V Japonsku jsou umělá sladidla zakázaná
Nepijte příliš coly, můžete přijít o zrak, varuje bratislavský
chemik Alexander Čumakov. Příčinou je methylalkohol, cituje ho slovenský
deník SME. Příčinou je podle prý to, že drtivá většina všech
nealkoholických nápojů je ochucená umělými sladidly.
Nejužívanější je, například i při výrobě coly, aspartan - což jsou
vlastně dvě aminokyseliny spojené methylalkoholem.
Je to sloučenina tepelně nestálá, která se při 30 stupních Celsia
rozkládá. Protože náš organismus má kolem 37 stupňů, sloučenina se
v těle rozloží. Aminokyseliny se vyloučí v moči a „metylák“ jde na
oči, zdůvodnil vědec svůj názor o škodlivosti chemických sladidel.
Například v Japonsku, kde ochranu zdraví obyvatel berou velmi vážně, je
používání všech umělých sladidel zakázané. Čumakov se přimlouvá za
používání světem znovuobjevené původně jihoamerické rostliny Stevia. Za
30 let se žádné vedlejší účinky této rostliny neprokázaly, dodal pro
SME vědec, který dlouhá léta pracoval na vedoucích postech v Slovenské
akademii věd.
Stevia je teplomilná rostlina a pěstuje se i na Krymu. V dobách
Sovětského svazu byla její existence vojenským tajemstvím, podobně jako
plnění výzkumných úkolů
Evropa je podle Čumakova staromódní a velmi těžko se zříká zažitých
metod a postupů.
I Evropská komise podlehla podle jeho poznatků a dokumentů tlaku světových
výrobců umělých sladidel a jejich přírodní alternativu odmítá.
Dočasně, domnívá se Čumakov.
Protože podle něj ochrana zdraví lidí nesnáší jakýkoli tlak výrobců
potravin nebo jejich součástí.
Stevie by mohla najít uplatnění i na Slovensku, není ji tu zakázáno
pěstovat, jen prodej a používání rostlinného sladidla nepovoluje
potravinářský kodex.
Proto by vědec chtěl iniciovat vznik slovensko-ukrajinského
vědecko-výzkumného týmu, který by na Slovensku uměl vyrábět a exportovat
sladidlo nové generace do světa. Samozřejmě výhodně pro obě strany - bez
rizika slepnutí, uzavřel pro deník přesvědčený Čumakov.
(prevzato z Mf-dnes)