Mražené houby

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
bona
2416 příspěvků 20.09.08 23:01
Mražené houby

Chtěla bych zeptat, zda máte někdo povědomí o tom, jak dlouho vydrží mražené houby v mrazáku tak, aby jejich konzumace (nerozmrazuji, přidávám do pokrmu zmrzlé a pak teprve tepelně upravuji) neměla zdravotní dopad..
Mám na mysli houby pouze očištěné, pokrájené a zamrazené, bez předešlých tepelných úprav.
Předem děkuji za rady a názory. Bohdana

Reakce:
esmeralda
4813 příspěvků 20.09.08 23:29
Mražené houby - Bona,

kdysi se to tady diskutovalo, tak jenom cituji:

Myslím si že houby by se měly mrazit aspoň částečně tepelně zpacované.
Tento krok dělám úspěšně po léta v mikrovlnce. Čerstvé houby očistím, nakrájím na plátky a dám do skleněné (mikrovlnkové) nádoby. Přidám kus másla a vlním minutu aby se máslo rozpustilo. Řádně zamíchám a vlním další dvě minuty. Nechám trochu zchladit a dám do mikroténového pytlíku a šup do mrazáku.
Myslím, že tepelnou úpravou se z hub odstraní část vody. Ledové krystaly toitž naruší původní struktůru a houby jsou „hadrové“.
(Nevím zda na to existuje lepší výraz, ale nic mě právě nenapadá.)

Důvod k mražení je, že usušit úspěšně houby (vzhledem k vysoké vlhkosti ve vzduchu) je tady téměř nemožné.

A jak dlouho vydrží? Když mrazák dobře mrazí (aspoň -16°C)
myslím že i několik let.

bona
2416 příspěvků 21.09.08 13:12
Esme, děkuji.

Jenže co mám dělat s těmi, které už mám v mrazáku bez předchozího podušení, prostě syrové…
Jak dlouho je tam cca mohu nechat???

ji
98 příspěvků 21.09.08 13:44
Houby

se mají před zamražením určitě blanšírovat, ale moje maminka je leta letoucí jen očistí, nakrájí, uloží do obalů a bez caviků zamrazí.
Při vaření je úspěšně používá až do nových - určitě je tedy takto skladuje minimálně 7 měsíců. Ještě se z toho nikdy nikdo nep......!Správné to sice určitě není, ale kdo z nás ví najisto, jak zacházejí s mraženým zbožím ve skladech, obchodech, nebo během přepravy. A nezbývá nám nic, než důvěřovat, protože jinak bychom asi neměli co do úst.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.09.08 17:23
Boni,

u nás se taky nikdo dosud nepo…, a to je mám někdy zapomenuté i déle než rok. Zrovna tak je jen pokrájím, nasypu do sáčku a uložím do mrazáku.

bona
2416 příspěvků 21.09.08 20:12
Holky,

tak to jste mě uklidnily, už jsem se s nimi začínala loučit a zrovna jsou to tak krásné zdravé pravé hříbečky z loňského podzimu (a ten se houbově vyvedl, vzpomínáte?), bylo by mi jich fakt líto.
Pak jsem si řekla, poprosím přátele z Labu o radu a dobře jsem udělala… Teda doufám…snad nebudeme první, kdo se po…
Díky. B.

mrtvola
1394 příspěvků 21.09.08 23:10
Taky houby strkám do mrazáku

nepodušené. Tedy strkala jsem, až do loňska. Vloni byla tak úžasná úroda lišek a my rádi telecí staek na liškách. Neměla jsem čas, nacpala očištěné lišky do pytlíků a šup s nimi do mrazáku. Když jsem podusila první pytlík, omáčka byla nahořklá. Druhý, třetí - jakbysmet. Zbytek jsem vyhodila. Žádné jiné houby mi to nikdy neudělaly. Mrazák mám kvalitní, hlubokomrazící. Máte někdo tušení, proč zrovna lišky?

bona
2416 příspěvků 22.09.08 00:18
Mrtvolo,

asi Ti přímo neodpovím, ale pravda je, že lišky obecně mají lehce (začerstva příjemně) nahořklou chuť. Pravděpodobně se tato vlastnost zmrazením a prudkým rozmrazením násobí. Asi by bylo lepší - po této Tvojí zkušenosti, za kterou děkuji a asi nejen já - lišky nemrazit čerstvé. Stejně je mám nejraději sušené (jenže člověku se třeba nechce nebo nemá podmínky) nebo naložené - pochoutka…tchán mi občas udělá radost a zavaří je samostatně…hodnej

HelcaK
960 příspěvků 22.09.08 14:00
Lišky

Shodou okolností jsem se včera ve svém novém atlase hub dočetla (bylo to vypíchnuté pod kapitolou o konzervaci hub)
Lišky se pro zmrazování a sušení hodí jen málo. Jakmile se totiž jednou usuší, nepřijímají již téměř žádnou vodu a zůstavají tuhé. Po zmrazení se u nich zase může vyskytnout hořká chuť.

bona
2416 příspěvků 22.09.08 14:21
lišky

Lišky sušené je lepší podrtit nebo pomlít. Já je používám jako koření - tedy když je mám..

mrtvola
1394 příspěvků 22.09.08 18:12
Helčo, Bono, díky.

