Může čerstvé maso smrdět?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 22.10.06 12:51
Může čerstvé maso smrdět?

Prosím, poraďte! Nakrájela jsem plátky z pěkného růžového vepřového masa a hodila na pánev. Začal se linout neskutečný nasládlý zápach. Nedělní oběd v háji. Ještě toho mám kus v lednici, je mi líto to vyhodit, za syrova vypadá krásně. Není to ze zdechliny? Můžu to dát aspoň psovi? Nechci mu ublížit. Díky za každou radu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.10.06 15:07
maso

Jano, může se jednat o maso zapařené, ale to by jsi z toho masa cítila.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.10.06 15:20
Může čerstvé maso smrdět?

Zkus ho dát do nálevu fifty-fifty ocet a voda alespoň na hodinu. Pokud není zápach cítit při přičichnutí k masu, mohlko by to pomoci. Kde jsi to koupila?

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 22.10.06 15:46
Maso

jsem koupila v Kauflandu zatavené v krabici. Normálně to nekupuji, chodím k řezníkovi, ale tentokrát jsem potřebovala narychlo kus flákoty. Za syrova to cítit nebylo. Zkusím ten ocet a pak udělám zkušební vzorek. Asi to bude zapařené. Vzpomínám si, jak jsem kdysi jezdila na zabijačku a řezník nás proháněl, aby se maso rychle vychladilo a nezapařilo. Díky za rady.

 
Pupek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.10.06 16:35
Může...

Pokud se jedná skutečně o čerstvé (nevyzrálé) maso, může být někdy cítit i po špatném krmení (rybí moučka, hodně hrachu – to smrdí jako po myšině). Může to být však i maso z vnitřňáka (kryptorchida, tj. špatně vykastrovaného „kaňoura“) nebo o starou svini, a to je potom smrad, hlavně při tepelném opracování, jako z holínek na stavbě. Taky se mně to už párkrát stalo! Zdraví Pupek.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 22.10.06 19:03
Pupku,

dík za popis různých druhů smradů, zasmála jsem se a přešla mě zlost. Myšinu i holínky znám z chalupy, ale toto mi přišlo, že pašík vypustil duši dřív, než ho picli na jatkách. Fajn téma na nedělní večer…

 
kamilio
551 příspěvků 23.10.06 23:22
Jani,

jedna z řeznických fint je namáčení starého a zasmrádlého masa do roztoku hypermanganu (manganistan draselný). Výsledkem je ta pěkná růžovoučká barvička. Kdysi jsem to doma zkusil na zapomenutém naplátkovaném vepřovém a ono se to podařilo, protože plátky byly tenké a roztok prostoupil celou porcí. Ale pokud se jedná o celou flákotu, tak to není žádná šance uvést ji do poživatelného stavu. Takže barva není to, podle čeho by se dalo zjistit stáří masa.

 
AFTIC
122 příspěvků 24.10.06 04:49
Maso by smrdět nemělo

Vážená JanoQ,

„Lejno smrdí vždycky“, napsal Jaroslav Vrchlický.

Nicméně i maso má svůj osobitý a charakteristický pach pro který je ceněno, ale bohužel někdy i smrad a většinu původu těch smradů popsal nejenom pravdivě ale i velice vtipně Pupek.

Maso oproti tomu lejnu nesmrdí vždycky, ale většinou až teprve když ho zahřejete a v tom je zakopaný ten pes.
Tudíž to kde jste to maso koupila teď už vůbec není podstatné, protože se vám to mohlo stát kdekoliv a vaše snahy se toho pachu či smradu nějak zbavit nebo ho přehlušit jsou zá:,–(ně špatné.

Těch technik jak se toho smradu či pachu zbavit je samozřejmě několik včetně odležení (zrání), podle některých starých kuchařek až do doby kdy tím masem začnou hýbat červi, nebo tím nesmyslným marinováním, případně přehlušením různým kořením, ale vaše zdraví a zdraví vaši rodiny by vám mělo být přednější a tak při sebemenších pochybách o čerstvosti toho masa, nebo jestliže vám „nevoní“, tak nejlepší řešení je odpadový koš.

Vrátil jsem se před několika dny z Mexico City, kde jako zkušený cestovatel jsem se vyhýbal všemu co by mohlo způsobit nějaké žaludeční potíže, ale nakonec mně ta Montezumova pomsta dostihla přes prach obyčejný Club Sandwich.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz