…este som ho nejedla a rada by som to vyskusala z jeho pripravou. Vcera
uspesne kupeny „Kral syru“ a v chladnicke cakajuci na zuzitkovanie. Na
labuznikovi som nasla recepty, ale vsetky obsahuju feferonky. Nakolko chcem aby
to jedol aj zakonity (a on vzhladom na zaludok) nemoze, NEPORADI MI PROSIM
NIEKTO NIECO DOBRE ale bez stiplaveho?
gabika
nakladaný Hermelín
loni v létě vyšel recept v Oetkerově receptáři, kde je do zavařovací směsi přidán Pikant fix od Dr.Oetkera. Tohle nepoužívám, čili to neznám, ale když by se to nahradilo něčím jiným, byla by chuť nálevu nepikantní, protože jinak v tom nálevu nic pálivého není. Jen co to vyhrabu (ten recept), tak Ti ho sem napíšu a mrknu se i na stránky Oetkera, jestli tam o těch fixech nebude něco bližšího. Vím jen, že je snad ještě jeden, sladko-kyselý.
mrkni se sem , úplně dole jsou ty přípravky popsány, slouží vlastně k zabránění „zkázy“ pokrmu bez zavařování, ten pikant je s chilli a ten sladko-kyselý asi dodá chuť, která je známá např. se sterilovaných okurek, hub, atd…tak jestli budeš chtít, můžeš to prubnout. Ten recept jdu hodit na labužníka kvůli dalším zájemcům, co si rádi recepty i tisknou.
…je ten od Dr. Oetkera , jinak jsem ještě našla na labužníkovi dva nepálivé, jeden je od pampelišky a jeden od Myšáka. odkazy jsem sem před chvílí vložila, ale vypadl mi net a jsem naštvaná, že mi vše zmizelo, tak promiň, nemám náladu to jít znovu hledat. Ten od Myšáka se jmenuje Naložený hermelín ala Jamajka…tak ať chutná.
variací na nakládaný Hermelín je asi tolik, kolik lidí ho vyrábí.
U mě doma také nikdo nemusí moc pálivé, a tak prostě feferonku
vynechávám. Většinou nakládám hermelín rozkrájený na menší kousky,
protože ho chci mít dřív hotový a stejně jsem chodívala ukrajovat
z celého hermelínu, abych zjistila, zda už „je hotový“ (přiznávám
se, že to bylo proto, že mě prostě už honila mlsná) a nakonec tam byl
kousek, že? ;-D
Já si nachystám kostky sýra a dávám do směsi koření MEXICO GRIL od
Kotány anebo do jiného, třeba grilovacího koření, k tomu přidám na
plátky nakrájené stroužky česneku, kousek cibule, trošku soli a vše
zalívám slunečnicovým olejem (všechno musí být ponořené). Pokud nechci
„červenou“ variantu, použiju třeba provensálské bylinky. Můžete si
o mě myslet, co chcete, ale takhle si nakládám hermelín já. Žádná
feferonka, minimum pálivého.
Tak to třeba zkus!
…já bych tam určitě dala papriku. Sladká mletá ve směsi grilovacího koření je a třeba k těm bylinkám provenskálským popř. zeleným…co třeba čerstvou papriku zelenou nebo žlutou.
jednou jsem nakládala se čtverečkama červené kápie.
Právě ta bylinková varianta - nečervená - je chuťově hodně rozdílná od
všech těch načervenalých až červených.
Každý to má rád jinak, já mám ráda obě varianty a na odzkoušení -
třeba jen jeden hermelín do skleničky - to není špatné. Prostě jen
zelená, bylinková varianta.
Mimochodem, v mexico-grilu je paprika taky.
ZAPOMNĚLA JSEM NA TROŠKU PEPŘE - zá:,–(ně bílého.
Ahoj Gabiko, souhlasim s Eleen, receptu na nakladany hermelin je stejne jako
lidi, kteri ho delaji. Takze muj recept (nepalivy):
hermelin rozkrojim na pulku (na boku, zustanou dve uzka kolecka), nakrajim si
porek, cesnek na platky. Na dno sklenice dam trosku porku, cesneku, nakladanych
zampionu na platky, berani roh (nepalivy), pripadne i 2-3 rozpulene olivy. Na
to kolecko hermelinu, lehce popeprim hrube mletym peprem a opakuju vrstvu
s porkem atd., pak zas hermelin atd. az dojde hermelin. Pak zaliju olivovym
olejem a dam do chladna ulezet. Snazim se moc neochutnavat .
Vyborny taky je mezi kolecka hermelinu dat smes nahrubo pomletych vlasskych
orechu, a samozrejme obmenovat koreni - jak napsala Eleen, vyborny je
provensalske, zkousela jsem smes na enchillady, cerstve i susene bylinky
(bazalka, rozmaryn …).
Na zaklade tohoto si muzes vytvorit sve vlastni recepty a ruzne kombinovat..
Tak at se to povede a dobrou chut
ráda bych Hermadůr naložila, ale my ho vždycky dřív sníme ;-D
Podle mě je tak dobrý, že už ani nakládání nepotřebuje. Ovšem netvrdím, že mě už nenapadlo totéž, co Tebe…
tak jsem si včera při večeři vzpomněla na Tvůj příspěvek…
mezi sýry se totiž skvěl i kousek Hermaduru…
a víš na co jsem přišla?? že máš pravdu… nakládat by ho bylo
zbytečné…