Musím říct, že když lišky podusím na tuku a zmrazím, jsou vždycky dobré. Jenomže s lety člověk leniví a šetří si práci, kde může, tak jsem holt začala mrazit syrové. U lišek to evidentně nejde. Přiznávám, že sušit je, mě nikdy nenapadlo. Znám je nakládané v octě nebo v tuku, obojí je skvělé, jenomže ty zmražené nějak nejvíc připomínají čerstvé. Prášek ze sušených hříbků jsem vždycky dostávala od manželovy maminky a byl vynikající. Voněl jak kúry andělské. Bohužel už mi ho taky nikdy neudělá.

anickav
2904 příspěvků 30.09.08 17:11
Lišky=slov. kuriatka

Po uvarení zamrazených kuriatok jedlo bolo horké a až dnes som zistila, prečo. Myslela som, že sa mi do toho zatúlalo niečo nejedlé. Holky, vďaka za diskusiu a rozšírenie obzorov!
 A.

esmeralda
4813 příspěvků 30.09.08 22:22
Aničko,

i v Čechách jsme sbírali Kuřátka

ale Lišky vypadaly jinak

Tak by mě vlastně zajímalo jak se říká na Slovensku těm na prvním obrázku.

mrtvola
1394 příspěvků 30.09.08 22:27
Esme,

Opravdu jste sbírali kuřátka? Já vždycky myslela, že jsou nejedlá. A i některé atlasy se tak tváří. Jak to chutná?
A prosím, ty krásné fotky různých bylin ap., které tu uveřejňuješ, jsou z wikipedie nebo máš jiné tajné zdroje?

esmeralda
4813 příspěvků 01.10.08 00:12
Mrtvolo,

ta Kuřátka jsme sbírali, ale už si opravdu nepamatuji jestli byla jedlá. Je docela možné že nebyla. Ono je to už padesát let.

Dík za kompliment k obrázkům. Tajemství to není. Většina z nich pochází z Google Image Search.

mrtvola
1394 příspěvků 01.10.08 00:42
Díky!

Problém bude jen v tom, že ač obstojný angličtinář, názvy botanické a zoologické nedám dohromady.

esmeralda
4813 příspěvků 01.10.08 01:19
Mrtvolo,

prozradím ti tajemství: Google Image Search funguje i v Češtině.

mrtvola
1394 příspěvků 01.10.08 01:53
Ty jsi perla!

A nevyvracej mi to. Díky a dobrou noc

kamilio
551 příspěvků 01.10.08 09:04
upřesnění názvosloví

České a slovenské názvy hub se trochu liši.
To, co sbíráme a děláme z toho smaženici, tomu lidově v Česku říkáme kuřátka a jsou jedlá. Ale ve skutečnosti jsou to lišky, viz druhý větší obrázek od Esmeraldy.
Liška obecná - Kuriatko jedlé - Cantharellus cibarius (Fr.)
Druhá skupina je velký rod kuřátek (tuhá, žlutá, oranžová, Invalova a mnoho dalších), jsou nejedlá a na Slovensku se jim říká strapačky, viz menší obrázek od Esmeraldy.
Kuřátka tuhá - Strapačka vzpriamená - Ramiria stricta (Fr.) Quél.
Kuřátka Invalova - Strapačka borovicová - Ramaria invalii (Cort.)
Kuřárka Largentova - Strapačka ???? - Ramaria largentii

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.10.08 11:34
Kuřátka,

tedy opravdová kuřátka (strapačky), jsou jenom nejedlá, nikoliv jedovatá. Nejedlá jsou pro svou tuhost, ale kdysi jsme je sbírali taky, když se posekaly na drbno, tak to v polívce nikomu nevadilo ani neu blížilo.

anickav
2904 příspěvků 01.10.08 12:28
Manku!

Ja sa seká na drbno?

anickav
2904 příspěvků 01.10.08 12:29
Ako, nie ja...preklep, Manečku...

