Ahojte, mám jeden problém. Chcem upiecť mame tortu, no ona neznáša všetko, čo je z mlieka. To znamená, že nemôžem použiť na naplnenie a ozdobenie torty ani maslo ani šľahačku. Neviete niekto nejakú tortu bez masla a bez šľahačky ? Asi mi nič nezostane, len ju naplniť džemom .
Náplň do torty
já mám s mlékem taky problém, tak to kamufluju, jak můžu… Přidala jsem Ti do receptů dort - Duna s třešněmi. Je to možnost, jak udělat zajímavý dort ale úplně jinak.
tá torta môže byť fakt dobrá. Určite ju najbližšie vyskúšam.
No naši budú mať budúci rok 30.výročie svadby, tak som im chcela upiecť
svadobnú tortu (poschodovú) . Preto hľadám vhodnú náplň. Môžno sa
inšpirujem tým, že do cesta dám čerešne a jednotlivé poschodia budem
spájať lekvárom.
jen piškotový korpus upečený v takové té „talířové mělké formě“ nebo koupený hotový a nahoře ozdobený ovocem a želatinou? Z ovoce se dá krásně poskládat i číslovka, pokud je to k narozeninám, či z jahod srdíčko vyplněné třeba jiným druhem ovoce…hezky to vypadá a navíc je to osvěžující a velmi lahodný zákusek…
to by nešlo? Hodně čokoládový? Nebo je to tak, že nesnáší (tedy netráví - alergie) mléko? V tom případě bych zkusila náhradu - Vitalineu, tak je rostlinného původu a je chutná.
Kvietinko a co tak Sacher? Já mám vyzkoušený od Oetkera a je skvělý. Na Labužníku budou určitě taky
Ono je to hrozné, ale mama má v hlave zafixovaný odpor k akémukoľvek výrobku z mlieka (v mladosti jej dali zjesť nasilu koláč, ktorý už nebol veľmi čerstvý ), no nielen z neho. Nechce nič, čo sa podobá maslu. Teda ani tie rastlinné.
vzpomněla jsem si, že jsem kdysi pekla dort, který tvořil klasický piškotový korpus, sněhové bezé a ovocný pudink vařený z vody. Peklo se to tak, že se nejprve připravila spodní polovina korpusu, krátce zapekla, pak se na ni dala sněhová hmota a dopeklo se. Totéž se provedlo s horní polovinou a obě se pak spojily tím vodovým ovocným pudinkem. Chutnalo to skvěle, když budeš chtít, někde najdu přesný recept.
Dort: 220 g cukr, 3 g kakao, 9 g krupice, 3 střední jablka,
4 žloutky, 4 - 5 bílků. Cukr, kakao a žloutky utřít, přidat
nastrouhaná oloupaná jablka, krupici a sníh z bílků. Vymazaná a vysypaná
forma, zapéci v předehřáté, pak zmírnit.
Krém: svařit hrnek vody, hrnek cukru, šťávu z 1 citronu, 1 žloutek,
1 vanilkový puding. Vychladit. Utřít 250 g másla a postupně přidávat
uvařenou směs. Množství stačí na jedno rozříznutí dortu i na
povrch.
Pod krém na řezu dávám ještě pikantní džem a na krém ovoce - čerstvé
nebo kompotované.
Bohužiaľ ani mlieko . Skôr som myslela na nejakú ovocnú plnku,
neviem.
Ty si myslela asi niečo na spôsob pudingu, však ?
me zaujalo, ze Ti elena nabizi na napln Nutelu nebo Nugetu, ac mas napsano, ze nesmi byt nic z mleka. Proto jsem se jen podivila…
Myslím, že i kdyby v Nutele-Nugetě bylo mléko, nemuselo by to vadit, pokud to maminka Kvietinky nebude vědět. Jak jsem to já pochopila, tak ona nemá alergii na laktozu, ale spíš nějakej psychologickej blok. Tak jí to složení prostě neprozradíme. Psst
čo sa týka Nutelly, je to v podstate ako čokoláda. Aj v nej je sušené mlieko. Myslela som skôr klasické krémy zo šľahačky, masla, prípadne pudingy. To už nie. (ani nevie, o čo prichádza, nie ? ) Prečo musí byť taká rozmaznaná ?
nevím, zda jsi to postřehla, před nějakou dobou jsem ti sem psala recept na nemléčný dort . Třeba ti to pomůže…