Má někdo zkušenosti s tlačenkou v mrazáku? Mrazit v celku,nakrájenou na plátky,či nemrazit vůbec?
Mražení tlačenky-sulcu
Marcelaa zkoušela jsem, ale výsledek mě nenadchl. Po rozmrazení se
drolila.
Tlačenky si dělám sama, tak jsem jednu menší vyzkoušela. Po naplnění
střeva jsem bez vaření dala zamrazit a teprve až přišla její doba jsem
uvařila, zatížila … a ano vyšlo to. Se sulcem nemám zkušenost, protože
nezbývá.
mrazenie varenej tlačenky neodporúčaš, ale pri surovej je výsledok dobrý? Alebo sa drolí aj tá? Tlačenkku tiež robievame doma, ale držíme ju iba v chladničke a prípadný zvyšok sa po čase vyhodí.
Když jsme dostávali od rodičů dvě tlačenky po zabíjačce, jednu jsme vždycky dali zamrazit, ale po rozmražení se a) drolila a za b) se musela rychle spotřebovat. Myslím ale, že tak jak bedla píše, zamrazit před uvařením a dokončit její přípravu potom, by vyjít mělo perfektně - sulc po zmražení povolí a už neztuhne.
Manku díky … Helo manek to popsal přesně, ono to maso v připravené a zamrazené tlačence je sice vařené, ale každá tlačenka se musí ještě vařit, aby se vše spojilo. To co popisuji, opravdu se tlačenka nedrolí.
tlačenku jsem ještě nikdy nedělala,proto mě zarazilo to zatěžování
při chladnutí.Jaký to má výsledek?Že ty ingredience se všechny jakoby
„semknou“?
Mánku díky
ne, ne … každá tlačenka se po uvaření položí na prkénko, jehlou se na hoření straně propíchá, zatíží dalším prkénkem a nechá se chladnout. Nic se nespojuje, jen tlačenka dostane tvar a vyteče přebytečný tuk.
jsem mrazila uvařenou, nakrájenou na plátky a rozdělenou, aby se vzalo jen potřebné množství. Vždy byla perfektní, jen jsem ji jednou chtěla rozmrazit v MW, a to se tedy nepovedlo, byla z toho polévka. Nikdy nám v mrazáku dlouho nepobyla, tak ani nevím, jak dlouho vydrží.
Jakékoliv mražení rozbíjí buňky. Přece víte, že led má o 10%
větší objem než voda, takže některé buňky to nevydrží, prasknou a po
rozmrazení z toho voda vyteče. Potvrzuji doporučení Mánka.
Dále doporučuji nedělat tlačenky do celého umělého rukávu, ale tento
v polovině převázat a plnit to do polovin rukávu. Ta půlka se již lépe
uchová a lépe následně zkonzumuje.
asi jsem natvrdlá,ale prostě si to nějak neumím představit.Když to nahoře propíchám a pak zatížím,tak se mi vše přebytečné bude „nasávat“ do prkénka a téci všude okolo? Nemáš prosím nějakou fotku?
jéžiškote, to se omlouvám, pro mě je to naprostá samozřejmost … podložit pečícím papírem, udělat ohrádku, tu udělám, že papír na všech stranách zdvihnu, sešiju kancelářskou sešívačkou, na tlačenku položím další prkénko a na to dám zase pečící papír a nejtěžší knihu nebo dvě co doma mám, aby tlak na tlačenku byl rovnoměrný. Až ji budu na Silvestra dělat, tak jí možná i nafotím.
z mrazáku už to tak nevoní. Taky postup mám jednodušší, než tady čtu. Uvařím 2 vepř. jazyky, 2 nožky a kousek plece, vývar vychladím a seberu tuk. Znovu povařím, okořením a přidám trochu želatiny - pro jistotu. Plním horké do plast. obalu / rukávu / . Vyjde to asi do 3/4 rukávu. Pak opatrně v půli zmáčknu prsty, až obsah vystoupá k okraji rukávu. Horní okraj rychle zakroutím a zavážu. Pak jde tlačenka pěkně zploštit a zatížit. Používám druhou desku a na ni pytlík brambor, cibule apod. Jde to líp vybalancovat. Plátky jsou pak pěkně podlouhlé, úplně jiné než z obchodu. Asi budete protestovat, ale podruhé tláču nevařím, dělám to tak léta a ještě se nezkazila. Myslím, že se to musí jen když se plní do přírodních obalů při zabíjačce.
Přidávám starý a osvědčený způsob uchování tlačenky - pokrájenou tlačenku naložit do sklenic a zalít převařeným octovým nálevem (tak jako u utopenců . i s cibulí).
Ahoj Marci , tlačenku bych nemrazil nemá již tu svou výbornou chut a je vodnatá. Lepší je čerstvá nebo zavařená ve sklenici.
ale k tomu zavaření musí být kónická sklenice nebo zavařit do plechu,
tam jdou odstranit obě strany a tlačenka se dá vysunout.
To zamrazení ještě nepovařené tlačenky mám vyzkoušeno nejednou a ani
jednou nebyla drolivá, ani vodnatá a chuť měla skvělou, takovou v obchodě
nekoupíš.
menší, zamražené tlačenky uvařím ve vodě, nechám ztuhnout a nikdo nepozná, jak dlouho jsem je měla v mražáku. Věřte, zabíjačku i s tlačenka madělám 2× za rok. Pro doplnění dodám, že je úplně jedno, jestli je před zamražením tlačenka uvařená, či nikoli. Ona ztuhne kvalitně i bez vaření, ale paseku by dělal syrový česnek, kterým se dochucuje.
oznamuji všem,že už to mám za sebou a vše se povedlo Tlačenky jsem nakonec spáchala jen 3 malé,takže mrazit nebylo co.Příště už se toho ale nebudu bát a určitě zkusím alespoň jednu projet mrazákem
Marcelka, gratulujem k úspechu, ale mrazenie mi tiež nevyšlo. Bolo to veľmi vodnaté. Nevedela som čo s ňou, tak som ju nakrájala na pizzu miesto šunky, tam sa tá voda vyparila a bolo to fajn. Môj strýko tlačenku aj údil, len neviem, či aj v tom umelom čreve, alebo len v žalúdku. Raz som robila zabíjačku v kuchyni v Petržalke, strýko na telefóne mi pomáhal a porobila som všetko, čo sa doma dá urobiť. A tlačenka bola naozaj vynikajúca, po celej rodine ju veľmi chválili. Niekedy možno nájdem recept, čo mi narýchlo nadiktoval. Určite som tam nedávala žiadne želatiny…
@ji píše:
menší, zamražené tlačenky uvařím ve vodě, nechám ztuhnout a nikdo nepozná, jak dlouho jsem je měla v mražáku. Věřte, zabíjačku i s tlačenka madělám 2× za rok. Pro doplnění dodám, že je úplně jedno, jestli je před zamražením tlačenka uvařená, či nikoli. Ona ztuhne kvalitně i bez vaření, ale paseku by dělal syrový česnek, kterým se dochucuje.
Zdravím.
Tak děvčata to se po válce běžně dělalo, že se dala v ledárně na blok
ledu. Tam si vytvořila svojí teplotou důlek a v něm zůstala čerstvá
i měsíc. Tenkrát nebyly rukávy z um. hmoty, do kterých se dává dnes a
mrazničky.
Ale mohu potvrdit, že tlačenka se po rozmrazení drolí, a to proto protože
mrazem popraskala celistvost tlačenky. Prostě mráz ty vazby roztrhal. Ale
též platí, že pokud ji znovu velmi krátce povaříte a necháte ztuhnout
tak rozdíl nepoznáte. A jak bylo zmíněno v citaci je zcela jedno zda byla
před zmražením vařena a nebo ne.
Miki.
Tlačenku děláme tak 4 x do roka, 2 x při zabíječkách a 2 x krůtí. Pokud je pojidlo přírodní, tj. z vepřových kůží, tak mraznička nevadí. Když ale použijeme želatinu, tak zvodnatí. Proto si vždycky při zabíječce prasat uděláme do zásoby „takovéto“ z kůží. Nakrájíme na čtverce a zamrazíme. Pak se dá udělat tlačenka kdykoli a z jakéhokoli masa. Celá tlačenka jde mrazit taky, ale je to trochu znát na chuti. Je lepší rozmrazovat pomalu přes lednici.
Uvařená tlačenka se dává jen na prkénko a nechává se chladnout. Během chladnutí se každou půl hodinu otáčí, nic se propichovat nemusí.
Já pokud to není nutné, bych tlačenku nemrazil. Ale u mě je to spíše problém, že celkově nemám rád mražení potravin…