Esmeralda, Kamilio Ti fundovane odpovedal. Ale tie potvory, naše slovenské kuriatka boli po zamrazení fakt horké. Aj bez českých kuřátek.
 A.

esmeralda
4813 příspěvků 01.10.08 13:23
Mražené houby

Díky moc všem za vysvětlení.

jARKA77
141 příspěvků 05.10.08 13:11
Podle mykologů max. 3-6 měsíců

podle toho, zda jsou blanšírované (krátce spařené či dušené). Nikdy nerozmrazovat! Krájet na silné plátky. Houby mají v jídle křupat. Přiznám se, že podušené na lžíci oleje nechávám max. 6 měsíců-záleží na kvalitě oleje, blanšírované ve slané vodě klidně 9 měsíců. Zmražené přímo do hrnce!
Já těm přímo zmraženým bez úprav opravdu nefandím. Jde to, ale.............Je to názor mykologa. Berte mě tak, prosím.
Ostatní na www.jaruna7.bloguje.cz

jARKA77
141 příspěvků 05.10.08 13:15
K fotografiím 1 a 2.

Fotografie č.1 - kuřátka, hořká, nejedlá. Mohou způsobit zažívací potíže, zvracení až alergie. Fotografie č.2 Liška obecná (na Moravě zvaná „kuřátka“). Jedlá, tuhá, vhodná spíše do sterilovaných směsí než do mrazáku. Jinak vynikající houby s mnoha možnosti kulinářských úprav.

bocianka
528 příspěvků 08.12.08 12:49
pro Mrtvolu

Kuřátka jsou dvoje, jedna jsou nejedlá ale ne jedovatá a druhá jsou jedlá. Bohužel nikdy nevím, která jsou která. Lišky jsou dobré houby do kysela.

jARKA77
141 příspěvků 08.12.08 15:44
Sušené houby práškované

Asi jdu s křížkem po funusu, ale pokud máte někdo nekvalitní houby nasušené, třeba „nožky“ od bedlí a jiné „nekvalitní a tuhé“ houby, klidně si je usušte. Po usušení-musí v dlaních doslova „chrastit“, vhoďte do prázdného mixéru a prudce rozsekejte na prášek. Možno i přesít různými cedníky-sítky na velmi jemný pudr, střední a větší drť. Tak zpracujete vše a je to super koření do polévek v zimě. Uchovávat vždy v dokonale uzavřené lahvičce! Vydrží, dle množství, i 2 roky.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 09.12.08 11:14
Jarko77,

takhle přesně mám nasušenou hlívu ústřičnou. V létě jsem jí u výrobců koupila větší množství, usušila za krásného počasí na sítu a rozmělnila. Šlo to krásně a mixer nebyl třeba. Dávám špetky kam to jen jde. Čerstvé houby mám pouze nakrájené, dám je do umělohmotných vaniček (třeba ty od rajčat ap.) a dám do mrazáku hluboko zamrazit. Opravdu vydrží na celou zimu do vypotřebování (kousek ulomím) a jsou při použití jako čerstvé. Ani je jinak léta nedělám a vždy v pohodě. T.

jARKA77
141 příspěvků 09.12.08 15:07
Hlívové koule, které dorůstají sami ve sklepě na špagátě

U hlívy ústřičné, o které jsem kdysi vydala knížku, existuje ještě jeden málo známý způsob konzervování. Plodnice hlívy ústřičné - syrové, bez „nožiček“, se nakrájí na proužky jako dršťky. Připraví se vyřazená nohavice z nylonových punčocháčů, jasně čistých. Nakrájené proužky hlívy namačkáme oběma rukama do koule, kterou vložíme do punčochy. Zavážeme pevně tak, aby se koule s punčochou dala zavěsit do tmavého vlhkého sklepa. Nejlépe tak, že natáhneme pod stropem provázek nebo drát a punčochu s koulí hlívy zavěsíme volně do prostoru. Nikde se nesmí ničeho dotýkat. Co se stane? Koule se začne spojovat vyklíčenými výtrusy z lupenů plodnic do útvaru a časem se pokryje myceliem (podhoubím), které kouli ochraňuje od infekce ze vzduchu. V útvaru se koncentrují chutě a silně zintenzívní aroma. Z koule uřezáváme podle potřeby houbovou hmotu čistým nožem a použijeme při přípravě pokrmu stejně jako houby čerstvé. Hlívové hmoty se dotýkáme co nejméně. Zdá se to jako nesmysl, ale mám to jako mykoložka vyzkoušené. Opravdu to funguje a je to vynikající. Nejdůležitější je maximální čistota a častá kontrola. Příroda holt umí zázraky!!

mrtvola
1394 příspěvků 09.12.08 19:10
Jaruško,

prosím chápu to správně, že se koule sundá, vybalí a uřízne? Opět zabalí a zavěsí? Neporuší se tím ono tajemné mycellium?
Moje zkušenost je, že čím šíleněji něco vypadá, tím lépe to funguje. A sklep mám temný, vlhký a stáloteplotný jen což. Musí to mít sklep jen samo pro sebe nebo to může koexistovat s jinými potravinami? Nechytí od té koule nějakou plíseň brambory?
Děkuji za případnou odpověď.

mrtvola
1394 příspěvků 09.12.08 19:14
Ještě jedna:

Můžou takhle žít i jiné druhy hub nebo jen hlíva? Díky

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz