Muska jenom zlatá..

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Lindaa
114 příspěvků 27.03.07 06:49
Muska jenom zlatá..

milí Labuzníci, vsichni jiste znáte enorme provokující drobné cerné musky, které zahltí Vasi domácnost po presazení kvetin nebo v zapomenutém ovoci. Kdo ví radu, jak je zlikvidovat at poradí nám ostatním. Chystám se na presazování palem, fíkovníku atd., ale nechci si zamorit byt muskama. Existuje neco (nejlépe prírodní produkt) který lze zamíchat do zeminy, nebo kvetiny necím zalít, aby se musky nezacaly mnozit. Dekuji za rady.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 27.03.07 08:29
Cesnek

maminka mi poradila loupnout do kvetinace strouzek cesneku - musky nemaji jeho vuni rady. Netvrdim, ze to funguje 100%, ale snad to nejaky ucinek melo. Navic, vetsina cesneku mi zakorenila :)

 
lydia
1227 příspěvků 27.03.07 10:29
Lindo,

podívej se sem

 
Eleeen
1127 příspěvků 27.03.07 10:58
ČESNEK, jednoznačně

po každém přesazování květinči zakoupení nového exempláře mě mušky také trápí. Jediné, co na ně funguje, je opravdu česnek. Tyto „květináčové“ mušky kladou do hlíny vajíčka a vylíhlé larvy se živí odumřelými kořínky rostlin. Rostlinám neškodí, ale nás se..... (rozčilují). Pak jsou z nich další mušky a je jich víc a ve vícero květináčích a nakonec poletují všude. Do KAŽDÉHO květináče doma dej stroužek česneku. Tak je vyhubíš naráz. Teprve až česnek začne růst a kořínky se do hlíny vyloučí silice, teprve pak se začnou mušky ztrácet. třeba i za měsíc. Ale stojí to za to, už je celý rok doma nemám. Dále pak můžeš v kuchyni nať spotřebovat do polívky nebo jako ozdobu na chleba. Ovšem jen v případě, že hnojíš květiny hnojivem, které se dá použít i na ovoce a zeleninu (např. krystalon - nebo kristalon??? teď nahonem nevím).

 
DanaJ
1136 příspěvků 27.03.07 11:22
Nevím s jakým množstvím..

..země budeš pracovat ..nám v zahradnictví dávali propařenou zeminu k sázení a z té mušky nelezly.

 
jolana
5064 příspěvků 27.03.07 20:58
Jednoducho...

…hlinu do stareho pekacika a upiect ju v horucej rure asi tych 20 min. A je po muskach aj po hadatkach ( to su tie potvory co robia v listoch take kanaliky ako priesvitne )…

 
bedla  28.03.07 06:40
Zemina...

Jolanko s tím pečením zeminy jsi mě dostala, letos budu dosti rostlinek přesazovat. Děkuji za radu.

 
jolana
5064 příspěvků 28.03.07 08:28
Bedli...

…nemas zaco. To je stara "finta micurincov " - bez postreku mat krasne kvietky alebo zdrave prie:,–(y bez hadatka.

 
jolana
5064 příspěvků 28.03.07 21:19
Ja som...

…zabudla vlastne vysvetlit… na poziadanie vam v zahradnictve predaju hlinu cistu preparovanu -laicky … maju taku velku ruru,ktoru zavedu do zeminy a pustia paru ktora znici plesen, musky, hadatka a pod haved. Doma si to iste urobime tym ze ju upecieme v rure - ide o teplotu, ktora znici co treba.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 13.04.07 10:04
V troubě propařená zemina - o jakou "folii na pečení" se jedná?

Trik s pečením zeminy znám od pěstitelů kaktusů a sukulentů, chtěla bych to také vyzkoušet, máme ale úplně novou troubu a staré plechy a pekáče jsem bohužel aktivně vyhodila. Našla jsem zajímavý příspěvek v diskuzním foru na „living.cz - vše pro bydlení“.
Nevíte, jakou folii na pečení má pisatelka následujícího zkopírovaného příspěvku na mysli?? Možná by šel použít obyčejný alobal nebo folie používaná ke grilování - ta má větší rozměr. Děkuji za příp. rady. :-)

>>Tento rok som to skusila s foliou na pecenie. Znesie vyssiu teplotu, da sa uzavriet z obidvoch stran uzaviermi. Potom som ju dala na plech a proparila v trube. Pisem proparila, lebo folia bola uzavreta a v nej sa ta zenina vlastne parila. Nebola vobec vysusena, nepachla a nic nespinila. 15l som rozdelila na dvakrat. Robila na 110°C hodinu alebo hodinu a pol. Citala som na nejakych agrostrankach, ze by sa malo proparit pri 90°-100° min. 30 minut( myslia tym teplotu substratu). Tak dufam, ze som to s casom odhadla dobre. Hlavne ze absolutne ciste a bez zapachu.

 
manek  13.04.07 10:40
Folie

pravděpodobně se jedná o fólii na pečení, což je vlastně plastikový rukáv, do kterého se dává péct třeba drůbež. Nechá se koupit v domácích potřebách tam, kde se prodává alobal, pečící papír, atd.

 
zlata
1200 příspěvků 15.04.07 01:20
Muška jenom zlatá --- no nevím

Jednou jsem to zkoušela asi se zeminou do 7.. 60 cm korýtek, ale nijak jsem z toho nadšená nebyla a nakonec ani rodina. Propékala já jsem si zeminu jeden rok v troubě asi 2 dny, byt pak smrděl celý týden ač bylo otevřené okno (vlastně průvan) a konečný efekt ??? Mušky a různé potvory, které mi žraly mojí květenu na balkoně se objevily znovu. Tak jsem se zařekla, že už nikdy takovou další akci nepodniknu a raději si každý rok koupím novou hlínu. Protože vynaložená práce a čas nebyl adekvátní námaze....... čauky a krásné jaro

 
zlata
1200 příspěvků 15.04.07 01:27
Muška jenom zlatá - oprava

škoda, že mám rychlejší ruce než mozek, mohlo to být bez chyby

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 22.07.08 10:32
Manku,

děkuji moc za radu, omlouvám se, že po tak dlouhé době. Koupila jsem nakonec „sáček na pečení“ a metoda je to opravdu na Nobelovu cenu - žádná špíná, žádný zápach!

Zemina je uzavřená v sáčku takovou svorkou, propařovala jsem ji asi 1 hodinu na 120 minut. Pro velký úspěch dnes opakuji…
Díky!! M.:-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz