu, skombinuj s natvrdo vareným vajcom ;o)
doporučuji zelený štrůdl který je pod mými recepty, nebo cuketový štrůdl. Cuketový je sice s jiným těstem, ale dá se použít i listové.
možná už přispívám pozdě, ale hledala jsem, hledala v babiččiných receptech, navíc mě trápil (no, pořád trápí) moudrák, ale našla!
Je to paštika v listovém těstě, jak ji dělal můj děda, třeba se Ti bude líbit:
100 g vepřových jater, 300 g plece a 150 g slaniny marinujeme den ve
směsi 150 ml koňaku, 300 ml bílého vína, 150 ml madeiry nebo vermutu
(červený, sladký), jakovce, tymiánu, bobkového listu, muškátového
oříšku a pepře.
Pak vyndáme koření, dobře orestujeme na oleji a rozmixujeme. Přidáme
1-2 vejce, osolíme, opepříme.
Formu na paštiku (srnčí hřbet) vyložíme vyváleným těstem, naplníme
směsí, uzavřeme, potřeme žloutkem a pečeme asi půl hodiny.
Nikdy jsem to nepekla, ale je to jistě ozkoušené.
Papa Bona
náplně na cuketový a zelený jsou to, co jsem hledala. Projela jsem tvoje recepty a je tam plno skvostů. Časem se snad k některým dostanu - je opravdu co řešit.
děkuji. Není pozdě, ale tenhle alkoholový receptík si nechám na nějakou párty v užším kruhu - a vyhraju si s ní. Paštiky dělám moc ráda - sice krátce, ale ráda. Díky za recept, už si ho kopíruju do mailu.
děkuji za pochvalu.
Mám ještě nějaké recepty, ale některé nejsou vyzkoušené.
Třeba s dýní a hruškami. Až vyzkouším, vložím.
Také si můžeš udělat cibulovou náplň do štůdlu. Alespoň 2 velké
cibule orestuj na oleji, může být olivový, přidej podle chuti česnek. Nech
vychladnout. Smíchej 1 vejce se šunkou na kostičky nakrájenou, přidej
sýr, vmíchej trochu šlehačky. Zelenou petžel.
Nebo: udělej náplň jako na pizzu. Smíchej uherský salám, nebo šunku,
sýr, nejlépe mozzarellu, artičoky a olivy, bazalku.
Nebo: 200 g listového špenátu, 200 g žampionů, cibule, česnek, vejce,
trochu šlehačky.
Když se k tomu dostanu, vložím recepty pořádně , když budeš mít
zájem.
Přeji krásnou velkou slávu.
Tak jsem si z vašich receptů vybrala a upekla zelený, zelný, sýrový a italský závin. Povedly se a chutnaly. Děkuji vám za inspiraci. Jinak - sláva se velmi povedla.
důležité je, že se sláva povedla a že chutnalo. Až budu mít zase nějaký recept vyzkoušený, přidám ho pro tebe, na příští slávu
Nejen vegetariánovi zachutná náplň z tvarohu ochuceného solí a česnekem. Mám vyzkoušeno. Dobrou chuť.
Chci ho udělat zítra k obědu. Drobně nakrájenou cibuli osmahnout
s uzeným bůčkem, dát Adžiku-koření, těsto potřít kečupem a dát na
to tu směs, tvrdý sýr, zatočit, potřít vejcem a posypat kmínem a
solí…