Nadměrné pití coly škodí zraku

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.05.04 07:54
Nadměrné pití coly škodí zraku

V Japonsku jsou umělá sladidla zakázaná

Nepijte příliš coly, můžete přijít o zrak, varuje bratislavský chemik Alexander Čumakov. Příčinou je methylalkohol, cituje ho slovenský deník SME. Příčinou je podle prý to, že drtivá většina všech nealkoholických nápojů je ochucená umělými sladidly.
Nejužívanější je, například i při výrobě coly, aspartan - což jsou vlastně dvě aminokyseliny spojené methylalkoholem.
Je to sloučenina tepelně nestálá, která se při 30 stupních Celsia rozkládá. Protože náš organismus má kolem 37 stupňů, sloučenina se v těle rozloží. Aminokyseliny se vyloučí v moči a „metylák“ jde na oči, zdůvodnil vědec svůj názor o škodlivosti chemických sladidel.
Například v Japonsku, kde ochranu zdraví obyvatel berou velmi vážně, je používání všech umělých sladidel zakázané. Čumakov se přimlouvá za používání světem znovuobjevené původně jihoamerické rostliny Stevia. Za 30 let se žádné vedlejší účinky této rostliny neprokázaly, dodal pro SME vědec, který dlouhá léta pracoval na vedoucích postech v Slovenské akademii věd.
Stevia je teplomilná rostlina a pěstuje se i na Krymu. V dobách Sovětského svazu byla její existence vojenským tajemstvím, podobně jako plnění výzkumných úkolů
Evropa je podle Čumakova staromódní a velmi těžko se zříká zažitých metod a postupů.
I Evropská komise podlehla podle jeho poznatků a dokumentů tlaku světových výrobců umělých sladidel a jejich přírodní alternativu odmítá. Dočasně, domnívá se Čumakov.
Protože podle něj ochrana zdraví lidí nesnáší jakýkoli tlak výrobců potravin nebo jejich součástí.
Stevie by mohla najít uplatnění i na Slovensku, není ji tu zakázáno pěstovat, jen prodej a používání rostlinného sladidla nepovoluje potravinářský kodex.
Proto by vědec chtěl iniciovat vznik slovensko-ukrajinského vědecko-výzkumného týmu, který by na Slovensku uměl vyrábět a exportovat sladidlo nové generace do světa. Samozřejmě výhodně pro obě strany - bez rizika slepnutí, uzavřel pro deník přesvědčený Čumakov.

(prevzato z Mf-dnes)

Reakce:
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.05.04 08:19
Mate radi Colu a podobne napoje?

Meli byste se proto zajimat o ucinky E 338, tedy kyseliny fosforecne. Ta totiz napoje okyseluje a dodava jim onu oblibenou stiplavou prichut. V mirnem mnozstvi nas kyselina fosforecna nijak neohrozuje. Pokud ale denne konzumujeme litry napoju ochucenych touto kyselinou, pak vysoke davky fosforecnanu mohou narusit rovnovahu mezi vapnikem a fosforem v tele. To zapricini nedostatek vapniku, tedy i kostni hmoty. V USA probehl vyzkum mezi divkami, ktere pravidelne pily hodne colovych napoju. Ukazalo se, ze jsou vice nachylne ke zlomeninam. Vysledky pokusu na zviratech jeste rikaji, ze pri vetsich davkach kyseliny fosforecne jsme ohrozeni zpozdenym rustem, ukladanim vapniku ve tkanich a organech a poskozenim srdce a ledvin. Cim nevyvazenejsi je strava, tim vice tyto problemy hrozi

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz